Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Yurius
Member

Повідомлення

feniks_tm: 25.09.2025 15:22 Поправити трішки пересети HDR і буде ноубрейнер :rotate: Кому там було мало яскравості в SDR на оледах, готуйте котлету (точніше нові виправдання) :gigi:
Все в ньому дуже добре,але він матовий :mad:
Свегер
Member

Повідомлення

Nutbar: 25.09.2025 18:21
Свегер: 25.09.2025 13:12
Восьмибітний монітор може мати в налаштуваннях опцію 10-бітного кольору, якщо він підтримує HDR та здатний обробляти більшу кількість кольорів шляхом програмного згладжування ("фрейтерингу" - коли система швидко чергує сусідні кольори, щоб створити враження проміжного відтінку). Хоча сам монітор не є справжнім 10-бітним, він може імітувати більшу глибину кольору, щоб показати весь діапазон HDR-контенту, що дозволяє отримати більш реалістичне зображення.
Оце ви термін видумали) Мова ж про FRC? - так от в цьому моніторі його нема.

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
А може й є. Зазвичай якщо є, то це вказують. Для цього всюди бачу лише просто "8 біт". Те що в налаштуваннях невідії на нього можна кинути 10біт взагалі нічого не означає. Як я вже показував, на мій 12 біт можна кинути, але від цього він 12 біт не стане, навіть 10біт+фрц не стане.
Ні, цей термін мені запропонував Ші. Як воно насправді називається, я не знаю, бо рідко зустрічав інформацію з приводу такого перетворення сигналу.
Щодо FRC, я бачив, що в характеристиках на цей монітор він відсутній, тому і вказав, що даний монітор 8-ми бітний і "імітує" 10-ти бітний сигнал. Як ця імітація взагалі називається, я толком не знаю.
Nutbar: 25.09.2025 18:21Цікаво те, що у 24gs50f-b з 6біт+фрц теж є підтримка HDR.
Вам, мабуть буде ще цікавіше дізнатися (як я вже писав), що будь-які монітори з FRC (6 bit+FRC та 8 bit+FRC) навіть якщо в них не вказано підтримку HDR, мають можливість вмикати HDR у самому Windows і ідентифікуються системою, як монітори з підтримкою HDR, хоча в самому моніторі функція HDR відсутня.
VovaII
Member

Повідомлення

Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?
StTechnik
Member

Повідомлення

VovaII: 26.09.2025 09:53 Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?
У тебя прям много контента под 12 бит? Прям вот так что бы замереть в ожидании "ну когда же уже выпустят"? Чет сомневаюсь.
FirstTDM
Member

Повідомлення

VovaII: 26.09.2025 09:53Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?

Имхо, пока даже в планах такого нет - только вот сейчас медленно идет переход на 10 бит (где-то 20% мониторов показывают "честные" 10 бит).

Да и, как правильно отметили выше, контента очень мало - да и какой смысл его выпускать, если смотреть не на чем.

Общемировой стандарт это SDR 8 bit и HDR 10 bit

Да, конечно, Дюна и Аватар используют 12 бит цвет, но это для монтажа и пост-продакшена - ни мониторов, ни ТВ с полной честной поддержкой 12 бит еще нет.

Вангую, что в ближайшие годы будут постепенно превращать HDR 10 bit в массовый стандарт, а 12 бит где-то на горизонте...
Nutbar
Member

Повідомлення

VovaII: 26.09.2025 09:53 Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?
Масмаркет дуже не скоро, або ніколи. Зараз воно в зворотньому напрямку навіть пішло. Майже всі телевізори з LED підсвіткою зараз 8біт+фрс, хоча раніше були моделі з чесними 10 біт. Тут варто сказати, що відрізнити одне від іншого на око мало хто може, тому не дивно що виробники пішли цим шляхом. А 12 біт так взагалі ніхто не зможе на око відрізнити, тож тут мова тільки професійні скоріш за все.

Що до контенту, то це окрема незалежна тема. Зараз багато чого конвертують в 10 біт просто щоб зберегти градієнти, а далі воно відображається на 8 біт моніку чи навіть 6 біт моніку без жодних проблем в межах їх можливостей, так само і з 12 біт буде/є.
Свегер: 25.09.2025 19:29 тому і вказав, що даний монітор 8-ми бітний і "імітує" 10-ти бітний сигнал. Як ця імітація взагалі називається, я толком не знаю.
Так в тому і прикол, що от саме цей монік нічого не імітує, просто показує 8 біт, відсікаючи певні градації.
Свегер: 25.09.2025 19:29 Вам, мабуть буде ще цікавіше дізнатися (як я вже писав), що будь-які монітори з FRC (6 bit+FRC та 8 bit+FRC) навіть якщо в них не вказано підтримку HDR, мають можливість вмикати HDR у самому Windows і ідентифікуються системою, як монітори з підтримкою HDR, хоча в самому моніторі функція HDR відсутня.
Та ні, це не так. Вінда взагалі не знає як там той монік працює всередині і чи чесні там 8 біт чи 6біт+фрс.
Свегер: 25.09.2025 08:55 Ні, монітор на справді 8-ми бітний, але через наявність функції HDR, він буде "імітувати" 10-ти бітний сигнал.
Всі монітори з функцією HDR, будуть так робити, бо HDR - це ще й розширеніший кольоровий діапазон, який створений і прагне відтворювати 10-ти чи 12-ти бітні кольори, на відміну від SDR.
А якщо монітор насправді 6 біт і функція HDR наявна як в 24gs50f-b?
Свегер
Member

Повідомлення

Nutbar: 26.09.2025 11:30
Свегер: 25.09.2025 19:29 тому і вказав, що даний монітор 8-ми бітний і "імітує" 10-ти бітний сигнал. Як ця імітація взагалі називається, я толком не знаю.
Так в тому і прикол, що от саме цей монік нічого не імітує, просто показує 8 біт, відсікаючи певні градації.
Можливо я чогось не розумію, але якщо він буде просто відображати 8-ми бітний сигнал, то при відтворенні HDR контенту з увімкненим HDR, зображення має бути, начебто це SDR, зовсім ніяк не змінюючись.
І що ви маєте на увазі під словами:
Nutbar: 26.09.2025 11:30 відсікаючи певні градації.
?
Nutbar: 26.09.2025 11:30
Свегер: 25.09.2025 19:29 Вам, мабуть буде ще цікавіше дізнатися (як я вже писав), що будь-які монітори з FRC (6 bit+FRC та 8 bit+FRC) навіть якщо в них не вказано підтримку HDR, мають можливість вмикати HDR у самому Windows і ідентифікуються системою, як монітори з підтримкою HDR, хоча в самому моніторі функція HDR відсутня.
Та ні, це не так. Вінда взагалі не знає як там той монік працює всередині і чи чесні там 8 біт чи 6біт+фрс.
Nutbar: 26.09.2025 11:30А якщо монітор насправді 6 біт і функція HDR наявна як в 24gs50f-b?
Зрозумів, ви напевно вважаєте, що підтримка HDR на шести та восьмибітних моніторах можлива лише на матрицях з підтримкою FRC, але ж, є монітори з чистою бітністю, наприклад, ось: Dell G2724D
вказують, що 8-ми бітна M270DAN08.C
Nutbar
Member

Повідомлення

Свегер: 26.09.2025 18:34 Зрозумів, ви напевно вважаєте, що підтримка HDR на шести та восьмибітних моніторах можлива лише на матрицях з підтримкою FRC, але ж
Та ні, я ж прямо написав, що все це різні речі, які працюють незалежно одна від одної.
Свегер: 26.09.2025 18:34 Можливо я чогось не розумію, але якщо він буде просто відображати 8-ми бітний сигнал, то при відтворенні HDR контенту з увімкненим HDR, зображення має бути, начебто це SDR, зовсім ніяк не змінюючись.
Чому? 6/8/10/12-біт впливає лише на кількість градацій. Якийсь монік зможе показати 10 мільйоннів відтінків, якийсь мільярд. А діапазон (range - R в HDR) то зовмім інше. Проблема лишень в тому, що для великого діапазону краще мати і велику кількість градацій. Власне, тому HDR контент має саме 10+ біт. HDR10/HLG кодуються в 10 біт. В свою чергу, монітор на якому ви це будете дивитись може бути яким завгодно, хоч 6 біт. Але бандінг там буде жахливий при перегляді такого контенту - монік просто не покаже частину відтінків і кольори будуть грубо переходити один в інший. І це ми ще не подивились наскількі широку гаму кольорів він здатен відображати. Саме тому я написав, що на тому моніку з чистими 8 біт (і на сусідній моделі з 6біт+фрц) краще взагалі не вмикати HDR, нічого доброго з того не вийде. Хоча технічно ніщо не забороняє це зробити.
Свегер
Member

Повідомлення

Nutbar: 26.09.2025 20:30
Свегер: 26.09.2025 18:34 Можливо я чогось не розумію, але якщо він буде просто відображати 8-ми бітний сигнал, то при відтворенні HDR контенту з увімкненим HDR, зображення має бути, начебто це SDR, зовсім ніяк не змінюючись.
Чому? 6/8/10/12-біт впливає лише на кількість градацій. Якийсь монік зможе показати 10 мільйоннів відтінків, якийсь мільярд. А діапазон (range - R в HDR) то зовмім інше. Проблема лишень в тому, що для великого діапазону краще мати і велику кількість градацій. Власне, тому HDR контент має саме 10+ біт. HDR10/HLG кодуються в 10 біт. В свою чергу, монітор на якому ви це будете дивитись може бути яким завгодно, хоч 6 біт. Але бандінг там буде жахливий при перегляді такого контенту - монік просто не покаже частину відтінків і кольори будуть грубо переходити один в інший. І це ми ще не подивились наскількі широку гаму кольорів він здатен відображати. Саме тому я написав, що на тому моніку з чистими 8 біт (і на сусідній моделі з 6біт+фрц) краще взагалі не вмикати HDR, нічого доброго з того не вийде. Хоча технічно ніщо не забороняє це зробити.
Тут я з вами повністю погоджуюся!
Переходи градієнтів в такому випадку, можуть мати досить жалюгідне враження, яке відразу захочеться вимкнути.
Та ще й низька контрастність IPS матриць, також, не дуже сприяє красивому відображенню в HDR. Все буде, якесь тьмяне та невиразне.
...
По переглядав на Rtings монітори на 24-27 дюймів, з начебто 8-ми/6-ти(+FRC) бітними матрицями в яких є HDR. То майже на всіх моделях в розділі градієнт, вказано 10 біт. Дивина, та й годі
Зображення
спойлер
Dell Alienware AW2524H
ASUS ROG Swift Pro PG248QP
ViewSonic XG2431
Dell G2724D
Nutbar
Member

Повідомлення

Свегер: 27.09.2025 00:38 По переглядав на Rtings монітори на 24-27 дюймів, з начебто 8-ми/6-ти(+FRC) бітними матрицями в яких є HDR. То майже на всіх моделях в розділі градієнт, вказано 10 біт. Дивина, та й годі
Згоден, вони цим трошки плутають. Там вказано, який сигнал монітор може приймати, а не яка там матриця. Причому, одразу знімають бал, якщо 10 біт монік приймати не може, навіть якщо на виході градієнт виглядає відмінно. І чомусь не ставлять 12 коли можна, а обмежуються 10, хоча тестова картинка 16 біт. Далі цей сигнал проходить через внутрішню обробку моніка: гамма, тонмапінг, LUT та інше рахуються з більшою точністю, і тільки потім картинка виводиться на ту панель, яка є.

Чому градієнти в ваших прикладах норм:
Якщо це швидка панель з FRC, то навіть 6 біт можуть виглядати дуже непогано. На RTINGS для тесту градієнтів роблять знімок з витримкою 1/15 с. Відповідно, той вьюсонік з 6 біт+FRC на 240 Гц встигає показати приблизно 16 кадрів за одне фото, і це все на усереднене йде на оцінку експертам і нам. Плюс дезеринг буває не тільки темпоральний і не тільки на рівні панелі. У тому ж вьюсоніку працює і темпоральний, і просторовий дезеринг у тракті обробки, тому такі гладкі градієнти.

І відповідаю на своє ж питання "як" з попередньої сторінки. В асусі з вашого прикладу схожа історія: панель чисто 8 біт, але монік приймає 10-бітний сигнал і має глибоку внутрішню обробку. Там цілком може бути неафішований просторово-темпоральний дезеринг у скалері або модулі, просто ASUS це не підсвічує, та й складно пояснювати, бо сама панель все ж 8-бітна.

Зрештою, в середньому це працює ок, особливо на швидких матрицях, але артефакти від таких фокусів інколи помітні. Тому дивитись тести кожної моделі окремо обов’язково, бо десь реалізація буде краща, десь гірша.
Свегер
Member

Повідомлення

Nutbar
Згоден з вами!
Ви все вірно описали, про принципи тестування зображення градієнтів монітора, які використовують на Rtings. Я також читав їхню методологію тестування.
З приводу ваших припущень, щодо невідповідності чистоти бітності, яку вказують виробники в характеристиках монітора, гадаю, воно має місце бути. Адже, скоріше за все, (як ви відмітили) без використання часового (чи темпорального) та просторового дизерінгу, відтворення 10-ти бітного сигналу на моніторі неможливе.
Вже неодноразово писалося на різних форумах, що виробники грішать підміною панелей на одній і тій же моделі моніторів (в залежності від регіонів продаж, чи може, просто з часом виробництво одних панелей припиняється і доводиться ставити інші схожі по характеристикам, але це вже інша тема)
А от застосування HDR на можливо, чистій 8-ми бітній панелі, як вказують на: AOC 24G15N, можливо, призведе до помітного бадінгу. Хоча оцінка відтворення HDR на Rtings в цьому 8-ми бітному моніторі - 5.6, а от наприклад на 10-ти бітному ViewSonic XG2431 - 4.6 і критерій бітності в цьому випадку, не відіграють основоположної ролі при оцінюванні.
І все це через вищу контрастність на VA моніторі AOC 24G15N, ніж на IPS матриці від ViewSonic XG2431.
neo89skynet
Member

Повідомлення

Доброго дня всім, вибираю монітор для ігор у FullHD, придивився до Lenovo R25i-30 (67B7GACBUA), може що краще порадите в цьому ціновому сегменті?
FirstTDM
Member

Повідомлення

neo89skynet: 29.09.2025 12:23Доброго дня всім, вибираю монітор для ігор у FullHD, придивився до Lenovo R25i-30 (67B7GACBUA), може що краще порадите в цьому ціновому сегменті?
Стоит посмотреть на новый MSI MAG 242F - у него 8 бит + FSR и время реакции лучше (если верить циферкам)... проверьте по обзорам... если нужны динамики то MSI G255PF E2

И в этом же ценовом диапазоне LG 24GS60F-B - у него AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync
Striker
Member

Повідомлення

FirstTDM: 23.09.2025 16:34А у кого GIGABYTE монитор - как там в HDR?
В стандартному режимі HDR все заблоковано, яскравість 100, в усіх інших режимах HDR (ігровий, кіно, якийсь vivid) - регулюється все, або майже все. Сам сиджу в ігровому з трохи прикрученою яскравістю.
neo89skynet
Member

Повідомлення

FirstTDM: 29.09.2025 14:28Стоит посмотреть на новый MSI MAG 242F - у него 8 бит + FSR и время реакции лучше (если верить циферкам)... проверьте по обзорам... если нужны динамики то MSI G255PF E2

И в этом же ценовом диапазоне LG 24GS60F-B - у него AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync
Дякую, подивився/почитав огляди/відгуки, зупинився поки що на MSI G255PF E2
FirstTDM
Member

Повідомлення

Striker: 29.09.2025 16:16В стандартному режимі HDR все заблоковано, яскравість 100,
Понял. Благодарю.

Интересно - а где видно, что яркость устанавливается на 100%? Всё же заблокировано - или ползунок яркости перемещается к 100%?
Striker: 29.09.2025 16:16в усіх інших режимах HDR (ігровий, кіно, якийсь vivid) - регулюється все, або майже все. Сам сиджу в ігровому з трохи прикрученою яскравістю.
Логично. Имхо, это не строго стандартные, а какие-то собственные режимы GIGABYTE... удобно...
Striker
Member

Повідомлення

FirstTDM: 29.09.2025 17:39Интересно - а где видно, что яркость устанавливается на 100%?
Коли відкрите меню налаштувань, зверху показано статус - видно яскравість в поточний момент, частота, ще може щось. Зараз не могу подивитися, пізніше якось пофоткаю, якщо треба. Або можете в огляді будь якому подивитися.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Striker: 29.09.2025 20:40Коли відкрите меню налаштувань, зверху показано статус - видно яскравість в поточний момент, частота, ще може щось. Зараз не могу подивитися, пізніше якось пофоткаю, якщо треба.
Ну да... и у MSI в статусе Частота, DP или HDMI, режим... яркости нет - потому и спросил... интересно про яркость в HDR - вижу, что по разному реализовано...
Striker: 29.09.2025 20:40Або можете в огляді будь якому подивитися.
Спасибо за инфу! Посмотрю обзоры ради интереса...
Nedis
Member

Повідомлення

Добрый вечер. Подскажите, какой монитор на ips можно взять: 27 диагональ, 2к, с нормальной гц (в идеале ещё с ножкой регуляции), где-то до 9к. Может знаете какие фирмы с меньшим процентом отбраковки имеется, чтобы курьером получить. Сижу сейчас g3 samsung, после va матрицы хочется обратно на ips - глазикам приятней.

Посмотрел, будто Philips 27M2N5500/00 по отзывам неплох, но часть людей жаловались на засветы, хотя если не ошибаюсь, то для ips это нормально
FirstTDM
Member

Повідомлення

Nedis: 30.09.2025 22:56Подскажите, какой монитор на ips можно взять: 27 диагональ, 2к, с нормальной гц где-то до 9к.
MSI MAG 275QF
MSI G272QPF E2 (9S6-3CD39T-014)
MSI MAG 274QF X24
Dell S2725DS (210-BMHF)
Відповісти