Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Royter
Member

Повідомлення

Valdey377: 25.09.2025 09:02
Royter: 13.09.2025 15:21

Как давно на киевстаре домашний интернет? щас оптика уже подорожала раз в пол года пересматривают тарифы и альтернатив никаких шкуру дерут водафон пока в доме не доделал оптику.
Не переживай, скоро и водафон начнёт драть, главное набить базу клиентов, а потом их доить)
также и киевстар дерет
di2di
Member

Повідомлення

Royter
как вариант выбрать тариф КС для телефона где в нагрузку идет домашний интернет...

зы: мои расходы на интернет - оплата тарифа КС "ВАШ Оптимум" 375грн. в месяц, имеем дома оптику 1гб, "безлимит" на мобильном и "безлимит" на дополнительной симке; "безлимит" = 100гб, что для телефона и модема на месяц с головой хватает
vdemeshko
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 22.09.2025 21:33 vdemeshko
А вы не могли бы написать, как вы прошивали на owrt свой 8450.
У меня на нем актуальная (самая последняя) версия стоковой прошивки.

Я просто 3000t прошивал через xmir patcher, там пару кнопок нажать и все.
через инструкцию на сайте опенверт.. строго по мануалу )) пол года назад было, но не помню что бы там были какие то нюансы - из вебморды нужный имедж просто загружается промежуточный для конвертации разделов в UBI и вторым обычный сисапгрейд имедж.. там в зависимости от вресии прошивки нужно подписанный или не подписанный... но в целом без патчеров вообще - только бекап фектори разделов надо сделать (в мануале упоминается это). Все ссылки нужные есть с профильной страницы роутера на сайте OpenWRT
Bruno Banani
Member

Повідомлення

vdemeshko
Я все равно немного не врубаюсь.
Я так понял в последних прошивках линксис закрыл возможно ставить не подписанные прошивки, т.е. нужно взять подписанные.
А сами подписанные прошивки под 8450 на сайте owrt я не вижу.
Royter
Member

Повідомлення

di2di: 25.09.2025 11:33 Royter
как вариант выбрать тариф КС для телефона где в нагрузку идет домашний интернет...

зы: мои расходы на интернет - оплата тарифа КС "ВАШ Оптимум" 375грн. в месяц, имеем дома оптику 1гб, "безлимит" на мобильном и "безлимит" на дополнительной симке; "безлимит" = 100гб, что для телефона и модема на месяц с головой хватает
оптики киевстара у меня в доме нет
athlonchik
Junior

Повідомлення

Bruno Banani: 25.09.2025 21:23
Я все равно немного не врубаюсь.
Я так понял в последних прошивках линксис закрыл возможно ставить не подписанные прошивки, т.е. нужно взять подписанные.
А сами подписанные прошивки под 8450 на сайте owrt я не вижу.
ставить через UBI, власне на сайті openwrt так і написано
https://github.com/dangowrt/owrt-ubi-installer
Спочатку прошить recovery-installer потім sysupgrade.
recovery-installer (signed чи unsigned) шить в залежності від встановленої поточної версії на лінксісі. sysupgrade - один
Самі прошивки - і recovery-installer (signed чи unsigned) і основний sysupgrade брать там-же в releases для 8450: https://github.com/dangowrt/owrt-ubi-in ... tag/v1.1.4
Там ще просто recovery є - то він не потрібен, то для відкату.
Сам ставив.
З ньюансів - мій роутер прийшов з якоюсь проміжною версією, на яку ні unsigned ні signed не ставилися. Оновив прошивку самого linksys з веб-інтерфейсу до останньої, потім без проблем прошив signed та sysupgrade.
Ще у лінксісі був якийсь баг з паролем - початковий майстер вимагає засетить пароль, причому з вимогами до безпеки, але деякі спецсимволи схоже не обробляє - пароль встановлюєш, пробуєш з ним зайти - помилка-скидаєш на дефолт і нова спроба :)
Bruno Banani
Member

Повідомлення

athlonchik
Спасибо за помощь, все прошилось без проблем.

Аппарат преобразился - в speedtest увидел скорость 920-930 Мбит/с, на стоке такого никогда не было.
Bruno Banani
Member

Повідомлення

И ещё: software/hardware offloading на E8450 нужно включать?
tablestikus
Member

Повідомлення

Bruno Banani
можна але не знаю нащо
Bruno Banani
Member

Повідомлення

tablestikus
Проверил - лучше всего работает с hardware offloading.
На скачивание увеличивает скорость процентов на 20 в speedtest. Лучше включить.

P.s. у вас не изменилась скорость в speedtest на загрузку после прошивки owrt?
У меня на скачивание доходит до 930 Мбит, а вот на загрузку не поднимается выше 300. На стоке на загрузку скорость была выше.
Tesseract
Member

Повідомлення

Я сьогодні експериментував з снапшотом OpenWRT. На 24.10.2 мій сервер OpenVPN видавав швидкість в районі 150 Мбіт, в ідеальних умовах. У снапшотах нарешті почав працювати DCO, хоч команда "openvpn --version" його і не показує. В результаті у мене тепер швидкість впн перевалює за 900 Мбіт у тому ж тесті :super:
Bruno Banani
Member

Повідомлення

Upd. Поставил 44 канал - все летает и на прием и на передачу (700-900+ Мбит)
Royter
Member

Повідомлення

DoH (DNS over HTTPS) полезная ли такая функция в роутере?
Tesseract
Member

Повідомлення

Royter
Вона потрібна щоб ніхто не знав адреси яких сайтів ви запитуєте у DNS сервера. Для мобільного телефона може бути дуже корисною, але для домашнього чи робочого роутера взагалі ніякої користі. В середині вашої мережі ніяких хакерів немає, між вами і провайдером також навряд хтось вклиниться. Далі уже зона відповідальності провайдера та магістральщика, а у них там зовсім інші технології.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Royter: 29.09.2025 07:32DoH (DNS over HTTPS) полезная ли такая функция в роутере?
Це надкорисна фіча, якщо ви не хочете, що б провайдер не знав куди ви ходите на пару з дядьою майором. Я конкретно знаю про що пишу. Я дуже сильно заморочувався її правильним налаштуванням на він11, тому що в дефолті те "шифрування" яке типу начебто вмикається - воно не працює, там треба ряд танців з бубном провести що б все правильно налаштувати. Перевіряв роботу WireShark
Ну це я про вінду кажу, якщо на роутері, то має бути ввімкнутою бай дефолт. Або DoH, або DoT. Тільки в режимі Strict, а не Opportunistic.

В мене DNS трафік мало того, що шифрований, так він ще й в wireguard тунель запакований
Безпека має бути безпечною))
Зображення
Востаннє редагувалось 29.09.2025 23:30 користувачем VolandInferno, всього редагувалось 1 раз.
Scoffer
Member

Повідомлення

VolandInferno: 29.09.2025 23:07Це надкорисна фіча, якщо ви не хочете, що б провайдер не знав куди ви ходите на пару з дядьою майором.
Дядькі майору чудово донесе куди ти там ходиш твій днс-провайдер. При чому навіть швидше ніж інтернет провайдер. Ти ж не власного підіймав, я думаю, а публічний юзаєш. Так що корисність фічі доволі сумнівна насправді. :rotate:
VolandInferno
Member

Повідомлення

Scoffer: 29.09.2025 23:30
VolandInferno: 29.09.2025 23:07Це надкорисна фіча, якщо ви не хочете, що б провайдер не знав куди ви ходите на пару з дядьою майором.
Дядькі майору чудово донесе куди ти там ходиш твій днс-провайдер. При чому навіть швидше ніж інтернет провайдер. Ти ж не власного підіймав, я думаю, а публічний юзаєш. Так що корисність фічі доволі сумнівна насправді. :rotate:
Емпіричним способом перевіряв. Так би мовити, на самому вищому рівні оператора.
Як провайдер взнає які пакети по 443 порту - DoH? Тільки без DPI. Та тут навіть і DPI не сильно допоможе.
Дядькі майору чудово донесе куди ти там ходиш твій днс-провайдер
Якщо все вірно зробити, то ніхто нічого нікуди до донесе.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Scoffer: 29.09.2025 23:30ти там ходиш твій днс-провайдер.
Хочу я на це подивитись))
VolandInferno
Member

Повідомлення

Scoffer: 29.09.2025 23:30Ти ж не власного підіймав
Власний також є. Його піднімати...ну хвилин 40.

Якщо в загальному сенсі - краще юзати ніж не юзати.

А що, тепер пости не стикуються, а додаються новими?
Востаннє редагувалось 29.09.2025 23:38 користувачем VolandInferno, всього редагувалось 1 раз.
Scoffer
Member

Повідомлення

VolandInferno: 29.09.2025 23:35Хочу я на це подивитись))
Cloudflare тебе здасть з потрохами за першим-ліпшим запитом. Якщо вже доводити секьюрність до секьюрного вигляду, то без репліки корневих днс, не обійтись ніяк.
Відповісти