Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
Deadpool
Member

Повідомлення

StTechnik: 27.08.2025 16:36Да госпади иисусе. ВО ВСЕХ подобных датчиках принцип одинаковый. Вода крутит колесо с магнитом, который щелкает герконы в электронике и считает. Хоть китай, хоть не китай
:(
Не у всіх однакове.
Як мінімум три типа конструкції є. Один взагалі без рухомих елементів.
cluster_edge
Member

Повідомлення

Так, я пришел, посмотрел, поплакал. Влеплю минусов за незнание матчасти.
Deadpool
Member

Повідомлення

StTechnik: 24.08.2025 10:19Поделюсь немного «опытом». Очень хорошо чистит и убирает налет от воды в водоблоке…. SIF анти-налет. Так и называется. Пена такая в распылителе. Потом промывается в дистиллированной воде хорошо - и он как новый. Никелированную поверхность не трогает. Достаточно деликатно к поверхности. Акриловую крышку тоже можно им.
Ну акуратно треба з тим міфом. Тут буває від лимонки у людей хром облазить, а це на секунду офіційні рекомендації виробників аля ЕК, альфа.
Добре якщо все ок, але я б якийсь фіт напевно помив і поклав стояти для тестування.

Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
StTechnik: 27.08.2025 09:45чувствительность по нижней границе намного лучше. Именно из за конструкции Датчика.
Там є лінійка флоу датчиків однакової конструкції під різні граничні потоки. Тобто після якогось потому вони показують погоду на Марсі.
cluster_edge
Member

Повідомлення

Deadpool: 27.08.2025 17:57
StTechnik: 24.08.2025 10:19Поделюсь немного «опытом». Очень хорошо чистит и убирает налет от воды в водоблоке…. SIF анти-налет. Так и называется. Пена такая в распылителе. Потом промывается в дистиллированной воде хорошо - и он как новый. Никелированную поверхность не трогает. Достаточно деликатно к поверхности. Акриловую крышку тоже можно им.
Ну акуратно треба з тим міфом. Тут буває від лимонки у людей хром облазить, а це на секунду офіційні рекомендації виробників аля ЕК, альфа.
Добре якщо все ок, але я б якийсь фіт напевно помив і поклав стояти для тестування.

Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
StTechnik: 27.08.2025 09:45чувствительность по нижней границе намного лучше. Именно из за конструкции Датчика.
Там є лінійка флоу датчиків однакової конструкції під різні граничні потоки. Тобто після якогось потому вони показують погоду на Марсі.
Те которые MPS серия - работают по принципу разницы давления, поэтому у них есть и граничные значения, где они будут показывать точно, и тонкости правильной установки. У механических такой проблемы нет, но есть вариант услышать шум
StTechnik
Member

Повідомлення

cluster_edge: 27.08.2025 17:49Так, я пришел, посмотрел, поплакал. Влеплю минусов за незнание матчасти.
Я надеюсь твоя жизнь при этом кардинально улучшилась.
Deadpool
Я писал уже. Меня НЕ ИНТЕРЕСУЕТ точность. Я мог вообще туда визуальную крутилку поставить и забить титановый болт. Мне просто достаточно знать - поток есть/потока нет. Лет так за 12 работы с водяным охлаждением я ниразу у себя не наблюдал ситуацию когда поток 6 литров в минуту прям эффективнее чем 3 литра в минуту.2 градуса на процессоре - это в рамках погрешности. Есть другие истории? Пожалуйста в студию.
Deadpool
Member

Повідомлення

Для початку. Вам треба розуміти про що ми ведем розмову і чому гигикаєм з того.
Перед тим я там внизу гору матеріалу почитаєте і фоток глянете що я приніс. Ось є класний дядько, який доступно провів тестування отих "візуальних датчиків потоку" і норм датчиків.
ЯКЩО візьмете знов не те і не покаже бо не фіксує ваз мізерний потік, то не потрібно потім тут писати що не попередили.
https://www.igorslab.de/en/barrowch-fbf ... cooling/2/

Датчики з магнітами на крильчатці, оберти знімає датчик в корпусі. "High Flow" старі але перевірені версії.
Aquacomputer High Flow від 40 і до 600/1500 літрів на годину.
спойлер
Зображення
Зображення
Відкрив для себе ультра-звукові вимірювальні пристрої які взагалі не впливають на потік. ось і 4ртий тип датчика.
спойлер
Зображення
MPS Flow 100 мін-макс потік 20 - 100
MPS Flow 200 мін-макс потік 40 - 200
MPS Flow 400 мін-макс потік 80 - 800
потребують контроллера.
Як писали вище, вони не мають рухливих механізмів для зчитування показника, інших принцип на різниці тиску. + не сповільнює потік нічого не рухається і не крутиться.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Aquacomputer Flow Sensor High Flow NEXT/LT мін-макс потік 35 - 100
з екранчиком самостійне, де один порт і без корпуса потребує окремо ще контроллеракви, можна квадру недорогу навіть.
мають ротор-крильчатку з магнітами + сенсори в корпусі.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
ці датчики показувати можуть з коробки +- шось правдиве дуже і не потрубують колібрування при встановленні.

а є кагорта китай і брендового на простому шим сигналі аля вентилятори як, де схована крильчатку, турбінку, лопасть яка крутить вал з якого знімаються сигнали про кількість обертів вала і на цьому будеється формула для того щоб вивести собі показник потоку. МОжна математично вимірюючи діаметр, густину, кількість обертів зробили формулу і вивести якийсь показник, але він буде в 99%брехати. Тому переважно їх калібрують аквовським, беручи поганяти на пару днів у когось, щоб внести корегуванн в показники і мати вже нормальний розхід.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Просто залишу це тут:
спойлер
Зображення
.
Це фото з статті яка вказана по початку мого повідомлення.

Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
StTechnik: 27.08.2025 18:32Есть другие истории? Пожалуйста в студию.
ГДС різних типів мікроканальних систем в водоблоках для вас жарт? ) це пряма ефективність від потоку.

Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
StTechnik: 27.08.2025 18:32Я писал уже. Меня НЕ ИНТЕРЕСУЕТ точность.
Нехай. Але ми маєте орієнтуватись в тому залізі якщо такий великий досвід. Щоби чітко сказати я знаю що гівно але хочу оттаку цяцьку. А не тому що "вони всі одінаково працюють". Це і здивувало всіх власне)))

Відправлено через 5 хвилин 42 секунди:
StTechnik: 27.08.2025 18:32Мне просто достаточно знать - поток есть/потока нет
візуальна крутілочка то любов. сам юзаю таке.
StTechnik
Member

Повідомлення

Deadpool
Aquacomputer Flow Sensor High Flow NEXT/LT мін-макс потік 35 - 100
Ну вот такое я возьму на след неделе. Не проблема. Я сильно поржу если оно тоже считать не будет. Хотя по идее должно. Все остальное мне по дизайну не идет.
Прям не знал что тут такая «святость» с этими датчиками. :D все такие ученые прям.
Хотя у половины раньше помпы от аквариумов стояли.
Но то такэ. И кстати да. На минусы мне так плевать что аж неудобно :D
Deadpool
Member

Повідомлення

Deadpool: 27.08.2025 19:37Aquacomputer Flow Sensor High Flow NEXT/LT мін-макс потік 35 - 100
Бляха. Опечатка. Там 35-1000 заявлено виробником.

Відправлено через 18 хвилин 31 секунду:
StTechnik: 27.08.2025 20:15Я сильно поржу если оно тоже считать не будет. Хотя по идее должно. Все остальное мне по дизайну не идет.
Не буде, якщо потік менше 35-40, в мене був на тестах хай флоу LT плюс квадра аквовська. Вона самостійна і можна флоу до квадру і в пк.
Хороша штука.
З екраном візуально можна одразу контролювати. Теж збс.
StTechnik: 27.08.2025 20:15Прям не знал что тут такая «святость» с этими датчиками. все такие ученые прям.
Та немає святості. Це просто як би сказати в мене двигун на паливі. Всі вони однакові, поршень там туди сюди, всі діла.
І всі такі в афігу бо двигун внутрішнього згорання то бляха це ціла гора різних, на різному паливі, різної конструкції.

А при цьому тут якби ефективності контуру більшої коли хочеться, без розуміння потоку рідини немає що глядіти. Ну хіба мікроканалки широкі.

Просто щоб розуміли, тут, на форумі, є наркомани які по приколу розганяли 666літрів в контурі з морами.

В мене в системі з однією помпою на гдсних радіках з гдсними водоблоками відверто мало однієї помпи. Ефективність системи гірша ніж якби це все зібрати на китайських компонентах.... Відповідно а нахіба таке тоді робити?) якщо вже дістав я собі мікроканалки що фіг почистиш навіть, і на проц і відло, радіки в мене які були ті стоять, а це вінегрет різного Китаю який має погані показники гдс. То ставиш дві помпи і маєш вже гарні результати.
Але то все є індивідуально. Бо у кожного різне залізо. Мені флоу датчик для того і треба був, зрозуміти чи достатньо помп.

Я тоді сидів на китайських клонах р60. Аля р67ф чи тому подібних. Після того як дістались водоблоки на проц ек/оптімус відяшки мінялися і там після Китай ватера і старого ЕК вже пішли хеткіллер/сучасний ек з активним бекплейтом, оптімус.
Я поняв що треба щось робити і цьому процесі і товариш мені прислав на тести датчик і помпу д5. Заміряв кучу всього. Тут навіть були веретку від мене колись. Багато....
Загалом сижу наразі на д5/775в3, бо тупо давлять відверто краще. На складному контурі де 9секцій і два оптімуса стояло юзав дві д5. Однієї стало мало коли зібралось 5950х+3090.
Одна помпа норм була з 2700х+2080ті ще. І то!!! З нюансами.

Китай пімпи валябться без діла або підкидую в тестові стенди чи товаришам в прості контури з простими ватерами )))

Деякий час доречі юзав дві р60 і вони теж справлялись хоча і не так добре і не так тихо як д5.

Відправлено через 1 хвилину 13 секунд:
StTechnik: 27.08.2025 20:15Хотя у половины раньше помпы от аквариумов стояли.
Я почав воду вже коли були Китай тихі помпи.
Ставив воду на р9 290.
Це було прекрасно і недорого і тихо)))

Відправлено через 4 хвилини 38 секунд:
Все. Можете відкривати вікна. Я надушнив.
StTechnik
Member

Повідомлення

Deadpool: 27.08.2025 21:47Я надушнив.
Та ні. Ти як раз в адекваті і знаєшь шо ти робиш. Справа в тому, що у кожного свій сценарій того що він хоче і може. Для прикладу - я не то, щоб хвора людина на СВО, але це як подивитись. Я не могу собі уявити що я на приклад сиджу на повітрі чи на АИО якомусь. Тільки вода, тільки кастом. Але дуже перфекціонно. Щоб і візуально був кайф. А іначе навіщо.
Іншим потрібно тільки візуал. Тобто вони можуть пожертувати 5-15 градусов заради якогось стрьомного рішення. Паралельної разводки труб, мадо ефективного радіка, чого то ще. А треітм - ім тільки ефективность - вони соберуть контур з гівна і палок, аби були низже темпи і пофик як це виглядає.
Я якщо честно нікого ні в чому не хочу спонукати щось робити так, або інакше. Кожен робить як важає йому привабливим. Але і мені не треба нікому нічого доказувати. Я в цю ігру с СВО вже виграв. І мене повністью все влаштовує. :-)
Просто хотів темку трохи разкачати. До речі так і не знайшов той контур про який тут розповідали. Якісь ультимативний.
Sanьka
Member

Повідомлення

Deadpool: 27.08.2025 21:47Я почав воду вже коли були Китай тихі помпи.
Ставив воду на р9 290.
Коли я ставив пімпу на радік 4870, то були заводські ТермалТейки Р400 і Р500. З дикими не розбірними ватерами, і більшістю комплектухи без різьби, в тупо на зажимах(зате з чудовими УФ активними шлангами). У р500 тільки був стандартний сьогодні 1/4.
Мав обидві, зараз їх потужність виглядає смішно. Але тоді вистачало.

Не знаю хто юзав акваріумні помпи, але як тільки з'явились заводські ватери, разом з ними з'явились заводські помпи.
Deadpool
Member

Повідомлення

Ну для мене, вже не згадаю ціну, але наче щось тіпа 270 я шось таке грн за р67ф сіскулінг було просто святом, потім здорожчали все на плівку через доставку чи шо там. І вже ціна була біля 380-450грн за просту, тиху помпу початківця, яка нормально качає прості в середні системи, недорога, перепродати можна вигідно без сильної втрати в ціні.

Брав навіть не одну їх, і не одній людині. Де мало однієї, ставим дві і збс. І надійно і недорого.

Але коли трішки варишся в тому і хочеться вже і ефективність і тихо то звісно тут ми прийдем до святої святих д5 і її варіацій.

Чисто для мене 775в3 в топі латунному це взагалі ікона того яка має бути помпа для кастома. Це той момент коли помпа перестає бути найгучнішим елементом системи.

Взагалі ми вже маємо декілька років розвитку систем водяного охолодження, і можна та варто би якусь навіть вікі чи FAQ з тим що від кого пішло, які рішення існують. Бо все це наразі рлзмазано по форумам, чатам профільним, особистим переписка з власниками тої чи іншої комплектухи.

Нетрадиційні форми кохання породили русню мать його туди... Щоб їм ікалось.
Вже давно би завершили роботу над файлами і фак чи статтями на тему кастома. Гілка прям мала розвиток, нову кров стабільну.
Маю чорнові нотатки FAQ та гайда великого.
Але такого щоб з похідними, хто в кого стирив, хто на кого похожий, класифікація помп чи різняться клнструкційно, ватери, та тіж датчики потоку. Банально от вище повідомлення несе вижимку тупу але для нового користувача одразу показує є таке і таке для таких і таких задач. Все. :weep:
Колись буде час, все ж зробимо файно.
StTechnik
Member

Повідомлення

Все, поехала вот эта приблуда.
https://shop.aquacomputer.de/Monitoring ... :3953.html
Посмотрим что воно такэ.
Я предвижу - она покажет что у меня качество жидкости - фигня полная и придется еще заказывать мой любимый Mayhems XT1. :D
И этому процессу не будет конца.
Deadpool
Member

Повідомлення

StTechnik: 28.08.2025 15:29И этому процессу не будет конца.
Ще лікшилд потім добереш, щоб не гратись з заправкою системи і зливанням. І рівень безпеки вище стане для дорогого кастома і цяцька новенька для кастома буде)
Воно вміє працювати з хайфлоу. Теж аква виріб.
StTechnik
Member

Повідомлення

Deadpool: 28.08.2025 18:50щоб не гратись з заправкою системи і зливанням
Так у меня ноль проблем с заправкой и сливом. И протекать нечему. Все резинки поменяны, все проверено и качественно собрано. Система сливается спокойно. Внизу кран, сверху есть порт для подачи воздуха. Все сливается за 5 минут не переворачивая корпус.
StTechnik
Member

Повідомлення

Небольшой апдейт о гребаных датчиках потока (знаю, что вам же сильно интересно) :D
Короче заметил на текущем датчике - когда температура воды достигает примерно 40 градусов - эта зараза каким то чудом начинает считать. Но достаточно странно - с определенными "тиками" примерно в секунду показывает расход 3.90 Л/мин и опять в ноль. Видимо это минимальное значение которое оно может посчитать. И вот прикол в том, что делает оно только когда вода "подогретая". Видимо имеет место небольшое расширение, давление чуть увеличивается и вот такая вот ерунда. На истину не претендую. Как то пофик, т.к. на замену уже едет нормальный датчик.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

StTechnik
Дуже просто перевірити мінімалку лічільника - додавайте помпі по 100рпм і робіть висновки.

Ще таке може бути якщо лічильник підключений в 4pin pwm як "вентилятор", то материнка мінімальні оберти може ігнорувати.
StTechnik
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Класная мысль :up:
Была бы, если бы у меня помпа не была на максимуме итак. :D
Ну и как бы не сильно интересен минимум счетчика который через неделю заменится на нормальный.
И да, я в курсе что в идеале не помешала бы вторая помпа, но не хочется все переделывать и городить колхоз. Температуры меня уже устраивают.
cAkeJJ
Member

Повідомлення

StTechnik: 02.09.2025 16:17 a_z_z_y
Класная мысль :up:
Была бы, если бы у меня помпа не была на максимуме итак. :D
Ну и как бы не сильно интересен минимум счетчика который через неделю заменится на нормальный.
И да, я в курсе что в идеале не помешала бы вторая помпа, но не хочется все переделывать и городить колхоз. Температуры меня уже устраивают.
Ти ж казав в тебе нема на цей датчик зайвого юсб порта на мамці, знайшовся я так розумію? :laugh:
StTechnik
Member

Повідомлення

cAkeJJ
Купил разветвитель LianLi 1 на 3 USB2 завтра заберу. Получится еще лишний порт один. Тебе спасибо кстати за наводку на датчик. Я чет совсем про Акву забыл. Хотя уважаю их продукцию и водоблок на проц их уже второй сокет удачно переживает. :up:
Neonovi4
Member

Повідомлення

що взяти для i5 14600kf ?
Відповісти