Низька швидкість M.2 SSD через PCI-E адаптер

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Dante_Salyeri
Member

Повідомлення

Вітаю спільното.
Нещодавно придбав два M.2 SSD Kingston kc3000 на 1 та 2 ТБ відповідно. Але у мене досить старенька материнська плата, а саме В350 tomahawk + Ryzen 7 3700X, і на ній тільки один штатний ssd слот. В штатний вирішив поставити плашку на 2 ТБ. Питання відсутності другого слоту М.2 було вирішено за допомогою PCI-E адаптера https://rozetka.com.ua/ua/88874763/p88874763. В нього власне і вставив плашку на 1 ТБ, а сам адаптер підключив у вільний PCIe 16х слот який знаходиться у мене під відеокартою.
При тестуванні швидкості за допомогою CrystalDiskMark було виявлено низькі показники швидкості ssd на 1 ТБ який підключено через перехідник.
спойлер
Штатний слот
Штатний слот
спойлер
Перехідник
Перехідник
В перехідник вставляв інший ssd і швидкості залишалися такі ж низькі.
І тут постає питання, чи то М.2 - PCI-E адаптер попався з браком, або десь затупив і не розібрався зі швидкостями/режимами роботи PCIe роз'ємів на мат платі.
Буду вдячний за допомогу.
l-m
Member

Повідомлення

https://ua.msi.com/Motherboard/B350-TOM ... cification
• 1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E4, supports x4 mode)*
Швидкість така, яка й має бути для цього роз'єму.
Ostin
Member

Повідомлення

Це коли рекомендують перехідники, то забувають уточнити, що лінійна швидкість майже гарантовано буде низькою, бо більшість цих перехідників будуть вставлятись в роз'єми з х4 максимум. Але в усьому іншому воно нормально працює, тому все одно краще, ніж посередній сата ссд. Його навіть можна поставити в PCIe 2.0 x1 і воно буде працювати на ~швидкостях сата, при цьому маючи свої переваги NVMe.
По запитанню - все нормально, так і має бути.
Shpoker
Member

Повідомлення

Dante_Salyeri

• 1 x PCIe 3.0 x16 slot (PCI_E2)
- Supports x 16 speed with RYZEN Series Processors
- Supports x 8 speed with 7th Gen A-series/ Athlon™ processors
• 1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E4, supports x4 mode)*
• 2 x PCIe 2.0 x1 slots
• 2 x PCI slots
* PCI_E4 slot will become PCIe 2.0 x2 mode, when installing device in any PCIe x1 slot.

Ну так порт не особо быстр, тот что под видяхой :-/ (я б сказал что вообще никакущий порт :shuffle: ), а как для 2.0х4 - норм скорость
Поменяй для теста местами видяху и ссд, будут тебе скорости
Grava
Member

Повідомлення

Ostin: 18.09.2025 08:06бо більшість цих перехідників будуть вставлятись в роз'єми з х4 максимум
Так більше 4х лінії і не потрібно :rotate:
А швидкість буде такою самою, якщо версія pcie співпадає.
Ostin
Member

Повідомлення

Grava: 18.09.2025 09:08Так більше 4х лінії і не потрібно
Кому не потрібно? Автор запиту показав, що лінійні швидкості впали в 4 рази. Я згоден, що на практиці воно і не треба. Але швидкості падають дуже суттєво. А якщо вліпити в PCIe 2.0 X1 - то взагалі кількасот МБ буде.
Звісно ж, новіші плати, які чіпсетно реалізують новіші версії протоколів, (PCIe 3.0 і вище) будуть кратно швидшими за 2.0. Але на старих платах чіпсетні 2.0 це норма.
Grava: 18.09.2025 09:08швидкість буде такою самою, якщо версія pcie співпадає
Звісно що так.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Dante_Salyeri: 18.09.2025 00:38 І тут постає питання, чи то М.2 - PCI-E адаптер попався з браком, або десь затупив і не розібрався зі швидкостями/режимами роботи PCIe роз'ємів на мат платі.
Буду вдячний за допомогу.
Попробуй в слот для видяхи х16 зафигачить и проверить. Если будет всё ок - тогда понятно, что урезается второй слот до х2 или х4
artko
Member

Повідомлення

Ostin: 18.09.2025 09:27Кому не потрібно?
ssd не потрібно. вони вміють х4 лінії pci-e максимум.
Grava
Member

Повідомлення

Ostin: 18.09.2025 09:27Кому не потрібно? Автор запиту показав, що лінійні швидкості впали в 4 рази.
Ви плутаєте лінії pcie та версію 2.0/3.0/4.0/5.0. nvme використовую 4 лінії, а швидкість впала бо слот на мп версії 2.0.
Ostin
Member

Повідомлення

Не досліджував питання реалізації адаптерів, але в такому разі постає питання - для чого існують повнорозмірні адаптери, як у автора теми? Більшість доріжок там просто відсутня, чи як?
Grava
Member

Повідомлення

Ostin
Просто так) щоб краще у слоті трималися. Якщо придивитися, то можна побачити що більшість ліній (після х4) не розведена.
waryag
Member

Повідомлення

Ostin: 18.09.2025 10:36Не досліджував питання реалізації адаптерів, але в такому разі постає питання - для чого існують повнорозмірні адаптери, як у автора теми? Більшість доріжок там просто відсутня, чи як?
Щоб надійніше триматися у слоті )
М2 використовує 4лінії. На фото адаптера розведена четверть доріжок з 16 :idea: .
Dante_Salyeri
Member

Повідомлення

Моя неуважність.
Дякую за допомогу!
Відповісти