Новини
Останні статті і огляди
Проєкт Stargate від OpenAI споживатиме до 40% світового виробництва DRAM
-
Scoffer
Member
dead_rat
Ну нічо, сирійці все виправлять. Оно по телезі гуляє інтерв'ю де сирієць привіз двох дружин, шось біля 6 дітей, хоче довести кількість до 4 і 20 відповідно, ніде не працює і не збирається, і прославляє меркель)
Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
А будинок йому держава забезпечила, здається навіть у власність.
Ну нічо, сирійці все виправлять. Оно по телезі гуляє інтерв'ю де сирієць привіз двох дружин, шось біля 6 дітей, хоче довести кількість до 4 і 20 відповідно, ніде не працює і не збирається, і прославляє меркель)
Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
А будинок йому держава забезпечила, здається навіть у власність.
-
Ostin
Member
Scoffer
То я заплутався
Жити стало дійсно краще? Можна нічого не робити, дівок дути і все на халяву буде?
Я тут якоюсь фігнею маюсь...
То я заплутався
Жити стало дійсно краще? Можна нічого не робити, дівок дути і все на халяву буде?
Я тут якоюсь фігнею маюсь...
-
Stamb
Member
Ostin
стало стало
а ще якби працював той сирієць, або його жінки, то скоро би і Маска, чи хто там найбагатший зараз, з трону попер би
стало стало
а ще якби працював той сирієць, або його жінки, то скоро би і Маска, чи хто там найбагатший зараз, з трону попер би
-
Scoffer
Member
Звісно стало, а що, не відчувається? Був би ти німцем, тобі б мало душу гріти що замість тебе у власних будинках живуть дармоїди)Ostin: ↑ 02.10.2025 15:51Жити стало дійсно краще?
-
dead_rat
Member
Scoffer
А це теж закінчилося, сирійці то тєма з 2012, коли гроші були, а АІ не було
А це теж закінчилося, сирійці то тєма з 2012, коли гроші були, а АІ не було
-
Scoffer
Member
dead_rat
Та ні, пізно, зупинити це некривавими методами вже неможливо. В кінці залишаться лише сирійці і штучний інтелект)))
Та ні, пізно, зупинити це некривавими методами вже неможливо. В кінці залишаться лише сирійці і штучний інтелект)))
-
Entar
Member
Я написав той пост в контексті того, що підвищення продуктивності праці і звільнення величезної кількості людей з не продуктивних робочих місць в кінцевому результаті приводить до появи купи нових робочих місць і збільшення доступності послуг для значної частини населення.dead_rat: ↑ 02.10.2025 15:25 В 90х в Україні було погано, бо розвалилася найбільша імперія в світі на той час СРСР. А в срср взагалі не існувало жодної логіки.
-
dead_rat
Member
Scoffer
О, всплила соціальна реклама Убера - ми допомагаємо пенсіонерам, котрі хочуть працювати.
Я аж бачу, як людина 67+(пенсійний вік - 67) мріє таксувати
жіть стала луччє, жіть стала вєсєлєй!
Відправлено через 2 хвилини 40 секунд:
Саме ж це нам обіцяю ОпенАІ?
О, всплила соціальна реклама Убера - ми допомагаємо пенсіонерам, котрі хочуть працювати.
Я аж бачу, як людина 67+(пенсійний вік - 67) мріє таксувати
Відправлено через 2 хвилини 40 секунд:
Але ж задача АІ якраз навпаки - прибрати людей з генерації контента і розумової праці і відправити мити туалетиEntar: ↑ 02.10.2025 16:17Я написав той пост в контексті того, що підвищення продуктивності праці і звільнення величезної кількості людей з не продуктивних робочих місць в кінцевому результаті приводить до появи купи нових робочих місць і збільшення доступності послуг для значної частини населення.dead_rat: ↑ 02.10.2025 15:25 В 90х в Україні було погано, бо розвалилася найбільша імперія в світі на той час СРСР. А в срср взагалі не існувало жодної логіки.
-
Ostin
Member
Це все теорії, основані на історії. А зараз крива історії змінює хід. Люди он показують, що жити стає гірше, що пенсіонери замість подорожувати на таксі людей розвозять. То з чого робити висновки, що ші точно вже вирішить проблему з житлом і вартістю життя? Я не проти, нехай вирішує. Але цьому немає ніяких підтверджень.Entar: ↑ 02.10.2025 16:17звільнення величезної кількості людей з не продуктивних робочих місць в кінцевому результаті приводить до появи купи нових робочих місць і збільшення доступності послуг для значної частини населення
Але є підтвердження зворотного - бажання посадити всіх на підписки-борги і фактично розписати життя людини від моменту народження. Економічне рабство без реальних механізмів його подолання. А навіщо? Бо людина в скруті мислить лише про подолання поточних труднощів і нездатна думати далі свого носа. Між іншим, я таку фігню слухав від одного з керівників фірми, який під пивас роздумував про ефективні методи управління персоналом. Метод був простий - щоб грошей вистачало лише дожити до наступної зп і всі будуть шовкові
Востаннє редагувалось 02.10.2025 16:31 користувачем Ostin, всього редагувалось 2 разів.
-
Entar
Member
Це означає лише те, що у вас:dead_rat: ↑ 02.10.2025 15:28 Я іх не послухав, тому живу у своєму житлі.
А вони, зато, дуже мобільні - віддають більш ніж пів зп за аренду - без жартів, на аренду в Берліні домогосподарства витрачають більше половини і далі гірше.
І це ви не бачили яка битва йде за житло, коли навіть на задрипану хату за скажені гроші бʼється сотня людей. Погугліть, я не перебільшую.
а) Немає потреби в тій мобільності що є в них.
б) або доходи сильно вище ніж в тих хто віддає пів зп за оренду
в) або житло сильно простіше/менш зручно розташоване ніж у тих
За даними з чата гпт (
Тобто в сім'ї де працює одна людина, з медіанною з.п. дійсно може бути така ситуація, що сім'я віддає пів з.п. за "вище середнього" (в непоганому районі) житло з 2-3 спальнями.
Ну так а в пост совкових країнах чим краще? Чи десь ще є умови краще? У нас працюючи за зп 25 тис грн людина також буде віддавати пів з.п. за однушку в спальному районі.
-
dead_rat
Member
Правильна відповідь б), але навіть я живу у квартирі, а не маю будинок.Entar: ↑ 02.10.2025 16:25Це означає лише те, що у вас:dead_rat: ↑ 02.10.2025 15:28 Я іх не послухав, тому живу у своєму житлі.
А вони, зато, дуже мобільні - віддають більш ніж пів зп за аренду - без жартів, на аренду в Берліні домогосподарства витрачають більше половини і далі гірше.
І це ви не бачили яка битва йде за житло, коли навіть на задрипану хату за скажені гроші бʼється сотня людей. Погугліть, я не перебільшую.
а) Немає потреби в тій мобільності що є в них.
б) або доходи сильно вище ніж в тих хто віддає пів зп за оренду
в) або житло сильно простіше/менш зручно розташоване ніж у тих
Я знаю, чат гпт підтягнув дані з Намбео, але проблемка, що за 1к ви знімете конуру десь на 20-25 квадратів і добре, якщо з ремонтом.
Хороша квартира для німців в центрі десь 3000. А не 2, якщо 2 то розраховуйте зробити ремонт за свої
-
Entar
Member
Так воно ж не моментально все відбувається, еволюція процес поступовий. Особисто я покращення вже відчув: мені стало на порядок легше і швидше знаходити інформацію по роботі, структурувати свою роботу, і по ряду побутових моментів моє життя спростилося / стало якіснішим. При цьому це за 20$/міс. Тобто за 20 баксів в місяць я отримую доступ до помічника, кваліфікованого в усіх сферах, нехай і трохи інколи туподоходящего, який може за мене "погуглити і видати результатом аналіз знайденої інформаціїї" на будь яку тему, і готовий це робити 24/7, якісніше ніж середньостатистична людина людина яка була б найнята на таку роботу.Ostin: ↑ 02.10.2025 15:31 А якщо серйозно, то коли настане свєтлоє будущєє? Рік? П'ять? П'ятдесят? Чи просто віримо і сподіваємось?
Я загалом за інновації. Можливо, зараз в мене є викривлення, що ші - це спекулятивна фігня для відосиків і вайб-гівнокодинга, який потім люди ще перевіряють. Ну, то я не проти побачити його силу в дії.
Так, це не заміна реально кваліфікованому експерту, але це заміна не дуже кваліфікованому.
Я інколи раджуся з ШІ по питанням здоров'я, і потім також консультуюся з реальними хорошими лікарями, і от в більшості випадків поради співпадають.
Отправлено спустя 2 минуты 2 секунды:
Мені здається, чи ви "тоді" під пересічним німцем маєте на увазі інженера що працює на якомусь заводі фольцвагену, а "зараз" імігранта з країн третього світу який понаїхав і працює санітаром?Scoffer: ↑ 02.10.2025 15:36 Зараз пересічний німець може винайняти кімнату і прокормити кота. Зато прогрес продуктивності праці![]()
Отправлено спустя 12 минут 13 секунд:
Ну якщо людина в 67 років нормально себе почуває по здоров'ю, при цьому її у нас держава з якогось ВУЗу де вона працювала лаборантом скоротила (що зараз масово відбувається), то чому б ні? Жити на одну пенсію не всі хочуть.dead_rat: ↑ 02.10.2025 16:20 Я аж бачу, як людина 67+(пенсійний вік - 67) мріє таксуватижіть стала луччє, жіть стала вєсєлєй!
Хто вам таке сказав? Величезна кількість людей вже завдяки ШІ стала генерувати контент навпаки. В мене є знайомий, у якого хоббі - робити картини з допомогою ШІ, при тому що він працює сисадміном. Він це хоббі монетизував і отримує з цього вже непогані гроші. Картини круті. Просто йому щоб їх робити не треба займатися величезною купою рутинної праці, без якої (а також без знання купи художніх різних нюансів) не зробиш гарної картини раніше.dead_rat: ↑ 02.10.2025 16:20 Але ж задача АІ якраз навпаки - прибрати людей з генерації контента і розумової праці і відправити мити туалети
"Відправити мити туалети" - а хіба впровадження ШІ викликає масові поноси, чи збільшення кількості туалетів? Потреба в послузі "миття туалетів" не змінилась.
Якщо завдяки розвитку "ШІ-економіки" у 5 людей з'являться гроші на те, щоб раз в тиждень замовляти послуги клінінгу, і одна людина зможе почати заробляти в цій сфері, то загальний рівень життя не знизиться а підвищиться.
Повторюсь. Колись "люди працювали на заводах і на полях". Зараз ці ж люди працюють кур'єрами, поварами, таксистами, перукарями. Від такої зміни укладу життя більшість людей стали жити в цілому краще чи гірше?
Отправлено спустя 3 минуты 47 секунд:
Ну ось. А скільки % зп тратять і що знімають люди з вашим рівнем доходу?dead_rat: ↑ 02.10.2025 16:27 Правильна відповідь б), але навіть я живу у квартирі, а не маю будинок.
Я знаю, чат гпт підтягнув дані з Намбео, але проблемка, що за 1к ви знімете конуру десь на 20-25 квадратів і добре, якщо з ремонтом.
Хороша квартира для німців в центрі десь 3000. А не 2, якщо 2 то розраховуйте зробити ремонт за свої
Під хорошою квартирою ви що маєте на увазі? Скільки квадратів, ітд?
Щодо центру, в Києві в центрі теж можуть дозволити собі жити не лише всі, і різниця між Печерським районом і Дарницьким більше ніж вдвічі. Але більшість людей живе не на Печерську.
-
Tiufin
Member
Щодо забезпеченості житлом у штатах за останні 60 років я вже наводив посилання вище. З нього видно, що навіть із таким неоднозначним та специфічним товаром, як житло, ситуація не погіршилась.Ostin: ↑ 02.10.2025 15:35 Tiufin
Та я погоджуюсь, що 100 років тому було гірше. Я просто думаю, що в 90-ті роки американці жили краще. Тому маю таке когнітивне викривлення...
І я не бачу практичних і корисних застосувань ші, які допомагають підвищити якість життя пересічного. Це що стосується теми.
А те, що усі інші товари та послуги стали доступніші/краще за параметрами- це і так зрозуміло.
То ж, виходить, що і в 90-ті рівень життя був все ж таки нижче, ніж зараз, як би там не здавалося, що раніше трава була зеленіша.
-
Scoffer
Member
В 90ті в штатах було дві кризи, одна з котрих поховала пенсійне забезпечення половини населення. Так собі історичний період. Порівнюй краще з кінцем 60х.Tiufin: ↑ 02.10.2025 17:02 90-ті рівень життя був все ж таки нижче
-
Entar
Member
Я б краще оперував не "долею житла у володінні фіз. осіб", а "середньої кількістю метрів квадратних житла на людину".Tiufin: ↑ 02.10.2025 17:02 Щодо забезпеченості житлом у штатах за останні 60 років я вже наводив посилання вище. З нього видно, що навіть із таким неоднозначним та специфічним товаром, як житло, ситуація не погіршилась.
А те, що усі інші товари та послуги стали доступніші/краще за параметрами- це і так зрозуміло.
То ж, виходить, що і в 90-ті рівень життя був все ж таки нижче, ніж зараз, як би там не здавалося, що раніше трава була зеленіша.
А ще можна було б вичленити мігрантів що переїхали останні 30 років - була в набагато краща картина.
-
Tiufin
Member
Знову ж таки голослівне твердження.Scoffer: ↑ 02.10.2025 15:36В 70х-80х пересічний німець мав квартиру, машину і змогу прокормити себе, дружину (в ті роки жінки майже не працювали у них), дітей, своїх батьків, її батьків і ще колесити по світу в круїзах. Зараз пересічний німець може винайняти кімнату і прокормити кота. Зато прогрес продуктивності праціdead_rat: ↑ 02.10.2025 15:13В 80х пересічний американець мав дім.
Зараз пересічний американець і не мріє мати дім.![]()
Ось дані щодо житла у штатах (про німців шукати не буду, бо принципово це нічого не змінить та й у штатів більше всіляких статистичних даних)
https://fred.stlouisfed.org/series/RHORUSQ156N
Щодо доступності авто у штатах (вартість форда мустанга у середніх зарплатах за 197х рік та за 2024 рік) - я кілька місяців тому десь вам вже приводив дані - що вона не зменшилася та залишилась приблизно на тому рівні.
Тобто, по суті виходить, що ваші слова не відповідають дійсності. Чи ви знавець життя німців у 70х? Тоді покажіть це із цифрами, а не лозунгами про зеленішу траву.
-
Scoffer
Member
Рівень володіння яким житлом? Койко-місцем в бараках чи 200+ квадратів в пригороді з охороною?Tiufin: ↑ 02.10.2025 17:09Ось дані щодо житла у штатах
-
Tiufin
Member
Я відповідав пану Ostin'у, який писав, що в 90х було краще.Scoffer: ↑ 02.10.2025 17:06В 90ті в штатах було дві кризи, одна з котрих поховала пенсійне забезпечення половини населення. Так собі історичний період. Порівнюй краще з кінцем 60х.Tiufin: ↑ 02.10.2025 17:02 90-ті рівень життя був все ж таки нижче
До речі, сумніваюсь, що і в кінці 60х було краще.
-
Scoffer
Member
Ем, ні.Tiufin: ↑ 02.10.2025 17:09що вона не зменшилася та залишилась приблизно на тому рівні.
1964: The original Mustang was available for around $2,461 = 2025 $25,136 https://www.romeconomics.com/calculator ... 64?to=2025
2024/2025: The 2025 Ford Mustang EcoBoost Fastback started at approximately $39,124.
25 і 39 от ні разу не "на тому ж рівні"
-
Entar
Member
А ще цікаве питання. Рівень володіння житлом серед корінних американців з рівнем неосвідчених не працюючих мігрантів в 10% чи рівень володінням житлом серед всього населення проживаючого в сша включно з понаїхавшими і проживаючими в гетто "бо їм так по кайфу"Scoffer: ↑ 02.10.2025 17:10 Рівень володіння яким житлом? Койко-місцем в бараках чи 200+ квадратів в пригороді з охороною?