Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

offece-trader: 20.08.2025 13:38 сдохла при проверке какой то матери давно, а новую все руки не доходят купить, я же не ремонтом занимаюсь, а для проверки современных матерей хватало, стартует или нет. А вот тут начал разбираться с залежами древностей и на тебе. Заметил при внимательном осмотре, что не хватает 1 микрухи в наборе памяти, может изза этого не стартовать или оно должно просто показать меньше памяти ? Так то коррозии вроде нет (на одном слоте чуть-чуть видно), визуально все целое - но не стартует. А на картинке в инете она со всеми микрахами, может вытащить те что стоят в том банке где одной не хватает ?
Там де не вистачає - це BANK0, якщо виймати то навпаки всю праву половину, і поставити одну ліворуч у порожнє місце.
І ще червоний свитч поклацати відповідно, зараз він на 4МБ взагалі виставлений. Я не бачу що за мікрухи, може вони взагалі на 1МБ у сумі.

Ось тут SW2/6-7-8: https://theretroweb.com/motherboard/manual/30645.pdf
Вейтстейт побільше, турбо відключити і має поїхати. Якщо ніт - то вже далі дивитися батарейку та слоти.
offece-trader
Member

А кто то пробовал запускать цпу_з на виавских процессорах 370 совета ? А то у меня виснет, все время. Мать тоже виавская.
ApostolCV
Member

offece-trader, так запускав. Все ок. Пробували більш стару версію чи під вінтажні комахи?
offece-trader
Member

ApostolCV: 21.08.2025 22:54 offece-trader, так запускав. Все ок. Пробували більш стару версію чи під вінтажні комахи?
Значит видать все таки комплект привизны сошелся, проц + мать. Или может от того что на матери пухляшей много....
radical
Member

У мене було таке на SL-75KAV. Тупо висне при зчитуванні сенсорів cpuz. В Еверест те ж саме, можна гуляти по усім вкладкам, заходиш на вкладку Sensors і ква. Зараз працює нормально, може, то проц якийсь глючний був, або біос, або драйвери 4в1, або конденсатори, або винен ретроградний Меркурій.
ApostolCV
Member

radical, в мене є плата ASUS P2V. На ній зчитування spd(інформації про пам'ять )приводить теж до зависання. В іншому плата працює як годинник.
Я звичайно грішу на залізну частину на рівні чипсету. Однак треба більше глибоке вивчення.
offece-trader
Member

radical: 22.08.2025 08:58У мене було таке на SL-75KAV. Тупо висне при зчитуванні сенсорів cpuz. В Еверест те ж саме, можна гуляти по усім вкладкам, заходиш на вкладку Sensors і ква. Зараз працює нормально, може, то проц якийсь глючний був, або біос, або драйвери 4в1, або конденсатори, або винен ретроградний Меркурій.
Буду считать что виноваты кондеры и меркурий !

Отправлено спустя 2 минуты 20 секунд:
ApostolCV: 22.08.2025 09:45radical, в мене є плата ASUS P2V. На ній зчитування spd(інформації про пам'ять )приводить теж до зависання. В іншому плата працює як годинник.
Я звичайно грішу на залізну частину на рівні чипсету. Однак треба більше глибоке вивчення.
Вот тут есть интересный момент, а сама функция считывания spd она универсальная ? Потому как на этой кривой матери с пухлящами мемтест который грузится с дискетки spd не видит, а вот хвинфо под винду информацию из spd показывает.
spoglyadach
Member

Я стикався з таким приколом CPU-Z навіть на повністю справній топовій платі під сокет АМ4, запустив вкладку SPD і система замерзла
radical
Member

offece-trader: 21.08.2025 22:50 А кто то пробовал запускать цпу_з на виавских процессорах 370 совета ? А то у меня виснет, все время. Мать тоже виавская.
Ще варіант, спробувати проц поміняти на Celeron, а проц VIA перевірити в іншій платі
offece-trader: 22.08.2025 11:45 Вот тут есть интересный момент, а сама функция считывания spd она универсальная ? Потому как на этой кривой матери с пухлящами мемтест который грузится с дискетки spd не видит, а вот хвинфо под винду информацию из spd показывает.
Думаю, там завантажується якийсь специфічний bus драйвер, який повинен знати чипсет. У мене таке було, що SPD Tool не міг розпізнати чипсет і не бачив SPD модулів. Я випадково виявив, що якщо перед цим запустити CPU-Z, він підвантажує свій bus драйвер і далі вже SPD Tool бачить модулі і може їх шити.
offece-trader
Member

radical: 22.08.2025 12:29Думаю, там завантажується якийсь специфічний bus драйвер, який повинен знати чипсет. У мене таке було, що SPD Tool не міг розпізнати чипсет і не бачив SPD модулів. Я випадково виявив, що якщо перед цим запустити CPU-Z, він підвантажує свій bus драйвер і далі вже SPD Tool бачить модулі і може їх шити.
Это вообще дичь как по мне, не могли же разработчики SPD Tool не догадаться грузить правильный драйер ?
radical
Member

Програма SPD Tool давно закинута авторами і не оновлюється. А чипсети виходять весь час нові.
DDR3 я на ній шив на AMD785G чипсеті під АМ3 найновіший. А так розробка програми зупинилась десь на середині епохи DDR2
ApostolCV
Member

В мене справа не в CPU -z бо Аіда , HWInfo якщо зайти у вкладки які задіюють таймінги пам'яті висне.
spoglyadach
Member

А немає в когось зайвої плати Dual Slot 1 бо маю одного товариша в якого якийсь гільшатат не закритий на цю тему. Тільки не серверне або промислове, бажано щось десктопне ну і з AGP-слотом
Vlad Tepec-Dracula
Member

Системный блок з платою на чипсеті i810 (NS363) наче PCPartner
https://www.olx.ua/d/obyavlenie/vintazh ... YJUvf.html
offece-trader
Member

В общем какая то непонятная срака. Поколупался с лупой, поставил в банк 0 все ОДИНАКОВЫЕ микрухи из обоих банков, запуститься получилось и есть у меня вот такая картинка:
спойлер
Изображение
В мануале про клавиатуры написано вот такое:
спойлер
Изображение
Я попробовал все 4 варианта - не один не срабатывает. В одном горят все лампочки сразу, в одном ничего не горит и еще в двух при нажатии на клавиши пищит как будто залипла клава. Клавиатура старенькая китайская, из всех пометок на ней только kb-6869. С другими материнками с дим разъемом работала нормально. Есть какие то мысли что именно не так ?
acidburn
Member

offece-trader: 22.08.2025 22:40 Я попробовал все 4 варианта - не один не срабатывает. В одном горят все лампочки сразу, в одном ничего не горит и еще в двух при нажатии на клавиши пищит как будто залипла клава. Клавиатура старенькая китайская, из всех пометок на ней только kb-6869. С другими материнками с дим разъемом работала нормально. Есть какие то мысли что именно не так ?
Там батарейка вже потекла, є зелень на контактах. І хоча зовні ніби не страшно, але електроліт може затікати під мікрухи. А контролер клавіатури зазвичай першим страждає. Виймати, чистити та продзвонювати всі контакти для початку.
offece-trader
Member

acidburn: 22.08.2025 23:46Там батарейка вже потекла, є зелень на контактах. І хоча зовні ніби не страшно, але електроліт може затікати під мікрухи. А контролер клавіатури зазвичай першим страждає. Виймати, чистити та продзвонювати всі контакти для початку.
Начал с того, что нашел таки старую добрую митсуму, поразился какая она тяжелая по сравнению с современными клавами... По результату - оказалось что на материнке разбитый разъем для клавы, вставил и поджал спичкой - все заработало. В результате получилось вот так:
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
По итогу гештальт "запустить 286" закрыт. Остался еще собрать топовую 286, как когда то давно была на работе родителей и на которой я в вга режиме зависал в циву 1 весь рабочий день.... Это наверно должно быть что то в 20мхз частоты и с симами, что бы можно было набить 16 метров памяти для запуска dos4gw и погонять в дума.... Эту на продажу, кому интересно - пишите. Есть еще 3 доски 286, надо их поколупать будет....
saren
Member

offece-trader
Лол, 16мб на 286...
У меня на первопне 100 было 4мб. 98я грузилась, но в старкрафте надпись "загрузка" была не в своем месте, а по центру экрана...
offece-trader
Member

saren: 23.08.2025 00:48offece-trader
Лол, 16мб на 286...
Я специально проверил, материнки такие есть. Осталось сто бы она случайно подвернулась :)
acidburn
Member

offece-trader: 23.08.2025 00:10 По итогу гештальт "запустить 286" закрыт. Остался еще собрать топовую 286, как когда то давно была на работе родителей и на которой я в вга режиме зависал в циву 1 весь рабочий день.... Это наверно должно быть что то в 20мхз частоты и с симами, что бы можно было набить 16 метров памяти для запуска dos4gw и погонять в дума.... Эту на продажу, кому интересно - пишите. Есть еще 3 доски 286, надо их поколупать будет....
Є кілька плат 286 на 16мб, але вони скоріше для серверних застосувань. Для ігор сенсу мати стільки пам'яті немає ніякого, стандартні двійки в 90% це 1мб, а 4мб то практично максимум. Стільки ставили вже у середині 90-х для Вінди 3.11 і програм накшталт офісу там, щоб менше гальмувало в бухгалтерії.

Dos4gw и дум звісно не запрацює, це все для 32-біт (хоча думу 4мб достатньо). Взагалі 286 штука прикольна але дещо обмежена, її максимум в іграх це VGA квести і різні Dune 1-2, UFO, Lotus, etc. Зі стрілялок Wolf3D і то буде гальмувати на 12МГц, коли воно вийшло вже 386 сім років вироблявся а 486 три роки.
Двійку можна розігнати заміною кварцу і наблизити до молодших 386, але 16-біт обмеження нікуди не подінуться.

Хоча за великого бажання DOOM запустити таки можна. Років п'ять тому я у гілках Fastdoom розбирався чи можна його портувати на 286, мене запевняли, що ні - занадто повільний проц і немає плоскої моделі пам'яті.
Але не так давно змогли, вже в іншому форку Doom8088 (і 4мб вистачає всім)
спойлер
Ответить