Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

lefrin: 22.09.2025 17:15 2. З коробкі якість картинкі жахлива - обо"язково треба іти шляхом нового профілю ІСС і по ТФТ централ налаштуванню. Бо думав ригну, і це без HDR було все увімкнено.
Мені здається тут ви трохи поспішили. ІСС профіль не всюди застосовується, тож навіть якщо він правильний і т.п., то проблему не вирішить. Треба або перемикати монік в режим sRGB, або ставити драйвер моніку і впевнетись що ACM в вінді увімкнений.
lefrin: 22.09.2025 17:15 3. Якість зображення - ІПС і Олед то різні речі із чорним і чіткістю зображення. Яскравість мабуть прикручу ще меньше до 25 мб. Багато хто писав що пікові і тд що в олед замало - та зголовою..
На цьому моніку в SDR немає ніяких пікових. ABL відсутнє. Фіксована макс яскравість 250 ніт незалежно від кількості білого на екрані. І так, для дому цього більш ніж достатньо, не розумію людей що дивляться на цей параметр.

А от HDR то зовсім інша справа з зовсім іншими налаштуваннями.
lefrin: 22.09.2025 17:15 як то краще на екрані прибрати всі значкі
Навіщо? Ви ж не дивитесь на порожній робочий стіл. Чи дивитесь? Та й якщо так, то ви самі написали, що налаштували вимкнення через пару хвилин бездіяльності. Але я б рекомендував не вимкнення, а скрінсейвер увімкнути в вінді, сам монік хай працює.

Вітаю з покупкою :up:
lefrin
Member

FirstTDM: 22.09.2025 17:40
lefrin: 22.09.2025 17:15З коробкі якість картинкі жахлива - обо"язково треба іти шляхом нового профілю ІСС і по ТФТ централ налаштуванню. Бо думав ригну, і це без HDR було все увімкнено.
Очень интересно - т.е. установлен драйвер монитора, последняя прошивка FW.026 и картинка "жахлива" под Win 11?

Простой переход в USER режим в мониторе + настройка яркости/контраста не помогли сходу?

А в панели видяхи ничего не было выкручено нестандартного?
Драйвер оновив першим ділом, а так як читав вже про цей мон, вирішив іти перевіреним шляхом від Тфт централ, змінив і все стало набагато приємніше для ока.
Та ні, вона взагалі якбудто збилась після драйвера мона (стала по замовчуванню), я виставив повний діап, 10 біт і тд
FirstTDM
Member

lefrin: 22.09.2025 17:52змінив і все стало набагато приємніше для ока.
Ну раз стало лучше - то уже хорошо.

Поздравляю с OLED!
lefrin
Member

Nutbar: 22.09.2025 17:51
lefrin: 22.09.2025 17:15 2. З коробкі якість картинкі жахлива - обо"язково треба іти шляхом нового профілю ІСС і по ТФТ централ налаштуванню. Бо думав ригну, і це без HDR було все увімкнено.
Мені здається тут ви трохи поспішили. ІСС профіль не всюди застосовується, тож навіть якщо він правильний і т.п., то проблему не вирішить. Треба або перемикати монік в режим sRGB, або ставити драйвер моніку і впевнетись що ACM в вінді увімкнений.
lefrin: 22.09.2025 17:15 3. Якість зображення - ІПС і Олед то різні речі із чорним і чіткістю зображення. Яскравість мабуть прикручу ще меньше до 25 мб. Багато хто писав що пікові і тд що в олед замало - та зголовою..
На цьому моніку в SDR немає ніяких пікових. ABL відсутнє. Фіксована макс яскравість 250 ніт незалежно від кількості білого на екрані. І так, для дому цього більш ніж достатньо, не розумію людей що дивляться на цей параметр.

А от HDR то зовсім інша справа з зовсім іншими налаштуваннями.
lefrin: 22.09.2025 17:15 як то краще на екрані прибрати всі значкі
Навіщо? Ви ж не дивитесь на порожній робочий стіл. Чи дивитесь? Та й якщо так, то ви самі написали, що налаштували вимкнення через пару хвилин бездіяльності. Але я б рекомендував не вимкнення, а скрінсейвер увімкнути в вінді, сам монік хай працює.

Вітаю з покупкою :up:
А шо там по HDR?
Дякую, поюзаємс))

Отправлено спустя 4 минуты 27 секунд:
FirstTDM: 22.09.2025 17:58
lefrin: 22.09.2025 17:52змінив і все стало набагато приємніше для ока.
Ну раз стало лучше - то уже хорошо.

Поздравляю с OLED!
Дякую, цікаво чи буде картинка цікавіша на 4м поколінні)
Білий колір трошки канєш ріже, буду ще з ним гратись.
Radio Bay
Member

Paradox1306: 15.02.2023 23:27в мене зараз 2 2к моніка(фото)
Я б калібрував, бо один синій, другий жовтий
FirstTDM
Member

lefrin: 22.09.2025 18:11Дякую, цікаво чи буде картинка цікавіша на 4м поколінні)
Насколько я понял по предварительным публикациям про 4-е поколение QD-OLED - основные преимущества планируют такие:

* эффективность и долговечность... может наконец-то исчезнет страх выгорания, хотя +30-50% это не так принципиально, но уже хорошо...
* яркость +30%... хотя и так вполне достаточно, но для ярких помещений увеличенная яркость это хорошо...

Имхо, по настроенной правильно картинке мы вряд ли отличим 3-е от 4-го поколения QD-OLED... посмотрим как оно на практике будет...
lefrin
Member

FirstTDM: 22.09.2025 18:36
lefrin: 22.09.2025 18:11Дякую, цікаво чи буде картинка цікавіша на 4м поколінні)
Насколько я понял по предварительным публикациям про 4-е поколение QD-OLED - основные преимущества планируют такие:

* эффективность и долговечность... может наконец-то исчезнет страх выгорания, хотя +30-50% это не так принципиально, но уже хорошо...
* яркость +30%... хотя и так вполне достаточно, но для ярких помещений увеличенная яркость это хорошо...

Имхо, по настроенной правильно картинке мы вряд ли отличим 3-е от 4-го поколения QD-OLED... посмотрим как оно на практике будет...
А як вважаєте чи варто чіпати в Нвіді налаштування кольору? Чи залишити авто? (колір гамма і тд)
Ijachok
Member

FirstTDM: 22.09.2025 14:25
Ijachok: 22.09.2025 13:51Ну і варіант від Yurius теж сподобався, додав собі в закладки, але купляв би через кілька тижнів-місяць, тому навряд чи встигну
Это оптимальный вариант...
Ijachok: 22.09.2025 13:51Отже, може хтось порадити монітор приблизно за 10 тисяч 2k 27"?
На сегодня я бы покупал такое - рассматриваю только модели 2025 года:

MSI G272QPF E2 - эконом вариант
MSI MAG 274QF X24 - базовый вариант и на перспективу 240Гц

ASUS TUF Gaming VG27AQ5A - больше ориентирован на игры + динамики
Ijachok: 22.09.2025 13:51Я сам зараз сиджу на моніторі Dell
Имхо, привыкнув к качеству Dell стоит посмотреть на новые Dell и по возможности расширить бюджет...
Дякую
FirstTDM
Member

lefrin: 22.09.2025 20:02А як вважаєте чи варто чіпати в Нвіді налаштування кольору? Чи залишити авто? (колір гамма і тд)
1) Для SDR - однозначно ничего не трогать в разделе Colors в NVIDIA App - отдать управление Windows и включить Auto Color Management в самой винде
2) Для HDR - вопрос более интересный, т.к. настройки монитора блокируются, но и тут лучше ничего не трогать NVIDIA, а двигать ползунки HDR в самой игре

Если мы начнем управлять цветами с помощью NVIDIA то будет тяжело - новые дрова могут принести новые оттенки, не говоря уже о замене видяхи... да ну его - это усложнит жизнь... не рекомендую...

Понятное дело, что существуют "хитрые ситуации" в цветокоррекции, когда необходимо использовать все возможные настройки, но это редко и только для "цветовых" профи...
Nutbar
Member

FirstTDM: 22.09.2025 20:48 HDR - вопрос более интересный, т.к. настройки монитора блокируются
О як. Це які виробники так пакостять? В самса все розблоковано (хоча в них вцілому налаштування 1в1 як на телевізорах, тож трохи більше можна зробити, ніж на моніку)
Defcon7
Junior

Потрібна допомога з вибором ігрового монітора під пк:CPU: [Ryzen 7 5700x] GPU: [Palit RTX 3060 12 GB] RAM: [16 GB] PSU: [600 W QUBE]
Для ігор з dlss я думав спочатку один із Монітор 27" Asus TUF Gaming VG27WQ3B (90LM0AQ1-B01170) VA Black Curved 180Hz ( https://hard.rozetka.com.ua/ua/asus-90l ... 517499434/ )
або цей Монітор Asus 27" TUF Gaming VG27VQ3B (90LM0A90-B01170) VA Black Curved 180Hz ( https://hard.rozetka.com.ua/ua/461134724/p461134724/ )
Бюджет 7-8 тис грн.
Взагалі хотів би з зігнутий єкран, але отрима відгуки що QHD не дуже добре буде розкриватися з моєю відеокартою та те що можуть бути розтянуті пікселі.
Ще дивився MSI FULLHD але не можу зупинитися на якомусь одному бренді та моделі. Дуже прошу порадити, можливо із власного досвіду. Буду дуже вдячний !
FirstTDM
Member

Nutbar: 23.09.2025 03:53О як. Це які виробники так пакостять? В самса все розблоковано
Я удивлен. При включении HDR на мониторах Samsung можно регулировать яркость/контраст? Точно? Странно... обычное поведение мониторов:

При включении HDR настройки яркости на вашем мониторе блокируются, это нормальное поведение, так как HDR (расширенный динамический диапазон) требует особой обработки изображения, при которой система и сам монитор автоматически регулируют яркость для оптимизации HDR-контента.
Nutbar
Member

FirstTDM
Я розумію аргументацію виробників з блокуванням яскравості, бо типу як в HDR треба тримати її максимумі, але… (я так не роблю, але можу уявити такий сценарій -) можливо вночі захочеться знизити яскравість, але не перемикатись при цьому на сдр.

А от контраст можна й трохи потрогати. От знаменитий приклад з конями https://imgsli.com/NDE3Mzg1 Тут пікова яскравість 3500 ніт, яскравіть заднього плану десь 2000 ніт, от воно все зливається на екрані, що вміє показувати максимум 1000. Але контрастом можна трохи це обіграти. Звісно, це прям крайній випадок, але часто можна врятувати багато деталей в хайлайтах знизивши конртастність буквально на пару пунктів. І думаю, що на моніках блокують це налаштування, бо ігри ми самі калібруємо і в них не буде зависокої яскравості контенту.

А що до фільмів, то саме для таких сценаріїв придумали метадані в DV та HDR10+, але то вже зовсім інше питання.
FirstTDM
Member

Nutbar: 23.09.2025 13:32Я розумію аргументацію виробників з блокуванням яскравості, бо типу як в HDR треба тримати її максимумі
Так в Самсунгах не блокируется яркость/контраст при включении HDR на мониторе?
Nutbar: 23.09.2025 13:32можливо вночі захочеться знизити яскравість
Может быть - для этого в каждой игре и есть настройки HDR

Отправлено спустя 4 минуты 31 секунду:
ShmiT: 23.09.2025 13:31Якщо обирати з цих 3х ?
https://ek.ua/ua/m1_compare.php?items_= ... _=c145c36a
Тяжело что-то сказать... есть лучше варианты за те же деньги - я бы никакой из них не брал...
ShmiT
Member

FirstTDM які і в чому кращі будь ласка, запропоновані раніше dell програють по ттх, але це тільки на мою думку. Дякую!
Nutbar
Member

FirstTDM: 23.09.2025 13:41 Так в Самсунгах не блокируется яркость/контраст при включении HDR на мониторе?
Не блокується. Всі налаштування доступні.
FirstTDM: 23.09.2025 13:41 Может быть - для этого в каждой игре и есть настройки HDR
В іграх зазвичай (от тільки не треба кидати приклади типу сталкера, де це не так, кажу ж - зазвичай) дають лише пікову яскравість, рівень чорного та яскравість інтерфейсу потрогати. А от загальну/середню яскравість ніт. Ну і ігри то одне, але ж є ще інтерфейс вінди, альттаби в інші вікна - вони залишаться надмірно яскравими. Це просто один з прикладів чому може бути важливим мати регулювання яскравості. І ще в моніках часто ставлять датчик освітленості, який автоматично може знизити яскравість вночі, як би хто до нього не відносився, але часто це зручно.
FirstTDM
Member

Nutbar: 23.09.2025 13:48Не блокується. Всі налаштування доступні.
Понял. Благодарю. Т.е. как во всех ТВ - в режиме HDR можно менять все настройки.

Странно, конечно... куча тестировщиков измеряют яркость в HDR... инженеры придумывают различные режимы HDR True black 400, EOTF Boost (700), Peak 1000 в том предположении, что включив этот режим нельзя менять яркость/контраст - и получается нечто странное...

Отправлено спустя 7 минут 33 секунды:
ShmiT: 23.09.2025 13:44FirstTDM які і в чому кращі будь ласка, запропоновані раніше dell програють по ттх, але це тільки на мою думку. Дякую!
Какая постановка задачи - купить 24" FullHD на IPS? Какой бюджет? Главное работа или игры?

- - -

Стоит посмотреть на такие модели:

MSI MAG 242F
Dell SE2425HG (210-BSNR)
MSI MAG 255XF
ASUS TUF Gaming VG249Q3R (90LM0AE1-B01E70)
Gold_Star
Member

FirstTDM: 23.09.2025 15:44Странно, конечно... куча тестировщиков измеряют яркость в HDR... инженеры придумывают различные режимы HDR True black 400, EOTF Boost (700), Peak 1000 в том предположении, что включив этот режим нельзя менять яркость/контраст - и получается нечто странное...
Іронічно те, що на телевізорах цей параметр знаходиться поруч з іншими налаштуваннями зображення
спойлер
Изображение
divinity
Member

FirstTDM
в нормальних моніторах не блокується. Те що в умовному дешевому MSI чи ASUS блокується регулювання яскравості в HDR - просто значить що там цей режим для галочки. Тим більше зараз це не апаратне обмеження, а просто лінь виробника.
Ответить