В тебе в стартовому пості двічі згадуються М4 і А19 Pro, і один раз "АРМ проци для Андроїд", плюс ти вже весь форум обклав своїми коментами з передьоргуванням на М4, тому не ліпи дурника.yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:03 прочитайте назву теми і знайдіть там слово мак?
Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
0F
Member
-
artko
Member
є в мене і вдома "сервер" на арм. тупий, тормозний, їсть 3вт на доволі нескладній задачіyuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:03я стикаюсь з тим - що більшість і досі думає що АРМ - це проц для мобілок, що серверів на АРМ - нема, навіть про Віндовс на АРМ - не знають, навіть в офіційній підтримці Майкрософт у США
-
leif
Member
дивлячись деyuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:03в стоці - Зен2 і вище - були кращі, що Інтел фанати перенести не могли
та щось поки туговато йде, чи ви не помічаєте?yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:03це тимчасово, і це відносно легко змінити
не знаю, як ви до цього дійшли, але ок. якщо так, то будемо чекати нормальної підтримки арм софтом, ОС і так далі, поки що лише у епл під деякі юзеркейси вийшло непогано, але епл це лише частина ринку ПК і не дуже велика. мені, скажімо, теж подобається аймак на м3, але я не можу користуватись будь-чим на арм як основним комп'ютером на тепер. зміниться ситуація з універсальністю і безкостильністю -- зміню і я свій споживчий вибір (але це не точно).yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:03а пришвидшити одно-потік і щоб він обігнав М4 - це не можливо
ой, та облиште, про маки на арм і їхні можливості кожна хоч скільки небудь дотична до світу ІТ людина чудово в курсі. на залізячному форумі тим паче.yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:03я стикаюсь з тим - що більшість і досі думає що АРМ - це проц для мобілок, що серверів на АРМ - нема, навіть про Віндовс на АРМ - не знають, навіть в офіційній підтримці Майкрософт у США
-
yuriy_dd
Member
тільки в контексті прогресу АРМ проців0F: ↑ 15.09.2025 12:07В тебе в стартовому пості двічі згадуються М4 і А19 Pro
ніяким чином не закликаю купувати айфони
мак міні М4 - можна - він дешевий, і щоб попробувати і особисто переконатись
ну в мене - паше все що мені потрібно, розету - не ставивleif: ↑ 15.09.2025 12:09 та щось поки туговато йде, чи ви не помічаєте?
інші люди - мав недавно розмову з розробниками React/Native - дуже задоволені і швидкістю, і безглючністю, і автономністю
якщо ви помітили то Майкрософт Віндовс - теж нове впроваджує спочатку для АРМ
ну ейр - чудовий варіант легкого швидкого автономногоleif: ↑ 15.09.2025 12:09але я не можу користуватись будь-чим на арм як основним комп'ютером на тепер
і краще мати декілька пристроїв, ніж один на все
на робочому місці - наприклад десктоп з великим столом, монітором, колонками і тд
прямо тут я стикався з багатьма що нічого не знають про АРМ, реально думають що це проц для мобілки який нічого не можеleif: ↑ 15.09.2025 12:09кожна хоч скільки небудь дотична до світу ІТ людина чудово в курсі. на залізячному форумі тим паче
Відправлено через 12 хвилин 18 секунд:
більшість не знає що давно є АРМ сервери, і що основний серверний софт вже 10+ років працює під АРМ
а те що AWS закуповує більше АРМ серверів ніж х86 - то це дуже мало хто знає
ставляються до АРМ - як до тимчасової іграшки, дехто знає що софт не йде, чи що ігри на маках або не працюють або погано
-
AntonyKandaurov
Member
Хлопці, ну досить вже тренувати нейромережу 
Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
Якщо він такий впевнений що його м4/м5/а19 мають перевагу то хай і живе в своєму манямірку. Цей ШІ вже давно став не смішний і ганяє по колу одні й ті ж твердження як п'яний артилерист на відпочинку.
Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
архаїчний х86 не взмозі з бойлером владнати, не те що щось більш серйозне. Сайнбенч, наприклад 
Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
Якщо він такий впевнений що його м4/м5/а19 мають перевагу то хай і живе в своєму манямірку. Цей ШІ вже давно став не смішний і ганяє по колу одні й ті ж твердження як п'яний артилерист на відпочинку.
Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
А ви десь бачили бойлер на х86? Отож бо й воно!artko: ↑ 15.09.2025 12:08є в мене і вдома "сервер" на арм. тупий, тормозний, їсть 3вт на доволі нескладній задачіyuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:03я стикаюсь з тим - що більшість і досі думає що АРМ - це проц для мобілок, що серверів на АРМ - нема, навіть про Віндовс на АРМ - не знають, навіть в офіційній підтримці Майкрософт у СШАповірьте, кому це цікаво, про арм давно знає. в мене і бойлер одного часу керувався arm процесором
![]()
Востаннє редагувалось 15.09.2025 12:55 користувачем AntonyKandaurov, всього редагувалось 1 раз.
-
Alexsandr
Member
Значить и вопрос к розетте, она кажется давно выключена.yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 10:42 є розетта для емуляції, але з якоїсь версії макос - її мають виключити
я в себе її навіть не ставив, все працює чудово і не потрібно жодної х86 програми
Нет.yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 10:42 є наприклад популярний тест Cinebench 2024, в ньому явно обчислення з дійсними числами
в ньому М4 переганяє останій проц від АМД - Ryzen AI Max+ 395 - на 50%
iGPU - FP32 М4 в реально на 50% хуже, а вот Cinebench 2024 нет 50%. В многотоптоке еще меньше, в R23 разница вообще небольшая. Т.е. это говорит только про оптимизацию приложений.
https://www.cpu-monkey.com/en/compare_c ... x_plus_395
Не факт. Хотя если взять какой-то асик, он будет быстрее ARM, а вот лучше ли?\yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 10:42 як ви гадаєте - є перевага у АРМ проца над х86 в дійсних обчисленнях чи ні?
якщо що - по енергоефективності (споживання / швидкість), АМД програє в 4 рази
по потреблению, я так помню А19 проигрывает даже медиатеку в графике. Сравнивать с х86, опять упираемся софт, на мобилке графика все же проще. М4 тоже не показывает чего-то особого адже там где оптимизировали, в то время как на х86 на последнее давно положили болт.
Пока еще ARM не дорос. Если в х86 вы сравниваете разные ОС, приложения, устройства, то с ARM это не работает. Даже софт почти под каждое устройство свой.
-
StTechnik
Member
вот зачем ты ему идеи подкидываешь?AntonyKandaurov: ↑ 15.09.2025 12:54А ви десь бачили бойлер на х86? Отож бо й воно!
Я реально сначала подумал что это он написал. Потом уже на ник посмотрел
-
artko
Member
бачив, ви не повірите!AntonyKandaurov: ↑ 15.09.2025 12:54А ви десь бачили бойлер на х86? Отож бо й воно!архаїчний х86 не взмозі з бойлером владнати, не те що щось більш серйозне. Сайнбенч, наприклад
-
AntonyKandaurov
Member
Арм це робив би на 50% ефективніше, при цьому споживав півватта. Тож і тут х86 в сраціartko: ↑ 15.09.2025 13:03бачив, ви не повірите!AntonyKandaurov: ↑ 15.09.2025 12:54А ви десь бачили бойлер на х86? Отож бо й воно!архаїчний х86 не взмозі з бойлером владнати, не те що щось більш серйозне. Сайнбенч, наприклад
(старий intel atom n150 + саморобний димер, з керуванням крізь UART. на цьому відпрацьовував алгоритм утилізації "зайвої" сонячної енергії)
Відправлено через 1 хвилину 8 секунд:
Wait, oh shi*!StTechnik: ↑ 15.09.2025 13:01вот зачем ты ему идеи подкидываешь?AntonyKandaurov: ↑ 15.09.2025 12:54А ви десь бачили бойлер на х86? Отож бо й воно!![]()
Я реально сначала подумал что это он написал. Потом уже на ник посмотрел![]()
Виходить я теж знову треную ШІ
-
dead_rat
Member
Прогрес М проців вже сповільнився.
З М1 до М2 біло +100%, а от з М4 на М5 буде 20% і чим далі тим менше

З М1 до М2 біло +100%, а от з М4 на М5 буде 20% і чим далі тим менше
-
yuriy_dd
Member
Rosetta 2's general support is ending with macOS 28 (expected 2027)Alexsandr: ↑ 15.09.2025 12:55 Значить и вопрос к розетте, она кажется давно выключена.
R23 - старіший тест, погано оптимізований. 2024 - новішийAlexsandr: ↑ 15.09.2025 12:55в R23 разница вообще небольшая
хоча для х86 - він значно більше років оптимізувався, а вийшов М4 - і відразу перемагає
до речі цей же тест запустили на старому Ampere Altra з 2021 року - і він там показав 5000+ в багато-потоці при 250 Вт споживанні. Результат крутий навіть на зараз, а пройшло вже 4 роки. В 2021 - конкурентів серед х86 - не було. Але дізнались ми про це лише зараз ..
я ж кажу - багато хто ще в печері живеAlexsandr: ↑ 15.09.2025 12:55Пока еще ARM не дорос
я компілював свій код і запускав в терміналі Андроїда - те саме і на АРМ Лінуксі запускалосьAlexsandr: ↑ 15.09.2025 12:55Даже софт почти под каждое устройство свой.
ну не можуть фанати х86 окрім маячні писати, трохи хамства і образ проскакуєStTechnik: ↑ 15.09.2025 13:01вот зачем ты ему идеи подкидываешь?
знань то нема от і бісяться
Відправлено через 1 хвилину 4 секунди:
а що краще - кожен рік +20%, чи раз в 3 роки +15% ?dead_rat: ↑ 15.09.2025 13:20 З М1 до М2 біло +100%, а от з М4 на М5 буде 20% і чим далі тим менше
Востаннє редагувалось 15.09.2025 13:36 користувачем yuriy_dd, всього редагувалось 1 раз.
-
artko
Member
dead_rat
та де там 50%. беремо типовий бенч
https://www.cpubenchmark.net/compare/41 ... M4-10-Core
і бачимо, що прогрес майже нульовий. в межах похибки майже, лінійна залежність від частоти на ядро та кількості ядер.
та де там 50%. беремо типовий бенч
і бачимо, що прогрес майже нульовий. в межах похибки майже, лінійна залежність від частоти на ядро та кількості ядер.
Востаннє редагувалось 15.09.2025 13:32 користувачем artko, всього редагувалось 1 раз.
-
AntonyKandaurov
Member
Та де ж написано що я фанат х86?
я себе таким ніколи не позиціонував та й не створював на вузькопрофільному форумі теми що х86 топ і в кожній темі не писав що "а ось х86 краще ніж все що є"
Тож шановна ШІ yuriy_dd, досить мене приплітати до вашого божевільного світогляду
я дійсно не знаю де Джон Коннор
Тож шановна ШІ yuriy_dd, досить мене приплітати до вашого божевільного світогляду
-
leif
Member
чудово, ви знайшли для себе девайс, який вам підходить, користуйтесь на здоров'я. але оце проповідування про велич і потужність арм, якщо це не тролінг (в чому я маю великі сумніви, чесно кажучи), то воно абсолютно зайве, повірте, виглядає смішно/кумедно і не більше. ваша мета розважати народ? люди орієнтуються в світі заліза інакше, простирадла про крутість арм від якогось юри на форумі мають нульовий ефект, щоб ви там собі не думали про село і трактори і яким би прометеєм себе не вбачали.yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:40ну в мене - паше все що мені потрібно
клас, спостерігаємо і співставляємо з власними потребами і запитами, будуть підходящі девайси -- купимо.yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:40якщо ви помітили то Майкрософт Віндовс - теж нове впроваджує спочатку для АРМ
тобто ейр потрібен буквально всім, на вашу думку? як цікавоyuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:40ну ейр - чудовий варіант легкого швидкого автономного
і краще мати декілька пристроїв, ніж один на все
на робочому місці - наприклад десктоп з великим столом, монітором, колонками і тд
співчуваю, що вам доводиться спілкуватись про технології з такими недалекими людьми. може краще з ними про рибалку поговорити? чи про ремонт?yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:40прямо тут я стикався з багатьма що нічого не знають про АРМ, реально думають що це проц для мобілки який нічого не може
і шо? навіщо пересічному громадянину це знання? ці люди і що таке х86 не знають, ви це знання їм теж несете?yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 12:40більшість не знає що давно є АРМ сервери, і що основний серверний софт вже 10+ років працює під АРМ
вигадали собі якусь священну місію, носитесь з нею, щось доводите. повторюсь, але, чесне слово, таких людей у Львові на кульпарківску везуть, як мені здається
-
yuriy_dd
Member
а ви самі не бачити що в цьому тесті в одно-потоці М4 - гірший ніж М3? в мене щось нема довіри до цього тестуartko: ↑ 15.09.2025 13:32та де там 50%. беремо типовий бенч
а 50% - це в Cinebench 2024 / Single Core - я вже давав посилання
вам особисто дати ще раз?
-
AntonyKandaurov
Member
leif
Якщо дійсно з'явиться пропозиція, яка буде краще то звісно вона знайде свого покупця і шанувальників.
А оце пропихування огризкових емейзингів йде ще з далеких 2010х коли кожен фан огризка казав що це топ і краще нічого немає.
Істина, яку цей ШІ не здатен осягнути.клас, спостерігаємо і співставляємо з власними потребами і запитами, будуть підходящі девайси -- купимо.
Якщо дійсно з'явиться пропозиція, яка буде краще то звісно вона знайде свого покупця і шанувальників.
А оце пропихування огризкових емейзингів йде ще з далеких 2010х коли кожен фан огризка казав що це топ і краще нічого немає.
-
yuriy_dd
Member
вам заважають? якщо можете аргументувати позицію - то чому б так не робитиAntonyKandaurov: ↑ 15.09.2025 13:32та й не створював на вузькопрофільному форумі теми що х86 топ і в кожній темі не писав що "а ось х86 краще ніж все що є"
було би цікаво почитати
що саме? ви пробуйте аргументамиleif: ↑ 15.09.2025 13:37повірте, виглядає смішно/кумедно і не більше
принаймні знати про його існування і взяти до уваги якщо обираєте собі щось подібнеleif: ↑ 15.09.2025 13:37тобто ейр потрібен буквально всім, на вашу думку?
а новини на даному ресурсі - потрібні пересічному громадянину?leif: ↑ 15.09.2025 13:37і шо? навіщо пересічному громадянину це знання?
мені наприклад не потрібно нічого що стосується ігор, просто ігнорую
мені це багато часу не забирає, крім того я знаходжу в процесі обговорень цікаві і важливі для мене моментиleif: ↑ 15.09.2025 13:37вигадали собі якусь священну місію, носитесь з нею, щось доводите. повторюсь, але, чесне слово
в союзі - теж в псих лікарню примусово клали тих хто виступав проти системиleif: ↑ 15.09.2025 13:37таких людей у Львові на кульпарківску везуть
у вас ну просто ідентичні наміри
Відправлено через 2 хвилини 34 секунди:
так я не фанат Епл, і айфона не маю і не мав. Я фанат прогресу, яким зараз є АРМ проци і їх реалізація М1-М4AntonyKandaurov: ↑ 15.09.2025 13:50коли кожен фан
і сам користуюсь і Віндовс і Лінукс і Андроїд і х86 і АРМ, ноутами, десктопами, планшетами, ..
-
AntonyKandaurov
Member
yuriy_dd

Відправлено через 3 хвилини 31 секунду:
І одразу парирую пост про те що : я месія, я прийшов вам розказати як все добре!
Відповідаю: Добре, дякуємо, обов'язково спробуємо ваш арм коли він вийде із вилизаної екосистеми апплє в суровий світ відсутності оптимізацій і покаже ваші 50-100% переваги.
А я не фанат х86так я не фанат Епл
Добре, але в кожній гілці не треба про це кричати а купляти арм продукцію аби фінансувати прогрес. Від сотні постів на вузькопрофільному форумі прогрес не настанеЯ фанат прогресу, яким зараз є АРМ проци і їх реалізація М1-М4
Відправлено через 3 хвилини 31 секунду:
І одразу парирую пост про те що : я месія, я прийшов вам розказати як все добре!
Відповідаю: Добре, дякуємо, обов'язково спробуємо ваш арм коли він вийде із вилизаної екосистеми апплє в суровий світ відсутності оптимізацій і покаже ваші 50-100% переваги.
-
artko
Member
а ви бачите, що частота у м3 вища, ніж у м4?yuriy_dd: ↑ 15.09.2025 13:38а ви самі не бачити що в цьому тесті в одно-потоці М4 - гірший ніж М3? в мене щось нема довіри до цього тесту
нема довіри - неоптимізований, так?
-
Gold_Star
Member
Що пан Юрій думає про VR/AR?