99% софту для АРМ — це користувацький софт, який запускається на кінцевих пристроях: macOS, Android, iOS, ChromeOS. Там вимоги до стабільності зовсім інші. Якщо у тебе вилетіла гра чи месенджер — максимум втратиш час, але не гроші компанії.
Серверний ринок зовсім інший. Там потрібен софт який:
* Може легко мігрувати між серверами (hot migrate, clustering, HA).
* Запускається у відомому, стандартизованому середовищі (Debian, Ubuntu LTS, RHEL/Alma/Rocky).
* Має стабільний стек з підтримкою
десятиліттями, а не роками.
* Підтримується тисячами бібліотек і фреймворків, які перевірені на x86 і не падають через відсутність якоїсь екзотичної залежності.
ARM у цьому контексті — це ще й величезний зоопарк: кожен вендор робить свої ядра, свої інструкції, свої завантажувачі, свої драйвери. Немає єдиного стандарту апаратної платформи. Тобто навіть якщо сьогодні у тебе "стабільний ARM-сервер", завтра вийде новий SoC і драйвери під нього будуть зовсім інші.
В результаті будь-яка компанія, яка реально рахує TCO (total cost of ownership), подивиться і скаже: стабільність, міграція,
підтримка кадрів і
сумісність для нас важливіші, ніж економія 20–30% на енергоспоживанні.
Тому ARM у датацентрах існує хіба що в нішах (AWS Graviton як оптимізація під конкретні задачі, типу CDN чи базових web-сервісів). Але як тільки мова йде про enterprise-рівень (SAP, Oracle, VMware, Kubernetes з live migration) — там досі царює x86, і не просто так.
ARM у серверному сегменті — це скоріше експеримент і PR, ніж реально масовий тренд. Доказ простий: подивися на список найбільших датацентрів світу. Всі вони — на Intel/AMD, і це не випадково.
Відправлено через 5 хвилин 5 секунд:
це не масово

, в компанії де я працював раніше так виглядала серверна в підвалі де був тестовий енв, тільки в 3 рази більше, звісно там були блейди на х86. Ого це з МакСтадіум, лідера ринку з надання послуг віддаленої розробки під продукти епл, ого сильне лідерство, в бабусиному підвалі
Але молодці, знайшли собі нішу
Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
в мене просто працює, що я не так роблю.
важко уявити що сьогодні можна робити на він7, а чому не хр?