Сейчас вот со вчерашнего дня убрал с постоянки HDR, настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR - ну такое. Вроде ничо, привыкаю как то. Но в HDR мне рабочий стол больше нравился
Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор монитора
-
StTechnik
Member
Я вообще не знаю о чем вы спорите. Всегда стоит Полный диапазон с 0, и ничо не крашится, картинка нормальная, 10 бит в настройках.
Сейчас вот со вчерашнего дня убрал с постоянки HDR, настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR - ну такое. Вроде ничо, привыкаю как то. Но в HDR мне рабочий стол больше нравился
-
FirstTDM
Member
Поддерживаю - именно такие настройки.StTechnik: ↑ 08.09.2025 12:33Я вообще не знаю о чем вы спорите. Всегда стоит Полный диапазон с 0, и ничо не крашится, картинка нормальная, 10 бит в настройках.
Ну да - после яркого/дивного HDR стандартные правильные настройки кажутся скучнымиStTechnik: ↑ 08.09.2025 12:33Сейчас вот со вчерашнего дня убрал с постоянки HDR, настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR - ну такое. Вроде ничо, привыкаю как то. Но в HDR мне рабочий стол больше нравился
Хотя, конечно, никто и не запрещает радовать себя постоянным HDR на рабочем столе/офисе/браузере - просто смысла особого нет, да и ресурс экрана быстрее расходуется...
-
Nutbar
Member
Я не 24/7 на форумі. Якби побачив, то щось порадив би. До чого це в нашій суперечці? Справа не в тому, що мені не подобається, а в тому, що ви даєте душе шкідливі поради, і хтось може ними скористатись, якщо не побачить заперечення.Gold_Star: ↑ 08.09.2025 12:20 Хм, дайте подумати... Не перша людина сюди заходить після покупки олед монітору, яка в рамках пристойності висловлює своє невдоволення і не бачить різниці від попереднього на IPS/VA - вас тоді не видно, ніяких порад немає... Так хто тут розводить суперечки по причині "мені не подобається те що ти пишеш, ятакскозав"?![]()
Так не має бути, тре дивитись що там у вас за телевізор і налаштування, але то вже інше питання. Якщо хочете, можемо окремо в особистих розібратись в чому справа. 99% грають (або принаймні колись грали) саме в SDR 8біт full і нічого не крашиться в темних сценах.Gold_Star: ↑ 08.09.2025 12:20 І я так само спершу ставив фулл для SDR ігор і не розумів, чому втрачаються деталі в темних сценах.
Про те що 10 біт це 0-255.
Хоча вінда замаплює sdr контент в hdr і реально використовує 10 біт, фактично робочий стіл і, наприклад, контент в інтернеті, має (при правильному калібруванні і налаштуваннях) виглядати майже так само, як він виглядав в sdr режимі. Так, можна підтягнути "Яскравість/насиченісь SDR контенту" в налаштуваннях вінди, але це вже буде не те, що задумували автори контенту. Звісно, ніхто не забороняє так робитиStTechnik: ↑ 08.09.2025 12:33 в HDR мне рабочий стол больше нравился
-
Gold_Star
Member
Тобто ви проти того, щоб людина на моніторі за 30к сиділа не зі стоковими налаштуваннями, при яких потрібно виставлятиNutbar: ↑ 08.09.2025 13:30ви даєте душе шкідливі поради, і хтось може ними скористатись, якщо не побачить заперечення
Чи проти того, що я пояснюю як пофіксити палітру в sRGB, щоб в стоку не булоStriker: ↑ 07.09.2025 19:50Яскравість 80-90 на робочому столі і 90-100 в іграх, нижче некомфортно.
?Gold_Star: ↑ 08.09.2025 00:46червоний суттєво був насиченіший, а рожевий міг перевалювати в мадженту
Я розумію якби ви були калібратором на півставки і я своїми порадами заважав вам заробляти на настройці оледів
S90D.Nutbar: ↑ 08.09.2025 13:30Так не має бути, тре дивитись що там у вас за телевізор і налаштування, але то вже інше питання.
Цікавий факт - в настройках Xbox при виборі повного діапазону RGB буквально вивалюється наступне попередження:
Про що, власне, говорив навіть Вінсент на 23:15. Так кому мені вірити - своїм очам, інженерам майкрософту та професійному калібровщику, чи вам?Вне зависимости от того, поддерживается ли данная настройка вашим экраном, она может стать причиной потери светлых тонов изображения во время просмотра видео.
Nutbar: ↑ 08.09.2025 13:30Про те що 10 біт це 0-255.
Тут буквально написано "увімкнути RGB 0-255" (як і підписали цей параметр в настройках драйвера) а потім "увімкнути 10 біт"Gold_Star: ↑ 08.09.2025 00:32тут тільки Full RGB 0-255 з обов'язково увімкненими 10 біт в настройках вінди
Якщо у вас є ідеї, чому в 0-255 в SDR іграх падають деталі в тінях - я з цікавістю прочитаю та перевірю у себе
-
FirstTDM
Member
Ну да... так и есть - все старые игры и даже относительно свежие - всё еще в 8-бит SDR. А по темных сценах - так на IPS немного поднимается яркость в настройках игры и всё становится светлее/серее (это особенность технологии IPS) и нормально можно играть без всяких крашей.Nutbar: ↑ 08.09.2025 13:3099% грають (або принаймні колись грали) саме в SDR 8біт full і нічого не крашиться в темних сценах.
Рабочий стол, элементы интерфейса - да, можно почти точно настроить, но как только презентации, не говоря уже о фото/видео, так цвета плывут куда угодно, а скриншоты под HDR с искажениями получаются и "на той стороне" начинаются проблемы, которые перерастают в общие проблемы взаимодействия сотрудников...Nutbar: ↑ 08.09.2025 13:30Хоча вінда замаплює sdr контент в hdr і реально використовує 10 біт, фактично робочий стіл і, наприклад, контент в інтернеті, має (при правильному калібруванні і налаштуваннях) виглядати майже так само, як він виглядав в sdr режимі.
А вот это - уже очень интересно... но, как я понимаю, на Xbox работа с цветом кардинально отличается от Win 11Gold_Star: ↑ 08.09.2025 13:58Цікавий факт - в настройках Xbox при виборі повного діапазону RGB буквально вивалюється наступне попередження:
-
tablestikus
Member
Грався і так і не побачив щоб SDR не в HDR контенті виглядав краще без увімкнутого HDRFirstTDM: ↑ 08.09.2025 12:51Ну да - после яркого/дивного HDR стандартные правильные настройки кажутся скучнымиStTechnik: ↑ 08.09.2025 12:33Сейчас вот со вчерашнего дня убрал с постоянки HDR, настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR - ну такое. Вроде ничо, привыкаю как то. Но в HDR мне рабочий стол больше нравился, но зато мы видим все цвета такими, как их установили авторы в SDR - т.к. 99,99% всех интерфейсов и контента создаются в SDR и для SDR
Хотя, конечно, никто и не запрещает радовать себя постоянным HDR на рабочем столе/офисе/браузере - просто смысла особого нет, да и ресурс экрана быстрее расходуется...
-
Gold_Star
Member
Хоч і там збірка ОС на базі 24H2FirstTDM: ↑ 08.09.2025 14:30на Xbox работа с цветом кардинально отличается от Win 11
Ще одне спостереження. При виборі режиму відображення кольорів Native на 0-255 уся палітра в sRGB відходила в кислоту. На 16-235 навпаки, загальної різниці між вибором Native та Auto по більшості кольорів немає, при цьому на Native фікситься спектр по червоним напівтонам - відповідно червоний ніде не "вилазить" на фоні решти кольорів і немає певного червоного тінту в деяких сценах.
-
FirstTDM
Member
Но видяхи/дрова совсем другиеGold_Star: ↑ 08.09.2025 14:38Хоч і там збірка ОС на базі 24H2
О вкусах не спорим - имхо, тут разговор не лучше/хуже, а констатация того факта, что цвета/оттенки SDR при переключении в HDR сильно плывут, на некоторых объектах даже очень сильно...tablestikus: ↑ 08.09.2025 14:35Грався і так і не побачив щоб SDR не в HDR контенті виглядав краще без увімкнутого HDR
-
Gold_Star
Member
RDNA 2 з 52 CU (аналог RX6700XT)? Щось сумніваюсь, щоб AMD аж настільки би заморочувалась з драйверами...FirstTDM: ↑ 08.09.2025 14:47Но видяхи/дрова совсем другие
-
FirstTDM
Member
Про AMD ничего не скажу - очень давно на NVIDIA...Gold_Star: ↑ 08.09.2025 14:51Щось сумніваюсь, щоб AMD аж настільки би заморочувалась з драйверами...
А в целом и общем - это реальный кошмар: вкусы у всех разные, освещение у всех разное, мониторы/настройки разные (TN, VA, IPS, OLED), видяхи/дрова/настройки разные, версии/настройки Win разные, форматы картинок/фото/видео разные... и во всем этом зоопарке мы пытаемся организовать коллективную работу/общение по настройкам цветов/оттенков
О... забыл добавить - зрение у всех разное, восприятие цветов разное (частичный дальтонизм)... а еще кто-то сидит за монитором в "модных желтых компьютерных очках"...
Последний раз редактировалось FirstTDM 08.09.2025 15:02, всего редактировалось 1 раз.
-
Nutbar
Member
Я думав ми тут обговорюємо монітори і ПК. Хочете xbox та ТВ? - ок. Чесно - коробки в мене не має і ніколи не було, я не знаю як там працює відеоплеєр і чи розтягує відео 16-235 як це робить будь-який плеєр/рендерер на ПК.Gold_Star: ↑ 08.09.2025 13:58 Цікавий факт - в настройках Xbox при виборі повного діапазону RGB буквально вивалюється наступне попередження:Про що, власне, говорив навіть Вінсент на 23:15. Так кому мені вірити - своїм очам, інженерам майкрософту та професійному калібровщику, чи вам?Вне зависимости от того, поддерживается ли данная настройка вашим экраном, она может стать причиной потери светлых тонов изображения во время просмотра видео.![]()
Цитата Вінсента: "Багато людей будуть спантеличені, бо я і мій колега рекомендували PC mode для LG CX, але для sdr відео стандарт це 16-235, тому загалом і тут буде краще виставити стандарт (лімітед), якщо ви будете дивитись відео та грати в ігри. PC mode означає, що ви буде використовуватись повний діапазон 0-255, що може не відповідати роботі вашого ТВ, тому в загальному випадку краще використовувати стандарт, тому що більшість ТВ працюють саме в 16-235."
З ТВ раніше взагалі купа проблем було, бо ще й працювали лише з хрома сабсемплінгом 420 чи 422. Зараз майже всі повністю підтримують 444. Ну і повний діапазон та роботу з ПК також.
Та до чого тут це? Я ж не ставлю під сумнів все що ви пишете. Я не маю взагалі нічого проти вас особисто. Якщо написали маячню, то я конкретно на неї і вказую.Gold_Star: ↑ 08.09.2025 13:58 Тобто ви проти того, щоб людина на моніторі за 30к сиділа не зі стоковими налаштуваннями, при яких потрібно виставляти
Він не так підписаний. А трохи нижче там навіть пояснення з прикладом є, що 0-255 це для 8pbc.Gold_Star: ↑ 08.09.2025 00:32 "увімкнути RGB 0-255" (як і підписали цей параметр в настройках драйвера)
Оскільки в мене схожий ТВ, то можемо спробувати. В самому ТВ у вас HDMI black level: normal, low чи auto? Contrast enchancer вимкнений? А яке взагалі значення контрасту?Gold_Star: ↑ 08.09.2025 13:58 Якщо у вас є ідеї, чому в 0-255 в SDR іграх падають деталі в тінях - я з цікавістю прочитаю та перевірю у себе![]()
100%, тому й кажу, що майже так само. Цього намагались досягти, але нюансів дуже багато. І тут питання не про "більше/менше подобається", а про те як правильно. А правильно буде лише у відкаліброваному SDR режимі. Повністю з вами погоджуюсь.FirstTDM: ↑ 08.09.2025 14:30 Рабочий стол, элементы интерфейса - да, можно почти точно настроить, но как только презентации, не говоря уже о фото/видео, так цвета плывут куда угодно, а скриншоты под HDR с искажениями получаются и "на той стороне" начинаются проблемы, которые перерастают в общие проблемы взаимодействия сотрудников...
-
Gold_Star
Member
HDMI Black Level Auto (співставлення Full чи Limited з аналогічним параметром на консолі не міняє нічого, тому стоїть на Auto), Contrast Enhancer OFF (люта дичина, яка спотворює палітру в темних сценах), рівень контрасту раніше ставив на 50 (по ньому і була видна різниця), зараз стоїть 38 (немає кліппінгу в світлих сценах).Nutbar: ↑ 08.09.2025 15:00Оскільки в мене схожий ТВ, то можемо спробувати. В самому ТВ у вас HDMI black level: normal, low чи auto? Contrast enchancer вимкнений? А яке взагалі значення контрасту?
-
Striker
Member
Де рекомендують, яка у вас яскравість і контраст?StTechnik: ↑ 08.09.2025 12:33настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR
-
StTechnik
Member
Ну это для моего монитора, но думаю что это не важно. В принципе туже яркость можно и поднять. Я поднял до 40.Striker: ↑ 08.09.2025 15:18Де рекомендують, яка у вас яскравість і контраст?StTechnik: ↑ 08.09.2025 12:33настоил яркость - контрастность как рекомендуют в SDR
-
tablestikus
Member
Так в тому і справа що я не бачу оцих проблем з кольорами і відтінками.FirstTDM: ↑ 08.09.2025 14:47Но видяхи/дрова совсем другиеGold_Star: ↑ 08.09.2025 14:38Хоч і там збірка ОС на базі 24H2![]()
О вкусах не спорим - имхо, тут разговор не лучше/хуже, а констатация того факта, что цвета/оттенки SDR при переключении в HDR сильно плывут, на некоторых объектах даже очень сильно...tablestikus: ↑ 08.09.2025 14:35Грався і так і не побачив щоб SDR не в HDR контенті виглядав краще без увімкнутого HDR
-
FirstTDM
Member
Ну так отлично - нет проблем! Это же хорошо!tablestikus: ↑ 08.09.2025 15:32Так в тому і справа що я не бачу оцих проблем з кольорами і відтінками.
p.s. Многие говорят, что дизайнеры/профи - это "враги нормальных людей"... эти спецы рассказывают нам, что мы все "неправильно" видим цвета/оттенки...
-
tablestikus
Member
У відео десь 95% того що показано - по дефолту налаштовано з коробки. Єдине - це СЕС та профіль sRGBStTechnik: ↑ 08.09.2025 15:25Ну это для моего монитора, но думаю что это не важно. В принципе туже яркость можно и поднять. Я поднял до 40.
-
Nutbar
Member
Я правильно зрозумів, що ПК у вас немає і перевіряли все на хбоксі? Логіка роботи авто зрозуміла, просто хотілося б прибрати автоматику зі списку причин. Можно попросити у вас два фото з прикладами відео/гри де ви спостерігаєте проблеми: одне де буде на коробці лімітед (стандарт) а в телевізорі хдмі блек лоу, інше де на коробці буде ПК (повний) а в телевізорі хдмі блек нормал?Gold_Star: ↑ 08.09.2025 15:06 HDMI Black Level Auto (співставлення Full чи Limited з аналогічним параметром на консолі не міняє нічого, тому стоїть на Auto), Contrast Enhancer OFF (люта дичина, яка спотворює палітру в темних сценах), рівень контрасту раніше ставив на 50 (по ньому і була видна різниця), зараз стоїть 38 (немає кліппінгу в світлих сценах).
-
Vader
Member
Я тоже не вижу никаких проблем..выше комрады,извращенцы..вот и все..tablestikus: ↑ 08.09.2025 15:32Так в тому і справа що я не бачу оцих проблем з кольорами і відтінками.FirstTDM: ↑ 08.09.2025 14:47
Но видяхи/дрова совсем другие![]()
О вкусах не спорим - имхо, тут разговор не лучше/хуже, а констатация того факта, что цвета/оттенки SDR при переключении в HDR сильно плывут, на некоторых объектах даже очень сильно...
-
FirstTDM
Member
Согласен!Vader: ↑ 08.09.2025 16:50Я тоже не вижу никаких проблем..выше комрады,извращенцы..вот и все..
Ну, тут типа такая ситуация - хочется, чтобы на всех объектах в новом мониторе был эффект Вау! Супер!
А тот факт, что далеко не все сайты/презентации/фото/видео сделаны красиво, а особенно игры (тем более старые) - вызывает раздражение и желание что-то сильно подкрутить в настройках... имхо, это правильно, конечно, настраивать дрова/видяху/монитор, но если мультимедийный объект сделан криво/косо, то никакие "тайные" настройки не помогут, тем более прыжки SDR/HDR никак не улучшат ситуацию...
Достаточно просто проверить, например, популярные валпейперы - улучшаем монитор (TN - IPS - OLED) и внезапно! выясняется, что половина картинок сделано убого с точки зрения "красоты цветов", т.к. они очень старые и создавались еще на 6/8-битных мониторах (авторов не ругаем - так получилось)