Synology повернула підтримку накопичувачів сторонніх виробників у своїх NAS

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Creo
Member

Повідомлення

Ortyomko: 09.10.2025 18:52
Robostyle: 09.10.2025 18:33

Это как? Он везде минимум 600

p.s. алибаба штоль?
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 88926.html
Блін. Забув про алібабу. 50 баксів міг зекономити :)
Bucho
Member

Повідомлення

Robostyle: 09.10.2025 18:33 Это как? Он везде минимум 600
p.s. алибаба штоль?
Я брав через знайомого з Шеньженя, але він особливо не запарювався і купував на Таобао.
Тобто, при бажанні можна було і самому з тамтешніми продаванами напряму дотерти.

Відправлено через 14 хвилин 10 секунд:
Creo: 09.10.2025 18:30 тому що в TrueNAS частина RAM використовується для кешу. ZFS файлова система.
Якщо ZFS, тоді зрозуміло. Їй на кожен TB диску потрібен 1Гб опери.
Mantikor
Member

Повідомлення

Bucho: 09.10.2025 17:00 Бо вже придбав собі Ugreen 4800plus під Хренолоджи на 5-ядерному Intel Pentium Gold 8505.
Конкурентів з "другого ешелону (с)" у вигляді Qnap, Asustor і.т.п. навіть не розглядав. :gigi:
А що по софту у Ugreen? Я користувався більш бізнесовими версіями Synology та QNAP (і ще іншими нонеймами простішими), то в Synology софт на голову вищий.
Чи є Ugreen в цьому плані конкурентом?
Creo
Member

Повідомлення

Mantikor: 10.10.2025 00:17
Bucho: 09.10.2025 17:00 Бо вже придбав собі Ugreen 4800plus під Хренолоджи на 5-ядерному Intel Pentium Gold 8505.
Конкурентів з "другого ешелону (с)" у вигляді Qnap, Asustor і.т.п. навіть не розглядав. :gigi:
А що по софту у Ugreen? Я користувався більш бізнесовими версіями Synology та QNAP (і ще іншими нонеймами простішими), то в Synology софт на голову вищий.
На ці угрін можно поставити що завгодно , якщо Угос не подобається. Фактично звичайний комп з біосом на Інтелі. Є hdmi для монітора :) звісно купа юсб. Виключаєш в біос вотч дог в ставиш що завгодно. Він11 ставили по приколу. Я одразу TrueNAS поставив, читав що хпенолоджи ставили, Унраід ще, Убунту, Дебіан :)
Mantikor
Member

Повідомлення

Creo: 10.10.2025 00:23
Mantikor: 10.10.2025 00:17
На ці угрін можно поставити що завгодно , якщо Угос не подобається. Фактично звичайний комп з біосом на Інтелі. Є hdmi для монітора :) звісно купа юсб. Виключаєш в біос вотч дог в ставиш що завгодно. Він11 ставили по приколу. Я одразу TrueNAS поставив, читав що хпенолоджи ставили, Унраід ще, Убунту, Дебіан :)
Не, мене цікавить саме функціонал їх ОС для NAS.
Creo
Member

Повідомлення

Mantikor: 10.10.2025 00:27
Наче непогана по відгукам з діскорду та редіту .
s1nedus
Member

Повідомлення

Тоже на неделе взял ugreen 4800 plus, сейчас жду их ups - топовая вещь
Bucho
Member

Повідомлення

Mantikor: 10.10.2025 00:27 Не, мене цікавить саме функціонал їх ОС для NAS.
Я її навіть не запускав, відключивши диск в БІОСі (там він окремий 3й M2 на 128гб).
Хоча і в оглядах і користувачі пишуть, що з виду щось доволі схоже на Syno DSM.
Але звичайно, що в багатьох моментах ще сирувате, плюс незрозуміло що там з захистом та бекдорами від партії і правітєльства.
Проте його активно допилюють, апдейти та нові версії виходять постійно.

Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
s1nedus: 10.10.2025 08:56 Тоже на неделе взял ugreen 4800 plus, сейчас жду их ups - топовая вещь
Навіщо Вам той їхній недо-UPS? Судячи з відгуків то майже звичайний павербанк на 12V, хоча сам НАС живиться від 19V блока живлення.
Краще щось самому на ліферах зліпити, щоб хоч годин 6-8 тримало.
Васильович
Member

Повідомлення

Bucho: 09.10.2025 18:17Це обмеження у них і раніше було на попередніх серіях. Обходиться сторонніми патчами.
Ах, навіть так. Тоді не розумію, чому їм раніше за це ще не "прилітало" :shuffle:
Bucho
Member

Повідомлення

Creo: 10.10.2025 00:23 На ці угрін можно поставити що завгодно , якщо Угос не подобається. Фактично звичайний комп з біосом на Інтелі. Є hdmi для монітора :) звісно купа юсб. Виключаєш в біос вотч дог в ставиш що завгодно. Він11 ставили по приколу. Я одразу TrueNAS поставив, читав що хпенолоджи ставили, Унраід ще, Убунту, Дебіан :)
А 6 та 8 дискові версії dxp6800pro та dxp8800plus взагалі на базі 12-поточного i5-1235u + ще й слот PCIe x4 в комплекті. В базі вже 2*10Gbit LAN порти.
Пам'яті DDR5 64Gb тримають. Чим не варіант для невеличкого сервака під той же Proxmox?
Доречі вони теж в Китаї значно дешевші за ЄС, чи Штати. Ту ж 6-дискову версію можна взяти за <600 баксів, тоді як на заході вона 1000+
Ortyomko
Member

Повідомлення

Mantikor: 10.10.2025 00:27
туди спокійно встає хренолоджи. :shuffle:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Bucho
Саме так, Proxmox наше все в подібних пристроях. Враховуючи купу готових скриптів для запуску всього і вся, і ще навіть для того ж GPU passtrough вже не треба конфіги в ручну "крутить", теж е скрипт який це успішно автоматизує. Хоча я зупинився на більш дешевому варіанті з HP ProDesk 600 G4 MT і він чудово себе показує, і ціна не висока і споживання та шум мінімальні і транскодування підтримується вбудованим iGPU Intel UHD 630 але я встановив 2 диски по 8ТБ, планую ще докинуть 1-2 шт. на 16-20ТБ бо 8ТБ малувато.
s1nedus
Member

Повідомлення

Bucho: 10.10.2025 11:35
Mantikor: 10.10.2025 00:27 Не, мене цікавить саме функціонал їх ОС для NAS.
Я її навіть не запускав, відключивши диск в БІОСі (там він окремий 3й M2 на 128гб).
Хоча і в оглядах і користувачі пишуть, що з виду щось доволі схоже на Syno DSM.
Але звичайно, що в багатьох моментах ще сирувате, плюс незрозуміло що там з захистом та бекдорами від партії і правітєльства.
Проте його активно допилюють, апдейти та нові версії виходять постійно.

Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
s1nedus: 10.10.2025 08:56 Тоже на неделе взял ugreen 4800 plus, сейчас жду их ups - топовая вещь
Навіщо Вам той їхній недо-UPS? Судячи з відгуків то майже звичайний павербанк на 12V, хоча сам НАС живиться від 19V блока живлення.
Краще щось самому на ліферах зліпити, щоб хоч годин 6-8 тримало.
Переключение без задержек, возможно не 12а те же 19
Но мне самое главное что ups сам вырубит NAS через условные 20 минут, и сам его включит когда появится электричество. В условиях когда у меня нет доступа к NASу
- идеальный вариант.
Bucho
Member

Повідомлення

s1nedus: 10.10.2025 23:10 Переключение без задержек, возможно не 12а те же 19
Но мне самое главное что ups сам вырубит NAS через условные 20 минут, и сам его включит когда появится электричество. В условиях когда у меня нет доступа к NASу
- идеальный вариант.
На скільки я знаю, то функція керування стандартними UPS вже реалізована в їхній ОС, не кажучи вже про сторонні. То ж не бачу сенсу підв'язуватись під їхній "павербанк". Простіше взяти звичайний UPS і налаштувати все це діло. В тій же Synology DSM це працює як годинник вже хх-надцять років. Мій старенький APS Smart взагалі по мережі з Сінолоджи управляється - все виключається і включається автоматично.
Robostyle
Member

Повідомлення

Bucho
А разве DSM позволяет поднять УПС сервер с обычным упсом через юсб?
s1nedus
Member

Повідомлення

Bucho: 11.10.2025 11:56
s1nedus: 10.10.2025 23:10 Переключение без задержек, возможно не 12а те же 19
- идеальный вариант.
На скільки я знаю, то функція керування стандартними UPS вже реалізована в їхній ОС, не кажучи вже про сторонні. То ж не бачу сенсу підв'язуватись під їхній "павербанк". Простіше взяти звичайний UPS і налаштувати все це діло. В тій же Synology DSM це працює як годинник вже хх-надцять років. Мій старенький APS Smart взагалі по мережі з Сінолоджи управляється - все виключається і включається автоматично.
В интернете все кричат - почему так не смогла сделать sinology
Sanьka
Member

Повідомлення

Bucho: 09.10.2025 17:00А Qnap зі своїм софтом як був номером 2 так і залишається
1. Залежно для яких потреб (якщо для дуже банальних як у мене: хмара+торрент качалка+ Плекс) різниці може і не бути. А чисто зовні операційка КюНапа мері більш до вподоби ніж Сіно. Тому мій вибір пав саме на КюНап.
2. Номер 2, це номер 2, а не 5 чи навіть 3.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Sanьka
Не звертай уваги, на цю маячню із №1,2,3,... Головне аби поставлену задачу виконувало. Хоча особисто собі за жодних обставин не взяв би NAS ні від qnap ні від synology чи asustor і причиною якраз являється їхній софт. Хоча MINISFORUM N5 AI NAS непогано виглядає на папері, або якийсь Ugreen 4-х дисковий з встановленням proxmox/truenas/unraid, такий варіант ще куди не йшов.
Alligator
Member

Повідомлення

Bucho: 09.10.2025 18:17
Creo: 09.10.2025 18:30 А чим 12гб не достатньо? Для DSM + декілька докер контейнерів та пари віртуалок цілком Ок.
В мене на 8Гб бігає 2 віртуалки: Хоум-Ассістант + Убунту-сервер + ще пара докер контейнерів.
тому що в TrueNAS частина RAM використовується для кешу. ZFS файлова система.
Чим більше рам тим краще.
Ось зараз. Це 2х4Тб диска.
Знімок екрана 2025-10-09 182915.png
Так воно усе у кэш кине та залишить про запас 1 Гб вільним.
Ось на 44 Тб:
спойлер
Зображення
Creo
Member

Повідомлення

Alligator: 13.10.2025 09:24
Bucho: 09.10.2025 18:17
тому що в TrueNAS частина RAM використовується для кешу. ZFS файлова система.
Чим більше рам тим краще.
Ось зараз. Це 2х4Тб диска.
Знімок екрана 2025-10-09 182915.png
Так воно усе у кэш кине та залишить про запас 1 Гб вільним.
Ось на 44 Тб:
спойлер
Зображення
Я радять в інтернеті - 1ГБ рам на 1ТБ дискового пространства.
Наприклад захочеться віртуальну машину та ще щось з аплікух. Кеш буде зменшуватися.
А вже побачив різницю в копіюванні коли малий та великий кеш :)
Завтра отримаю 32Гб планку :)
Відповісти