Новини
Останні статті і огляди
Разгон памяти
-
Pathfinder
Member
- Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера
VolandInferno
Той шо на 3733 те саме, помилками сипле. Один правда параметр змінив. Ntt_nom бо без нього взагалі не стартує.
Сьогодні ще спробую 3800, але раніше навіть не стартувало з такою частотою
Той шо на 3733 те саме, помилками сипле. Один правда параметр змінив. Ntt_nom бо без нього взагалі не стартує.
Сьогодні ще спробую 3800, але раніше навіть не стартувало з такою частотою
-
Pathfinder
Member
3800 ніяк, просто не стартує. 3733 так і продовжує сипати помилками. Але вдалося назад підняти 3600 з там ж таймінгами що були. Лише додав напруги на вддп і включив rttpwrt, схоже через саме цей параметр не стартувало на новому біосі. Треба тепер погратися зі зниженням напруги.
-
Irvin Smith
Member
Доброго дня. Підкажіть нубу: купив оперативну пам'ять Patriot Memory Viper Venom DDR5 2x16Gb PVV532G660C34K - частота 6600 с таймінгами 34-40-40-84.
Мемтест не проходить, я змінив профіль на заводський 6400 с таймінгами 32-40-40-84 (мемтест проходить):
ПК: Asus PRIME B650M-R, AMD Ryzen 5 7500F
Мемтест не проходить, я змінив профіль на заводський 6400 с таймінгами 32-40-40-84 (мемтест проходить):
- спойлер

- спойлер

ПК: Asus PRIME B650M-R, AMD Ryzen 5 7500F
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Irvin Smith
Для 7500f оптимально будуть налаштування при 6000-6200мгц по пам'яті.
Не забудьте на оперативку виставити 1.35в
Але вручну треба ставити FLCK 2000 чи 2066 відповідно. Це буде режим 1:1 і дасть оптимальні затримки для вашого процесора.
Далі можете вручну виставити таймінги, щоб безпечно було 32-38-38-78 наприклад.
Щоб не шукати ті вольтажі можете зробити наступним чином:
1. активувати профіль 6600с34 в біосі
2. понизити частоту оперативки до 6200мгц
3. виставити таймінги 32-38-38-78
4. виставити fclk=2066мгц
5. зберегти біос в профіль і завантажити систему
Якщо все працюватиме на десерт виставте таймінг tREFI=65528
Для нуба оверклокінг закінчено
ПС: Aida не точно міряє затримки. Є розкид результатів 1-3нс, а іноді більше.
Просто підряд проженіть декілька раз тест і подивіться.
Для швидкості перезапустити конкретний тест - даблклікніть на ньому
Для 7500f оптимально будуть налаштування при 6000-6200мгц по пам'яті.
Але вручну треба ставити FLCK 2000 чи 2066 відповідно. Це буде режим 1:1 і дасть оптимальні затримки для вашого процесора.
Далі можете вручну виставити таймінги, щоб безпечно було 32-38-38-78 наприклад.
Якщо все працюватиме на десерт виставте таймінг tREFI=65528
Для нуба оверклокінг закінчено
ПС: Aida не точно міряє затримки. Є розкид результатів 1-3нс, а іноді більше.
Просто підряд проженіть декілька раз тест і подивіться.
Для швидкості перезапустити конкретний тест - даблклікніть на ньому
-
Irvin Smith
Member
Вийшло таке:a_z_z_y: ↑ 08.10.2025 10:35 Irvin Smith
Якщо все працюватиме на десерт виставте таймінг tREFI=65528![]()
- спойлер

-
VolandInferno
Member
Irvin Smith
Ще було б файно, якби скрін ZT додали:)
Ще було б файно, якби скрін ZT додали:)
-
Irvin Smith
Member
Це що таке?
-
Pathfinder
Member
ПЗ. ZenTimings Всі таймінги напруги частота пам'яті показана.
-
Irvin Smith
Member
ПЗ. ZenTimings Всі таймінги напруги частота пам'яті показана.
- спойлер

-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Маєте умовні 60-61нс з пів-пінкаIrvin Smith: ↑ 08.10.2025 12:37Вийшло таке:a_z_z_y: ↑ 08.10.2025 10:35 Irvin Smith
Щоб не шукати ті вольтажі можете зробити наступним чином:Якщо все працюватиме на десерт виставте таймінг tREFI=65528
- спойлер
- 1. активувати профіль 6600с34 в біосі
5. зберегти біос в профіль і завантажити систему![]()
Латентність стрибає +-3.
- спойлер
А якщо є бажання то можна далі колупати цю кролячу нору
-
Irvin Smith
Member
Дякую за допомогу. Думаю, мені вистачить. Хоча я вважав, що зі зменшенням частоти результати від зменшення таймінгів будуть суттєвішими.
-
МОНАХ
Member
►МОНАХ: ↑ 09.10.2025 13:31 ► Так-с, в цілому схему для подальшої роботи - зрозумів, буду пробувати. Як щось толкове вийде з того, то відпишуся вже в темі по розгону пам'яті...
► Замість того, щоб верстати книгу, вирішив сьогоднішній вечір таки присвятити своїй криворукості - підвищити "фабрику", понизити напругу і заодно подивитися, що там міняється в плані "оперативки"... -
• скинув "проц" на дефолт/вимкнув РВО;
• всі налаштування - по замовчанню або на "Авто";
• ОЗУ: ввімкнено ЕХРО - 6400МГц (CL32-39-39 @1.4V) + tREFI (65535);
• mclk=uclk;
• fclk виставив одразу на 2133МГц;
• vSoC виставив на 1.25в -
- і пішов знижувати на 0,01в, заміряючи поки що бенч Аіди по кілька разів, без прогонів тестів на стабільність.
► Зайве коментувати щось - не візьмусь
► "Стюардесу закопав", відкотився на fclk="Авто", vSoC="Авто" і без вмикання та налаштування РВО знову прогнав тест: ► Що ж - я готовий
► ... Так, почекайте - для зручності порівняння закину сюди з паралельної теми свій кращий до цього результат (те ж саме, що і останній з вище приведених тестів + РВО): ► Розпинайте
-
STARL1GHT
Member
Краще б втримались.
Показаний тест - взагалі ні про що.
Краще б ви той час, який пішов на сто скрінів з ~одинаковими налаштуваннями, витратили на охолодження RAM.
На @6400 та притомних таймінгах - воно потрібне.
- спойлер
-
Або спустіться на @6200. В такому випадку буде щось таке:
UCLK = MCLK (1:1)
FCLK: 2133 або вище
vSOC: До 1.2v або менше
MEM VDD: До 1.35v або менше
MEM VDDQ: До 1.30v або менше
MEM IO: До 1.25v або менше
MEM VPP: 1.8v
tREFI на максимальні значення, а на інших шукаєте ~мінімальні значення при яких буде стабільна робота, або ж є співзалежність і ставите відповідно до неї.
Перевіряти умовним кранчером та тест мемом з пресетом від Anta777.
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Від вольтажу vSOC швидкодія кешів процесора і пам'яті не залежить ніяк.МОНАХ: ↑ 09.10.2025 21:41Не втримався...
Все ваше тестування в аіді _ні_про_що_
Збільшення fclk при сталої частоти оперативки вам мало дати трішки більші показники в аіді і трішки меншу затримку.
Перечитайте уважно чим треба тестувати стабільність.
-
МОНАХ
Member
► a_z_z_y, про тестування затримок, стабільності - то зрозуміло і на те потрібно більше часу, наразі мене цікавить чи я, можливо, ще щось десь не відключив чи навпаки не ввімкнув - сама методика по зниженню vSOC у мене правильна?
► Також мене цікавила нижня межа стабільності системи в принципі при зниженні vSOC, бо раніше до напруги ніколи не лазив і було цікаво дізнатися, раз вже взявся, то ж по бистрому прогнав діапазон, бо мене цікавить в перспективі все ж таки виставити "фабрику" на 2133МГц таким чином, щоб зберегти стабільність системи. Але, щоб з усіма потрібними тестами потім не ганяти весь "теоретичний" діапазон напруг, я наразі дізнався, що нижче 1,20в немає сенсу йти, а "практичний" діапазон, скоріше за все, лежатиме в межах 1,21-1,25в.
► То ж кранчити "фабрику" більш грунтовно буду пізніше... Інше питання, повторюсь, чи я все що потрібно повимикав або ще щось поміняти потрібно було, бо поруч з vSOC ще одне налаштування по напрузі "нагло очі кололо"
так і "спокушало", щоб і його "покрутити", тільки от "гугління" показало суперечливу інформацію стосовно цього параметра в uefi msi по відношенню до vSOC -
не став чіпати (хоч це і в сторону зниження), але виникло питання, можливо ще щось десь в uefi "висить" не правильно увімкнутим для такого роду тюнінгу?
► Ну, а паралельно - чого б не прогнати тест пам'яті аіди, я ж до кінця так і не розумію як саме стабілізація fclk на 2013МГц вплинула б на частоту (я зараз не про стабільність роботи самої ОЗУ) і продуктивність "оперативки" через вплив на mclk, бо, наскільки я зрозумів з Ваших пояснень mclk і fclk - це взаємопротилежні залежності від показника vSOC
. Чи дану взаємозалежність я також ніяк ніде не побачу, окрім як непрямо в тестах стабільності і непрямо по змінах в затримках (по кранчеру)?
========================================
► STARL1GHT, "що для скаженої собаки гак в 30 зайвих кілометрів?"
. Тим більше - я ж вчуся...
► Також мене цікавила нижня межа стабільності системи в принципі при зниженні vSOC, бо раніше до напруги ніколи не лазив і було цікаво дізнатися, раз вже взявся, то ж по бистрому прогнав діапазон, бо мене цікавить в перспективі все ж таки виставити "фабрику" на 2133МГц таким чином, щоб зберегти стабільність системи. Але, щоб з усіма потрібними тестами потім не ганяти весь "теоретичний" діапазон напруг, я наразі дізнався, що нижче 1,20в немає сенсу йти, а "практичний" діапазон, скоріше за все, лежатиме в межах 1,21-1,25в.
► То ж кранчити "фабрику" більш грунтовно буду пізніше... Інше питання, повторюсь, чи я все що потрібно повимикав або ще щось поміняти потрібно було, бо поруч з vSOC ще одне налаштування по напрузі "нагло очі кололо"
► Ну, а паралельно - чого б не прогнати тест пам'яті аіди, я ж до кінця так і не розумію як саме стабілізація fclk на 2013МГц вплинула б на частоту (я зараз не про стабільність роботи самої ОЗУ) і продуктивність "оперативки" через вплив на mclk, бо, наскільки я зрозумів з Ваших пояснень mclk і fclk - це взаємопротилежні залежності від показника vSOC
========================================
► STARL1GHT, "що для скаженої собаки гак в 30 зайвих кілометрів?"
- спойлер
- (а для людини, що займається графікою, скріншоти - це вже як дихання; я їх роблю вже майже на повному автоматі... інша річ, що роблю настільки багато, що частіше плутаюсь, для чого я їх стільки наробив)
- спойлер
- Бо зараз - це кінгстоновський заводський ехро і з підкрученим вручну tREFI (65535), на яких є залізобетонна стабільність і температура при максимально жорстких сценаріях і постійного 99% використання об'єму піднімається до своєї максимальної 54°C протягом десь пів-години і наступні пів-години вище цієї позначки не підіймається (це - планка, що ближча до сокету, дальня - до 53°C). Якщо говорити не про тести, а про важкі робочі моменти, коли пам'ять завантажена більш як на 70-80% (більше просто поки що немає чим та і немає потреби завантажити), то при 18-20°C кімнатної температури - температура планок в районі 40-42°C.
-
STARL1GHT
Member
Ну не смішіть. Все займає декілька годин, включно з переглядом туторіалу як це зробити. Якщо подобається на голові верхом стояти — будь ласка.
-
Jonny_Jedai
Member
a_z_z_y Подскажите пожалуйста как можно улучшить показатели, как-то не очень приятные цифры
профиль экспо : 3200 МГц 30-39-39-86 (CL-RCD-RP-RAS) / 155-943-512-416-96 (RC-RFC1-RFC2-RFCSB-WR)
эти ставил вручную -
uclk 1:1
Vsoc - 1.22
fclk - 2133 Последний мой процессор АМД был - s939
Привык к интелу, а тут посложнее
На ддр4(интел) веселее как-то было
профиль экспо : 3200 МГц 30-39-39-86 (CL-RCD-RP-RAS) / 155-943-512-416-96 (RC-RFC1-RFC2-RFCSB-WR)
эти ставил вручную -
uclk 1:1
Vsoc - 1.22
fclk - 2133 Последний мой процессор АМД был - s939
Привык к интелу, а тут посложнее
На ддр4(интел) веселее как-то было
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
Jonny_Jedai
Бажано скрін ZenTimings.
А так то 3Д кеш в вашому процесорі солідно додає швидкодії, але і збільшує затримку пам'яті (бо довше в кеші шукати потрібні дані).
Я б так сильно не переймався за затримки на вашій системі.
UPD: Ось приблизна ціль для наслідування:
UPD2: навчіться спойлерами користуватися
Бажано скрін ZenTimings.
А так то 3Д кеш в вашому процесорі солідно додає швидкодії, але і збільшує затримку пам'яті (бо довше в кеші шукати потрібні дані).
Я б так сильно не переймався за затримки на вашій системі.
UPD: Ось приблизна ціль для наслідування:
- спойлер

UPD2: навчіться спойлерами користуватися
-
kaliyanschik
Junior
Привіт, налаштовую озу вже декілька днів, потрібна допомога), читав гайд ру форума оверклокерс від anta777, також багато обговорень на редіт, ніяк не виходить підібрати робочі напруги та таймінги, вирішив почати спочатку, підбираю вольтажі. anta777 спочатку радить підібрати мінімальний вольтаж на nb/soc, ну на контроллер пам'яті. Я почав з 1.15, запустив y crancher vt3, при 1.15 за 20хв тесту помилок не було, не розумію одне, потрібно понижати вольтаж поки не будуть помилки? І замітив ще одну річ, багато де рекомендують і кажуть що 1.2 з головою для 6000-6400 в режимі 1:1 з fclk 2000, але що не відкрию скріншоти людей, в яких вийшло успішно налаштувати озу, у всіх 1.25 і навіть 1.3 виставлено при 6000-6400. Чи є взагалі сенс шукати вольтаж від 1.1 до 1.2, як рекомендує anta і чому тоді у всіх мінімум 1.2. Можливо я чогось не розумію, або не з того починаю налаштовувати озу, підкажіть будь ласка
-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
kaliyanschik
Різним процесорам підходить різний вольтаж SoC. Профіль хоча б заповнили
І сама проста порада - пошукайте на свій процесор/сімейство хоча б 3-5 прикладів ZenTimings (не самих екстремальних бажано).
Порівняйте значення і візьміть щось середнє по палаті і з того починайте.
Потім на отримані значення натягуйте поради усіляких експертів
Про баланс між memclk і flck я писав вище. Особливо якщо хочете отримати 6400/2133 або більше доведеться заморочитися.
Різним процесорам підходить різний вольтаж SoC. Профіль хоча б заповнили
І сама проста порада - пошукайте на свій процесор/сімейство хоча б 3-5 прикладів ZenTimings (не самих екстремальних бажано).
Порівняйте значення і візьміть щось середнє по палаті і з того починайте.
Потім на отримані значення натягуйте поради усіляких експертів
Про баланс між memclk і flck я писав вище. Особливо якщо хочете отримати 6400/2133 або більше доведеться заморочитися.