Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Alexsandr
Member

Повідомлення

lewerlin: 16.09.2025 08:38
Alexsandr: 15.09.2025 23:56Все Mac с процессором M1 потеряли поддержку Boot Camp
На ранній М1, я особисто ставив вінду через Boot Camp(бо софту треба була вінда). Не працювала миша і половина клавіатури, про мережу краще помовчати. Далі не став мучитись, вирішив почекати оновлень. Оновлення прибрали Boot Camp :lol: .
Не работало что-то и вроде бы как урезали уже установку винды. Впрочем и линукс не смогли установить полноценно тоже. Экосистема закрыта. Остаются только виртуалки и да розета если еще не убрали.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 09:27AMD Ryzen 9 9900X3D та 9950X3D на 15% швидші за попередників
ну що - розімнемось в математиці - якщо А більше на 15% за В, то на скільки % В менше за А?

дуже малий % х86 фанатів зможуть зробити таке просте, можемо подумати чому. Я думаю - бо грають багато, і стають тупими
переходьте на мак - там з іграми проблема, буде більше часу вчитись
sensey: 16.09.2025 09:29що ви зараз в школі проходите відсотки
прохожу чи пройшов колись давно. Але ж ви то не пройшли :lol: :lol:

Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
Alexsandr: 16.09.2025 09:31Впрочем и линукс не смогли установить полноценно тоже. Экосистема закрыта
так, закрито і це прикро. Є Asahi Linux - але він лише для М1/М2, і є проблема з розробкою. Епл заробляє на сервісах, і не відкриває платформу

будемо чекати прогресу у Квалком АРМ

хоча дуже часто на х86 ноута лінукс теж не працює нормально - постійно якась проблема - ясравість не регулюється, вайфай не паше, проц постійно бустить і тд
Gold_Star
Member

Повідомлення

Що там, знову Apple Silicon виїхав за рахунок пропускної здатності ОЗП?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 09:14 звичайно що спростувати хоч щось - у вас недостатньо знань. Може ви хоч спробуєте?
Який в цьому сенс? Вам вже десятки разів писали, наводили аргументи, пруфи і т.п.
Але марно - наступного для ви знову пишете про +50% в одноптоці сайбенч і далі по тексту... Тож навіщо витрачати час?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Gold_Star: 16.09.2025 09:58Що там, знову Apple Silicon виїхав за рахунок пропускної здатності ОЗП?
ну швидкість сама себе не підніме
дивно - чому х86 до такого не додумались, маєте здогадки? тупі? ліниві? грошей хочуть більше? не дбають про користувачів?
waryag: 16.09.2025 10:05 Який в цьому сенс? Вам вже десятки разів писали, наводили аргументи, пруфи і т.п.
які аргументи і пруфи?
те що є не оптимізований софт чи ігри, і в ньому АРМ проци показують себе погано? так я це знаю, і не сперечаюсь

я ж пропоную тестувати в оптимізованому софті, щоб тестувати архітектуру проца, а не кривий софт, різницю розумієте?
pelia
Member

Повідомлення

Чому ж не додумались? Розпаяти пам'ять багато розуму не потрібно, власне це і використовується в тих же стім деку та консолях.
Але тоді втрачається сама ідея пк і можливість легкого апгрейду, але звідки це фанатику розуміти?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

pelia: 16.09.2025 10:35Розпаяти пам'ять багато розуму не потрібно
покажете мені ноут з швидкістю оперативки під 300 Гб?
не покажете, а що х86 знову всрались не змогли, як і з швидким ноутом без активного охолодження :lol: :lol:

але ж фанати х86 - будуть ще й це хвалити
pelia: 16.09.2025 10:35Але тоді втрачається сама ідея пк і можливість легкого апгрейду
але ви ж знаєте що на багатьох ноутах память вже розпаяна (хоча швидкості це все одно не дало, бо каліки не вміють це використати)

а де і можна міняти - я особисто стикався з багатьма випадками у користувачів, що в них лише один слот зайнятий, і користувачі не в курсі - що варто додати ще один память запрацює в 2-о каналі і значно швидше буде
pelia: 16.09.2025 10:35але звідки це фанатику розуміти?
я фанат прогресу, якщо заради максимальної швидкості потрібно розпаяти память і втратити можливість апгрейду я згоден

але х86 - не пропонує можливість мати до 546 GB/s в ноуті, чому? бо вони не можуть, бо тупикова архітектура
а користувачі змешені купувати, бо конкуренції серед х86 - нема
є лише 2 компанії - які між собою повязані крос-ліцензіями

Відправлено через 6 хвилин 52 секунди:
і чим довше користувачі будуть купувати лише х86 - тим більше АМД та Інтел будуть розуміти - що нічого не потрібно міняти, і так все добре

інвестуючи у АРМ - ви інвестуєте у прогрес
і ця конкуренція заставить і х86 - мінятись
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 10:31чому х86 до такого не додумались, маєте здогадки?
Кого ви маєте на увазі? Творців х86? Intel? AMD? Виробників материнських плат? Щоб що?

Отправлено спустя 2 минуты 10 секунд:
yuriy_dd: 16.09.2025 10:51і чим довше користувачі будуть купувати лише х86 - тим більше АМД та Інтел будуть розуміти - що нічого не потрібно міняти, і так все добре

інвестуючи у АРМ - ви інвестуєте у прогрес
і ця конкуренція заставить і х86 - мінятись
Перші APU широко випускались для х86 десктопів ще тоді, коли Apple волочилася з мульти-цп конфігураціями на топових маках :lol:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Gold_Star: 16.09.2025 10:55Кого ви маєте на увазі? Творців х86? Intel? AMD? Виробників материнських плат? Щоб що?
та очевидно що Інтел чи АМД
виробники плат - все що роблять - це розводку до готових компонентів
Gold_Star: 16.09.2025 10:55Перші APU широко випускались для х86 десктопів ще тоді, коли Apple волочилася з
мене не гріють спогади минулого, я кажу що є зараз
а зараз - повний застій в таборі х86, і якби не М4 - вони б і не думали щось міняти
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 11:15виробники плат - все що роблять - це розводку до готових компонентів
Їм AMD чи Інтел заважають розпаювати пам'ять?
yuriy_dd: 16.09.2025 11:15якби не М4
Якби не Самсунг - на тих процах і досі можна було би ганяти хіба що Angry Birds
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 09:27 йдіть на AWS, шукайте інстанси на АРМ, досліджуйте, шукайте. Вилазьте вже з своєї печери :lamer:
Т.е. вы из свой так и будете кричать, но не более :)
yuriy_dd: 16.09.2025 09:27 фанатам х86 - завжди недогода, прямо на цьому сайті - напевне теж не вміють правильно рахувати, раз кажуть так точно як я:

AMD Ryzen 9 9900X3D та 9950X3D на 15% швидші за попередників в одноядерному тесті Geekbench:
https://www.overclockers.ua/ua/news/amd ... geekbench/
Вы не согласны с математикой? Давайте еще раз. Если кто-то отстаёт от кого-то на 50% то это половина. Если у вас зарплата 100грн а у кого-то 50 грн, то это на 50% меньше чем ваша. Если в синебенче 117 и отставание 50%, то это у конкурента 117/2 должно быть. у вас другие цифры? Вы наверное считаете на сколько нужно добавить конкуренту что бы догнать в процентах конкурента. Это уже другие числа.

Отправлено спустя 3 минуты 39 секунд:
yuriy_dd: 16.09.2025 10:31 ну швидкість сама себе не підніме
дивно - чому х86 до такого не додумались, маєте здогадки? тупі? ліниві? грошей хочуть більше? не дбають про користувачів?
КП нужно переделывать, память паять сразу на чипсете, это переделка всего рынка, монопольные слушания и прощай апгрейд. еще раз х86 таки довольно универсальная платформа. А вот эти ARM нет. Сервера одни ядра (причем в разных разные могут быть) и не совместимы между собой, в мелкие устройства другие и под все подгонять софт
yuriy_dd: 16.09.2025 10:31 я ж пропоную тестувати в оптимізованому софті, щоб тестувати архітектуру проца, а не кривий софт, різницю розумієте?
Но код оптимизации под х86 к примеру как и под М4 никто не видел :) цифры результатов есть а кода нет.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Gold_Star: 16.09.2025 11:28 виробники плат - все що роблять - це розводку до готових компонентів
Їм AMD чи Інтел заважають розпаювати пам'ять?
для того щоб пришвидшити память - має бути підтримка більше 2 каналів (у М4 - до 8ми)
крім того память розпаюється поближче до проца - найкраще на одній підложці з ним
цю підтримку мають додати виробники проців

і так - виробники материнок - таке зробити в принципі не можуть, можуть використати лише те що вже закледено в готовий проц

ви взагалі не в курсі про архітектуру? просто так лізете сперечатись про речі в яких маєте дуже обмежені знання?
Gold_Star: 16.09.2025 11:28Якби не Самсунг - на тих процах і досі можна було би ганяти хіба що Angry Birds
самсунг - як виробник перших АРМ проців для Епл?
невже не можна замінити виробника?

це як суперечка будівельника який приписує всі досягнення собі, бо це саме він збудував
але забуває що він це все робив за кресленнями арктітектора/конструктора, і без цього - він ноль

Відправлено через 5 хвилин 1 секунду:
Alexsandr: 16.09.2025 11:51Вы не согласны с математикой? Давайте еще раз. Если кто-то отстаёт от кого-то на 50% то это половина. Если у вас зарплата 100грн а у кого-то 50 грн, то это на 50% меньше чем ваша. Если в синебенче 117 и отставание 50%, то это у конкурента 117/2
але я не казав про відставання - це ви десь цю маячню взяли і носитесь з нею
я сказав що М4 на 50% швидший за Ryzen 395 в одно-потоці
Alexsandr: 16.09.2025 11:51КП нужно переделывать, память паять сразу на чипсете, это переделка всего рынка, монопольные слушания и прощай апгрейд
ви в своїй печері і не знаєте що АМД та Інтел - вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах - память розпаяна поблизу проца

а оцю всю вашу маячню - просто викинути
бо коли Епл навчила як правильно робити - вони просто повторюють
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 11:58 але я не казав про відставання - це ви десь цю маячню взяли і носитесь з нею
я сказав що М4 на 50% швидший за Ryzen 395 в одно-потоці
Вопрос в базе. что брать. 50% от М4 сколько? Судя по поиску не особо большому это единственная программа с таким результатом.
yuriy_dd: 16.09.2025 11:58 ви в своїй печері і не знаєте що АМД та Інтел - вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах - память розпаяна поблизу проца

а оцю всю вашу маячню - просто викинути
бо коли Епл навчила як правильно робити - вони просто повторюють
Из своей пещеры забыли как память интел распаивала рядом с чипом? Видать яблоку результат понравился, а вот интелу не очень.
Denvys5
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 11:58вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах - память розпаяна поблизу проца
Чекаєм як юра дізнається про Sapphire Rapids-HBM :pray:
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 10:51покажете мені ноут з швидкістю оперативки під 300 Гб?
не покажете, а що х86 знову всрались не змогли, як і з швидким ноутом без активного охолодження :lol: :lol:

А якщо не підганяти питання під потрібну відповідь?

Будь-який з двохканалом ддр4 2400 і краще, бо хтось спробував підігнати питання під результат, але обісрався з одиницями виміру :lol:
yuriy_dd: 16.09.2025 09:14у вас недостатньо знань
:popcorn: (с)

Відправлено через 5 хвилин 59 секунд:
yuriy_dd: 16.09.2025 10:31те що є не оптимізований софт чи ігри, і в ньому АРМ проци показують себе погано? так я це знаю, і не сперечаюсь

я ж пропоную тестувати в оптимізованому софті, щоб тестувати архітектуру проца, а не кривий софт, різницю розумієте?
Бо є справжній софт, де питання оптимізації можуть не вирішуватися роками і десятиріччами.
І є бенчмарки з непрозорими алгоритмами і джерелами фінансування, де результат набагато легше підігнати під потрібні цифри, не обов'язково навіть паритися з оптимізацією.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 16.09.2025 12:13Вопрос в базе. что брать. 50% от М4 сколько?
якщо кажуть що А на Х% швидше за В - то А = В + В * Х / 100
за основу береться В
пс: а ваш рівень знань математики - менше 5-го класу
Alexsandr: 16.09.2025 12:13 Из своей пещеры забыли как память интел распаивала рядом с чипом? Видать яблоку результат понравился, а вот интелу не очень.
і що з того що розпаювали? каліки попробували, не вийшло, відмовились. Поки Епл не зробили правильно, а Інтел повторив
так точно у Інтел було з чиплетами і АМД
Denvys5: 16.09.2025 12:29 Чекаєм як юра дізнається про Sapphire Rapids-HBM :pray:
я ж явно написав, що вже обидвоє це роблять на своїх останіх процах
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 11:58для того щоб пришвидшити память - має бути підтримка більше 2 каналів (у М4 - до 8ми)
Ого, не знав що ви в 2025 не знали про Xeon i Threadripper
yuriy_dd: 16.09.2025 11:58крім того память розпаюється поближче до проца - найкраще на одній підложці з ним
цю підтримку мають додати виробники проців
Підтримку чого? Розпайки банок біля проца? В х86 є ліміт на довжину контактних доріжок? :lol:
yuriy_dd: 16.09.2025 11:58і так - виробники материнок - таке зробити в принципі не можуть, можуть використати лише те що вже закледено в готовий проц
А, тобто ви BGA вважаєте окремим стандартом, який не усі контролери підтримують? :rotate:
yuriy_dd: 16.09.2025 11:58ви взагалі не в курсі про архітектуру? просто так лізете сперечатись про речі в яких маєте дуже обмежені знання?
По ваших поверхневим знанням ви точно не тягнете хоча би на інженера по витравленню готових пластин (ви хоч в курсі що пластини виходять у формі кола?)
yuriy_dd: 16.09.2025 11:58самсунг - як виробник перших АРМ проців для Епл?
невже не можна замінити виробника?
Думаю що можна, але чи знаєте достойного конкурента модулям пам'яті від Самсунга? Якщо ні, тоді кажіть прямо - без них Apple Silicon нікому би не був цікавим

Отправлено спустя 3 минуты 35 секунд:
yuriy_dd: 16.09.2025 12:36і що з того що розпаювали? каліки попробували, не вийшло, відмовились
Ага, так відмовились, що було випущено міліони консолей на звичайному Zen 2 з розпаяною пам'яттю на 560 Гб/с - епл сілікон тільки в 2025 ледве добирається до таких показників :laugh:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 16.09.2025 12:35 Бо є справжній софт, де питання оптимізації можуть не вирішуватися роками і десятиріччами.
є таке
от за що поважаю Епл - вони оптимізовують дуже сильно, буквально останє вижимають
waryag: 16.09.2025 12:35І є бенчмарки з непрозорими алгоритмами і джерелами фінансування, де результат набагато легше підігнати під потрібні цифри
звичайно - але дуже важко відразу купити так багато бенчів - бо результати корелють в них
наприклад - ви знаєте хто розробляє бенч Speedometer 3.1? думаєте легко купити в ньому результат? (М4 - там перший)

пс: а хто заважає х86 купити бенчі ?

а махлювати з результатами бенчів - це не вперше для Інтел - ви ж маєте знати як Інтел махлює з результатами SPEC використовуючи спеціальний компілятор саме під цей бенч
щоб дурити всіх?
так само і в MATLAB - але тут проти АМД

Відправлено через 10 хвилин 51 секунду:
Gold_Star: 16.09.2025 12:42 Ого, не знав що ви в 2025 не знали про Xeon i Threadripper
знаєте моделі тонких ноутів на цих процах? при роботі від батареї - сильно просідають? :lol: :lol:
Gold_Star: 16.09.2025 12:42 Підтримку чого?
підтримку каналів памяті
Gold_Star: 16.09.2025 12:42 А, тобто ви BGA вважаєте окремим стандартом, який не усі контролери підтримують? :rotate:
так - це стандарт для ноутів як підєднати проц до материнки
Gold_Star: 16.09.2025 12:42Думаю що можна, але чи знаєте достойного конкурента модулям пам'яті від Самсунга?
Micron, Hynix
Gold_Star: 16.09.2025 12:42Ага, так відмовились, що було випущено міліони консолей на звичайному Zen 2 з розпаяною пам'яттю на 560 Гб/с
широка але повільна річка
якщо так було добре - то чому в десктоп не пішло? здатні відповісти на свій закид?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 12:45є таке
от за що поважаю Епл - вони оптимізовують дуже сильно, буквально останє вижимають
А якщо не можуть, то просто заборонять :lol:
yuriy_dd: 16.09.2025 12:45 звичайно - але дуже важко відразу купити так багато бенчів - бо результати корелють в них
Ага. Але це нікого не зупиняє. Гікбенч свого часу просто взяв і переробив алгоритм на користь інтел.
В СБ24, на який ти любиш посилатися, крім оптимізації чи "оптимізації" під епл з'явилися трабли з багатоядерними процесорами інтел та АМД, хоча СБ23 працював з ними нормально. Може і випадковість, але певні думки навіває...
yuriy_dd: 16.09.2025 12:56 пс: а хто заважає х86 купити бенчі ?
Епл ЗНАЧНО багатша компанія, топ-3 світу по капіталізації, АМД з інтел - топ 40-50.

Але повернемося о більш раннього питання. Ти ображаєшся, що з тобою не хочуть вести детальні конструктивні дискусії, але буквально на цій же сторінці ти помилився. І замість того, що визнати це і продовжити, просто ігноруєш неприємні питання та факти, і так щоразу.
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 12:56знаєте моделі тонких ноутів на цих процах? при роботі від батареї - сильно просідають? :lol: :lol:
Знаєте сервери, де використовується Apple Silicon? В віртуалізації не сильно просідають? :lol: :lol:
yuriy_dd: 16.09.2025 12:56підтримку каналів памяті
Такими темпами точно Самсунг прославлятимете за наздогнання в 1.5 тестах х86 проців з двоканалом :laugh:
yuriy_dd: 16.09.2025 12:56так - це стандарт для ноутів як підєднати проц до материнки
Це, на щастя, вчергове показує ваш очікуваний рівень обізнаності
Але в Apple категорично обрали тільки Самсунг, дозволяю вам за них відповісти чому
yuriy_dd: 16.09.2025 12:56широка але повільна річка
Але ігри тягне краще за рішення від епл
yuriy_dd: 16.09.2025 12:56то чому в десктоп не пішло? здатні відповісти на свій закид?
В сенсі не зайшло, а дискретні відеокарти вже перестали існувати?
Відповісти