Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
StTechnik
Member

Повідомлення

s_ova
Як краще налаштувати HDR
Ніяк. :)
В 99% случаев все настройки монитора в HDR режиме заблокированы.
FirstTDM
Member

Повідомлення

s_ova: 07.09.2025 11:32Взяв собі все-таки XG27UCDMG. Після iiyama G-MASTER GB2590HSU відчувається як дуже суттєвий апгрейд. І текст чіткий, і кольори "смачні", і дуже рівномірні.
Поздравляю! Очень заметный "прыжок вверх" по качеству! :super:
s_ova: 07.09.2025 11:32Як краще налаштувати HDR поки не зрозумів, той же дум з HDR якось може виглядати занадто яскравим
А никак не настраивается HDR - можно выбрать на мониторе только одни из режимов HDR - а настраивать надо внутри HDR игр - макс нит (белая точка), яркость/контраст, черная точка... проблема в том, что в разных играх разные настройки HDR - надо будет немного повозится с этим.
Свегер
Member

Повідомлення

Gold_Star: 07.09.2025 11:19 Не завжди. На оледах цей параметр відповідає саме за контрастність - міняється співвідношення яскравих участків до темних, саме тому за замовчуванням стоїть максимальний рівень, який іноді потрібно понижати задля уникнення contrast clipping. А на LCD його дійсно краще не чіпати - тому там він виставлений на 50% з усієї шкали.
Згоден. Можливо на Oled там трохи інша ситуація з регулюванням яскравості/контрастності.
...
FirstTDM
Просто, я знаю багато людей (яким від 30 до 50 років), які постійно, днем, в вечері, іноді вночі, працюють/грають за різними видами моніторів (IPS, VA, раніше були TN) і мають 100% зір, тому що правильно під себе, налаштовують освітлення і яскравість моніторів в першу чергу, і не мають жодних проблем. Якщо ж ви пишете, що "погано бачите дрібний текст чи деталі", то можливо вам потрібно передивитися і переналаштувати, щось в себе, щоб не було проблем...
FirstTDM
Member

Повідомлення

Свегер: 07.09.2025 12:31Просто, я знаю багато людей (яким від 30 до 50 років), які постійно, днем, в вечері, іноді вночі, працюють/грають за різними видами моніторів (IPS, VA, раніше були TN) і мають 100% зір, тому що правильно під себе, налаштовують освітлення і яскравість моніторів в першу чергу, і не мають жодних проблем. Якщо ж ви пишете, що "погано бачите дрібний текст чи деталі", то можливо вам потрібно передивитися і переналаштувати, щось в себе, щоб не було проблем...
Спасибо за добрые слова!

p.s. У меня зрение село до -3 еще в 14 лет - без мониторов, без смартфонов и т.д. С тех пор особо не меняется - значит я более/менее правильно выбираю хорошие мониторы и освещение... наверное... :)
Striker
Member

Повідомлення

Gold_Star: 07.09.2025 11:19Краще не треба, інший кольоровий простір і усе таке. Можна і SDR підкрутити по кольорам і піковій яскравості.
Тут я щось не зрозумів. Краще не вмикати HDR чи що ви мали на увазі?
Vader: 07.09.2025 10:38Мене все влаштовує пiсля калiбровки.
Калібровка через Windows HDR Calibration?
спойлер
Зображення
Gold_Star
Member

Повідомлення

Striker: 07.09.2025 15:55Краще не вмикати HDR чи що ви мали на увазі?
Ні, HDR потрібно вмикати для HDR-контенту. В любому іншому випадку він не зробить погоди, а по кольорам просто не відповідатиме рідній для SDR палітрі sRGB чи Rec709, через що буде помітний здвиг по гаммі.
Striker: 07.09.2025 15:55Калібровка через Windows HDR Calibration?
По факту ця програма впливає на HDR-додатки чи ігри, які не мають власного HDR-калібрування. Налаштувати можна, але це не вплине на основні настройки зображення, які ви задаєте в моніторі.
спойлер
У цього автора також багато корисного контенту по настройкам HDR в іграх.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Striker: 07.09.2025 15:55Тут я щось не зрозумів. Краще не вмикати HDR чи що ви мали на увазі?
Под виндой не совсем удобно сделано - обобщенно картинка такая:

SDR - это для интерфейсов винды/офиса/софта и 99,99% инета
HDR - включать перед запуском всех игр с поддержкой HDR и в самой игре настраивать яркость/контраст/точки белого/черного
Striker: 07.09.2025 15:55Калібровка через Windows HDR Calibration?
Имхо, параметр AutoHDR и калибровки HDR под виндой влияют только на старые приложения/игры без нативной поддержки HDR
Gold_Star
Member

Повідомлення

FirstTDM: 07.09.2025 16:42Под виндой не совсем удобно сделано
Що цікаво, на їхній же консолі зроблено грамотно - HDR вмикається тільки на підтримуваних іграх. І AutoHDR окремо вмикається для старих ігор.
Striker
Member

Повідомлення

Дякую за поради. Довго грався з налаштуваннями, вимкнув HDR (якось пізніще ще пограюсь) і без всяких відосів налаштував збалансовану для себе картинку. Спочатку було якось темно і вирвиоко, зараз стало норм. :) В іграх реально зацінив, що таке OLED, в темну пору в Сталкері, Hogwarts Legacy, Fallout 4, Shadow of the Tomb Raider та навіть Mass Effect 2 цікавіше виглядає (в ньому як раз автоматично включився HDR). Помітив, що матриця гріється по всій площі, на IPS такого не було. Яскравість 80-90 на робочому столі і 90-100 в іграх, нижче некомфортно. На IPS на робочому столі вистачало 50-60, в іграх 70. За чудові кольори платимо запасом яскравості.
Пробував Сталкер і CP77 з HDR, наче прикольно, але не дуже зайшло, якщо чесно. Пізніше ще спробую, можливо очі ще не встигли пристосуватися до такого.
Дуже цікаво буде порівняти з моїм минулим IPS, коли заберу з ремонту.
Vader
Member

Повідомлення

Striker
Шо греется?Где греется?У меня вообще еле теплое..Комнатная температура :dontknow:
Gold_Star
Member

Повідомлення

Vader
В спеку від матриці дійсно відчувається тепло. Але нічого критичного, тепло від усіх світлодіодів повинно кудись розсіюватись.
shnok
Member

Повідомлення

Свегер: 07.09.2025 12:31
Gold_Star: 07.09.2025 11:19 Не завжди. На оледах цей параметр відповідає саме за контрастність - міняється співвідношення яскравих участків до темних, саме тому за замовчуванням стоїть максимальний рівень, який іноді потрібно понижати задля уникнення contrast clipping. А на LCD його дійсно краще не чіпати - тому там він виставлений на 50% з усієї шкали.
Згоден. Можливо на Oled там трохи інша ситуація з регулюванням яскравості/контрастності.
...
FirstTDM
Просто, я знаю багато людей (яким від 30 до 50 років), які постійно, днем, в вечері, іноді вночі, працюють/грають за різними видами моніторів (IPS, VA, раніше були TN) і мають 100% зір, тому що правильно під себе, налаштовують освітлення і яскравість моніторів в першу чергу, і не мають жодних проблем. Якщо ж ви пишете, що "погано бачите дрібний текст чи деталі", то можливо вам потрібно передивитися і переналаштувати, щось в себе, щоб не було проблем...
Всі ці люди і я в тому ж числі сиділи на трубці. Так ось, в знайомих є 2 сина, і монітор зрозуміло що стояв в одному і тому самому місці, в одного зір погіршився в іншого ні, але один схожий по материнській лінії, інший ні. Тому я б взагалі піддав би критиці, що освітлення багато на що впливає. Коли читаєш книгу, так, це відчувається, а тут скоріше за все ДНК. Про те, що в багатьох зір погіршився в 13-15 років, також це спадкове, прочитайте, і монітори тут ні до чого. Кажу як чоловік, в якого дружина працює в сфері ДНК - РНК і білків.
Gold_Star
Member

Повідомлення

Striker: 07.09.2025 19:50Яскравість 80-90 на робочому столі і 90-100 в іграх, нижче некомфортно. На IPS на робочому столі вистачало 50-60, в іграх 70. За чудові кольори платимо запасом яскравості.
В розділі OLED Care, APL Stabilize стоїть на High? Також рекомендую вимкнути Sub-Logo Dim та Corner Dim.
Востаннє редагувалось 07.09.2025 21:28 користувачем Gold_Star, всього редагувалось 1 раз.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Striker: 07.09.2025 19:50В іграх реально зацінив, що таке OLED, в темну пору в Сталкері, Hogwarts Legacy, Fallout 4, Shadow of the Tomb Raider
Это отлично! :up:
Striker: 07.09.2025 19:50Помітив, що матриця гріється по всій площі, на IPS такого не було.
А что и где греется? Странно это... у меня весь экран комнатной температуры постоянно... и задняя часть холодная... странно слышать про греется... :eek:
Striker: 07.09.2025 19:50Яскравість 80-90 на робочому столі і 90-100 в іграх, нижче некомфортно.
А не много ли накручено вверх яркости/контраста?

Хм... а в управляющей панели для видяхи как ползунки - по умолчанию? Может там яркость/контраст/гамма прижаты - вот и приходится в мониторе выкручивать вверх?

Отправлено спустя 1 минуту 52 секунды:
FirstTDM: 07.09.2025 21:24Тому я б взагалі піддав би критиці, що освітлення багато на що впливає.
Соглашусь. Экран монитора ведь сам светится, а внешнее освещение просто стоит сделать комфортным. При слишком ярком свете - придется фркость на мониторе повышать.
shnok: 07.09.2025 20:52Про те, що в багатьох зір погіршився в 13-15 років, також це спадкове, прочитайте, і монітори тут ні до чого.
Похоже на мой случай...
Vader
Member

Повідомлення

Gold_Star
Не греется у меня экран!Ни сзади,ни спереди,все еле еле теплое..
FirstTDM
Member

Повідомлення

Gold_Star: 07.09.2025 21:23В розділі OLED Care, APL Stabilize стоїть на High? Також рекомендую вимкнути Sub-Logo Dim та Corner Dim.
APL Stabilize - такой опции нет, а всё остальное в Care установлено в ON - экран не греется, недостатков от Care не вижу. Яркость 24%, контраст 70% - по всем тестам и паттернам все оттенки отчетливо различимы
tablestikus
Member

Повідомлення

Vader: 07.09.2025 20:01 Striker
Шо греется?Где греется?У меня вообще еле теплое..Комнатная температура :dontknow:
У мене гріється тіки в районі БЖ, але так, тепленько і все, що досить логічно. Бо бува почина жерти 128Вт.
Striker
Member

Повідомлення

Gold_Star: 07.09.2025 21:23В розділі OLED Care, APL Stabilize стоїть на High?
Middle.
Gold_Star: 07.09.2025 21:23Також рекомендую вимкнути Sub-Logo Dim та Corner Dim.
Вимкнув, картинка стала яскравіша! Дякую. Але, як я розумію, це гірше для пікселів.
FirstTDM: 07.09.2025 21:26А что и где греется?
Поки була наклеєна плівка, я інколи торкався екрану в різних місцях, то повсюди було тепло, але не гаряче, як тут могли подумати. :laugh: Тільки що зняв плівку, то лапати вже не буду, невеликий нагрів є (врахуйте мою яскравість 90-100). Зараз, після відключення Sub-Logo Dim та Corner Dim, стало яскравіше і мені вже достатьно 65 яскравості для браузера.
Gold_Star
Member

Повідомлення

FirstTDM: 07.09.2025 21:34APL Stabilize - такой опции нет
На гігабайтах воно так називається. В інших моніторах це може бути Peak Brightness - настройка відповідає за встановлення максимального ліміту по яскравості. В SDR немає потреби ставити параметр нижче High, а в HDR вже можна ставити на самий нижній або OFF.
FirstTDM: 07.09.2025 21:34Care установлено в ON - экран не греется, недостатков от Care не вижу. Яркость 24%, контраст 70% - по всем тестам и паттернам все оттенки отчетливо различимы
Vader: 07.09.2025 21:29Не греется у меня экран!Ни сзади,ни спереди,все еле еле теплое..
У мене телевізор стоїть у світлій кімнаті з повним денним освітленням з ранку до самого вечора. Яскравість вдень працює на 100%, після заходу сонця знижується на половину через датчик освітлення. "Енергозберігайки" вимкнені, з ними яскравість бігала у відповідність з контентом на екрані.
Striker: 07.09.2025 21:45 Але, як я розумію, це гірше для пікселів.
Та ні, це насправді некритично для QD-OLED панелей третього покоління. До того ж, яскравість в SDR все одно не є високою, тому можна не хвилюватися за "вигорання".
Поставте на High, а там вже повзунком яскравості виставте той рівень, який буде комфортний для ваших очей.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Striker: 07.09.2025 21:45Зараз, після відключення Sub-Logo Dim та Corner Dim, стало яскравіше і мені вже достатьно 65 яскравості для браузера.
Ааа... так дело было во включенных опциях - тогда понятно... теперь 65% яркости - это нормально...
Відповісти