Вибір HDD

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
МОНАХ
Member

Повідомлення

МОНАХ: 01.08.2025 18:00 ... Ваккурат вистачить, щоб закупити в нову систему ще один мій улюблений терабайтний "синяк" WD10EZEX :super: .
► На днях цей, новий "синяк" показав першу ознаку того, що може піти вслід за "ред"-ом :gigi: - помилка вводу-виводу, точно так починалася проблема на "ред"-і. Правда, поки що відчапало і, судячи з того, що "вінт" поділено на 2 логічних диска і доступу не було лише до одного з них, то сподіваюся проблема програмного характеру (хоча при спробі ввійти на диск - повис "Провідник" і все, що з ним пов'язане). Завалив "вінт" активними торентами - хай чапає ще місяців зо два, якщо таки хоче злетіти, то злетить... просто якось цікаво у нього "смарт" читається - ніби "вінт" старого формату, а не всі проги його читають, наприклад, "Вікторія", хоч і не оновлюється останні роки, але інші "синяки" зчитує повноцінно, а цей, новий - частково...
Radio Bay
Member

Повідомлення

2 Тошиби за 3 ТБ - свопну, там подивлюся, поки бекап на Диск #2 - WDC WD60EFAX-68SHWN0 (WD-WX62D3010UEF) [5589 ГБ] H: E: дисків мало не буває.
Z440_User
Member

Повідомлення

Помилка вводу-виводу на дисках 5+ років дуже часто буває від окислу контактів на платі електроніки. Аж до зникнення дисків із системи, стука головок, bad статусу смарта.
Беремо torx Т6 чи Т8, відкручуємо плату електроніки від корпусу HDD, звичайним ластиком обережно чистимо контактні площадки мотору hdd та блоку головок на платі електроніки (обережно, щоб не відірвати smd елементи поруч), також контакти під шлейфи. Спиртом контакти мотора та блоку головок на гермокорпусі, збираємо, користуємося далі.
У мене в системнику 3 таких "мертвих" HDD, загальним об'ємом 4,5ТБ, працюють після чищення. Всім біля 10років, халявні, зі сміття/на запчастини, з практично ідеальними смартами. ;)
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 14.10.2025 18:39звичайним ластиком обережно чистимо контактні площадки мотору hdd та блоку головок на платі електроніки (обережно, щоб не відірвати smd елементи поруч)
This is partly true, but risky and situational. Let me break it down carefully:

What they are talking about

IO errors on old HDDs can sometimes be caused by oxidized contacts on the PCB (electronics board) or connector pads.
Cleaning them with an eraser or alcohol can temporarily restore contact if the oxidation is mild.
People have revived very old drives this way, especially drives that were otherwise mechanically fine.

Reality check

Works only sometimes: If the electronics themselves are damaged (burnt traces, failed ICs) or the platters/heads are failing, this won’t help.
High risk: Opening a drive or touching its electronics can easily destroy it permanently if done incorrectly.
Void warranty / proprietary PCBs: Modern drives may have firmware tied to their board; swapping or cleaning could make it worse.
Not a fix for mechanical issues: Head crashes, motor failures, or platter damage cannot be fixed this way.

Safe approach

If a drive has SMART errors or IO failures, first try software-level fixes: chkdsk, HDD regen tools, firmware updates.
If you really want to try cleaning contacts: only on old, disposable drives, not your main storage.
Use this as a last resort for junk drives, not for important data.

💡 Summary: It’s not fake, it can sometimes work on very old drives, but it’s not a reliable solution and carries real risk. Think of it like “HDD acupuncture”—might revive them for hobby use, but don’t trust your main data to it.

Десь так я і подумав одразу після прочитанного, колхозити гвинти без реального досвіду та розуміння то таке, адже як розвага, коли там немає важливих даних норм. Такі колхози я підтримую

Тому зараз в мене перерозподілені дані по гвинтах, перекинув, переназвав та на проблемному другий день таке

Этап 4. Поиск поврежденных кластеров в данных пользовательских файлов...
Ход выполнения: готово 352042 из 7572976; стадия: 4%; всего: 53%; ETA: 13:20:25

Спостерігаю пацієнта
Shpoker
Member

Повідомлення

Radio Bay
смарт бы его показал, может он щяс сам себя добивает этим чекдиском
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay
Ну я поділився своїм досвідом. Штуки 4 початку 2000х були продані в кінці 2000х/початку 2010х, чудово відпрацювавши у мене ще роки по 2-3 після подібних дій операції.
3 шт в 2010-х таким чином знайомим піднімав, 1 точно ще працює, один знаю що з компом був проданий, 1 - не знаю.

У мене зараз в системнику серед дисків працює 12років напрацювання WD500Gb (з нуля у мене, ще з епохи домових локальних мереж), 10-річний WD на 2Тб який валявся серед комп'ютерного хлама на роботі і при підключенні не ініціювався, десь приблизно 10 річний Seagate на 2Тб який приблизно років відпахав у відеорекордері відеоспостереження на роботі поки не почав стукати та зникати. Ще лежать Хітачі на 1ТБ та Самсунг на 500ГБ, теж 10...15 річні.
Це диски які піднімалися та є у мене досі.

В гермоблок не лізу, якщо відкрив - то вже 99% труп, немає у мене умов лазити в гермоблок.
Відкрутити плату, протерти контакти - то вже можу. Паяльником в плати тикати поки що не доводилося.
Часто після чистки контактів диск оживає, далі знімаємо дані, гоняємо вікторією на читання, потім з erase. Якщо помилок немає, я фінішую нулями в Linux утилітою dd. Якщо помилок не було, то диск жити буде ще довго.
Звісно що важливі дані таким дискам я не довірю, а під файлопомийку - піде.

З вищезаначених дисків:
WD 500GB - один раз знімав плату десь після 8 років роботи, почав сипати помилками, тупити, контролер повідомляв reset link, після чистки - працює без нарікань, смарт "зелений".
WD 2TB - після знахідки та чистки у 2021р, працює та питань не задає, смарт "зелений".
Seagate 2TB - мав аж чорні від окислу контакти блока головок та софтові беди на поверхні, я його також забрав з тієїж кладовки як і 2ТБ WD. Він у мене відробив з 2022р. Поки десь місяць-два назад торент не повідомив що зникли файли. Контакти знову стали "чорні", але вже він встиг понапризначати секторів до смарт-статусу bad. Як би все літає, все працює, але смарт ругається і це вже не виправити. Тепер він в черзі на заміну після відеокарти. B-)
Самсунг 500Гб - так само, напризначався секторів до статусу bad і почав зникати. Після чистки плати (один контакт під двигун був "зелений" та контакти sata-шлейфу були "зелені") ожив, але із заваленим смартом. Відробив у мене після реанімації років 6 як каталог temp :laugh: Зараз валяється бо немає слоту вільного :gigi:
Хітачі 1ТБ попав до мене з "чорними" контактами живлення та має фізичні bad і відповідний смарт, був розмічений 0-100гб пустого місця з бедами, 100-500ГБ файлової системи, 500-600ГБ пустого місця з бедами, 600ГБ-1ТБ файлолвої системи. Десь в кінці теж був бед, бо при запису в нього диск зникав разом із розміткою на ньому. Пару раз відновлював дані з нього. Благо там було лише "downloads" та "films-2". Був поміняний на Сигейт що згадувався вище.

Якось так.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Shpoker: 14.10.2025 21:02смарт бы его показал, может он щяс сам себя добивает этим чекдиском
Сматр усе показав, проте уся інформація була збережена, хоча і копіювалось у таких об'ємах важкувато. Якщо чекдиск добиває гвинта, то йому час на смітник. Зараз я можу собі це дозволити, навіть знайшов місце забекапитися де треба. От дивлюсь, що можливо зробити
Z440_User: 14.10.2025 21:05Ну я поділився своїм досвідом
Сенс мого поста був не вказати на марність цього, а застерегти
Shpoker
Member

Повідомлення

Radio Bay: 14.10.2025 21:29проте уся інформація була збережена
вот этот момент я прохлопал, тогда да, помрет - и хрен с ним)
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay
Я би спочатку подивився логи системи (в linux це команда dmesg, в вінді - не знаю, треба гуглити) в залежності від їх виводу, або софтова перевірка, або одразу лізти перевіряти шлейфи/плати.
Далі бекап та софтове, або "апаратно-софтове" вирішення питання. Ну або повністю апаратне, за допомогою магазина :gigi:

А, ще забув до свого попереднього посту. Після всіх операцій над диском, самий фінішний це запуск smart selftest long. Диск сам себе тестує та трохи чистить атрибути свого смарту. Там є умовно "апаратні", які незмінні поза межами програматорів і можуть тільки рости, а є умовно "софтові" - які диск може зменшити після успішного тесту.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Shpoker: 14.10.2025 21:41вот этот момент я прохлопал, тогда да, помрет - и хрен с ним)
Ну да, попытка сделать хоть что-то
Z440_User: 14.10.2025 21:57Я би спочатку подивився логи системи
Все, що говорить вінда: Операция ввода-вывода по адресу логического блока 0x259b7300 для диска 3 (имя PDO: \Device\00000052) выполнена повторно.
Мабуть цим і викликана затримка у запису, коли записуєш файл, а воно фризить. Подивимось. Якщо беди, та помітить, подивлюсь скільки часу ще буде і як жити. Перший хдд мре, проте бекапився і от результат, бо користувачі поділяються на дві категорії: хто не робить бекапів, та тих, хто вже робить бекапи :)
Radio Bay
Member

Повідомлення

Этап 5. Поиск поврежденных и свободных кластеров...
Ход выполнения: готово 123423896 из 305512470; стадия: 40%; всего: 72%; ETA: 12:58:20 .
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 15.10.2025 14:33
Ход выполнения: готово 123423896 из 305512470; стадия: 40%; всего: 72%; ETA: 12:58:20 .
Бекап та диск на експерименти, 99% що мруть пластини:
Глянув смарт на попередній сторінці:
Radio Bay: 13.10.2025 05:22 Упс, TOSHIBA DT01ACA300 : 3000,5 GB
Physical Disk Information - Disk: #3: TOSHIBA DT01ACA300 S.M.A.R.T.

Код: Виділити все

No.  Attribute                Thre.. Value  Worst  Data                Status                   Flags                                                  
1    Raw Read Error Rate      16     86     86     0000006C0000        OK                       Error-Rate, Statistical, Critical                      
2    Throughput Performance   54     139    139    000000000048        OK                       Performance, Critical                                  
3    Spin Up Time             24     132    132    000801B201B3        OK                       Performance, Statistical, Critical                     
4    Start/Stop Count         0      98     98     0000000026D4        OK (Always passing)      Event Count, Statistical                               
5    Reallocated Sectors Co.. 5      62     62     000000000352        OK                       Self Preserving, Event Count, Statistical, Critical    
7    Seek Error Rate          67     100    100    000000000000        OK                       Error-Rate, Statistical, Critical                      
8    Seek Time Performance    20     124    124    000000000021        OK                       Performance, Critical                                  
9    Power On Time Count      0      91     91     0000000104F9        OK (Always passing)      Event Count, Statistical                               
10   Spin Retry Count         60     100    100    000000000000        OK                       Event Count, Statistical, Critical                     
12   Drive Power Cycle Count  0      98     98     0000000021B7        OK (Always passing)      Self Preserving, Event Count, Statistical              
192  Power off Retract Cycl.. 0      92     92     0000000027F2        OK (Always passing)      Self Preserving, Event Count, Statistical              
193  Load/Unload Cycle Count  0      92     92     0000000027F2        OK (Always passing)      Event Count, Statistical                               
194  Disk Temperature         0      171    171    003000090023        OK (Always passing)      Statistical                                            
196  Reallocation Event Count 0      56     56     0000000003CC        OK (Always passing)      Self Preserving, Event Count, Statistical              
197  Current Pending Sector.. 0      100    100    000000000058        OK (Always passing)      Self Preserving, Statistical                           
198  Off-Line Uncorrectable.. 0      100    100    000000000000        OK (Always passing)      Error-Rate                                             
199  Ultra ATA CRC Error Co.. 0      200    200    000000000000        OK (Always passing)      Error-Rate, Statistical         
199 Ultra ATA CRC Error Count (Помилки CRC): Це помили кабелю/інтерфейсу, значення 0 - із зв'язком повний порядок.
7 Seek Error Rate: 0 пошукових помилок - теж показник що із зв'язком повний порядок.
Тобто з контактами повний порядок і питання в середині гермоблоку.

Параметри "5 Reallocated Sectors Count" та "197 Current Pending Sector Count" саме про це кажуть в сукупності з параметрами "199" та "7", коли зв'язок по електроніці чудовий, без помилок, але купа біди по секторах. Коротше, сипатися почав диск :-/
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 15.10.2025 15:34Коротше, сипатися почав диск
Дяка за інфу, я у цьому не дуже розумію. Отбєкапився, чекаю. Подивимось, що вийде. Мабуть не тільки мені буде цікаво

До речі, still 72%
tablestikus
Member

Повідомлення

Досить цікавий звіт Backblaze з описом відмов за останні 12 років по їх аналізу. Кому лінь читати - жити хдд стали довше і відмов стало меньше.

У 2025 році середньорічна ймовірність відмови HDD досягає максимуму на рівні 4,3% лише після 10 років експлуатації. У 2021 році пік відмов припадав на 7 років роботи, досягаючи рівня 14,2%. А у 2013 році HDD найчастіше ламалися на третій рік роботи — із ймовірністю 13,7 %.

Are Hard Drives Getting Better? Let’s Revisit the Bathtub Curve
https://www.backblaze.com/blog/are-hard ... tub-curve/
Radio Bay
Member

Повідомлення

А між тим
Ход выполнения: готово 181515082 из 305512470; стадия: 59%; всего: 81%; ETA: 30:54:39 .
Shpoker
Member

Повідомлення

Radio Bay
Покажешь смарт после? Дико интересно
Avenger80
Member

Повідомлення

Z440_User
Интересно, а это куча битых секторов?
спойлер
Зображення
Shpoker
Member

Повідомлення

Avenger80
Это ходячий труп
Radio Bay
Member

Повідомлення

Shpoker: 19.10.2025 18:53Покажешь смарт после? Дико интересно
Обязательно, для этого и логирую, чтобы вместе разобрать реальный кейс
Avenger80
Member

Повідомлення

Shpoker: 19.10.2025 19:16Это ходячий труп
Так он уже и так в труп превратился - не выдержал сканирование Викторией - отлетел во время сканирования и лечения, неопознанное устройство. :)
Відповісти