Ігровий WQHD-монітор Samsung Odyssey G60F отримав IPS-матрицю з частотою 350 Гц

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
zalizo_org
Member

Повідомлення

FirstTDM: 07.10.2025 16:37С прошлого года 3-е поколение OLED мониторов, сейчас вышло 4-е - уже можно почти не беспокоится о выгорании. Посмотрим через 2-3 года на результаты новых массовых моделей - иначе это просто страшилки.
Я б надто не сподівався, що вдастся проблему усунути, бо вона закладена в самій технології а боротьба з нею зводиться до пошуку розумних та непомітних оновлень пікселя, щоб не застоювалася картинка.

Ось відео на тему:

Результати та Артефакти Вигоряння (на 18 місяців)
  • З кожним оновленням спостерігається прогресивна, хоч і поступова, деградація панелі.

Лінія по центру дисплея (Inverse Burn-in): Найбільш помітний артефакт, пов'язаний з використанням двох програм пліч-о-пліч. Більш яскраві вікна програм деградували швидше, ніж темніша межа між ними, створюючи ефект "зворотного вигоряння" (inverse burn-in).

Вигоряння панелі задач (Taskbar Burn-in / Inverse Burn-in): На нижній частині екрана. Використання темної панелі задач призвело до того, що яскравіші області вище неї деградували швидше, залишаючи ледь помітну тінь у місці розташування панелі задач.

Нерівномірність (Left/Right Uniformity): Права сторона екрана вигоріла більше, ніж ліва, оскільки автор частіше розміщує яскравіший контент (вікна програм) саме на правій половині дисплея.
Деградація субпікселів:
  • Зелений субпіксель деградував найбільше.

Синій субпіксель – на другому місці.

Червоний субпіксель – найменше.

Нерівномірне старіння субпікселів призводить до зміни колірної температури (в даному випадку – невелике зміщення в бік червоного).
Вплив на Роботу
  • Панель задач: Залишається непомітною у реальних сценаріях використання.

Лінія по центру та нерівномірність: Почали дратувати автора за останні 3 місяці, особливо в ситуаціях, коли він переглядає захоплений геймплей або працює у програмах із темно-сірим фоном (наприклад, Premier Pro, Photoshop), де різниця між лівою та правою сторонами стає помітною.

Загальна оцінка: Екран далекий від того, щоб бути непридатним. У більшості завдань (наприклад, написання тексту) вигоряння не є проблемою.
Висновок та Прогноз
Поточний стан: При 4200 годин агресивного, статичного використання (8+ годин щодня протягом 18 місяців) вигоряння тільки-но починає ставати "трохи неприємним" в окремих випадках.

Прогноз автора: OLED-дисплей, ймовірно, буде нормально функціонувати для роботи з продуктивністю протягом 2–3 років, залежно від того, як часто користувач використовує статичний контент (4 години статичного контенту на день може продовжити термін служби до приблизно 3 років).

Відправлено через 1 хвилину 36 секунд:
Filabatya: 08.10.2025 13:42Ви просто на 42 ближче не можете сісти, а розповідаєте людям на 32 що вони заблизько сидять доречі ррі в вас трішки менший ніж в 27 2к 105 проти 108. Стоп в вас фулл хд 42ка???
Так 42" (телевізор 2011 року)
Filabatya
Member

Повідомлення

Це 52.45ррі :idea: занавіс. В мене сандаль я таке можу писати))) про зір зразу зрозумів бо там пікселі як коні
Востаннє редагувалось 08.10.2025 13:56 користувачем Filabatya, всього редагувалось 3 разів.
zalizo_org
Member

Повідомлення

Filabatya: 08.10.2025 13:42Ви просто на 42 ближче не можете сісти
Ближче - це ще на крок ближче до міопії. Воно мені не треба, та й я сумніваюся що комусь треба насправді.

Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
Filabatya: 08.10.2025 13:51Це 52.45ррі занавіс
Пікселів мало, я б хотів більше, звичайно. Тому і підбираю щось на заміну, з хорошою щільністю.
FirstTDM
Member

Повідомлення

zalizo_org: 08.10.2025 13:36В мене 90-130 см між очима і поверхнею монітора.
Это далеко. Оптимальное расстояние до 32" 4К монитора общепринято 60-80 см (ссылок в сети множество на эту тему)
zalizo_org: 08.10.2025 13:36Так оптимальний мені здається 40-50"
Логично. Если сидеть на 130 см то монитор должен быть больше. Каждый выбирает сам под свои вкусы.

Имхо, я даже столов таких не знаю - на 130 см в ширину... под заказ?
zalizo_org: 08.10.2025 13:36Нажаль OLED у всіх варіантах не годяться для щоденного довгого використання в робочому на 80% режимі.
Уже можно брать OLED для ежедневной работы 70-80% времени. Многие так уже почти год работают и очень довольны.

Кстати, на OLED глаза меньше устают - это особенность формирования изображения, т.к. черный - это полный настоящий черный.
Filabatya: 08.10.2025 13:42Щоб ти знав, що купуєш річ, яка служитиме 10+ років твердо без падіння якості.
Да ну. Откуда 10+ лет взялось? Спросите любого спеца - через год-другой даже самый лучший IPS экран надо калибровать, а через 3-5 лет яркость/контраст ухудшаются.
Filabatya
Member

Повідомлення

Є тільки 1 варіант у вас це лджі с4 42 топ жир, яскравіше тільки 55 і вище в цій лінійці в 48 така ж матриця як в 42
Востаннє редагувалось 08.10.2025 13:59 користувачем Filabatya, всього редагувалось 1 раз.
zalizo_org
Member

Повідомлення

Filabatya: 08.10.2025 13:51В мене сандаль я таке можу писати)))
Так це супер залізо. В самого колись був 1155 з і5 2500К. А 2500К/2600К/2700К - це жива класика.

Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
FirstTDM: 08.10.2025 13:54Имхо, я даже столов таких не знаю - на 130 см в ширину... под заказ?
Так, в мене стіл виготовлений під замовлення з урахуванням мого зросту і потреб.
FirstTDM
Member

Повідомлення

zalizo_org: 08.10.2025 13:50OLED-дисплей, ймовірно, буде нормально функціонувати для роботи з продуктивністю протягом 2–3 років, залежно від того, як часто користувач використовує статичний контент (4 години статичного контенту на день може продовжити термін служби до приблизно 3 років).
Вроде как всё нормально - вполне вменяемый прогноз. Что в нем страшного?

Отправлено спустя 22 секунды:
zalizo_org: 08.10.2025 13:56Так, в мене стіл виготовлений під замовлення з урахуванням мого зросту і потреб.
Понял. Круто!
zalizo_org
Member

Повідомлення

FirstTDM: 08.10.2025 13:54Да ну. Откуда 10+ лет взялось? Спросите любого спеца - через год-другой даже самый лучший IPS экран надо калибровать, а через 3-5 лет яркость/контраст ухудшаются.
Зараз в мене телевізор LG (15 рочків, скоро школу закінчує :) ). Яскравості все ще вистачає, щоправда відмовився від енергоощадливого режиму пару років тому.
FirstTDM
Member

Повідомлення

zalizo_org: 08.10.2025 13:59Зараз в мене телевізор LG (15 рочків, скоро школу закінчує ). Яскравості все ще вистачає, щоправда відмовився від енергоощадливого режиму пару років тому.
Телевизор - это НЕ монитор :D

p.s. У знакомых на даче всё еще работает Сони Тринитрон - около 20 лет
zalizo_org
Member

Повідомлення

FirstTDM: 08.10.2025 14:03Телевизор - это НЕ монитор
В тому то і прикол. Де нормальний монітор за ціною С3/С4 з нормальною діагоналлю?

От мене і...
zalizo_org: 07.10.2025 16:31задовбали ті малі діагоналі
Gold_Star
Member

Повідомлення

FirstTDM: 08.10.2025 14:03Телевизор - это НЕ монитор
Будь-який OLED телевізор це і є монітор, так само як є монітори з Tizen чи webOS. Наявність ТВ-тюнера не міняє принцип роботи телевізора як монітора.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Gold_Star: 08.10.2025 14:35Будь-який OLED телевізор це і є монітор
Согласен. Принцип работы тот же.

Да, конечно, ТВ в определенных случаях используют как монитор... для демо кабинета, как минимум...

Но есть существенные отличия:

1) Не всё так просто - совсем другая ориентация на качество картинки... на ТВ никто не заботится читаемостью текстов, никто не гонится на большой герцовкой... да много отличается...

2) Время использования - в обычном режиме ТВ на порядок меньше работает, чем монитор...
Filabatya
Member

Повідомлення

3) він не засипає як монік треба пульт постійно)
Gold_Star
Member

Повідомлення

FirstTDM: 08.10.2025 14:431) Не всё так просто - совсем другая ориентация на качество картинки... на ТВ никто не заботится читаемостью текстов, никто не гонится на большой герцовкой... да много отличается...
Більший PPI на тому ж QD-OLED робить текст нечитаємим чи не дає можливість калібрування до рівня референсного зображення? :rotate:
FirstTDM: 08.10.2025 14:432) Время использования - в обычном режиме ТВ на порядок меньше работает, чем монитор...
Так зараз переважно ТВ до зовнішнього пристрою підключають (консоль, смарт приставка, міні пк) для постійної роботи в такому режимі
Nutbar
Member

Повідомлення

Колись різниця справді була великою, буквально пару років тому ще. Зараз майже всі телевізори ідеально працюють в режимі хрома 444, мають 120/144Гц. Та взагалі нічим від моніків не відрізняються. У мене що ТВ на тайзені, що монік на тайзені, можна налаштувати однаково під власний сценарій використання (всілякі тригери включення-виключення, сон тощо). Єдина різниця в яскравості та тонмапінгу. Монітори значно менш яскраві про всяк випадок, але ніхто не забороняє самому на ТВ обмежити яскравіть, тож це скоріше навіть недолік моніторів.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Про текст - даже лень отвечать... тут в соседней теме на полном серьезе сравнивают 4К на 32" и 45" - как бы это не интересно...
Gold_Star: 08.10.2025 14:54Так зараз переважно ТВ до зовнішнього пристрою підключають (консоль, смарт приставка, міні пк) для постійної роботи в такому режимі
Да понятно, что никто ТВ каналы давно не смотрит, но, имхо, ТВ - это центр развлечений/отдыха, а монитор - это, прежде всего, для работы.

Общая статистика говорит о том, что мониторы в работе 12-16 часов в сутки - и поработать, и поиграть. ТВ, как правило, 2-4 часа в сутки включен.

Понятное дело, что в разных условиях по разному используют мониторы и ТВ... спорить не буду...

Отправлено спустя 1 минуту 18 секунд:
Nutbar: 08.10.2025 15:05 У мене що ТВ на тайзені, що монік на тайзені,
Ну размер же решает - ТВ намного больше, а разрешение тоже самое 4К - ну очевидно же...
Nutbar
Member

Повідомлення

FirstTDM
Тобто ми прийшли до того, що єдина відмінність між монітором і ТВ це розмір? (І похідні типу PPI і т.д.)
FirstTDM
Member

Повідомлення

Nutbar: 08.10.2025 15:10Тобто ми прийшли до того, що єдина відмінність між монітором і ТВ це розмір? (І похідні типу PPI і т.д.)
Не вдаваясь в тонкости, как бы да - с учетом только современных ТВ, а не 15-и летней давности :)
Alligator
Member

Повідомлення

FirstTDM: 08.10.2025 15:08ТВ, как правило, 2-4 часа в сутки включен.
Вимкнений ТВ я бачив в гостях тільки у разі якщо прийти з людьми в пусту квартиру, а так враження що люди сплять під ТВ, увімкнули та воно щось на фоні тарахтить весь день. :shuffle:
FirstTDM
Member

Повідомлення

Alligator: 08.10.2025 19:25люди сплять під ТВ, увімкнули та воно щось на фоні тарахтить весь день.
Круто! На работу не ходят, удаленно не работают, на прогулку не ходят, ТВ работает круглые сутки - без комментариев... :D
Відповісти