Все в ньому дуже добре,але він матовийfeniks_tm: ↑ 25.09.2025 15:22 Поправити трішки пересети HDR і буде ноубрейнерКому там було мало яскравості в SDR на оледах, готуйте котлету (точніше нові виправдання)
![]()
Новини
Останні статті і огляди
Выбор монитора
-
Yurius
Member
-
Свегер
Member
Ні, цей термін мені запропонував Ші. Як воно насправді називається, я не знаю, бо рідко зустрічав інформацію з приводу такого перетворення сигналу.Nutbar: ↑ 25.09.2025 18:21Оце ви термін видумали) Мова ж про FRC? - так от в цьому моніторі його нема.Свегер: ↑ 25.09.2025 13:12
Восьмибітний монітор може мати в налаштуваннях опцію 10-бітного кольору, якщо він підтримує HDR та здатний обробляти більшу кількість кольорів шляхом програмного згладжування ("фрейтерингу" - коли система швидко чергує сусідні кольори, щоб створити враження проміжного відтінку). Хоча сам монітор не є справжнім 10-бітним, він може імітувати більшу глибину кольору, щоб показати весь діапазон HDR-контенту, що дозволяє отримати більш реалістичне зображення.
Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
А може й є. Зазвичай якщо є, то це вказують. Для цього всюди бачу лише просто "8 біт". Те що в налаштуваннях невідії на нього можна кинути 10біт взагалі нічого не означає. Як я вже показував, на мій 12 біт можна кинути, але від цього він 12 біт не стане, навіть 10біт+фрц не стане.
Щодо FRC, я бачив, що в характеристиках на цей монітор він відсутній, тому і вказав, що даний монітор 8-ми бітний і "імітує" 10-ти бітний сигнал. Як ця імітація взагалі називається, я толком не знаю.
Вам, мабуть буде ще цікавіше дізнатися (як я вже писав), що будь-які монітори з FRC (6 bit+FRC та 8 bit+FRC) навіть якщо в них не вказано підтримку HDR, мають можливість вмикати HDR у самому Windows і ідентифікуються системою, як монітори з підтримкою HDR, хоча в самому моніторі функція HDR відсутня.Nutbar: ↑ 25.09.2025 18:21Цікаво те, що у 24gs50f-b з 6біт+фрц теж є підтримка HDR.
-
VovaII
Member
Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?
-
StTechnik
Member
У тебя прям много контента под 12 бит? Прям вот так что бы замереть в ожидании "ну когда же уже выпустят"? Чет сомневаюсь.VovaII: ↑ 26.09.2025 09:53 Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?
-
FirstTDM
Member
VovaII: ↑ 26.09.2025 09:53Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?
Имхо, пока даже в планах такого нет - только вот сейчас медленно идет переход на 10 бит (где-то 20% мониторов показывают "честные" 10 бит).
Да и, как правильно отметили выше, контента очень мало - да и какой смысл его выпускать, если смотреть не на чем.
Общемировой стандарт это SDR 8 bit и HDR 10 bit
Да, конечно, Дюна и Аватар используют 12 бит цвет, но это для монтажа и пост-продакшена - ни мониторов, ни ТВ с полной честной поддержкой 12 бит еще нет.
Вангую, что в ближайшие годы будут постепенно превращать HDR 10 bit в массовый стандарт, а 12 бит где-то на горизонте...
-
Nutbar
Member
Масмаркет дуже не скоро, або ніколи. Зараз воно в зворотньому напрямку навіть пішло. Майже всі телевізори з LED підсвіткою зараз 8біт+фрс, хоча раніше були моделі з чесними 10 біт. Тут варто сказати, що відрізнити одне від іншого на око мало хто може, тому не дивно що виробники пішли цим шляхом. А 12 біт так взагалі ніхто не зможе на око відрізнити, тож тут мова тільки професійні скоріш за все.VovaII: ↑ 26.09.2025 09:53 Як гадаєте монітори із 12-біт скоро почнуть випускати, чи не морочити собі голову і обмежитись 10-біт (ОЛЕД наприклад)?
Що до контенту, то це окрема незалежна тема. Зараз багато чого конвертують в 10 біт просто щоб зберегти градієнти, а далі воно відображається на 8 біт моніку чи навіть 6 біт моніку без жодних проблем в межах їх можливостей, так само і з 12 біт буде/є.
Так в тому і прикол, що от саме цей монік нічого не імітує, просто показує 8 біт, відсікаючи певні градації.Свегер: ↑ 25.09.2025 19:29 тому і вказав, що даний монітор 8-ми бітний і "імітує" 10-ти бітний сигнал. Як ця імітація взагалі називається, я толком не знаю.
Та ні, це не так. Вінда взагалі не знає як там той монік працює всередині і чи чесні там 8 біт чи 6біт+фрс.Свегер: ↑ 25.09.2025 19:29 Вам, мабуть буде ще цікавіше дізнатися (як я вже писав), що будь-які монітори з FRC (6 bit+FRC та 8 bit+FRC) навіть якщо в них не вказано підтримку HDR, мають можливість вмикати HDR у самому Windows і ідентифікуються системою, як монітори з підтримкою HDR, хоча в самому моніторі функція HDR відсутня.
А якщо монітор насправді 6 біт і функція HDR наявна як в 24gs50f-b?Свегер: ↑ 25.09.2025 08:55 Ні, монітор на справді 8-ми бітний, але через наявність функції HDR, він буде "імітувати" 10-ти бітний сигнал.
Всі монітори з функцією HDR, будуть так робити, бо HDR - це ще й розширеніший кольоровий діапазон, який створений і прагне відтворювати 10-ти чи 12-ти бітні кольори, на відміну від SDR.
-
Свегер
Member
Можливо я чогось не розумію, але якщо він буде просто відображати 8-ми бітний сигнал, то при відтворенні HDR контенту з увімкненим HDR, зображення має бути, начебто це SDR, зовсім ніяк не змінюючись.Nutbar: ↑ 26.09.2025 11:30Так в тому і прикол, що от саме цей монік нічого не імітує, просто показує 8 біт, відсікаючи певні градації.Свегер: ↑ 25.09.2025 19:29 тому і вказав, що даний монітор 8-ми бітний і "імітує" 10-ти бітний сигнал. Як ця імітація взагалі називається, я толком не знаю.
І що ви маєте на увазі під словами:
?Nutbar: ↑ 26.09.2025 11:30 відсікаючи певні градації.
Nutbar: ↑ 26.09.2025 11:30Та ні, це не так. Вінда взагалі не знає як там той монік працює всередині і чи чесні там 8 біт чи 6біт+фрс.Свегер: ↑ 25.09.2025 19:29 Вам, мабуть буде ще цікавіше дізнатися (як я вже писав), що будь-які монітори з FRC (6 bit+FRC та 8 bit+FRC) навіть якщо в них не вказано підтримку HDR, мають можливість вмикати HDR у самому Windows і ідентифікуються системою, як монітори з підтримкою HDR, хоча в самому моніторі функція HDR відсутня.
Зрозумів, ви напевно вважаєте, що підтримка HDR на шести та восьмибітних моніторах можлива лише на матрицях з підтримкою FRC, але ж, є монітори з чистою бітністю, наприклад, ось: Dell G2724DNutbar: ↑ 26.09.2025 11:30А якщо монітор насправді 6 біт і функція HDR наявна як в 24gs50f-b?
вказують, що 8-ми бітна M270DAN08.C
-
Nutbar
Member
Та ні, я ж прямо написав, що все це різні речі, які працюють незалежно одна від одної.Свегер: ↑ 26.09.2025 18:34 Зрозумів, ви напевно вважаєте, що підтримка HDR на шести та восьмибітних моніторах можлива лише на матрицях з підтримкою FRC, але ж
Чому? 6/8/10/12-біт впливає лише на кількість градацій. Якийсь монік зможе показати 10 мільйоннів відтінків, якийсь мільярд. А діапазон (range - R в HDR) то зовмім інше. Проблема лишень в тому, що для великого діапазону краще мати і велику кількість градацій. Власне, тому HDR контент має саме 10+ біт. HDR10/HLG кодуються в 10 біт. В свою чергу, монітор на якому ви це будете дивитись може бути яким завгодно, хоч 6 біт. Але бандінг там буде жахливий при перегляді такого контенту - монік просто не покаже частину відтінків і кольори будуть грубо переходити один в інший. І це ми ще не подивились наскількі широку гаму кольорів він здатен відображати. Саме тому я написав, що на тому моніку з чистими 8 біт (і на сусідній моделі з 6біт+фрц) краще взагалі не вмикати HDR, нічого доброго з того не вийде. Хоча технічно ніщо не забороняє це зробити.Свегер: ↑ 26.09.2025 18:34 Можливо я чогось не розумію, але якщо він буде просто відображати 8-ми бітний сигнал, то при відтворенні HDR контенту з увімкненим HDR, зображення має бути, начебто це SDR, зовсім ніяк не змінюючись.
-
Свегер
Member
Тут я з вами повністю погоджуюся!Nutbar: ↑ 26.09.2025 20:30Чому? 6/8/10/12-біт впливає лише на кількість градацій. Якийсь монік зможе показати 10 мільйоннів відтінків, якийсь мільярд. А діапазон (range - R в HDR) то зовмім інше. Проблема лишень в тому, що для великого діапазону краще мати і велику кількість градацій. Власне, тому HDR контент має саме 10+ біт. HDR10/HLG кодуються в 10 біт. В свою чергу, монітор на якому ви це будете дивитись може бути яким завгодно, хоч 6 біт. Але бандінг там буде жахливий при перегляді такого контенту - монік просто не покаже частину відтінків і кольори будуть грубо переходити один в інший. І це ми ще не подивились наскількі широку гаму кольорів він здатен відображати. Саме тому я написав, що на тому моніку з чистими 8 біт (і на сусідній моделі з 6біт+фрц) краще взагалі не вмикати HDR, нічого доброго з того не вийде. Хоча технічно ніщо не забороняє це зробити.Свегер: ↑ 26.09.2025 18:34 Можливо я чогось не розумію, але якщо він буде просто відображати 8-ми бітний сигнал, то при відтворенні HDR контенту з увімкненим HDR, зображення має бути, начебто це SDR, зовсім ніяк не змінюючись.
Переходи градієнтів в такому випадку, можуть мати досить жалюгідне враження, яке відразу захочеться вимкнути.
Та ще й низька контрастність IPS матриць, також, не дуже сприяє красивому відображенню в HDR. Все буде, якесь тьмяне та невиразне.
...
По переглядав на Rtings монітори на 24-27 дюймів, з начебто 8-ми/6-ти(+FRC) бітними матрицями в яких є HDR. То майже на всіх моделях в розділі градієнт, вказано 10 біт. Дивина, та й годі
-
Nutbar
Member
Згоден, вони цим трошки плутають. Там вказано, який сигнал монітор може приймати, а не яка там матриця. Причому, одразу знімають бал, якщо 10 біт монік приймати не може, навіть якщо на виході градієнт виглядає відмінно. І чомусь не ставлять 12 коли можна, а обмежуються 10, хоча тестова картинка 16 біт. Далі цей сигнал проходить через внутрішню обробку моніка: гамма, тонмапінг, LUT та інше рахуються з більшою точністю, і тільки потім картинка виводиться на ту панель, яка є.Свегер: ↑ 27.09.2025 00:38 По переглядав на Rtings монітори на 24-27 дюймів, з начебто 8-ми/6-ти(+FRC) бітними матрицями в яких є HDR. То майже на всіх моделях в розділі градієнт, вказано 10 біт. Дивина, та й годі
Чому градієнти в ваших прикладах норм:
Якщо це швидка панель з FRC, то навіть 6 біт можуть виглядати дуже непогано. На RTINGS для тесту градієнтів роблять знімок з витримкою 1/15 с. Відповідно, той вьюсонік з 6 біт+FRC на 240 Гц встигає показати приблизно 16 кадрів за одне фото, і це все на усереднене йде на оцінку експертам і нам. Плюс дезеринг буває не тільки темпоральний і не тільки на рівні панелі. У тому ж вьюсоніку працює і темпоральний, і просторовий дезеринг у тракті обробки, тому такі гладкі градієнти.
І відповідаю на своє ж питання "як" з попередньої сторінки. В асусі з вашого прикладу схожа історія: панель чисто 8 біт, але монік приймає 10-бітний сигнал і має глибоку внутрішню обробку. Там цілком може бути неафішований просторово-темпоральний дезеринг у скалері або модулі, просто ASUS це не підсвічує, та й складно пояснювати, бо сама панель все ж 8-бітна.
Зрештою, в середньому це працює ок, особливо на швидких матрицях, але артефакти від таких фокусів інколи помітні. Тому дивитись тести кожної моделі окремо обов’язково, бо десь реалізація буде краща, десь гірша.
-
Свегер
Member
Nutbar
Згоден з вами!
Ви все вірно описали, про принципи тестування зображення градієнтів монітора, які використовують на Rtings. Я також читав їхню методологію тестування.
З приводу ваших припущень, щодо невідповідності чистоти бітності, яку вказують виробники в характеристиках монітора, гадаю, воно має місце бути. Адже, скоріше за все, (як ви відмітили) без використання часового (чи темпорального) та просторового дизерінгу, відтворення 10-ти бітного сигналу на моніторі неможливе.
Вже неодноразово писалося на різних форумах, що виробники грішать підміною панелей на одній і тій же моделі моніторів (в залежності від регіонів продаж, чи може, просто з часом виробництво одних панелей припиняється і доводиться ставити інші схожі по характеристикам, але це вже інша тема)
А от застосування HDR на можливо, чистій 8-ми бітній панелі, як вказують на: AOC 24G15N, можливо, призведе до помітного бадінгу. Хоча оцінка відтворення HDR на Rtings в цьому 8-ми бітному моніторі - 5.6, а от наприклад на 10-ти бітному ViewSonic XG2431 - 4.6 і критерій бітності в цьому випадку, не відіграють основоположної ролі при оцінюванні.
І все це через вищу контрастність на VA моніторі AOC 24G15N, ніж на IPS матриці від ViewSonic XG2431.
Згоден з вами!
Ви все вірно описали, про принципи тестування зображення градієнтів монітора, які використовують на Rtings. Я також читав їхню методологію тестування.
З приводу ваших припущень, щодо невідповідності чистоти бітності, яку вказують виробники в характеристиках монітора, гадаю, воно має місце бути. Адже, скоріше за все, (як ви відмітили) без використання часового (чи темпорального) та просторового дизерінгу, відтворення 10-ти бітного сигналу на моніторі неможливе.
Вже неодноразово писалося на різних форумах, що виробники грішать підміною панелей на одній і тій же моделі моніторів (в залежності від регіонів продаж, чи може, просто з часом виробництво одних панелей припиняється і доводиться ставити інші схожі по характеристикам, але це вже інша тема)
А от застосування HDR на можливо, чистій 8-ми бітній панелі, як вказують на: AOC 24G15N, можливо, призведе до помітного бадінгу. Хоча оцінка відтворення HDR на Rtings в цьому 8-ми бітному моніторі - 5.6, а от наприклад на 10-ти бітному ViewSonic XG2431 - 4.6 і критерій бітності в цьому випадку, не відіграють основоположної ролі при оцінюванні.
І все це через вищу контрастність на VA моніторі AOC 24G15N, ніж на IPS матриці від ViewSonic XG2431.
-
neo89skynet
Member
Доброго дня всім, вибираю монітор для ігор у FullHD, придивився до Lenovo R25i-30 (67B7GACBUA), може що краще порадите в цьому ціновому сегменті?
-
FirstTDM
Member
Стоит посмотреть на новый MSI MAG 242F - у него 8 бит + FSR и время реакции лучше (если верить циферкам)... проверьте по обзорам... если нужны динамики то MSI G255PF E2neo89skynet: ↑ 29.09.2025 12:23Доброго дня всім, вибираю монітор для ігор у FullHD, придивився до Lenovo R25i-30 (67B7GACBUA), може що краще порадите в цьому ціновому сегменті?
И в этом же ценовом диапазоне LG 24GS60F-B - у него AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync
-
Striker
Member
В стандартному режимі HDR все заблоковано, яскравість 100, в усіх інших режимах HDR (ігровий, кіно, якийсь vivid) - регулюється все, або майже все. Сам сиджу в ігровому з трохи прикрученою яскравістю.FirstTDM: ↑ 23.09.2025 16:34А у кого GIGABYTE монитор - как там в HDR?
-
neo89skynet
Member
Дякую, подивився/почитав огляди/відгуки, зупинився поки що на MSI G255PF E2FirstTDM: ↑ 29.09.2025 14:28Стоит посмотреть на новый MSI MAG 242F - у него 8 бит + FSR и время реакции лучше (если верить циферкам)... проверьте по обзорам... если нужны динамики то MSI G255PF E2
И в этом же ценовом диапазоне LG 24GS60F-B - у него AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync
-
FirstTDM
Member
Понял. Благодарю.Striker: ↑ 29.09.2025 16:16В стандартному режимі HDR все заблоковано, яскравість 100,
Интересно - а где видно, что яркость устанавливается на 100%? Всё же заблокировано - или ползунок яркости перемещается к 100%?
Логично. Имхо, это не строго стандартные, а какие-то собственные режимы GIGABYTE... удобно...Striker: ↑ 29.09.2025 16:16в усіх інших режимах HDR (ігровий, кіно, якийсь vivid) - регулюється все, або майже все. Сам сиджу в ігровому з трохи прикрученою яскравістю.
-
Striker
Member
Коли відкрите меню налаштувань, зверху показано статус - видно яскравість в поточний момент, частота, ще може щось. Зараз не могу подивитися, пізніше якось пофоткаю, якщо треба. Або можете в огляді будь якому подивитися.FirstTDM: ↑ 29.09.2025 17:39Интересно - а где видно, что яркость устанавливается на 100%?
-
FirstTDM
Member
Ну да... и у MSI в статусе Частота, DP или HDMI, режим... яркости нет - потому и спросил... интересно про яркость в HDR - вижу, что по разному реализовано...Striker: ↑ 29.09.2025 20:40Коли відкрите меню налаштувань, зверху показано статус - видно яскравість в поточний момент, частота, ще може щось. Зараз не могу подивитися, пізніше якось пофоткаю, якщо треба.
Спасибо за инфу! Посмотрю обзоры ради интереса...Striker: ↑ 29.09.2025 20:40Або можете в огляді будь якому подивитися.
-
Nedis
Member
Добрый вечер. Подскажите, какой монитор на ips можно взять: 27 диагональ, 2к, с нормальной гц (в идеале ещё с ножкой регуляции), где-то до 9к. Может знаете какие фирмы с меньшим процентом отбраковки имеется, чтобы курьером получить. Сижу сейчас g3 samsung, после va матрицы хочется обратно на ips - глазикам приятней.
Посмотрел, будто Philips 27M2N5500/00 по отзывам неплох, но часть людей жаловались на засветы, хотя если не ошибаюсь, то для ips это нормально
Посмотрел, будто Philips 27M2N5500/00 по отзывам неплох, но часть людей жаловались на засветы, хотя если не ошибаюсь, то для ips это нормально
-
FirstTDM
Member
MSI MAG 275QFNedis: ↑ 30.09.2025 22:56Подскажите, какой монитор на ips можно взять: 27 диагональ, 2к, с нормальной гц где-то до 9к.
MSI G272QPF E2 (9S6-3CD39T-014)
MSI MAG 274QF X24
Dell S2725DS (210-BMHF)