Новини
Останні статті і огляди
Стала відома дата презентації мобільних процесорів Intel Panther Lake. Чекати залишилося недовго
-
yuriy_dd
Member
Пропоную обговорити Стала відома дата презентації мобільних процесорів Intel Panther Lake. Чекати залишилося недовго
буде конкурент М4?
будуть ноути на пасивному охолоджені?
буде конкурент М4?
будуть ноути на пасивному охолоджені?
-
alexeygalas
Member
Ні, бо на відміну від Apple іншим вендорам ноутів не наплювати на комфорт своїх користувачів ))yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 12:31будуть ноути на пасивному охолоджені?
І я не бачу сенсу намагатись досягти цього. Обпечені коліна - не найс.
Востаннє редагувалось 29.09.2025 12:50 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
-
yuriy_dd
Member
ви точно впевнені - що гудяче користувачам подобається?alexeygalas: ↑ 29.09.2025 12:44не наплювати на комфорт своїх користувачів ))
я наприклад за своїми ноутами з райзен процами - не можу працювати, не обмеживши їх споживання за допомогою RyzenAdjCtrl до рівня 10 Вт (і менше) - бо постійно гудить і гріється. А так - майже не гудить, і одно-потік майже не зменшився - що не можливо достягти іншими методами
радий що для Райзенів хоч є метод, а для Інтел - рішень подібних не знаю
-
alexeygalas
Member
Нема чого купувати середняк. Поки налаштовував для роботи новий лептоп дружини - жодного разу не почув завивань. 2 вентилятора працюють рівномірно і крива налаштована дуже грамтно з коробки. На малому ході їх не чути зовсім, якщо не сидіти в абсолютно шумозаглушеному приміщені і не слухати власне серцебиття.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 12:50ви точно впевнені - що гудяче користувачам подобається?
На турбо навантаженні із лімітом 115вт на проц - так розганяється. Але не гудить. Лише потік повітря як у ноктуа або навіть маків. Але вона його на турбо павер плані не використовує - адаптивного достатньо. В адаптивному - його не чути. І перформенсу вистачає на 28-56вт лімітах
Мабуть ви купили дешман і жалієтесь порівнюючи його із дорогим макбуком.
Відправлено через 5 хвилин 29 секунд:
А ось і доказ. Нажаль відсоток топових бізнес лінійок лептопів на райзен наближається до 0. Райзени в топах лише ігрових лінійок, у яких ну точно про рівень шуму ніхто не дбає. А в робочих станціях райзени як правило в лоу/мід сегентах, де аналогічно підбором якісних запчастин ніхто не париться. Тому підозроюю у вас щось накшталт Vivobook, Elitebook, latitude, ideapadyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 12:50за своїми ноутами з райзен процами
-
yuriy_dd
Member
ну просто не віриться, особливо коли Віндовс там щось оновлюєalexeygalas: ↑ 29.09.2025 12:54Поки налаштовував для роботи новий лептоп дружини - жодного разу не почув завивань
ого, 115 Вт в ноутіalexeygalas: ↑ 29.09.2025 12:54На турбо навантаженні із лімітом 115вт на проц - так розганяється
так на адаптивному від батареї одно-потік просідаєalexeygalas: ↑ 29.09.2025 12:54Але вона його на турбо павер плані не використовує - адаптивного достатньо. В адаптивному - його не чути. І перформенсу вистачає на 28-56вт лімітах
раніше був Делл, зараз в мене все HP - серій Elite Book, Pro Bookalexeygalas: ↑ 29.09.2025 12:54 Мабуть ви купили дешман і жалієтесь порівнюючи його із дорогим макбуком.
мав Pavilion, G серію - лайно, відразу позбувся
-
alexeygalas
Member
yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 13:14ну просто не віриться, особливо коли Віндовс там щось оновлює
Ось спробуйте Zbook Studio і повіритьсяyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 13:14зараз в мене все HP - серій Elite Book, Pro Book
Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ue&sd=trueyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 13:14так на адаптивному від батареї одно-потік просідає
В даній моделі нічого не просідає
Відправлено через 2 хвилини 4 секунди:
Це Insane mode, якщо потрібно щось важке переконвертувати / обробити. В решті випадкуів у ньому немає необхідності. Adaptive Mode вистачаєyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 13:14ого, 115 Вт в ноуті
-
yuriy_dd
Member
так там лише Інтел + дискретна ВК, і ціна відповідно від $3k: https://ek.ua/ua/HP-ZBOOK-STUDIO-G11.htmalexeygalas: ↑ 29.09.2025 13:23 Ось спробуйте Zbook Studio і повіриться
і потім це нікому не продаш, бо воно нікому не треба. Краще за такі гроші макбук
мене цікавить Райзен + інтегрована
це ви самі зробили тести? а чому не Cinebench 2024?
у вас в одно-потоці при роботі від батареї просідає майже в 3 рази - з 115 до 46 - про що я й казав
ну і від 65 Вт - теж дуже просідає
в мене навіть від 33 Вт - ніяких просідань
в мене якщо стоїть профіль Balanced - то Віндовс не дає процу бустити до максимуму при роботі від батареї навіть в одно-потоці
єдиний вихід що я знайшо це обмежити проц в RyzenAdjCtrl до 10 Вт і поставити профіль у Віндовс - Max Perfomance - тоді ноут і не гудить, і працює максимально швидко в одно і мало потоці - як від розетки
-
alexeygalas
Member
Так, самі. CB23 бо не хотів довго чекати над кожним тестом.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:24це ви самі зробили тести? а чому не Cinebench 2024?
Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
це особливості даної моделі - від 65W зарядки не дає бустити багато, щоб не сильно розряджати.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:24ну і від 65 Вт - теж дуже просідає
Так 115 це insane mode. Його ніхто на постійно не використовує. Воно і логічно, що 115 від батареї немає сенсу - швидше розрядить лептоп. Пропадає сенс портативності.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:24з 115 до 46 - про що я й казав
Тому це скоріше 80 і 46. Але то таке - перформенс всеодно сильно не просідає. А це головне,бо ці проци напрочуд класно працюють на малому ходу.
-
yuriy_dd
Member
alexeygalas: ↑ 29.09.2025 14:25Так, самі. CB23
ви побачили падіння при роботі від батареї в 2.5 рази в одно-потоці?
це дуже суттєво, і це не можливо не помітити при роботі з будь-якою програмою
Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
так хай одно-потік жене скільки може. Він не споживає багато потужності в одно-потоціalexeygalas: ↑ 29.09.2025 14:29Так 115 це insane mode. Його ніхто на постійно не використовує
ви знаєте про RyzenAdjCtrl? є аналог для Інтел?
Відправлено через 28 секунд:
а це що означає?alexeygalas: ↑ 29.09.2025 14:29А це головне,бо ці проци напрочуд класно працюють на малому ходу
-
alexeygalas
Member
Як я мав побачити якщо я прогнав лише багатопотікyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:34ви побачили падіння при роботі від батареї в 2.5 рази в одно-потоці?
Відправлено через 57 секунд:
Intel XTU офіційний, Techpowerup ThrottleStop - стороння. Цим утилітам вже 100500 роківyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:34ви знаєте про RyzenAdjCtrl? є аналог для Інтел?
-
yuriy_dd
Member
так в вашому документі - внизу є тести одно-потокуalexeygalas: ↑ 29.09.2025 14:39 ви побачили падіння при роботі від батареї в 2.5 рази в одно-потоці?
Як я мав побачити якщо я прогнав лише багатопотік
завдання - отримати максимальний одно-потік при роботі від батареї, але при цьому щоб ноут не гудівalexeygalas: ↑ 29.09.2025 14:39 Intel XTU офіційний, Techpowerup ThrottleStop - стороння. Цим утилітам вже 100500 років
на Райзен - я знаю як це зробити
ви знаєте як це зробити з Інтел? Ви можете це зробити?
-
alexeygalas
Member
це Package Power дл якого буститться цп при різних джерелах живлення. Досліджував для себе, бо ніде це не описаноyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:56так в вашому документі - внизу є тести одно-потоку
Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
Повторюю - він не гудить навіть на 115вт бусті. Купіть нормальний лептоп. Або підшипники поміняйте у вашому.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:56ви знаєте як це зробити з Інтел? Ви можете це зробити?
Відправлено через 42 секунди:
Задушити проц це не називається я знаю ))yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 14:56на Райзен - я знаю як це зробити
Відправлено через 21 хвилину 35 секунд:
yuriy_dd
Special for You )) CB23 Singlecore тест. Adaptive Power Mode
від розетки
- спойлер
- спойлер
Вентилятори весь час працювали на найнижчій швидкості і були нечутні.
-
yuriy_dd
Member
ні, я це називаю - обмежити проц щоб він не включав вентилятор, але щоб одно-потік не впавalexeygalas: ↑ 29.09.2025 15:25 Задушити проц це не називається я знаю ))
добре, падає малоalexeygalas: ↑ 29.09.2025 15:25 Special for You )) CB23 Singlecore тест. Adaptive Power Mode
а тепер щоб він не гудів, працювавв в пасивному режимі - ви так можете?
-
alexeygalas
Member
Можу - бо він вже безвучний в такому режимі. І навіть в адаптиві на всі потоки розкручується максимум на 50% А це комфортний рівень. І він у мене не гудить а шуршить повітрям. Щоб не гуділо - купуйте нормальні моделі а не дешманyuriy_dd: ↑ 29.09.2025 15:29а тепер щоб він не гудів, працювавв в пасивному режимі - ви так можете?
Відправлено через 3 хвилини 18 секунд:
Intel XTU дозволяє не просто по тупому обмежити PPT а зробити людський undervolt, якщо це не заблоковано на даній моделі.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 15:29ні, я це називаю - обмежити проц щоб він не включав вентилятор, але щоб одно-потік не впав
Навіть на HP Omen 15 2020 інтел версії з i7-10750h був штатний андервольт через HP Omen Hub. Але я взяв тоді модель на ryzen - а там була дуля з маком а не андервольт. Тому цим ви мене не здивуєте зовсім.
- спойлер

- спойлер
-
А цей візьму собі 83HM0078RA
P.S. Сподіваюся у вас не станеться серцевий напад! Жартую ))
-
yuriy_dd
Member
мені потрібно щоб не крутились взагалі, аналог пасивного охолодження - і щоб я не переживав що воно собі там щось засмокче - якщо не чисто де використовуєтьсяalexeygalas: ↑ 29.09.2025 15:36Можу - бо він вже безвучний в такому режимі. І навіть в адаптиві на всі потоки розкручується максимум на 50% А це комфортний рівень. І він у мене не гудить а шуршить повітрям
Він 11 - і так не зовсім стабільна - а ви пропонуєте її ще менш стабільною зробитиalexeygalas: ↑ 29.09.2025 15:36Intel XTU дозволяє не просто по тупому обмежити PPT а зробити людський undervolt
-
alexeygalas
Member
ну це якісь вже кул сторі з розряду "робить - не буду лізти а то поломиться". Це не про даний форум. Тут люди знають, що роблять. А навіть якщо руки не під те заточені і вдалось якимось чином навіть idle зламати - запуск в Safe Mode і скидання XTU в сток. І готово.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 15:49Він 11 - і так не зовсім стабільна - а ви пропонуєте її ще менш стабільною зробити
Не бійтесь незнайомого, це не так страшно ))
Відправлено через 9 хвилин 24 секунди:
Ну в такому разі збирайте гроші на Macbook air і всього за 110к грн ви перестанете боятись нечистих приміщень (якщо що повітря циркулює при зміні температур навіть без вентиляторів, і колись він у вас теж всередині забрудниться). А я оберу вентилятори, які нечутно, з OLED 120 hz (у Air в 2025 досі унилий IPS 60hz) і значно нижчою ціною з можливістю запустити все, що мені заманеться.yuriy_dd: ↑ 29.09.2025 15:49мені потрібно щоб не крутились взагалі, аналог пасивного охолодження - і щоб я не переживав що воно собі там щось засмокче - якщо не чисто де використовується
Відправлено через 26 хвилин 31 секунду:
yuriy_dd
І взагалі до Apple у мене "особливе" ставлення, через отаке свинство:
Є у мене MBPRO M4 Max 2024 з рідним GaN зарядником Apple на 100вт. Свому лептопу він віддає 94вт без проблем. А усім іншим обмежує до 65вт
- спойлер
-
AntonyKandaurov
Member
В 2025 році люди переймаються тим що не дай боже засмокче в радіатори охолодження. Та той ноут скоріше здохне від пролитого на нього півасіка смузі або безлактозного лате аніж від старої доброї пилячки.
Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
alexeygalas
Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
alexeygalas
Амазінг потребує жертвІ взагалі до Apple у мене "особливе" ставлення,
-
alexeygalas
Member
Є таке. При чому навіть пробував через фірмовий сертифікований 100W кабель, який у Apple є в списку. Виходить, негідники, читають пристрій на тій стороні і вирішують давати весь струм чи ні.AntonyKandaurov: ↑ 29.09.2025 16:32Амазінг потребує жертв
Але це не мій власний. Це робочий від компанії. Собі би ні в якому разі би не взяв би )) Вже краще Thinkpad P1 або T1g аніж оце
-
AntonyKandaurov
Member
alexeygalas
розумію. Багато знаю тих хто не в захваті від епола та її методів але доводиться бо фірма хоче аби вся екосистема була епол.
розумію. Багато знаю тих хто не в захваті від епола та її методів але доводиться бо фірма хоче аби вся екосистема була епол.
-
yuriy_dd
Member
останім часом приводила до перегрузки Він 11 - програма LM Studioalexeygalas: ↑ 29.09.2025 16:29вдалось якимось чином навіть idle зламати
на Амазоні базовий Macbook air коштує $900 (бувало й дешевше), в нас від 39к грн - що сильно дешевше 110кalexeygalas: ↑ 29.09.2025 16:29Ну в такому разі збирайте гроші на Macbook air і всього за 110к грн ви перестанете боятись нечистих приміщень
але для деяких задач треба поки х86, і він дешевше коштує - особливо з eBay - останій ноут HP ProBook 445 G7 14" FHD Ryzen 5 4500U обійшовся в $130 з доставкою (ще й клава з підсвіткою). Його просто не жалко.
так він ніби майже герметичний всередині - і навіть якщо забрудниться на охолодження це не вплинеalexeygalas: ↑ 29.09.2025 16:29якщо що повітря циркулює при зміні температур навіть без вентиляторів, і колись він у вас теж всередині забрудниться
Епл Pro Display XDR - ціною $4999 - теж 60 Гцalexeygalas: ↑ 29.09.2025 16:29у Air в 2025 досі унилий IPS 60hz
але це типово і в інших виробників - наприклад мобільні OnePlus - швидко заряджаються лише від рідних БЖ з рідним кабелемalexeygalas: ↑ 29.09.2025 16:29Є у мене MBPRO M4 Max 2024 з рідним GaN зарядником Apple на 100вт. Свому лептопу він віддає 94вт без проблем. А усім іншим обмежує до 65вт
так само і БЖ для ноутів від Асус - швидко лише з рідним