Залізницею користуємось? Користуємось. В рухомому складі багато чого крутиться-вертиться-ковзає і потребує змащення? Багато. Підприємство яке виробляє та постачає змащувальні матеріали на Укрзалізницю вже тривалий час не може знайти інженера-технолога з хімічною освітою. Питання навіть не в зарплаті, відгуків на вакансію взагалі немає як і переглядів вакансії. На підприємстві зараз 1 (ОДНА!!!) людина яка не може а ні піти у відпустку, а ні на лікарняний, а ні... Воно і ОТК, і технолог, і майстер, і.... А ще вона передпенсійного віку і готова навчити послідовників. Керівництво приходило в профільний ВУЗ щоб забрати когось з випускників. До випуску готувалось 5 студентів, наступний потік налічував 7 студентів. Обидва потоки повний нуль навіть за рівнем шкільної програми хімії.
Цьогорічна вступна кампанія на механіко-машинобудівний факультет. Колись був конкурс людей на місце, сьогоденння на інженера-механіка = дякуємо Вам що подали заявку на вступ на наш факультет, чи можете ще когось привести?
Моє підприємство шукає токарів, зубофрезерувальників, розточувальників. Їх до війни не дуже було, а зараз зовсім глухо. Приходять або ті хто за додаткові 2грн до ставки бігає по колу по всіх підприємствах міста, або хто нічого не вміє, або алкаші, або ті хто хочу 100500грн зарплатні і пофігу що такої зарплатні немає навіть у директора, до того ще й спєц такий собі.
А потім у нас нічого свого немає окрім "ойтішників" (без образ
Наочний приклад: Моє підприємство не може виконати механічну обробку ротора парогенератора для однієї з ТЕС, тому зо наш станок не дозволяє витримати вимоги точності, а ми не можемо виконати обслуговування станка для відновлення його точності, бо підприємство яке це виконувало в нашій країні, продало обладнання туркам і закрилось.
Ось Вам перші ягідки системи освіти, самої освіти, діяльності держави... А ви діти, ігри, важливість тестів...
Отримати знання та золоту медальку у ВУЗі того мало, треба ще вміти користуватись цими знаннями. Є безліч кейсів, коли людина така розумна, так багато знає і взагалі спєц спєціальний, але все її вміння обмежено суто тим чому її навчили. Шаг ліворуч - все, повний нуль, мене цього не вчили. А подумати і придумати рішення, базуючись на своїх знаннях?
Приклад застосування знань та мозку: Фрезерування площини роз'ємів половин зубчатого вінця діаметром 8метрів за допомогою токарного верстату, коли деталі не влізають на розточний верстат.
Так шо, як писали, від'їбіться від дітей, дайте їм бути дітьми. Спочатку організуйте їм дозвілля та корисні для життя гуртки. Тоді будуть і вчені, і інженери, і розвиток всього. Як це було в совку, як це існує в тому ж MIT (подивіться випуск "Однією правою" про Бостон).
Коротше, це дуже велика, комплексна та багатогранна проблема.
І вона не стосується "геймерського" заліза