Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Nutbar
Member

Повідомлення

Artem_M: 20.08.2025 16:12 А так - в "преміум про" типу якесь там покращення у роботі з HDR
Насправді - погіршення. В теорії монітор мав повідомляти ПК свої характеристики, тонмапінг виконуватись на GPU, а не моніторі. Типу так виходило б більш консистентно і швидше. Без цього, спершу гра мапить в те що ви накалібрували в грі (а не під реальний нативний діапазон моніку), далі монітор ще раз мапить під свої можливості.

На практиці це поки [не] працює на червоних картах. Ігри це не поспішають підтримувати. Картинка HDR на червоних картах при роботі фрісінк преміум про виходить темніша, ніж на зелених. І навіть коли все всім підтримується, монік все одно може і буде втручатись. А може віддавати компу невірні дані (це вже не кажучи про ABL та інше). Окремі моделі зовсім обмежують яскравіть до 400 ніт при роботі фпп.

Коротше, працює воно абсолютно через срку. І краще вже самому нормально відкалібрувати яскравіть HDR у грі, а інформацію про діапазон видалити з фрісінку через CRU.
Zealoth
Member

Повідомлення

Сейчас сижу на 34" 3440х1400 VA и свербит поменять его на олед/минилед. Снижать диагональ и разрешениЕ желания нет никакого, метаюсь между таким же олед монитором либо уже телевизором до 55". Есть ли в ценовом диапазоне до 1к евро что то хорошее, или цены на подобное значительно выше и лучше не дергаться? Приглядываюсь к 34" MSI MAG 341CQP QD-OLED, смущает цена монитора как за телевизор. Экран исключительно для баловства и развлекательного контента.
Свегер
Member

Повідомлення

Zealoth: 21.08.2025 10:08 Сейчас сижу на 34" 3440х1400 VA и свербит поменять его на олед/минилед. Снижать диагональ и разрешениЕ желания нет никакого, метаюсь между таким же олед монитором либо уже телевизором до 55". Есть ли в ценовом диапазоне до 1к евро что то хорошее, или цены на подобное значительно выше и лучше не дергаться? Приглядываюсь к 34" MSI MAG 341CQP QD-OLED, смущает цена монитора как за телевизор. Экран исключительно для баловства и развлекательного контента.
Можете розглянути варіанти телевізорів, які підходять для використання в якості монітора:
TV, як монітор , або інші варіанти телевізорів в яких субпіксельна дискритизація буде 4:4:4. Це в основному потрібно враховувати для чіткого відображення тексту на екрані
FirstTDM
Member

Повідомлення

Zealoth: 21.08.2025 10:08Сейчас сижу на 34" 3440х1400 VA и свербит поменять его на олед/минилед.
Логично. Правильное желание... B-)
Свегер: 21.08.2025 11:22Снижать диагональ и разрешениЕ желания нет никакого
3840 х 2160 - т.е. на классических 32" разрешение даже лучше будет - никакого снижения... можно пожертвовать немного диагональю, но выиграть в разрешении...

Я ширики не люблю - спорить не буду... :)
Свегер: 21.08.2025 11:22Есть ли в ценовом диапазоне до 1к евро что то хорошее
MSI или Asus на выбор на QD-OLED модели 2024/2025 годов...
Свегер: 21.08.2025 11:22Приглядываюсь к 34" MSI MAG 341CQP QD-OLED, смущает цена монитора как за телевизор.
Ну на сегодня дешевле не будет - как раз в бюджет 1К евро... да и обзоры очень позитивные:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... px-qd-oled
Nagan
Junior

Повідомлення

MSI MAG 271QPX E2 взяв такий 24 718 грн з оф гарантією 3 роки. Дякую за допомогу з вибором.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Nagan: 21.08.2025 12:26MSI MAG 271QPX E2 взяв такий 24 718 грн з оф гарантією 3 роки. Дякую за допомогу з вибором.
Поздравляю! :super:

Рекомендую ознакомится, а то с непривычки слишком ярким будет:

https://tftcentral.co.uk/articles/heres ... dr-content
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... rx-qd-oled

Picture Mode - User
Brightness Setting - 27
Contrast Setting - 70
RGB Settings - 97-99-100

Measured Brightness - 101 cd/m² :up:
Nagan
Junior

Повідомлення

FirstTDM: 21.08.2025 12:46
Nagan: 21.08.2025 12:26MSI MAG 271QPX E2 взяв такий 24 718 грн з оф гарантією 3 роки. Дякую за допомогу з вибором.

Picture Mode - User
Brightness Setting - 27
Contrast Setting - 70
RGB Settings - 97-99-100

Дякую як раз думав які там налаштування робити так як їх там багато :rotate:
FirstTDM
Member

Повідомлення

Nagan: 21.08.2025 13:02Дякую як раз думав які там налаштування робити так як їх там багато
* Прошивку свежую проверить на MSI
* драйвера под винду поставить
* G-Sync в панели включить

Можно еще утилу https://github.com/res2k/HDRTray в трей запустить - так удобнее переключатся SDR/HDR
Gold_Star
Member

Повідомлення

Nagan: 21.08.2025 13:02як раз думав які там налаштування робити
Найголовніше - ставити такі налаштування, щоб зображення було максимально натуральним та комфортним для очей :) Навмисна "соковитість" може бути зайвою, хоч і привабливою перший час.
mult
Member

Повідомлення

FirstTDM
Я вважаю що G-Sync це суто індивідуальна штука.
В ньому нема нічого поганого, але не кожному він потрібен.
Я експерементував, суто для мене без нього краще.
Гра наче більш чуйна без нього.
Але це суто моє, бо в кожного своє сприйняття і кожному треба для себе пробувати.
Там ще з тим G-Sync є різні інструкції як його вмикати, не зрозуміло яка правильна.
Хтось просто вмикає G-Sync і все.
Є інструкції що з ним треба ще ввімкнути V-Sync і низьку затримку в панелі керування нвідія.
Є ще інструкції де треба обмежувати частоту від частоти монітора на мінус 3 кадра.
Я різні інструкціїї пробував, основну частину ігор граю взагалі без G-Sync, так для мене краще.
Хоча є ігри де з ним краще, я дивлюсь по картинці, як відчувається гра по чутливості.
Наприклад із останнього, з G-Sync в сталкер 2 в мене картинка була менш чітка чим без нього в динаміці, ну коли камеру ведеш.
Це стосується олед монітора, коли був ips то G-Sync був постійнно ввімкненим, бо так було краще.
До речі, про драйвер для монітора це чудова порада.
Бо не всі знають що таке взагалі є.
Віндовс сам щось там поставив і типу все норм.
Цей драйвер не до кожного монітора є, але до ігрових як правило є на офіційному сайті виробника.
З цим драйвером часто ще йде колірний профіль з заводу.
Не знаю на скільки він якісний.
Але цей профіль треба вручну вмикати у віндовс.
Свегер
Member

Повідомлення

Picture Mode - User
Brightness Setting - 27
Contrast Setting - 70
RGB Settings - 97-99-100

Або, якщо, вибраний вами монітор був протестований на Rtings, можна просто завантажити і застосувати ICC профіль, після калібрування кольорів.
Зображення
Звісно, ці налаштування індивідуальні для кожної конкретної моделі, але все-таки, яке не яке покращення зображення відтінків отримати можна
FirstTDM
Member

Повідомлення

mult: 21.08.2025 14:10Хтось просто вмикає G-Sync і все.
Вот я так и делаю - и на полный экран, и на оконный режим... недостатков не вижу...
mult: 21.08.2025 14:10Є ще інструкції де треба обмежувати частоту від частоти монітора на мінус 3 кадра.
Зачем? В игре же фпс прыгают постоянно и зачем ограничивать?
mult: 21.08.2025 14:10З цим драйвером часто ще йде колірний профіль з заводу.
Не знаю на скільки він якісний. Але цей профіль треба вручну вмикати у віндовс.
Да. Так и есть. Цветовой профиль автоматом ставится вместе с драйвером.
Nagan
Junior

Повідомлення

Свегер: 21.08.2025 14:26

Picture Mode - User
Brightness Setting - 27
Contrast Setting - 70
RGB Settings - 97-99-100

Або, якщо, вибраний вами монітор був протестований на Rtings, можна просто завантажити і застосувати ICC профіль, після калібрування кольорів.
Зображення
Звісно, ці налаштування індивідуальні для кожної конкретної моделі, але все-таки, яке не яке покращення зображення відтінків отримати можна
Дякую. Цікаво, треба спробувати. Раніше було включив монітор и погнав, а зараз :eek:
Свегер
Member

Повідомлення

mult: 21.08.2025 14:10 До речі, про драйвер для монітора це чудова порада.
Бо не всі знають що таке взагалі є.
Віндовс сам щось там поставив і типу все норм.
Цей драйвер не до кожного монітора є, але до ігрових як правило є на офіційному сайті виробника.
З цим драйвером часто ще йде колірний профіль з заводу.
Не знаю на скільки він якісний.
Але цей профіль треба вручну вмикати у віндовс.
Навіщо взагалі потрібні драйвери для монітора? Їх в принципі не існує. Те, що називають драйверами по суті, тільки додає колірні профілі і дуже рідко додає ID монітора в систему, якщо монітор сам не повідомив цієї інформації про себе через поганий кабель.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Свегер: 21.08.2025 14:58Те, що називають драйверами по суті, тільки додає колірні профілі
Уже хорошо - разве не так? B-)

А у Dell еще всегда идет несколько профилей для SDR и HDR...
Свегер: 21.08.2025 14:58дуже рідко додає ID монітора в систему
Почти всегда хорошие мониторы получают правильный ID из драйверов... ну и заодно уточняет разрешение, частоты, цветопередачу, хотя, конечно, многое винда сама определяет, но не всегда.

Имхо, потратить пару минут на скачать и установить драйвер - хуже точно не будет :)
mult
Member

Повідомлення

Свегер
Раз на офіційному сайті є такий драйвер,то мабуть краще його поставити.
А не те що віндовс тулить, якийсь універсальний монітор і драйвер незрозумілого року випуску, 96 чи який там не памятаю, але щось старе.
Це якщо нема драйвера на офіційному сайті то можна не паритись.
В любому випадку гірше не буде.

Відправлено через 8 хвилин 28 секунд:
FirstTDM
Колірний профіль з драйвером по моєму не виставляється на автоматичне завантаження.
Так, він встановлюється, але якщо перейти там в налаштуваннях колірних профілів у розділ докладно то там буде на автоматичному завантаженні якийсь стандартний профіль від віндовс.
Не можу чітко описати, бо пишу з памяті, нема ПК під рукою.
Я виставляв короче сам все по інструкціях з інтернету.
В принципі мені рідного колірного профілю який іде з драйвером вистачає з головою.
Бо як я писав вище, на реддіті, колірний профіль від ртінгс саме для мого монітора не дуже схвалюють.
У мене колір налаштований під srgb.
Спочатку не звично, бо після заводського профілю прямо все наче дуже тмяне, а потім звикаєш і бачиш що заводське то якраз не правильне :)
Бо там кольори прямо горять,особливо червоний і все занадто перенасичене.
Свегер
Member

Повідомлення

mult: 21.08.2025 15:21 Раз на офіційному сайті є такий драйвер,то мабуть краще його поставити.
А не те що віндовс тулить, якийсь універсальний монітор і драйвер незрозумілого року випуску, 96 чи який там не памятаю, але щось старе.
Це якщо нема драйвера на офіційному сайті то можна не паритись.
В любому випадку гірше не буде.

Відправлено через 8 хвилин 28 секунд:
FirstTDM
Колірний профіль з драйвером по моєму не виставляється на автоматичне завантаження.
Так, він встановлюється, але якщо перейти там в налаштуваннях колірних профілів у розділ докладно то там буде на автоматичному завантаженні якийсь стандартний профіль від віндовс.
Не можу чітко описати, бо пишу з памяті, нема ПК під рукою.
Я виставляв короче сам все по інструкціях з інтернету.
В принципі мені рідного колірного профілю який іде з драйвером вистачає з головою.
Бо як я писав вище, на реддіті, колірний профіль від ртінгс саме для мого монітора не дуже схвалюють.
У мене колір налаштований під srgb.
Спочатку не звично, бо після заводського профілю прямо все наче дуже тмяне, а потім звикаєш і бачиш що заводське то якраз не правильне :)
Бо там кольори прямо горять,особливо червоний і все занадто перенасичене.
FirstTDM
mult
Ну гаразд, згоден, якщо виробник заморочився і все нормально налаштував, то звісно спокійно можна користуватися, я в цих драйверах, також не дуже розуміюсь.
Але потрібно враховувати, що може бути, як наприклад у розрекламованого тут Titan Army 275MR+, після оновлення драйверів в моніторі кнопки перестали працювати, чи ще якийсь глюк вилізе
FirstTDM
Member

Повідомлення

mult: 21.08.2025 15:21Колірний профіль з драйвером по моєму не виставляється на автоматичне завантаження.
Устанавливается под Win 11 для Dell и MSI - это точно B-)
mult: 21.08.2025 15:21В принципі мені рідного колірного профілю який іде з драйвером вистачає з головою.
Да. Так и есть. Только супер профи что-то мутят с цветовыми пространствами и профилями... тут трудно вникнуть в тонкости...
Свегер: 21.08.2025 15:46Але потрібно враховувати, що може бути, як наприклад у розрекламованого тут Titan Army 275MR+, після оновлення драйверів в моніторі кнопки перестали працювати
Таких мониторов просто не существует для нормальных юзеров :D Ну невозможно обсуждать всякие китайские чудеса - мало ли что там может быть :lol:

А у солидных брендов - и драйвера, и прошивки новые выходят, и утилы есть разнообразные, и куча проф. обзоров с интересными параметрами... это не говоря уже о мануалах, FAQ и гарантии... B-)
mult
Member

Повідомлення

Свегер
Не знаю на скільки від виробника драйвер саме як драйвер а не id пристрою.
Але в мене в диспетчері пристроїв в монітора дата драйвера збігається з тою що з офіційного сайту.
Саме драйвера, не профілю і тп.
А якщо ставить віндовс свій універсальний драйвер, то там щось як я писав вище з 90 років підпис чи щось таке стародавнє :)
Ну раніше так було, зараз не знаю.
Свегер
Member

Повідомлення

FirstTDM: 21.08.2025 16:13 Таких мониторов просто не существует для нормальных юзеров :D Ну невозможно обсуждать всякие китайские чудеса - мало ли что там может быть :lol:

А у солидных брендов - и драйвера, и прошивки новые выходят, и утилы есть разнообразные, и куча проф. обзоров с интересными параметрами... это не говоря уже о мануалах, FAQ и гарантии... B-)
ру. ринок, витягнув Titan Army, вже навіть на глобальні ринки, чи навпаки, хто його знає, як там воно. Бо від них, всі нормальні виробники відмовились і пішли. І тому там Titan Army - це наче якийсь брендовий монітор. А Dell та ін. бренди - відстій за завищеною ціною...
Сюди, як ви бачите на Overclockers, також для обговорення, намагаються закинути їхню продукцію та принципи мислення... Я вже декілька разів бачив, як сюди завантажували таблицю від "гоши". В якій він постійно рекомендує обирати монітори по одинаковій матриці, вважаючи, що монітори з однаковою матрицею - це однакові монітори. Розказує/порівнює, якщо наприклад в Titan Army чи інший китайський ноунейм, поставили таку ж матрицю, як в Dell/Asus/Samsung/LG та ін. і продають в двічі-тричі дешевше, то навіщо платити за бренд, адже це той самий монітор. Не враховуючи якості всіх інших деталей і компонентну базу, яка оточує саму матрицю, починаючи від якості самого пластику і закінчуючи припоєм, який розсипається в труху від перепадів температури в 20⁰-30⁰, мабуть там взагалі немає олова.
mult: 21.08.2025 16:50 Не знаю на скільки від виробника драйвер саме як драйвер а не id пристрою.
Але в мене в диспетчері пристроїв в монітора дата драйвера збігається з тою що з офіційного сайту.
Саме драйвера, не профілю і тп.
А якщо ставить віндовс свій універсальний драйвер, то там щось як я писав вище з 90 років підпис чи щось таке стародавнє :)
Ну раніше так було, зараз не знаю.
Windows в основному, сам правильно підтягує більш актуальний драйвер від виробника, якщо виробник підтримує/оновлює драйвери і все нормально з їх допомогою працює, але звісно трапляються різні моменти, як наприклад у мене колись була несумісність розрядністю системи 32-х розрядний драйвер з 64-х розрядним Windows. Часто раніше виникали проблеми з кабелями підключення, або живлення, що також могло вплинути на ідентифікацію пристрою і скидання правильного д-ра самою системою. Можливо, є й ще якісь тонкості і нюанси в цій справі...
Відповісти