Выбор материнской платы для платформы AMD

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
Qntality
neadekvato nachalnego

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD

Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ

Так же рекомендуются к прочтению:

процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
Bjoern
Junior

Повідомлення

Nutbar: 25.08.2025 01:32
ALEX-SS: 24.08.2025 20:53 А какой у вас проц убила плата асрок?
9800X3D, рівно два місяці пропрацював. Той що зараз вже десь чотири. Налаштування, пам'ять - все те саме.
ALEX-SS: 24.08.2025 20:53 Еще хотел спросить какая у вас память и как с ее разгоном на этой новой плате :shuffle:
(Планирую 2х32гб на 6400 брать, вот незнаю поедит ли так на 9800х3д) :insane:

2х32 на чіпах Hynix A-die, виробник плашок Goodram. З коробки 6000cl30, я виставив cl28 і позатискав вторинні.
Але це вам трохи в іншу тему. Точно можу сказати, що за пам'ять можете не хвилюватись. Що 6000 що 6400 це дитячі швидкості для цих чіпів.

Та нюанс в тому, що паралельно з пам'яттю треба гнати контроллер пам'яті. І частота пам'яті має бути кратною. На 3100 контроллер скоріш за все поїде, насправді і на 3200 багато в кого працює, але виграшу від того майже 0 і залежить це від можливостей процесору, а не материнської плати. Правильно вище сказали, що якщо не треба якісь специфічні фічі (я от дуже пост коди хотів, наприклад), то можна вибрати щось значно дешевше.
А яка у вас плата була на якій згорів.І на якому біосі ви були?Підскажіть будь-ласка якщо не важко
Nutbar
Member

Повідомлення

Bjoern
Та то давно було, зараз вже зовсім інші біоси, моя інформація буде не актуальною. Та якщо все ж цікаво, тут детальніше писав. Плата B850 Steel Legend
PerfectO
Member

Повідомлення

у меня MSI B450 Tomahawk Max с разными слотами PCI Express:
1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E4, supports x4 mode)1
3 x PCIe 2.0 x1 slots1
PCI_E4 will run x2 speed when installing devices in PCI_E2/ PCI_E3 slot.

какие платы расширения PCI E с USB 3.0 мне надо купить, чтобы я смог подключить много разных USB устройств?
спойлер
{09BC34AC-1571-4D7E-837E-B7249F449DBB}.png
например, вот таких платы 3 шт. я смогу подключить и пользоваться? или есть лучше решение?
спойлер
{6C073665-201F-4E78-AB86-612E0E482491}.png
или такая плата на 7 слотов, но не вижу у нее внешнее питание, что даже лучше предыдущего примера. но в чем разница, если нет внешнего питания от БП? чатгпт говорит, что бех внешнего питания могут быть проблемы с подключением HDD/SSD и зарядкой смартфона, но у меня задачи подключить туда донглы от мышек/клавиатур/наушников и обычные флешки памяти 3.0 с данными. получается мне можно купить без доп. питания.
спойлер
{80845A70-CD01-4F0A-ACC1-5EAA4A7B6F0F}.png
artko
Member

Повідомлення

PerfectO: 31.08.2025 02:08например, вот таких платы 3 шт. я смогу подключить и пользоваться? или есть лучше решение?
зможете. в слоти pci-e 1x (pci_e2, pci_e3, pci_e5). під донгли клавіатур зійде. ( на всі порти одного контролера швидкість в межах pci-e 2.0 1x ~500мб/сек)
слот pci-e4 займати в такому випадку не можна.

а чим звичайний usb хаб не влаштовує, якщо не треба особливо швидкості?
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

PerfectO: 31.08.2025 02:08у меня MSI B450 Tomahawk Max

Супер. Значит Вы уже выбрали? Тут выбор плат(ы), а не

Это тематическая ветка, если не заметили.
PerfectO: 31.08.2025 02:08задачи подключить туда донглы от мышек/клавиатур/наушников и обычные флешки памяти 3.0

На некоторые контроллеры требуются отдельные драйверы, что означает недоступность подсоединённых девайсов без загруженной ОС (с дровами).
Чего не будет в случае выносного отдельного хаба (с внешним питанием). Если девайсов 4+ шт, то внешнее питание (отдельный БП) маст хэв. Даже если это флешки. Вряд ли у Вас там 7 клавиатур будет. Есть ещё финты ушами в стиле один коннектор=дата+питание, а второй - чисто питание (увеличение общей мощности), но всё это дичайший оффтоп здесь.
vikpvv
Member

Повідомлення

waryag: 16.08.2025 19:42
vikpvv: 14.08.2025 22:33зараз замовив для неї 5700х,чисто подивитися як справлятись буде, хоча по оглядах тримає спокійно 5700х3д
5700х3д зажатий по частоті, тому холодніше за 5600.
2600х, хоч і легко охолоджується, жере більше за новіші нон-Х проци на А-платі.

Вбудовані датчики можуть брехати (хоча й тепловізор може мати похибку). І взагалі, температура повітря і продув можуть впливати навіть при інших рівних.
Прийшов 5700х ,нормально він себе веде на цій платі ,,так як і на інших платах в оглядах,даю скрін бо пообіцяв ,це без андервольтінгу
спойлер
Знімок екрана (1256).png
LiquidStorm
Member

Повідомлення

vikpvv: 02.09.2025 00:155700х ... скрін
Шось слабонько CB23 витиснув :shuffle:
спойлер
image_id_2983126.jpeg
vikpvv
Member

Повідомлення

LiquidStorm: 03.09.2025 09:30
vikpvv: 02.09.2025 00:155700х ... скрін
Шось слабонько CB23 витиснув :shuffle:
спойлер
image_id_2983126.jpeg
Ця плата не для витискувань, в стоці яу і на інших працює, скрін ваш з андервольтом і фіксованою частотою
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Раз сам запитував в темі про "материнку", то відпишу кілька особистих вражень по тій, що в результаті придбав - MSI MAG X870E Tomahawk Wi-Fi (sAM5, AMD X870E, PCI-Ex16) - може кому такі дрібнички будуть цікаві (бо я сам на таке звертаю увагу).

► По-перше, "цеглина" - ще та
спойлер
(по вазі), по відчуттях десь ніби не менше 1 кілограма :) - по більшості випадків маючи справу майже завжди з бюджетними "досками", я уже й забувся, що таке НЕ "тяп-ляпна" обв'язка.

► Так звані "EZ DIY"-моменти... тут і плюси, і мінуси, і "ні-те-ні-се".
► Сподобався комплектний "шнурок"-подовжувач для обв'язки "розсипухи" передньої панелі системного корпуса. Не те щоб було дуже складно вчергове "грати в дартс" тими конекторами, але коли в тебе не бюджетний корпус з кожухом БЖ і "материнка" практично "стоїть" внизу на ньому, а поруч проходить пара "дерев'яних" кабелів від того ж БЖ, то це прям дуже корисною фішкою виявилося для надійної фіксації - без "синьої ізолєнти", звісно, не обійшлося, бо кабель-менеджмент на "дерев'яних" кабелях це безжалісна процедура, довелося додатково фіксувати.
► Табло з виводом нумерації посткодів або іншої інфи - ... в контексті збільшення ціни на "материнку" його могло б і не бути, але особисто мені на певному етапі дана приблуда підказала затримку під час перших запусків, а також скрінила температуру "проца" на перших етапах (коли у мене були сумніви щодо правильності встановлення процесорного кулера), яку заміряти, окрім як епізодично через UEFI, по інакшому було ніяк.
► "Зручні фіксатори М.2 і відповідних радіаторів..."... Так скажу: мені аж ніяк не складно і більш спокійно було б по старинці прикрутити гвинтом спочатку ссд, а потім поверху і радіатор. Якщо сам ссд на ту "відкидну пімпочку" ще більш-менш нормально щільно фіксується, то от застібка радіатора - має люфт в діапазоні десь до 1мм: банально мікро-шурупи, якими застібка кріпиться до радіатора - недокручені і закрутити їх щільніше немає змоги ніяк абсолютно, ніби шурупи вперлися в сам радіатор, а шляпками своїми ще не піджали застібку до упора. "Косяк" з цією застібкою - не критичний, напевно, так як при стандартній, тривалій, безперервній роботі з копіювання/записування хвилин на 40 температура ссд-шки по моніторингу більше 45 градусів не підіймалася... Все-одно відчуття недоробки тут - залишається (самий нижній радіатор, на 4-й слот М.2, що кріпиться аналогічним способом - аналогічно має такий самий люфт на шурупах, які чорта-з-два підтягнеш).

► Температури... :D Я не про зафіксовані інструментально в ряді оглядів "материнки" - тут і так зрозуміло, що все в нормі, я зараз про - чисто на дотик. Почати з того, що АК620-й, коли на 9 9900х моніторингова температура в 76 градусів, навіть в основі своїх трубок, біля самої площадки - ледь помітно теплі, можна сказати - кімнатної температури - але робота і охолодження "проца", то окрема тема... А щодо "материнки", то трохи прикололо нагрівання і тепловідведення: радіатори ВРМ - ледь теплі (в постійному режимі копіювання/запису, браузингу і рендері 2D-графіки - температури "проца" в діапазоні 55-68 градусів), радіатор М.2 - помірно гарячий, а от радіатор "логіки" - на грані терпимого: на дотик руку втримати на радіаторі уже практично майже неможливо. Зрозуміло, що під радіатором там, в "Е"-версії, два чіпа, але ЩО вони там так шалено "кип'ятять" - незрозуміло (по крайній мірі я тепер додатково розумію, чому батарейку з під цього радіатора, як у версії Х870, забрали куди подалі... і впихнули під радіатор ВРМ!!! :idea: )

► БІОС "липневої" "материнки" був прошитий червневою версією - на цій версії, під час першого пробного пуску, автоматом проставився ХМР2 на 6400МГц/CL32, UCLK=MEMCLK/2 і РВО на "авто". Після прошивки на останню, вересневу версію - більшість налаштувань стояли на "авто" і "оперативка" - на базовій 4800МГц/CL40; поки-що вручну виставив лише EXPO2 (6400МГц/CL32) і UCLK=MEMCLK - решту налаштувань (включно з "авто"-РВО) не змінював, поганяю попередньо систему по різних "роботах" і тестах в такому форматі - побачу далі в яку сторону копати ("курвити" - в будь-якому випадку потрібно буде). Але поки є таке попереднє враження, що "проц" "залочений" "материнкою" - одним з її "ШІ-профілів" - на 75 градусів, так як вищої температури поки на "проці" не фіксував, що, в контексті "кімнатної" температури АК620 і максимальної частоти в 5650МГц всього лише на 1-2 ядрах одночасно, говорить про те, що "проц" скидує частоти... З іншого боку я ще не давав "процу" гарненько проср... прогрітись - там побачимо.
► Що до роботи UEFI, то поки що є лише запитання до незрозумілого зчитування роботи 3-х вентиляторів, зав'язаних на шим-контролері системного корпусу: БІОС не позначає підключення шима до sys-fan-а, але разом з тим відпрацьовує "авто"-регулювання на рівні 60% і ручну "криву" регулювання по обертах вентиляторів (по напрузі, до речі - ні, як ти криву не виставляй - молотять на максимумі).

► "Флешка" з ПО в комплекті - річ не обов'язкова, але приємна, коли попередньо немає як під рукою закачати "інтернетовські" драйвера, там - практично повний комплект всього, що "вінда" не в змозі поставити "з коробки".
► Трохи незвична установка "візуально-іменного" аудіо-драйвера - можливо проблема з самою ОС, так як відсутня піктограма драйвера в треї і я деякий час гадав, що вікно налаштувань банально "вирізали" з драйвера "аудіо-ріалтека", аж поки не знайшов його ручний запуск серед стандартних програм.
► Такі перші враження; що до функціональних налаштувань - далі буде (напевно): потрібно детальніше розібратися з "нутрощами" багатоядерних систем на базі АМ5, бо поки що досить поверхово там "плаваю"...
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

МОНАХ: 09.09.2025 14:57так як відсутня піктограма драйвера в треї

Её там нет со времён Windows 10 - с подключением (с).
Отзыв - как обычно от Вас - вода-водой, полезного ноль :gigi:
МОНАХ: 09.09.2025 14:57шим-контролері системного корпусу

Не знал что у корпусов бывает ШИМ-контроллер :lol: Извините, не смог мимо пройти.
И да, в шиме И - это импульс, соотв. ШІМ, если Вы уже украинский используете.
В общем пан купил вундервафлю и удивился, что она подходит для сборки в обычном корпусе, включается и даже работает! Чудеса да и только :rotate:
МОНАХ: 09.09.2025 14:57далі буде (напевно)

:popcorn:
МОНАХ
Member

Повідомлення

acm_fan: 09.09.2025 15:24 Отзыв - как обычно от Вас - вода-водой, полезного ноль :gigi:
► Лише ті моменти, на які я не очікував або які йшли "довісом за вундервафлю" (і які раптом в тій чи іншій мірі виявились позитивними або ні)... - який же тут "відгук": про плату, як я і написав був вище, вже все сказано у відповідних оглядах - тут вона не здивувала: що вибиралось - те і отрималось.
спойлер
acm_fan: 09.09.2025 15:24 Её там нет со времён Windows 10 - с подключением (с).
Не в Windows справа... хоча, якщо Ви маєте на увазі рік виходу Windows 10, то - погано, що прибрали: доведеться тепер на "панель" швидкий доступ виносити.
acm_fan: 09.09.2025 15:24 Не знал что у корпусов бывает ШИМ-контроллер :lol: Извините, не смог мимо пройти.
► ОК, най буде "корпусний шІм-хаб для вентиляторів", :gigi: якщо пану принципово. У мене на старому корпусі до такої ж корпусно-комплектної плати був приторочений органоліптичний регулятор, тому й написав по звичці "контролер" (хоча в останньому випадку регулювання відбувалося по напрузі).
► Наглядно, що саме малось на увазі
спойлер
Зображення
acm_fan: 09.09.2025 15:24 В общем пан купил вундервафлю и удивился, что она подходит для сборки в обычном корпусе, включается и даже работает! Чудеса да и только :rotate:
► Пан купив "не зовсім зрозумілу звірюшку" в якості охолодження для процесора і виявилось, що вона таки якось відводить більшу частину тепла з 9900х - от тут "чудєса-да-і-только!" - отут пан здивувався, не те слово. :gigi:
► А що стосується материнської плати, то, повторюсь - в абсолютній більшості моментів все очікувано і це добре, що "материнка" здивувала тільки такими дрібницями як, наприклад, вага.
phd_eng
Junior

Повідомлення

Добрий день.
Під 7700 (або 8700F, ще не вирішив) яка материнка краща? З тим, щоб через 2 роки проц замінити на щось з 12 ядрами (під обчислювальні задачі, без ігор).
Gigabyte B850M D3HP (sAM5, AMD B850, PCI-Ex16)
ASRock B850M Pro-A (sAM5, AMD B850, PCI-Ex16)
Gigabyte B650 Gaming X AX V2
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

В диапазоне ~ 7к грн сейчас интересна Asus TUF GAMING B650M-E WIFI. Есть собственно Wi-Fi, и VRM на базе DrMOS (сборок), а не простых транзисторов.
Может не влезть толстая ВК, но если
phd_eng: 12.09.2025 23:53під обчислювальні задачі, без ігор
это не так важно?
Остальное можете сами сравнить:
AM5 Motherboards Sheet (X870/X670/B850/B650/B840/A620)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... y_6hv8sPs/
lordep
Member

Повідомлення

phd_eng: 12.09.2025 23:53 Добрий день.
Під 7700 (або 8700F, ще не вирішив) яка материнка краща? З тим, щоб через 2 роки проц замінити на щось з 12 ядрами (під обчислювальні задачі, без ігор).
Gigabyte B850M D3HP (sAM5, AMD B850, PCI-Ex16)
ASRock B850M Pro-A (sAM5, AMD B850, PCI-Ex16)
Gigabyte B650 Gaming X AX V2
З обраних варіантів цікаво виглядає ASRock B850M Pro-A.
frostofrost
Junior

Повідомлення

Підкажіть чи є проблеми зі звуком на MSI Pro B650-A Wifi ?

Отправлено спустя 1 минуту 17 секунд:
Яка буде надійніша материнська плата Asus B650 PLus wifi чи MSI Pro B650-A Pro ?
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

mATX платы тоже работают ;-) ATX - не мерило "надёжности".
Проще будет услышать от Вас бюджет и пожелания.
EuGENiy
Member

Повідомлення

Маю материнку b650 aorus elite. Іноді не стартує,потрібно перезавантажувати. Як відключається мемтест на цій материнці? Бо гугл видає щось не те. І ще питання- буду збирати племіннику систему на Ryzen 7700 . Яку материнку порадите щоб без таких косяків як на Gigabit? І щось чув що Asrock горять чи то тільки x3d проци?
mg-st-ov
Junior

Повідомлення

Хтось може підказати яку материнку взяти для 9950X. Вимог не багато - підтримка 256 Гб пам'яти, 2 M2 інтерейса та microATX формат. Відеокарта не планужться, максимум я туди поставлю вже наявну nvidia quadro P1000 тільки щоб мати 4 displayport виходи якщо на материнці їх не буде.
Я б узяв Gigabyte X870M AORUS ELITE WIFI7 але їх нема у наявності, хтось знає як часто вони з'являються?
Чи я вже трохи заплутався на який плати хто що де ділить, може мені та плата й не треба, а вистачить щось на B850 бо якщо вірити сайту гігабайта то 2 pci слота на тій самій лінії і теоретично я якщо колись у майбутньому поставлю картку то через наявність SSD вона не отримає PCI 5 X16.
Може хтось підказати альтернативи для Gigabyte X870M AORUS ELITE WIFI7? Чи може взяти Gigabyte B850M AORUS ELITE WIFI6E?
Vader
Member

Повідомлення

Msi Tomahawk...
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

mg-st-ov: 21.09.2025 16:10Вимог не багато - підтримка 256 Гб пам'яти, 2 M2 інтерейса та microATX формат
Asus TUF GAMING B850M-PLUS WIFI
9-10к грн
1 шт M.2 5.0
2 шт M.2 4.0 (один от ЦП, второй от B850). Доступно сразу всё. Страница 1-4 в мануале.
mg-st-ov: 21.09.2025 16:10WIFI7 але їх нема у наявності, хтось знає як часто вони з'являються?
Сразу после сертификации Wi-Fi 7 в Украине (6E только недавно родили).
mg-st-ov: 21.09.2025 16:10B850M AORUS ELITE WIFI6E
Один 8-pin на ЦП как-то не кошерно.
Відповісти