Шукаю поради як зберегти розважальний центр на ПК, саме звук, при оновленні заліза.

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Автор
Повідомлення
Kirakishou
Member

Повідомлення

Z440_User
Але Optonica 9100 це окремий девайс, а я просто всунув джек в ПК і слухаю музику в своїх DT 770 PRO, що з ALC1220 я не зроблю, бо вона їх не розкачає. А якщо вже брати окремий девайс, який буде стояти біля ПК, то краще вже якийсь ЦАП від Topping взяти і вивести на нього звук по ASIO. Ну це в моєму випадку, бо мені треба тільки стерео. Ті блюреї, які я дивлюся, дуже рідко мають багатоканальний звук, зазвичай там просто стерео PCM. Та і дивлюся я їх в навушниках. Я звик до навушників, вже років п'ятнадцять користуюся лише навушникам і слухати звук на колонках мені вже навіть психологічно некомфортно, наче голий сидиш.
Якщо у вас зараз під лінуксом все працює як треба, то сенс вам щось міняти? Ви взагалі можете дві звукові поставити в системник і тією, що у вас зараз, користуватися під лінукс, а якусь нову придбати чисто для віндовс. Так у вас і Audigy 2ZS буде напряму з ALSA працювати, і якась АЕ-5 з WASAPI або ASIO.
Bender911
Member

Повідомлення

Якщо довго сидіти на старих технологіях, аргументуючи тим що "на бабінах мелодичніше щось чутно", то наступає ситуація, коли застаріло ВСЕ і апргрейд буде дуже дорогим, травматичним. Часто люди ще й частину контекту втрачають, бо улюблений комп, з улюбленим HDD, допотопними дисками, форматими.

А ліпити ігровий комп/робочий і імітацію аудіофілії на старій базі в одне ціле - це тільки якщо в житті дуже сумно і нічим занятись.
Z440_User
Member

Повідомлення

Kirakishou: 11.08.2025 15:37 Z440_User
Але Optonica 9100 це окремий девайс, а я просто всунув джек в ПК і слухаю музику в своїх DT 770 PRO, що з ALC1220 я не зроблю, бо вона їх не розкачає. А якщо вже брати окремий девайс, який буде стояти біля ПК, то краще вже якийсь ЦАП від Topping взяти і вивести на нього звук по ASIO. Ну це в моєму випадку, бо мені треба тільки стерео. Ті блюреї, які я дивлюся, дуже рідко мають багатоканальний звук, зазвичай там просто стерео PCM. Та і дивлюся я їх в навушниках. Я звик до навушників, вже років п'ятнадцять користуюся лише навушникам і слухати звук на колонках мені вже навіть психологічно некомфортно, наче голий сидиш.
Якщо у вас зараз під лінуксом все працює як треба, то сенс вам щось міняти? Ви взагалі можете дві звукові поставити в системник і тією, що у вас зараз, користуватися під лінукс, а якусь нову придбати чисто для віндовс. Так у вас і Audigy 2ZS буде напряму з ALSA працювати, і якась АЕ-5 з WASAPI або ASIO.
В мене системник винесено в окреме нежитлове приміщення де він гудить 24/7 в своє задоволення, виконуючі обов'язки файлопомийки, торентокачалки, DLNA сервера, робочого місця доробити що не встиг на роботі, повчитись малому, пограти сидячі на дивані у вітальні, подивитися кіно. І все це керується пультом ДУ як телевізор, та бездротовим набором клава+миша ну і бездротовий джойстик від ПС4. Я про це писав в першому пості.
Причому, поки хтось працює за компом в сусідній кімнаті, я в цей час можу дивитися кіно/слухати музику/грати в гру у вітальні, хоч в навушниках, хоч на колонках. В сусідню кімнату також виведено роз'єм під навушники та є пара полочників і граючи/працюючи за монітором - не заважаєш дивитися ТВ чи слухати музику у вітальні. Причому з усим цим успішно вправляється і малий і жінка.

Bender911: 11.08.2025 15:49 Якщо довго сидіти на старих технологіях, аргументуючи тим що "на бабінах мелодичніше щось чутно", то наступає ситуація, коли застаріло ВСЕ і апргрейд буде дуже дорогим, травматичним. Часто люди ще й частину контекту втрачають, бо улюблений комп, з улюбленим HDD, допотопними дисками, форматими.

А ліпити ігровий комп/робочий і імітацію аудіофілії на старій базі в одне ціле - це тільки якщо в житті дуже сумно і нічим занятись.
Музику ми не чіпаємо, це релігія. Якщо я вдома і саме хочу сісти послухати музику, це буде вініл, або котушка, або касета з вірогідністю 99%, з яких 90% що буде саме вініл. Цифра у мене в машині або в телефоні поза межами дому. Це суто мої вподобання стосовно прослуховування музики і це не профільна тема цього форуму, тож обговорювати тут немає чого.
Розважальний центр на базі компа зліплено ще у 2000-х і поки що він успішно пройшов шлях апгрейдів від Celeron 1,8GHz на socket 478 з 256mb PC-100 SDRAM до сьогоднішньої машини на базі HP Z440 Workstation.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 11.08.2025 12:27на деякий час, поки ціни на s1700/АМ5 не впадуть до прийнятного для мене рівня за комплект мать+цпу+озу+кулер
Пан пришёл с топ (ему всё ОК) конфигом звука, видео, 3D, диваном и прочими идеями-визиями, но у него нет денег готовности на базовый набор AM5 с платой за 100 USD / EUR? Это даже не троллинг, это стёб. Или я вообще не улавливаю к чему все эти простыни (о траве, которая прежде была зеленее).
f24gun69
Member

Повідомлення

acm_fan: 12.08.2025 03:47
Z440_User: 11.08.2025 12:27на деякий час, поки ціни на s1700/АМ5 не впадуть до прийнятного для мене рівня за комплект мать+цпу+озу+кулер
Пан пришёл с топ (ему всё ОК) конфигом звука, видео, 3D, диваном и прочими идеями-визиями, но у него нет денег готовности на базовый набор AM5 с платой за 100 USD / EUR? Это даже не троллинг, это стёб. Или я вообще не улавливаю к чему все эти простыни (о траве, которая прежде была зеленее).
Где вы видели богатого красноглазика гентушника ? Человек лишний раз находит удовольствие в визуализации своего любимого намоленого сетапа путем выкладывания простыней на форуме, это просто досужие размышления на любимом диванчике :lol:
Z440_User
Member

Повідомлення

... :-/
В темі про z440 я знайшов відповіді на свої питання, також там допомогли з придбанням Serial Port на це брендове залізо. Пролистав розділ звуку та створив тему з метою знайти пораду/підказку. Але схоже що помилився форумом.
"Простирадла" - ну вибачте, я звик ставити максимально розгорнуте питання для отримання максимально точної відповіді.
Тему можна закривати.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 12.08.2025 09:33з метою знайти пораду/підказку
Так я Вам показал - платы с PCI ЕСТЬ! А не их нет. И адаптеры на PCI тоже ЕСТЬ (с тем же чипом, что на той маме). Или что Вы ещё хотели?
Z440_User: 12.08.2025 09:33схоже що помилився форумом
:-/ :lol:
Z440_User: 12.08.2025 09:33Тему можна закривати
Я нашёл ответ на свой вопрос:
acm_fan: 11.08.2025 02:48Стабильно раз в несколько месяцев такая тема появляется на форуме, но где все прошлые?
Пришёл. Написал как было хорошо, а теперь плохо. И ушёл B-) Речь даже не про ТС а вообще :(

Тему тут некому закрывать. Собирайте 1700/AM5 и расскажете потом как всё работает, когда время придёт.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Оце пєрдолінг, мама рідна. :eek:

Дійсно, тема дуже нагадує ностальгію по "билим врємєнам " коли 3Д йшло в масси а кожен товстосум намагався зробити вдома 3д кінотеатр зі звучками та шелестінням куль по всій кімнаті. Потім оте все викидали, купляли собі 4к тєлік та й все.
Volodya811
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.08.2025 12:52 Вітаю. Вибачаюсь за лонгрід, але він потрібен для повного розуміння ситуації.
1. Я рекомендую перестати жити минулим та йти в ногу з часом. Коли будете брати материнку, то зверніть увагу, щоб кодек був ALC1220-VB.
Цей кодек має вбудований підсилювач для навушників і запросто розкачує навушники на 600 Ом.
https://www.igorslab.de/en/realtek-alc1 ... r-alc1220/

Можна подивитися на материнки зі свіжішими кодеками ALC4080/4082. Ці кодеки за якістю звуку рівня ALC1220-VB, але на відміну від нього працюють через внутрішній USB хаб. Також розкачують навушники 600 Ом. Проте, у 2021 році з ними були проблеми (рандомний шум та тріск). Як зараз я не знаю. Має бути усе вирішено.

2. Якщо Ви відчуєте, що Вам якості звуку крутого кодеку недостатньо, то зверніть увагу на аудіоінтерфейси такі, як Моту М2/М4. У них дуже якісний ЦАП та добрий АЦП (для мікрофонів, гітари, міді-клавіатури). Підлсилювач для навушників добрий, але навушники на 600 Ом не розкачає https://www.audiosciencereview.com/foru ... ace.19911/
Z440_User
Member

Повідомлення

Volodya811
Я десь писав що мене цікавлять навушники і вихід для них? А також наче зрозуміло пояснив що стерео мене цікавить в останню чергу і чому?

acm_fan
Дякую, я дивився запропоновані мат.плати. Взяв до уваги, але я вже писав що я думаю про "аудіодинозаврів" і чому я не дуже хочу тащити їх в майбутнє та чому шукаю альтернативну базу для подальшої міграції із максимально можливим збереженням наявного функціоналу.

Ще раз, я не тримаюсь за карти, так з часом склалося що в мене їх 2шт, Audigy 2ZS купив за 100грн в 2013р. і переїхав з SB Live! 5.1 та X-Fi Titanium яку вихватив в 2019р. за 400грн) і при порівнянні фактично отриманого функціоналу в моїй екосистемі, вибір зроблено на користь аудіджи, а х-фі десь валяється в коробці як запасний варіант.
Мене цікавить збереження оточуючого звуку з використанням схеми 4.0 в кіно та іграх.
Відносно музики - хоча я музику з компа майже не слухаю, але все ж маю бажання зберегти наявну схему з мінімальною кількістю софту між аудіофайлом та пристроєм який видасть аналог на свої виходи.

AntonyKandaurov
Я дуже радий за них, але це не мій варіант. У мене "комп зі звалища" на фоні витрачених коштів на аналогові "іграшки та аксесуари" за аналогічний період.

П.С. Давайте ще мінусів, вони чудово допомогають в вирішенні чітко сформульованого питання :laugh:
RTX
Junior

Повідомлення

Z440_User: 12.08.2025 09:33Тему можна закривати.
Да нет. Это уже давно так не работает. То было в 2000-х.
feson
Member

Повідомлення

Z440_User: 11.08.2025 15:13 Доцільність придбання AE-5 Plus на фоні ALC1220 полягає в тому, що AE-5 Plus має хороший вбудований підсилювач для навушників.
У мене в Optonica 9100 значно кращій вбудований підсилювач для навушників ;)
[/quote]

Ви якщо в чому не розбираєтеся - то не пишіть всякої дурниці. Бо ще хтось прочитає....та повірить.....

Підсилювач навушників Optonica 9100 - НІКОЛИ НІЯК не буде краще підсилювача в AE-5 Plus.
Це просто неможливо технично з зору того яким чином зроблена схема Optonica 9100. Там вихід для навушників зроблено на сдачу....
А у AE-5 Plus - це головна мета практично цієї карти від розробників.

Отправлено спустя 20 минут 20 секунд:
Z440_User: 10.08.2025 21:44 Стосовно ОУ, нажаль я не можу почути шурхіт ніжок електронів по проводах, а тим паче виявити на яку ніжку який електрон кульгає. Але фронтальний комплект Optonica 9100 (уп+ум) та Fisher STE-1150 дозволяють почути різницю між 16 біт/44...48кГц та 24біт 44...96кгц,
Якщо у Вас погане джерело звуку то ніякі комплекти підсилювачів Optonica 9100 не допоможуть.
Все діло не в ніжках електронів - а в жадібності компанії Creative яка в ZS поставила дуже погані (але дешеві за 20 центів) ОУ4556(58)
які зовсім погано працюють як ФНЧ після цапи.

Тобто Ви не чули як може грати Audigy 2 ZS з OPA2134 наприклад які коштують 1.5-2 дол.

Дуже будете здивовані..тобто зараз Ви не знаєте як може грати ця карта. Те що зараз слухаєте -звук як скрізь марлю або вату...без послезвучий :lol:
MSiAventador
Member

Повідомлення

Z440_User
Всі відповіді на твої питання дивись у переліку мого обладнання в моєму профілі.

Відправлено через 6 хвилин 36 секунд:
Z440_User: 11.08.2025 15:13
У мене в Optonica 9100 значно кращій вбудований підсилювач для навушників ;)
Ніщо зроблене в 1981 році не грає краще за АЕ-5.
НІЩО, of the world. B-)
Єдине чого не вистачає АЕ-5 проти сучасних дискретних суперників - так це аплітуди динаміки.
Z440_User
Member

Повідомлення

feson
Добре, хай буде по вашому. Але для розуміння мій рівень користування навушниками: Вдома останній раз десь півроку тому, на вулиці з телефоном затички Huawei FreeBuds 4і в режимі в одне вухо бубонить з ютубу умовний Стерненко, інше вухо в кейсі поки перше не розрядиться.
Це все що потрібно знати про мою потребу якісного підсилювача для навушників та й самих навушників.

Мене повністю влаштовує звук стокової аудіокарти у фільмах та іграх, тому з ОУ я ковирятися не буду. А для онлайн радіо / фонової музики коли по хаті з пилососм бігаєш - теж немає питань до звучання. Ще раз кажу, якщо я хочу саме послухати музику, то це суто аналог з фізичних носіїв, це мій свідомий вибір і це тема геть зовсім іншого форму.

MSiAventador
Дякую вам, і одразу питання до вас.
Ось ці AV-пристрої що у вас в переліку, як вони дружать з конфігурацією "взяв цифру - перетворив на аналог в форматі 4.0 - видав на аналогові виходи"? Чи вони суто стерео/5.1/7.1/....? З кіно та passtrough звуком все ясно, питань немає, а як вони сприймають звук від ігор? Чи щоб був оточуючий звук в іграх, все одно треба звукова карта?

P.S. У мене комп це в першу чергу про кіно з оточуючим звуком, вдруге - файлосховище, втретє про роботу/інтернет, вчетверте ігри з оточуючим звуком якщо він в них є, в п'яте музика (1. фоном коли щось роблю по хаті, 2. онлайн-радіо/рандомний ютубчик коли не придумав що хочу, 3. щось, чого ще немає на фізичному носії). Про моє користування навушниками та їх не важливість для мене - я вже написав.

P.P.S. Поки що у мене сформувалася така стратегія:
1. Знайду в коробках SB0880 бо дозволяє низькорівневу ALSA без всяких прошарків які "невідомо що роблять", та вміє апаратно мікшувати аудіопотоки які на неї поступають (типу роботи ASIO у Windows).
2. Якщо у Windows до того часу воно вмре - інтегрований звук і встановлення тих самих прошарків (сьогодні це pipewire) для комфортного життя.
3. Купівля AE-5 / AE-7 якщо не влаштує інтегрований звук. Робота АЕ-5 / АЕ-7 у Linux іде через драйвер snd_hda_intel з точки зору якого карти АЕ-5 / АЕ-7 / АЕ-9 (зовсім складно, є інфа що не всі екземпляри взагалі працюють) / ALC1220 / HDMI-звук відеокарт - одне й теж саме тому і функціонал для ОС Linux у них однаковий.
4. Купивля AV-процесору / HDMI Audio екстрактору замість звукової карти, забуваю про мороку з дровами, але поки що не зрозуміло з доступністю налаштувань "аналог 4.0" на цих пристроях.
MSiAventador
Member

Повідомлення

Z440_User
Ресівер Марантц вміє перетворювати звуковий сигнал від HDMI відеокарти на Dolby Atmos. Це закриває ваше питання по іграм.
Також в нього є інші варіанти DSP по задіюванню всіх колонок , як 5.1 так і 5.1.2

Зображення

Можна купити беушні Креатив АЕ-5 та буешний ресивер Ямаха з аналоговим 5.1 входом і закрити всі свої питання малим коштом, без використання HDMI.
Зображення
Z440_User
Member

Повідомлення

MSiAventador
Дякую. Мануал на марантц бачив раніше, також дивився мануал на Emotiva BasX MC1. Також дивися на HDMI Audio Extractor, але все одно залишаються питання стосовно адекватного розподілення аналогового 4.0

Схема з HDMI, як я це бачу:
[тех.приміщення з системним блоком+дбж+роутери] ->2 HDMI -> [кімната №1 з роб.місцем (1 HDMI сюди) + транзитом другий HDMI] -> [Вітальня із стійкою апаратури]
У вітальні HDMI в "конвертер" (av-процесор/av-ресивер/hdmi_audio_extractor), "ковертер" через аналог AUX Out Front + AUX Out Rear віддає на AUX IN Optonica SO-9100 (Front) + Optonica SM-7100 (Rear), які вже працюють з Fisher STE-1150 (front) + Estonia 35AC-021 (rear) + картинка з "конвертеру" іде по HDMI на TV.
Залишається питання з конфігурацією аналогового виходу 4.0 Чи в звукових налаштуваннях ОС на ПК достатньо буде на HDMI виставити 4.0 і воно само розбереться як треба, без втрат LFE/Center?

Аналогова схема (вона у мене зараз):
[тех.приміщення з системним блоком+дбж+роутери] -> 2 HDMI+2 аудіо кабелі -> [кімната №1 з роб.місцем (1 HDMI сюди) + транзитом другий HDMI з аудіокабелями] -> [Вітальня із стійкою апаратури, аналог на AUX IN, HDMI в тєлік]

Стосовно аудіокарт:
1) Наявна Audigy 2ZS: З картою софт працює так би мовити на низькорівневому доступі, драйвер ALSA розбиває карту на окремі пристрої, один у мене дефолтний, який отримує звукові потоки від софту/ігор та відправляє в DSP EMU10K2.5 який автоматично їх сам мікшує, робить ресемпл потоків до 16/48 якщо треба та видає на ЦАП карти. Інший пристрій на аудіокарті це блок p16v, який обходить DSP та працює з готовим багатоканальним PCM сигналом 16...24/44...96, мікшування та ресемпл робиться софтово драйвером/програмним забезпеченням на вимогу користувача - в мене це робота з аудіоплеєром та відеоплеєром якщо аудіодорожка вища за 16/48. Бонусом, навіть доступні деякі апаратні ефекти DSP, але то тема більше про музикантів, типу завантажив ефект-підключив гітару до карти і граєш з фленжером або ділеєм та іншим.
2.) Карта X-Fi Titanium: З картою також можливо працювати на низькому рівні, драйвер ALSA розбиває її на пристрої Front, Rear, Side, Center/LFE, Capture, а ти вже сам обираєш що куди відправляти, хоч мультирум роби розсилаючи на кожен "пристрій" звук з різних програм. Мікшування аудіопотоків від програм та ресемпл доступний апаратно, 16...24/44...96 також без обмежень. Що відправив з програм - те й отримав на виході. Правда ефект-процесор заблокований та недоступний (Creative жлоби).
Тобто я чітко знаю що відправлено плеєром на аудіокарту і що відбудеться на шляху до ЦАПа з цим сигналом. Умовно кажучі, плеєр відправив 24біт/96кГц на звукову підсистему ALSA, конкретно на пристрій p16v у випадку audigy 2zs / або просто на X-FI, підсистема отримала потік та відправила на його драйвер не чіпаючи його, той на аудіокарту яка вже його відтворила нічого в ньому не змінюючи.

Про сучасні рішення, який пазл склався:
1.) Creative АЕ-5 / AE-7: працює з драйвером snd_hda_intel, комфортна контрольована робота на низькому рівні в чистій ALSA неможлива, для одночасного виводу звуку від декількох програм (грає плеєр + пілікнув вайбер), щоб не отримати device busy, потрібно буде встановити прошарок pipewire, який софтово буде мікшувати, ресемплювати, ще щось безконтрольно робити із звуком від програмного забезпечення перед тим, як готовий PCM-потік попаде на звукову карту, яка вже видасть те що в неї прийшло. На AE-5 у Linux маємо повністю робочий аналоговий 5.1/7.1 + SPDIF passthrough, базовий мікшер, частковий EQ/CrystalVoice (апаратні DSP ефекти які накладаються на софтово підготовлений PCM-сигнал перед потраплянням на ЦАП карти). Але з того що є під Windows (ASIO, full SBX Pro Studio, Dolby Digital Live, RGB) — не працює. По суті, карта в Linux зводиться до звичайної HDA-звукової з непоганим ЦАПом.

2.) Кодек ALC1220: працює з драйвером snd_hda_intel, те саме що і АЕ-5 тільки без креативовських штук та покращювачів.
В сучасному варіанті вже немає контролю що відбувається з потоком в середині pipewire (чи WASAPI у віндовс), а може воно 24/96 конвертнуло в 16/44, потім змікшувало, ще щось зробило, потім конвертнуло назад в 24/96 і видало на аудіокарту бо ти ж просив вихід 24/96? :)

Коротше, у мене ще є рік/півтора до наступного апгрейду на визначення шляху на випадок якщо X-FI остаточно вмре у віндовс, бо в лінуксі воно ще довго буде підтримуватись (на сьогодні дрова є навіть для AWE32 і навіть якісь виправлення вносять :laugh: ). А там подивимось, може на АЕ-5 перейду, а може на HDMI систему, а може виндовс вмре як ОС стаціонарного компа і стане накшталт хмарного сервісу :laugh:
jambbadbalance
Junior

Повідомлення

Глянь звукову Evga Nu - дві штуки на олх є.
Z440_User
Member

Повідомлення

jambbadbalance: 03.09.2025 15:10 Глянь звукову Evga Nu - дві штуки на олх є.
А як з неї вивести багатоканал 4.0 по аналогу?
А що в неї з драйверами для Linux?
Для Win11 драйвер у 2020р виклали, а чи буде для новіших версій?
;)
Відповісти