Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
VolandInferno
Member

Повідомлення

kaliyanschik
Є ось така табличка.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1452003792
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

VolandInferno: 11.10.2025 21:37 підкажіть ще будь ласка, скільки спробувати ставити tWR? мінімальне значення в моєму біосі 48, але скоріш за все воно не "їде"
VolandInferno
Member

Повідомлення

kaliyanschik
48. Це час в тактах на запис одного блоку даних, який визнається через DDR DataEye. Він має завжди бути меншим аніж процедура холда блоку, рефреша і попереднього "підпалення" блока(фізичного, напругою від VDDP, яке в свою чергу залежить від vMISC), який собою маю це пройти процедуру очистку. Умовно кажучи tWR завжди і тільки завжди має бути меншим за tRAS, тому як tRAS = tRP+tRCD.

Можливо я трохи помилився, Аззі поправить.
Востаннє редагувалось 11.10.2025 21:54 користувачем VolandInferno, всього редагувалось 3 разів.
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

якщо з twr 48 будуть помилки то спочатку пробувати інші таймінги міняти? чи підвищувати twr?

Відправлено через 8 хвилин 19 секунд:
VolandInferno: 11.10.2025 21:42 kaliyanschik
48. Це час в тактах на запис одного блоку даних, який визнається через DDR DataEye. Він має завжди бути меншим аніж

розумію, за 4 дні я такого начитався багато, куча різних формул, а на ділі в мене помилка за помилкою, як не через 5 хв тесту, так і через годину тесту

Відправлено через 5 хвилин 50 секунд:
VolandInferno: 11.10.2025 21:42 А які порадите вольтажі для 6000 та первичок 30-36-36? Вольтажі vdd, vddq, vddio. За весь час я начитався стільки всього що вже нічого не розумію. Хтось радить і каже що 1.35 для цього з головою, хтось каже що 1.45 для цього потрібно. Хтось каже що vddio треба зажимати на 0.05. Хтось каже що ці всі три вольтажі повинні бути строго однакові. Теж саме з вольтажем для контроллера пам'яті, хтось радить аж до 1.3 піднімати, хтось каже наоборот його зажимати чим менше. В голові вже каша просто і немає дійсно чітких правил як воно має бути правильно, або я не знайшов їх.
VolandInferno
Member

Повідомлення

kaliyanschik: 11.10.2025 22:00якщо з twr 48 будуть помилки то спочатку пробувати інші таймінги міняти? чи підвищувати twr?
Я вам пояснив, ну принаймні постався пояснити.
Ви той вид користувачів, які не сприймають негативні поради, а лише позитивні, які вам подобаються :)
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

VolandInferno: 11.10.2025 22:45
kaliyanschik: 11.10.2025 22:00якщо з twr 48 будуть помилки то спочатку пробувати інші таймінги міняти? чи підвищувати twr?
Я вам пояснив, ну принаймні постався пояснити.
Ви той вид користувачів, які не сприймають негативні поради, а лише позитивні, які вам подобаються :)
Я зрозумів суть. Поставив vddp на 0.95, також поставив twr на 48, trrdl на 12, trrds на 8, twtrl на 16, twtrs на 4. І отримав помилку через годину тесту, як я і думав, тому що в мене стабільно через годину тесту помилка вилітає.
спойлер
Снимок экрана 2025-10-11 225211.png
Пробувати все так залишити та піднімати trfc?
VolandInferno
Member

Повідомлення

Ставлю літруху бедичівського - температура.
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

VolandInferno: 11.10.2025 22:58 Ставлю літруху бедичівського - температура.
Думаєте перегрів PMIC? Але ж spd hub на обох планках був максимум 39 навіть. Не розумію як там може щось перегрітись. Чи температура PMIC взагалі не зв'язана з spd hub?
VolandInferno
Member

Повідомлення

kaliyanschik
PMIC умовно вам показує температуру самого PMIC. Дуууууужеее умовно кажучи, якщо сенсор PMIC(він просто регулює напругу) показує 45-50 градусів, то реальна температура IC, тобто чипів пам'яті десь +25-30-35 градусів під час стрес-тесту.. Це встановлено мною емпіричним шляхом разом з пірометром, тому скрінів не покажу.
Температура PMIC, ту яку вам малює HWINFO - це терморезистор(або термопара, це не одне й те саме, але суть така ж), який просто вставлений коло PMIC, а мікросхем пам'яті у вас 8.
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

VolandInferno: 11.10.2025 23:15 kaliyanschik
PMIC умовно вам показує температуру самого PMIC. Дуууууужеее умовно кажучи, якщо сенсор PMIC(він просто регулює напругу) показує 45-50 градусів,
Як я поняв вибір в мене такий - підвищувати trfc, або занижувати trefi, або знижувати vdd,vddq?
VolandInferno
Member

Повідомлення

Я здаюсь.
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

:D вибачаюсь за свою тупість, 4 дня кожного вечора налаштування озу і в голові вже каша повна
STARL1GHT
Member

Повідомлення

VolandInferno: 11.10.2025 22:58 Ставлю літруху бедичівського - температура.
Я думаю що занадто великі значення вольтажів, при виставлених таймінгах. Тому нагрів плашок, тому не має стабільності.
kaliyanschik: 11.10.2025 23:28
:D вибачаюсь за свою тупість, 4 дня кожного вечора налаштування озу і в голові вже каша повна
До частоти 6200 включно, спробуйте такі значення:

vSOC: До 1.2v або менше

MEM VDD: До 1.35v або менше
MEM VDDQ: До 1.30v або менше
MEM IO: До 1.25v або менше
MEM VPP: 1.8v
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

STARL1GHT: 11.10.2025 23:35
Я думаю що занадто великі значення вольтажів, при виставлених таймінгах. Тому нагрів плашок, тому не має стабільності.

До частоти 6200 включно, спробуйте такі значення:

MEM VPP: 1.8v
Пасибі, гаразд спробую. Покищо тестую все те саме, тільки trfc 600 поставив
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Налаштував 8000 мгрц, підглянув у людини з overclock.net
y.cruncher стабільно і декілька днів простестував в іграх, все ок.
Vsoc 1.2v, зентаймінг неправильно зчитує.

спойлер
8000.png
VolandInferno
Member

Повідомлення

aaleksandrenko
Те, що у вас на скріні не може бути стабільним за визначенням:) Фізіологічно не може :) Або у вас ультра шикарні модулі, які я у вас викуплю:)

Зробіть ось такій скрін
спойлер
Зображення
Відправлено через 4 хвилини 58 секунд:
STARL1GHT: 11.10.2025 23:35До частоти 6200 включно, спробуйте такі значення:

Давайте зробимо якийсь чат в тг, бо ось такого роду рекомендації - шкідливі. Ніяких претензій до Старлайта, просто він відверту фігню радить.
Я навіть не хочу розбирати по пунктах що тут не так.
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

VolandInferno: 12.10.2025 00:13 aaleksandrenko
Те, що у вас на скріні не може бути стабільним за визначенням:) Фізіологічно не може :) Або у вас ультра шикарні модулі, які я у вас викуплю:)

Зробіть ось такій скрін
спойлер
Зображення
Відправлено через 4 хвилини 58 секунд:

Давайте зробимо якийсь чат в тг, бо ось такого роду рекомендації - шкідливі. Ніяких претензій до Старлайта, просто він відверту фігню радить.
Підкажіть які тоді краще вольтажі підібрати. Думаю тільки це допоможе мені знизити температури
STARL1GHT
Member

Повідомлення

VolandInferno:

А дарма. Я б хотів почути що не так, та чому умовна границя вказаного не здатна підняти щось рівня 6000/6200 на 30-36/32-38.
kaliyanschik
Junior

Повідомлення

STARL1GHT: 12.10.2025 02:06
VolandInferno:
А дарма. Я б хотів почути що не так, та чому умовна границя вказаного не здатна підняти щось рівня 6000/6200 на 30-36/32-38.
тестував ваші вольтажі, полетіли помилки, потім тестував 1.36, 1.37, 1.38, 1.39, 1.4 скрізь помилки
STARL1GHT
Member

Повідомлення

kaliyanschik: 12.10.2025 04:38 тестував ваші вольтажі, полетіли помилки, потім тестував 1.36, 1.37, 1.38, 1.39, 1.4 скрізь помилки
Хотілося б бачити при яких значеннях ви пробуєте запустити пам'ять.
спойлер
tRFC я б спробував 416
Умовно кажучи, ось на ~такому конфігу через мою мамку пройшли не мало 7500F, 7700 та зараз два 7800X3D.
спойлер
Зображення
7800X3D
ZenTimings_Screenshot.png
Відповісти