AMD FSR 4 запустили на Radeon RX 6800 XT — якість краща, але продуктивність нижча на 10-20%

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
zalizo_org
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 22.09.2025 14:47поціновувач нативної картинки пан Гервант, не цурається використовувати цю технологію, називаючи це нативом
Хай мене виправить якщо я не правильно зрозумів контекст, але мені видається він має на увазі використання фреймджена без апскейла. Я експерементував з різници комбінаціями і можу стверджувати, що FSR3 суттєво псує картинку (вже не кажучи про FSR 1, 2). Тому я сам використовую по можливості рендеринг на 100% роздільної здатності (в моєму випадку 1080р) і фреймджен (коли як або FSR FG або LSFG 3.1). Це дає якість картинки близьку до нативних кадрів (у всякому разі значно кращу за ту, що виходить завдяки FSR скейлерам).
Enjthesilence: 22.09.2025 14:47фср4 спокійно дає зображення краще "нативу" через вбоге ТАА, СМАА і тд, про що і йдеться в кожній темі про фср4, через оптіскейлер
я не зустрічав, щоб Геральт стверджував, що FSR4 (в твоїй термінології) помийка. Може десь і писав, але я з тим категорично не згоден. На мій погляд це перший дійсно достойний скейлер від AMD.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

zalizo_org: 22.09.2025 15:05
Enjthesilence: 22.09.2025 14:47поціновувач нативної картинки пан Гервант, не цурається використовувати цю технологію, називаючи це нативом
Хай мене виправить якщо я не правильно зрозумів контекст, але мені видається він має на увазі використання фреймджена без апскейла. Я експерементував з різници комбінаціями і можу стверджувати, що FSR3 суттєво псує картинку (вже не кажучи про FSR 1, 2). Тому я сам використовую по можливості рендеринг на 100% роздільної здатності (в моєму випадку 1080р) і фреймджен (коли як або FSR FG або LSFG 3.1). Це дає якість картинки близьку до нативних кадрів (у всякому разі значно кращу за ту, що виходить завдяки FSR скейлерам).
Enjthesilence: 22.09.2025 14:47фср4 спокійно дає зображення краще "нативу" через вбоге ТАА, СМАА і тд, про що і йдеться в кожній темі про фср4, через оптіскейлер
я не зустрічав, щоб Геральт стверджував, що FSR4 (в твоїй термінології) помийка. Може десь і писав, але я з тим категорично не згоден. На мій погляд це перший дійсно достойний скейлер від AMD.
ти не зустрічав, а я зустрічав. нормально?) все що має меншу роздільну здатність - апріорі гіршої якості, така в нього логіка, навіть якщо це не так, що вже просто довели всі оглядачі гпу на ютубі.
ок, давай так, фреймрет на половину згенерований повністю фейковими кадрами - це натив?
Востаннє редагувалось 22.09.2025 15:08 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 3 разів.
VovaII
Member

Повідомлення

Геральт: 22.09.2025 14:56Так FSR4 поступається за швидкодією третьому, навіть на 9000. Не значно, але поступається. Якщо повірити цифрам з новини, що без блоків ми загубимо нехай навіть 20%, то питання залишається в силі. Нащо було городити окремі блоки, якщо на той бюджет можна було посилити універсальні в 9000, отримати кращу швидкодію в нативі, і трохи гіршу (на ~10% з врахування посиленої "грубої швидкодії") в апскейлі.
І? Якщо без блоків ми загубимо нехай навіть 20%, то скільки буду приріст якщо на місце тензорів, поставити звичайні блоки? 1%? — Якщо не 1%, то скільки?
waryag
Member

Повідомлення

Геральт: 22.09.2025 14:28Але от цікаво, як так сталось, що окремі блоки виграють всього лиш 10%?
Швидше за все, ФСР4 лайт дає спрощену картинку (все одно кращу за ФСР3).
Може краще було б ними пожертвувати, а транзистори пустити на звичайні блоки?
В нативі отримаєм буст, в FSR4 і так буст (відносно нативу), але трошки гірший (ніж на FSR3). Ніби всі в виграші.
АМД це спробувала у 6000 серії. Вийшло непогано, але покупці не оцінили.
VovaII
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 22.09.2025 15:02не знаю, запитай у хуанга, чому тензори та рт ядра з'явились 7 років назад в його картах
— Може тому, що Нвідія видумала DLSS і там вони були корисними, а АМД їх тоді не було де використовувати?
yurius_r
Member

Повідомлення

Якийсь дивний срач, який більше про те що десь хтось говорив. Як запрацює під windows апскейлер FSR4 на RDNA2 буде цікаво, може десь використаю. Фреймген не цікавиться не можу допетрати нафіга він потрібен, окрім збільшення цифри в бенчах
Геральт
Member

Повідомлення

zalizo_org
Я той FG юзав аж но в 3 забавках, за стільки років. А так, все правильно. Натив (рідна роздільча, DLAA, FSR100) - найкращий вибір. Бажано без генератора, звісно.

До речі, питання виникло до експертів. Де більше зашквару: генератор на мідловій карті 2021 в грі 2025 чи на топовій карті 2025 в грі 2020 :popcorn:
Enjthesilence
Member

Повідомлення

VovaII: 22.09.2025 15:09
Enjthesilence: 22.09.2025 15:02не знаю, запитай у хуанга, чому тензори та рт ядра з'явились 7 років назад в його картах
— Може тому, що Нвідія видумала DLSS і там вони були корисними, а АМД їх тоді не було де використовувати?
а може просто хтось економив на інженерах і пз, поки конкурент вкладав мільйони в ці технології? чи нагадати першу ітерацію ретрейсинга та длсс в іграх? я ще можу зрозуміти це на старті, але якщо не рдна2, то рдна3 радеон точно мав вже роздуплитись в цьому напрямку. що маємо у сухому залишку? ртх2060 має найкращий апскейлер у всіх іграх, а 7900хтх, має, ну скачай оптіскейлер там дллку закинь, буде фср4 з просадкою трохи.

Відправлено через 46 секунд:
Геральт: 22.09.2025 15:12 zalizo_org
Я той FG юзав аж но в 3 забавках, за стільки років. А так, все правильно. Натив (рідна роздільча, DLAA, FSR100) - найкращий вибір. Бажано без генератора, звісно.

До речі, питання виникло до експертів. Де більше зашквару: генератор на мідловій карті 2021 в грі 2025 чи на топовій карті 2025 в грі 2020 :popcorn:
зашквар, це длсс4 на карті 2018 року і фср3 на 7900хтх
Vlaad13
Member

Повідомлення

yurius_r: 22.09.2025 15:11 Якийсь дивний срач, який більше про те що десь хтось говорив. Як запрацює під windows апскейлер FSR4 на RDNA2 буде цікаво, може десь використаю. Фреймген не цікавиться не можу допетрати нафіга він потрібен, окрім збільшення цифри в бенчах
Купіть нормальний монітор і сучасну гру, і тоді ви зрозумієте для чого потрібен генератор кадрів
zalizo_org
Member

Повідомлення

Геральт: 22.09.2025 14:56Так FSR4 поступається за швидкодією третьому, навіть на 9000. Не значно, але поступається. Якщо повірити цифрам з новини, що без блоків ми загубимо нехай навіть 20%, то питання залишається в силі. Нащо було городити окремі блоки, якщо на той бюджет можна було посилити універсальні в 9000, отримати кращу швидкодію в нативі, і трохи гіршу (на ~10% з врахування посиленої "грубої швидкодії") в апскейлі.
моя робоча теорія в тому, що АМД надзвичайно сильно відстала від нвідіа, бо та представила тензорні ядра типу як для користувацького маркету ще у TItan Volta + зробила різкий поворот цілої індустрії вбік. Тоді як АМД вилетіла з траси не передбачивши поворот і тільки зараз намагається поврнутися на трек. 9000-а серія явно прохідна і є лише спробою перебудуватися на нові рейки. Тому в цій серії доволі скромні характеристики, коли йдеться про Аі ядра, RT і так далі. Ринок вимагає від АМД різкого покращення на цих ділянках і 9000 серія дає певний оптимізм. Чи вдасться АМД видати по справжньому конкурентний продукт - покаже час, на разі 9000 серія виглядає слабкою альтернативою продуктам нвідіа. Не в останню чергу причиною є те, що АМД з суворо дотримується принципів безглуздого ціноутворення. Скільки там ринкова доля? 6%? Десь пролітала новина, виправіть якщо не так.
Востаннє редагувалось 22.09.2025 15:18 користувачем zalizo_org, всього редагувалось 1 раз.
Vlaad13
Member

Повідомлення

Геральт: 22.09.2025 15:12 zalizo_org

Зашквар це коли компанія кидає своїх клієнтів пропонуючи їм купувати тільки нові відяхи, бо старі відяхи вони вже не хочуть підтримувати технологіями
waryag
Member

Повідомлення

VovaII: 22.09.2025 15:09Може тому, що Нвідія видумала DLSS і там вони були корисними, а АМД їх тоді не було де використовувати?
Перші ітерації ДЛСС і променів були непотрібом, транзисторні інвестиції в тензори з РТ блоками почали відбиватися через роки. Просто нвідіа могла собі це дозволити.

Тим часом, АМД просто боролася за існування, грошей ледве вистачало на розробку архітектур зен і РДНА.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

zalizo_org: 22.09.2025 15:17
моя робоча теорія в тому, що АМД надзвичайно сильно відстала від нвідіа, бо та представила тензорні ядра типу як для користувацького маркету ще у TItan Volta + зробила різкий поворот цілої індустрії вбік. Тоді як АМД вилетіла з траси не передбачивши поворот і тільки зараз намагається поврнутися на трек. 9000-а серія явно прохідна і є лише спробою перебудуватися на нові рейки. Тому в цій серії доволі скромні характеристики, коли йдеться про Аі ядра, RT і так далі. Ринок вимагає від АМД різкого покращення на цих ділянках і 9000 серія дає певний оптимізм. Чи вдасться АМД видати по справжньому конкурентний продукт - покаже час, на разі 9000 серія виглядає слабкою альтернативою продуктам нвідіа. Не в останню чергу причиною є те, що АМД з суворо дотримується принципів безглуздого ціноутворення. Скільки там ринкова доля? 6%? Десь пролітала новина, виправіть якщо не так.
9000 - це дійсно обкатка технологій, але не все так погано у радеон, консолі будуть на їх залізі, а там вже потрібен буде сучасний апскейлер і рт продуктивність
Vlaad13
Member

Повідомлення

waryag: 22.09.2025 15:20
VovaII: 22.09.2025 15:09Може тому, що Нвідія видумала DLSS і там вони були корисними, а АМД їх тоді не було де використовувати?
Перші ітерації ДЛСС і променів були непотрібом, транзисторні інвестиції в тензори з РТ блоками почали відбиватися через роки. Просто нвідіа могла собі це дозволити.

Тим часом, АМД просто боролася за існування, грошей ледве вистачало на розробку архітектур зен і РДНА.
Біднесеньке Амуде - хочеться заплакати та купити їх непотріб тільки на основі того що вони намагалися зробити щось гарне - але грошей не вистачило :lol:

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
Enjthesilence: 22.09.2025 15:21
zalizo_org: 22.09.2025 15:17
9000 - це дійсно обкатка технологій, але не все так погано у радеон, консолі будуть на їх залізі, а там вже потрібен буде сучасний апскейлер і рт продуктивність
Я впевнений що у 10к серії вони вже нормальну технологію таки завезуть, але вона буде доступна тільки на останніх картах :laugh:
і знову фанати Амуде будуть ходити з обісраними штанями
Kirakishou
Member

Повідомлення

erkins007: 22.09.2025 14:20Позапрошлое это 30-е поколение, а поддержка есть даже у 20-го. Что до амд, то это последствия семилетнего отрицания тензоров.
Тут еще проблема в том, что DLSS имеет более широкое распространение в играх. В тех играх, в которые я играю, в некоторых есть поддержка одновременно и DLSS, и FSR, а в некоторых только DLSS. Я согласен на то, чтобы они добавили новый FSR для RDNA3 ценой падения производительности на 10%, только пусть еще с разработчиками игр работают, чтобы те внедряли FSR в свои игры.
item2
Member

Повідомлення

NST1983: 22.09.2025 14:41Дак воно буде працювати по нормальному без танців з бубном чи ні?
Оптіскейлер не потрібен, якщо гра вже підтримує FSR 3,1. У такому випадку достатньо замінити бібліотеку апскейлера. Абсолютна більшість ігор працює норм, але не всі. Наприклад, Shadow of the Tomb Raider вилітає.

P.S. RTX 2000 (особливо молодші) теж втрачають 10-20% з DLSS 4, а з Ray Reconstruction усі 30%. А FG взагалі там не працює.

P.P.S. Оптіскейлер все одно має сенс встановити навіть на систему з RTX. Там багато корисного функціоналу, що дозволяє на льоту міняти налаштування, міняти версії DLSS, додавати FG та DLAA в старі ігри. Тому необхідність його встановлення в старих іграх - не такий вже мінус Radeon.
Востаннє редагувалось 22.09.2025 15:38 користувачем item2, всього редагувалось 2 разів.
VovaII
Member

Повідомлення

waryag: 22.09.2025 15:20Перші ітерації ДЛСС і променів були непотрібом, транзисторні інвестиції в тензори з РТ блоками почали відбиватися через роки. Просто нвідіа могла собі це дозволити.
Не заперечую, але це не виключає того, що інженери АМД побачили що то непотріб(поки), і не стали на нього витрачати час і транзисторний бюджет? А потім настав 2025 рік.

Відправлено через 3 хвилини 46 секунд:
item2: 22.09.2025 15:28А FG взагалі там не працює.
на 3080 теж не працює.
erkins007
Member

Повідомлення

Геральт: 22.09.2025 14:28Але от цікаво, як так сталось, що окремі блоки виграють всього лиш 10%? Може краще було б ними пожертвувати, а транзистори пустити на звичайні блоки?
Апскейлер (если забыть про то что апскейлер на тензорах даёт ещё и лучшее качество) тратит настолько мало мощи, что его нвидиа и на 20 серию раскатала без особых потерь.
Главный плюс тензоров в том что у тебя при включении генератора фпс из 50 теряется до 35, а у меня он тупо удваивается, даже при учёте что на тензорах ещё и РР и апскейлер и рефлекс.

Пока из технологий был только апскейлер первых версий пока стратегия с "все в обычные блоки, тензоры не нужны" была ещё +- жизнеспособна, но сегодня на них висит столько всего, что если это переводить в INT, то там будут потери куда больше 20%.
VovaII: 22.09.2025 15:00якщо фср4 з'явився нещодавно, і відповідно нещодавно стало зрозуміло що тензори в відеокартах корисна річ, то як АМД може повернутись у минуле і додати тензори в минулі версії відеокарт?
Тензоры появились 7 лет назад вместе с лучами. И если с лучами АМД была в стадии отрицания всего 2 года (привет владельцам 5000 серии) и даже этого хватило чтобы в лучах АМД отставало катастрофически по сей день, то тензоры отрицались 7 лет.
SPIRIT424
Junior

Повідомлення

Почти во всех тестах сравнивают разницу в фпс/качестве картинки FSR4 и FSR3/FSR2/DLSS, а главное это сравнить FSR4 и Натив/TAA, и посмотреть сколько мы выигрываем фпс и при каком изменении картинки, и главное в динамике, а то когда сравнивают апскейлеры в статике это лютый бред, они все себя показывают именно в движении.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

waryag: 22.09.2025 15:20

кінцевого користувача це взагалі не має турбувати. 7900хтх, яка все ще продуктивніша за 9070хт, має більше врами, не має підтримки сучасного апскейлера, тому що радеон після паскалів і втрати долі ринка не мав грошей, то це напевно має бути уроком) зараз вже достатньо грошей? ну щоб у наступних поколіннях без таких казусів, чи ще ні? зекономив 10%, відпочивай без апскейлера у наступному поколінні. "Buy Cheap, Buy Twice" B-)
головна проблема радеону, що вони просто "списують" все за зеленими, не маючи власного бачення, як було в райзенах, наприклад. вони ставлять себе в "догоняйку" і просто копіюють трішки гірше, трішки дешевше. поки це не зміниться, все залишиться так як є.
Відповісти