AMD розкрила нові особливості архітектури RDNA 4

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Nortrom
Member

Повідомлення

к UDNA 2 AMD наконец догонят по производительности и технологиям хотя бы RTX 5000 линейку
уже в RDNA5(или как его там AMD назовёт), уже больше, чем в RTX 5xxx. Взять тот же пример NVidia SER, у AMD будет SWC(это выше уровнем, чем SER) ;)

Чипы в RDNA5: Tiny, Small, Medium, Extra Large
l-m
Member

Повідомлення

erkins007: 27.08.2025 14:31 вот в топовом сегменте у них все крайне печально и альтернативы даже 4090 нет, не говоря уже про новую 5090
альтернативи 4090 і у НВ немає - 5090 дорожче, 5080 повільніше та менше пам'яті :dontknow:
erkins007
Member

Повідомлення

l-m: 27.08.2025 15:304090 і у НВ немає - 5090 дорожче
По одинаковой цене они щас
Enjthesilence
Member

Повідомлення

erkins007: 27.08.2025 16:31
l-m: 27.08.2025 15:304090 і у НВ немає - 5090 дорожче
По одинаковой цене они щас
Колись можливо було купити нову 4090 за 54к в магазині?
erkins007
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 27.08.2025 16:46Колись можливо було купити нову 4090 за 54к в магазині?
самый минимум что я видел это 75к
Yalg
Member

Повідомлення

Если бы AMD выпустила RX 9080XT c 6к ядер для конкуренции с 5080 то спрос бы был.
А так слив 5070ти и RX 7900 XTX - это немного не то на что рассчитывали геймеры.
С учетом того что куртка слегка снижает цены выходит что $/fps вполне приемлем у зелёных с их фишками.

https://www.overclockers.ua/ru/news/amd ... emory-bus/ а вот и 6к ядер, но уже на следующее поколение и с дурной шиной.
waryag
Member

Повідомлення

Yalg: 27.08.2025 17:43Если бы AMD выпустила RX 9080XT c 6к ядер для конкуренции с 5080 то спрос бы был.
А так слив 5070ти и RX 7900 XTX - это немного не то на что рассчитывали геймеры.
Строго наоборот, мидловые 9070 вполне конкурентны, некоторые шероховатости с их прайсом и преимуществами допустимы. А если человеку нужен только натив и он возьмет 7900 - АМД с вендорами только рады освобождению складов от неликвида.

К топу всегда более высокие требования, так что пришлось бы демпинговать. Учитывая цену разработки и запуска производства, вероятность заработать невелика. Поэтому АМД предпочла работу над новой архитектурой вложениям в продукт престижа.
Yalg: 27.08.2025 17:43 С учетом того что куртка слегка снижает цены выходит что $/fps вполне приемлем у зелёных с их фишками.
Вот бы ожидать неадекватных цен от самой молодой топ-3 компании мира по капитализации... :laugh:

Відправлено через 25 хвилин 33 секунди:
Аціо: 27.08.2025 14:50 З тієї самої стелі, де не на сайтах, а в реальності у містах в час пік може коштувати 70-80 центів, а у дедлайн 15-20.
Хіба це не тарифи для бізнесу?
Yalg
Member

Повідомлення

Yalg: 27.08.2025 17:43Строго наоборот, мидловые 9070 вполне конкурентны
7800 7900 конкурентны были бы не меньше при прайс кате, даже 6000 поколение живо, но цены...
waryag
Member

Повідомлення

Yalg: 28.08.2025 13:08 7800 7900 конкурентны были бы не меньше при прайс кате, даже 6000 поколение живо, но цены...
В том-то и дело, что нет. Для АМД конкуренты 9070хт и 7800хт: площадь чипа, шина, обьем памяти и т.п. сравнимы (у первой чуть лучше техпроцесс, больше ТДП и быстрее память, зато нет необходимости заморачиваться с MCD), при этом 9070хт по производительности конкурирует с существенно более сложной и дорогой в производстве 7900 и лучше соответсвует хотелкам ЦА.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Видеодекодеры пофиксили? Или опять будут проблемы? Впечатление, что ухищрения основные идут не на архитектуру, а на создание конструктора, что бы можно было клепать легко разные варианты, причем работоспособность это уже вторичные фактор. Многовато разные мелочей у них проскакивает.
anatolikostis
Member

Повідомлення

никто не в курсе, это кто-то спецом этого АИ-бота Kattelia подключил для написания самых отбитых комментариев с целью сбора как можно большего кол-ва минусов или как...? :puzzle:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

anatolikostis
Та тут проблема глибша, - все обговорення вище немає жодного відношення до самої теми обговорення. Суцільний оффтоп.
DDt
Member

Повідомлення

Kirakishou: 27.08.2025 14:58
alexeygalas: 27.08.2025 13:42Ще нехай не забудуть AV01 пофіксити. Бо якщо залишать як було - то це сором буде
Вони як мінімум з 2017 року не можуть або не хочуть пофіксити баг: "DXVA H.264 encoded video may experience corruption when fast forwarding or seeking through content." В примітках до драйверів 17.2.1 вони писали, що пофіксили цей баг, але на моїй RX 470 і на моїй RX 7800 XT досі є ця проблема, про що я навіть створював на цьому форумі тему. Відносно недавно, а саме в примітках до драйверів 24.7.1, вони знову згадували про цю проблему: "Black corruption may be observed while fast forwarding using PotPlayer." Я перевіряв цей баг на різних відеокартах та різних операційних системах. І на різних плеєрах – mpv, MPC-HC, MPC-BE, PotPlayer, VLC. Якщо задіяне апаратне декодування, то при швидкій навігації по відео воно починає сипатися на артефакти, потім з’являється зелений екран, а інколи навіть падає відеодрайвер.
Схожа проблема є і з відтворенням H.265. Тільки відео не артефачить, а просто зависає, наче стає на паузу, а через деякий час знову продовжує відтворюватися.
а эта проблема проявляется только на дискретных картах или на интеграшке типа 5600G тоже? потому как я проверил, и в VLC таких глюков нет :/
Vlaad13
Member

Повідомлення

Геральт: 27.08.2025 13:43 alexeygalas
Так крім кадр/ват ще й кадр/$ існує :-/
угусь - найкращий показник у 580 - хочете її собі купити?
Kirakishou
Member

Повідомлення

DDt: 28.08.2025 20:05а эта проблема проявляется только на дискретных картах или на интеграшке типа 5600G тоже? потому как я проверил, и в VLC таких глюков нет :/
Я на інтегрованих не тестував, бо у мене їх нема. На дискретних тестував. Справа в тому, що цей баг проявляється не в кожному відео, а тільки на деяких блюреях. Я створював тут тему, де інші люди перевірили це на своїх відеокартах і ця проблема у них також була. Але ми прийшли до висновку, що проблема ця стосується дуже невеликої кількості користувачів, які не тільки дивляться блюреї на комп’ютері, а й швидко їх перемотують, тому її навряд чи пофіксять. Демонструю її на фоні форуму, дату можете бачити. Вона досі є.
спойлер
Зображення
Відправлено через 19 хвилин 49 секунд:
Можливо, баг виникає, тому що апаратний декодер не справляється з потоком на деяких блюреях, бо коли я починаю швидко промотувати відео, він завантажується під 100%.
спойлер
Зображення
Alexsandr
Member

Повідомлення

Kirakishou: 28.08.2025 20:52 Можливо, баг виникає, тому що апаратний декодер не справляється з потоком на деяких блюреях, бо коли я починаю швидко промотувати відео, він завантажується під 100%.
Но тогда по идее он должен исчезать после появления ключевых кадров. Т.е. на пару секунд и все.
Kirakishou
Member

Повідомлення

Alexsandr
Якщо припинити перемотку після появи цих глітчів, то вони зникають і відео продовжує нормально відтворюватися. Але якщо продовжувати перемотку, то може впасти драйвер. А якщо і не падає, то зависає сам плеєр і потім відтворення відео вже не запускається до перезавантаження системи.

Але зараз ситуація наче стала трохи краще. Раніше таким чином можна було легко крашнути драйвер, а зараз вже треба постаратися. Мабуть вони трохи щось пофіксили.
lw_007
Member

Повідомлення

Kirakishou: 28.08.2025 20:52
Можливо, баг виникає, тому що апаратний декодер не справляється з потоком на деяких блюреях, бо коли я починаю швидко промотувати відео, він завантажується під 100%.
спойлер
Зображення
Перепрошую за некропост.
Дозвольте поцікавитися, а з різними плеєрами/дровами пробували? На інших осях?
Kirakishou
Member

Повідомлення

lw_007: 19.09.2025 17:57Дозвольте поцікавитися, а з різними плеєрами/дровами пробували? На інших осях?
Пробував навіть на різних відеокартах. Операційні системи Windows 10 та Windows 11. На Linux ще не пробував, але думаю, що там все може бути чудово.
Особисто я на Windows вже давно користуюся плеєром mpv, я пробував прописувати в конфіг hwdec=auto, auto-safe, d3d11va, dxva2, vulkan. Цих глітчів немає тільки якщо повністю відключити апаратне декодування конфігом hwdec=no. Перевіряв також в PotPlayer, VLC, MPC-HC. В них також якщо не вмикати апаратне декодування, то ніяких глітчів немає. І на моїй 1660 Ті також немає, якщо прописати в конфіг hwdec=nvdec. Я не знаю, чи це баг вінди, чи баг драйверів відеокарти, чи це взагалі апаратний баг, як цей баг VCN4. Але уявіть собі моє здивування, коли я в перші ж години користування відеокартою отримав зелений екран під час перегляду Blu-ray, а потім падіння відеодрайверу. Після божественного nvdec просто дивуєшся, настільки відсталий декодер в відеокартах AMD. З того часу я вже перейшов на Windows 11, обновив вже не один реліз AMD Software: Adrenalin Edition, але цей баг досі не пофіксили. Більш того, додався ще один баг – при перемотці відео назад з’являється розсинхронізація відео та звуку. Цього раніше не було, це з’явилося з останніми версіями Adrenalin. Раніше було, що при перемотуванні відео вперед воно іноді наче стає на паузу, а потім продовжує відтворюватися, тільки прискорено. Тепер крім цього додалося ще й розсинхронізація при перемотці назад. Все це відбувається не з усіма відео і не дуже часто, тому не дивно, що про це мало хто згадує. Чесно, я просто розчарований декодером AMD. Відтворення ютубу також періодично ламається, але про це розробники хоча б пишуть в примітках до драйверів і намагаються пофіксити, бо це актуально для значної частини користувачів, а ось ці баги з декодуванням Blu-ray та з декодуванням H.265 вони мабуть ніколи не пофіксять, бо це мало кому цікаво. Дійсно, хто зараз дивиться завантажене на комп’ютер відео, якщо все є онлайн?
man1242
Member

Повідомлення

Kirakishou: 19.09.2025 20:33
lw_007: 19.09.2025 17:57Дозвольте поцікавитися, а з різними плеєрами/дровами пробували? На інших осях?
Пробував навіть на різних відеокартах. Операційні системи Windows 10 та Windows 11. На Linux ще не пробував, але думаю, що там все може бути чудово.
Особисто я на Windows вже давно користуюся плеєром mpv, я пробував прописувати в конфіг hwdec=auto, auto-safe, d3d11va, dxva2, vulkan. Цих глітчів немає тільки якщо повністю відключити апаратне декодування конфігом hwdec=no. Перевіряв також в PotPlayer, VLC, MPC-HC. В них також якщо не вмикати апаратне декодування, то ніяких глітчів немає. І на моїй 1660 Ті також немає, якщо прописати в конфіг hwdec=nvdec. Я не знаю, чи це баг вінди, чи баг драйверів відеокарти, чи це взагалі апаратний баг, як цей баг VCN4. Але уявіть собі моє здивування, коли я в перші ж години користування відеокартою отримав зелений екран під час перегляду Blu-ray, а потім падіння відеодрайверу. Після божественного nvdec просто дивуєшся, настільки відсталий декодер в відеокартах AMD. З того часу я вже перейшов на Windows 11, обновив вже не один реліз AMD Software: Adrenalin Edition, але цей баг досі не пофіксили. Більш того, додався ще один баг – при перемотці відео назад з’являється розсинхронізація відео та звуку. Цього раніше не було, це з’явилося з останніми версіями Adrenalin. Раніше було, що при перемотуванні відео вперед воно іноді наче стає на паузу, а потім продовжує відтворюватися, тільки прискорено. Тепер крім цього додалося ще й розсинхронізація при перемотці назад. Все це відбувається не з усіма відео і не дуже часто, тому не дивно, що про це мало хто згадує. Чесно, я просто розчарований декодером AMD. Відтворення ютубу також періодично ламається, але про це розробники хоча б пишуть в примітках до драйверів і намагаються пофіксити, бо це актуально для значної частини користувачів, а ось ці баги з декодуванням Blu-ray та з декодуванням H.265 вони мабуть ніколи не пофіксять, бо це мало кому цікаво. Дійсно, хто зараз дивиться завантажене на комп’ютер відео, якщо все є онлайн?
У nvidia доречі таке ж споживання як і у амд при перегляді 4к 60фпс
спойлер
Зображення
B-) тобто так само працює як і красні карти тому шукати чудо не потрібно
Відповісти