Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

StTechnik: 15.09.2025 10:18Для котиков и ютубчика - одно, а под нормальные проф задачи - другое
ну просто фанат не знає для чого використовуються АРМ проци і що вони вже вміють
фанат вміє лише хамити, але не вміє сприймати нове
StTechnik: 15.09.2025 10:18если его тупо нельзя использовать для определенных нужд
вас хтось заставляє купувати чи переходити на АРМ? можете і далі сидіти поки прогрес проходить повз вас
StTechnik: 15.09.2025 10:18Ну не умеет оно в энтерпрайз, хоть ты усрись
я впевнений що ви також не в курсі, що Amazon AWS закуповує більше нових серверів на АРМ ніж на х86
AWS - теж для котиков и ютубчика?
StTechnik: 15.09.2025 10:18что там божественный М4
М4 - це наразі найкраща реалізація АРМ проців для десктопу
для серверів - є інші АРМ проци
для Віндовс - вийшла перша версія Квалком, скоро буде друга
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:08
ну і фанат явно не знає, що це Майкрософт заборонила запускати Віндовс на М1 відразу коли він вийшов
може маєте ідеї чому?
Наверное так же как и линукс запретили с М1 установить :)

Microsoft авторизовала использование программных продуктов, таких как Parallels Desktop и VMware Fusion, для запуска ARM-версий Windows 11 на компьютерах Mac с чипами Apple
х86, на яблоке не очень видать.
yuriy_dd: 15.09.2025 10:08 дійсно краще мовчати, бо більшість кому треба ігри - грає на ігрових консолях
на мобилках что разве.
Например, в 2024 году рынок консольных игр принес 42,9 млрд долларов, а ПК-гейминг — 37,3. На Пк очень много играют, а если учесть что этих консолей много и часть консолей на х86. а что у нас на яблочных процессорах?

Например, в 2024 году рынок консольных игр принес 42,9 млрд долларов, а ПК-гейминг — 37,3
yuriy_dd: 15.09.2025 10:08 якщо у вас є достатньо знань для елементарної компіляції під АРМ - то ви це можете робити вже
Т.е. нет.
Alexsandr: 15.09.2025 09:32Выдай подробный тест по процессору, плавая точкА, такая-то точка
є тести, шукайте / порівнюйте
в моїх тестах наприклад цілочисельна робота працює значно скоріше ніж аналогічне на х86
[/quote]
а не целочисленная? Или это и есть преимущества т.к. тест использует именно эти числа?
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd
Зображення

Приходиш до фахівця і кажеш йому: "лікарю, ви бачили які арм процесори потужні?" "лікарю, допоможіть, я з невідомої прчини намагаюсь довести незнайомим людям в інтернеті своє переконання, а вони наді мною угорають всім форумом"

Можливо медицина в силах тобі допомогти, хоча я вже починаю сумніватись :laugh:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 15.09.2025 10:31 х86, на яблоке не очень видать.
є розетта для емуляції, але з якоїсь версії макос - її мають виключити
я в себе її навіть не ставив, все працює чудово і не потрібно жодної х86 програми
Alexsandr: 15.09.2025 10:31 а не целочисленная? Или это и есть преимущества т.к. тест использует именно эти числа?
є наприклад популярний тест Cinebench 2024, в ньому явно обчислення з дійсними числами
в ньому М4 переганяє останій проц від АМД - Ryzen AI Max+ 395 - на 50%

https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html

як ви гадаєте - є перевага у АРМ проца над х86 в дійсних обчисленнях чи ні?

якщо що - по енергоефективності (споживання / швидкість), АМД програє в 4 рази

ви знали такі факти?
вам вони подобаються?

Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
leif: 15.09.2025 10:31Можливо медицина в силах тобі допомогти
все що ви можете - це пробувати хамити та ображати

але це не змінить фактів

колись в далекому 2019 - я також аналогічно виступав що Зен2 - краще за Інтел - конкретно 3700Х проти 9900К, і аналогічно такі як ви на форумі казали подібне проти мене
StTechnik
Member

Повідомлення

По моему - это самый изощренный способ мазохизма на форуме что бы собрать минусов и лулзов. Знающие - зайдите в профиль пациента - что там по балансу? :D
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:42все що ви можете - це пробувати хамити та ображати

але це не змінить фактів
і справді, це не змінить фактів: ви займаєтесь клоунадою на форумі, всім весело, а на арм більшості тут присутнього народу як було так і залишається байдуже, як би ви не пижились, тому що вони не підходять під їхні юзеркейси :)
yuriy_dd: 15.09.2025 10:42колись в далекому 2019 - я також аналогічно виступав що Зен2 - краще за Інтел - конкретно 3700Х проти 9900К, і аналогічно такі як ви на форумі казали подібне проти мене
так 9900к краще за 3700х при чому помітно краще. це я вам кажу як колишній власний і інтела 9900k і ryzenів на zen, zen2, zen3 і ось зараз zen 5 :laugh: а ви володіли цими процесорами чи тести в інтернеті дивились?

до слова, якщо ви зазирнене в мій профіль, ви побачите серед моїх домашніх ПК і аймак на М3 (не божественний М4 але хоч щось), так от моїй дружині під її задачі (фігма, адоби і т.д.) він чудово підходить, але я не бігаю по форуму намагаючись щось комусь довести, а ви навіщось цим займаєтесь. навіщо?
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:42є наприклад популярний тест Cinebench 2024, в ньому явно обчислення з дійсними числами
в ньому М4 переганяє останій проц від АМД - Ryzen AI Max+ 395 - на 50%

https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html

як ви гадаєте - є перевага у АРМ проца над х86 в дійсних обчисленнях чи ні?

якщо що - по енергоефективності (споживання / швидкість), АМД програє в 4 рази

ви знали такі факти?
вам вони подобаються?
особисто мені, зокрема - начхати на такі "факти". бо я не граю в cinebench. а там де використовую свій десктоп - перевага arm/m4 від'ємна. бо (раптово) це ПЗ на армі не працює приблизно зовсім.

ви знаєте про такі факти, вам вони подобаються? але так, можна дивитись на циферки сайнбенча та радіти перевагам арму.

StTechnik
вже 2000+ мінусів назбиралося :)
Востаннє редагувалось 15.09.2025 10:55 користувачем artko, всього редагувалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 15.09.2025 10:49а на арм більшості тут присутнього народу як було так і залишається байдуже
ви не можете казати за всіх, а більшість лише читає

це як механізація приходила на село - так більшість орали, орють і будуть орати кіньми
але є інформація що скоро можна буде орати трактором
звичайно що орачі коней - будуть кидатись і не сприймати нове
але прогрес не зупинити

і якщо ви програміст - маєте бути готові щоб той софт який ви розробляєте зараз - працював на АРМ
бо переходити доведеться
leif: 15.09.2025 10:49а ви володіли цими процесорами чи тести в інтернеті дивились?
я володів 3700Х, і 9900К - в стоку (без розгонів) йому програвав
я все використовую виключно в стоку, і память також по JEDEC - без ніяких XMP

Відправлено через 3 хвилини 11 секунд:
artko: 15.09.2025 10:54перевага arm/m4 від'ємна. бо (раптово) це ПЗ на армі не працює приблизно ніяк.
ви знаєте про такі факти, вам вони подобаються?
звичайно що знаю, і я про це написав в першому повідомлені
artko: 15.09.2025 10:54але так, можна дивитись на циферки сайнбенча та радіти перевагам арму.
це просто тест, радіти можна коли ваші задачі виконуються значно швидше, навіть при роботі від батареї
і дуже мало споживають
в простої мак міні М4 споживає менше 1 Вт від розетки

Відправлено через 49 секунд:
artko: 15.09.2025 10:54вже 2000+ мінусів назбиралося
це психологія - люди негативно сприймають нове, і тих хто відрізняється
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:55я володів 3700Х, і 9900К - в стоку (без розгонів) йому програвав
в чому саме ви проводили тести? які отримали результати?
yuriy_dd: 15.09.2025 10:55я все використовую виключно в стоку, і память також по JEDEC - без ніяких XMP
Володька, перелогінься
yuriy_dd: 15.09.2025 10:55це як механізація приходила на село - так більшість орали, орють і будуть орати кіньми
але є інформація що скоро можна буде орати трактором
звичайно що орачі коней - будуть кидатись і не сприймати нове
але прогрес не зупинити
Зображення
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:59це просто тест, радіти можна коли ваші задачі НЕ виконуються значно швидше, навіть при роботі від батареї
і дуже мало споживають
в простої мак міні М4 споживає менше 1 Вт від розетки
я трохі підравив, так коректніше виглядає :)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 15.09.2025 11:00 я володів 3700Х, і 9900К - в стоку (без розгонів) йому програвав
в чому саме ви проводили тести? які отримали результати?
Cinebench R20:
9900K - 4300
3700Х - 4800

9900K тестував не я, тестувала людина що мала, споживання ніби тоді обмежене в 125 Вт (може й менше)
3700Х - споживав макс в районі 88 Вт
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:59я володів 3700Х, і 9900К - в стоку (без розгонів) йому програвав
yuriy_dd: 15.09.2025 11:119900K тестував не я, тестувала людина що мала, споживання ніби тоді обмежене в 125 Вт (може й менше)
3700Х - споживав макс в районі 88 Вт
все зрозуміло.

хоча справедливості заради стоковий 9900к справді трохи програвав 3700х в сайнбенчі 20, можливо ще в парочці синтетичних тестів, але в реальному житті 9900к був помітно кращим процесором. я не знаю, як треба було користуватись комп'ютером, щоб цього не помічати, дуже специфічні сценарії якісь. особисто мені лише ретельно затюнячений 5900х давав ті ж враження від повсякденних тасків як 9900к, але при цьому райзен був сильно енергоефективніше і продуктивніше в мультипотоці
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 15.09.2025 11:20але в реальному житті 9900к
я памятаю скільки було баталій - як правильно розігнати, і як поносили тих в кого не розганявся
я ще тоді казав що розгон приведе до проблем і деградацій
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 11:31я памятаю скільки було баталій - як правильно розігнати, і як поносили тих в кого не розганявся
та шо його там розганяти? все дуже просто було. тюнінг зенів 2-3 і то складніше. та і не обов'язково це було, 9900к і в стоці був харош
yuriy_dd: 15.09.2025 11:31я ще тоді казав що розгон приведе до проблем і деградацій
особисто користувався в розгоні до 5.1ггц майже 3 роки: від самого початку 2019 до осені 2021го, потім 9900к переїхав в комп дружини і там працював ще 2 роки. жодних проблем і жодної деградації не було помічено.
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:59 радіти можна коли ваші задачі виконуються значно швидше, навіть при роботі від батареї
і дуже мало споживають
yuriy_dd: 15.09.2025 10:59 в простої мак міні М4 споживає менше 1 Вт від розетки
Нє, ну якщо задача - це простій або втикання в браузер, то М4, безумовно, топовий проц з дуже малим споживанням.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 15.09.2025 11:36та шо його там розганяти? все дуже просто було
ну люди писала що в них навіть 4.9 не заводилось, чи може й ще менше
leif: 15.09.2025 11:36жодних проблем і жодної деградації не було помічено
проблема в підході, купити і гнати в соплі
9900К - може й мав запас, але нові покоління - що далі - то менше

правильний напрям мав бути - енергоефективність
АМД - досягла успіхів в цьому напрямку
але у порівнянні з АРМ - це дуже мало
0F: 15.09.2025 11:42ну якщо задача - це простій або втикання в браузер
ну я за допомогою браузера - більшу частину роботи роблю, і так - мені важливо щоб він працював швидко
а переваги наприклад видно - на навантажених сторінках - наприклад графіки
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 11:48 ну я за допомогою браузера - більшу частину роботи роблю, і так - мені важливо щоб він працював швидко
а переваги наприклад видно - на навантажених сторінках - наприклад графіки
Ну тоді не суди всіх по собі. Я з мака перейшов назад на х86 просто тому, що для моїх поточних задач мак не підходить, не запускає і не має необхідного мені софта.
Ти можеш скільки завгодно апостольствувати що тут, що в коментах Межі, де всіх вже дістав, але це не змінить той факт, що мак - це нішева платформа, яка може вирішувати обмежений спектр задач. Скільки ядер і яку архітектуру/мікроархітектуру в мак не запихни - це не зміниться, тому що роль грає не тільки і не стільки залізо, скільки софт.
Graveworm
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 02:04кросплатформний бенч,
Це тести рівня "if cpu_vendor = %genuineIntel% then set_score 10000"
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 11:48ну люди писала що в них навіть 4.9 не заводилось, чи може й ще менше
ну, буває, це вже як пощастить.
yuriy_dd: 15.09.2025 11:48проблема в підході, купити і гнати в соплі
та раді Бога, ніхто ж не змушував, процесор давав чудову продуктивність і в стоці :) хто хотів гнав, хто не хотів -- користувався в стоці
yuriy_dd: 15.09.2025 11:48правильний напрям мав бути - енергоефективність
та ніхто ж не проти, що енергоефективність це добре, от тільки на ній світ клином не зійшовся. якщо немає потрібних юзеру інших можливостей, або вони слабші ніж у енергоефективного конкурента, то ніхто на енергоефективність дивитись не буде в першу чергу, тим паче для стаціонарного комп'ютера. якщо ж все влаштовує, та ще й енергоефективність присутня -- чудово.

що власне вам і кажуть тут, але ви чи то не вмієте чи не то не хочете це зрозуміти. в ієрархії потреб юзерів енергоефективність арм не може переважити підтримку потрібного софту, універсальність та інші властивості х86, скільки б там папуг м4 не набирав в бенчах при споживанні 5вт. є реальні юзеркейси, під них купується залізо, люди обирають оптимальне для себе. ви, цей во, не хвилюйтесь, якщо стане оптимальніше купувати арм, почнуть вони покривати все, що юзерам треба за привабливий прайс -- будуть купувати його, аж бігом. ви чомусь думаєте, що тільки ви один такий розумний, але тут народ сидить далеко не дурний і люди вміють обирати оптимальні рішення для себе. просто на теперішній момент арм оптимальний вибір далеко і далеко не для всіх.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

0F: 15.09.2025 11:53але це не змінить той факт, що мак - це нішева платформа, яка може вирішувати обмежений спектр задач
прочитайте назву теми і знайдіть там слово мак?
Graveworm: 15.09.2025 11:55 Це тести рівня "if cpu_vendor = %genuineIntel% then set_score 10000"
це типово - так всі тести пишуть
leif: 15.09.2025 11:56процесор давав чудову продуктивність і в стоці
в стоці - Зен2 і вище - були кращі, що Інтел фанати перенести не могли
leif: 15.09.2025 11:56в ієрархії потреб юзерів енергоефективність арм не може переважити підтримку потрібного софту
це тимчасово, і це відносно легко змінити
а пришвидшити одно-потік і щоб він обігнав М4 - це не можливо
leif: 15.09.2025 11:56ви чомусь думаєте, що тільки ви один такий розумний, але тут народ сидить далеко не дурний
я стикаюсь з тим - що більшість і досі думає що АРМ - це проц для мобілок, що серверів на АРМ - нема, навіть про Віндовс на АРМ - не знають, навіть в офіційній підтримці Майкрософт у США
Відповісти