Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Sahniuk
Member

Повідомлення

acm_fan
Дякую за якісні поради!
спойлер
Я прогнав блок живлення від GIGABYTE і від FORTRON через ШИІ, і тільки до мене дійшло, що FORTRON – це ФСП, з яким я багато разів мав діло. Якисні за свою ціну и надійні блоки живлення, а GIGABYTE там трэш, там багато траблів с цим блоком живлення. І RTX 9060 за продуктивністю менше на 3-5% від 5060Ti 16GB, а ціна на 3,5 тисячі крон менше. Це на 7 тисяч гривень менше.
waryag
Дякую за пораду!
спойлер
Sapphire PULSE → краще по енергоефективності, температурі і шуму.

XFX Swift → жере більше, шумить трохи більше, але дає кілька FPS зверху за рахунок OC.XFX пропала з продажу за 9000 крон. Викупила, напевно, осінь, школа, ліцеї, сезон. Так що Sapphire Pulse за ці гроші саме раз.
Оперативна пам’ять G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ripjaws V
Корпус ПК ADATA XPG Valor Mesh White
Процесор AMD Ryzen 5 5600
Кулер для процесора Cooler Master HYPER 212 Black
Материнська плата ASUS PRIME A520M-R
Відеокарта SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16G
Блок живлення FSP Fortron HYPER 80+ PRO 650W, ATX
SSD-накопичувач Kioxia 1TB EXCERIA PLUS G3, M.2 2280, PCIe Gen4x4, NVMe
Підсумкова сума: 19 223 Kč.

Гарна підбірка вийшла 👍
За ці гроші — надійний ПК, якого спокійно вистачить невибагливому ґеймеру.

В Україні, скоріш за все:
ціни нижчі, особливо на відеокарти та процесори;
асортимент більший, бо «сіряки» (сірий імпорт) возять багато моделей, у тому числі й ті, що не завжди є в Чехії;з цим легше підібрати комплектуючі під бюджет, іноді можна зібрати аналогічний ПК на 10–15 % дешевше, ніж у Чехії.
VladimirV
Member

Повідомлення

karokum
Відеокарти змініть місцями між ПК1 та ПК2 на певний час. Уважно контакти живлення 8-pin на 5700XT продивіться, і самі кабелі pci-e 8-pin. Або як варіант БЖ місцями між Пк1 і Пк2 на деякий час замінити.
спойлер
Из коробки достал не юзанные pci-e и проблемы ушли..
Проблема в питании видеокарты, pci 8 и 6 плохо контакт
Можливо так можливо не так, блок в захист звалюється. Все ж я б дивився/чистив/підкидував лінію бп->кабелі pci-e 8pin на вк->роз'єми вк ->вк
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Sahniuk: 18.08.2025 22:13Процесор AMD Ryzen 5 5600
Кулер для процесора Cooler Master HYPER 212 Black
600 крон кулер + 2150 проц = 2750 :-/
Такой кулер на ЦП не нужен вообще, серьёзно, не тот случай. Это не Intel.
За такие деньги (2700 крон) Вы купите уже 5700 - не 6, а 8 ядер (16 потоков соотв.), смена 5600 на 5700 в остальном конфиге не меняет ничего.
https://procesory.heureka.cz/amd-ryzen- ... west_price
И ему тоже хватит бокса. А для мамы радиальный кулер даже лучше - обдув VRM окажется непосредственным.

Отправлено спустя 3 минуты 21 секунду:
Sahniuk: 18.08.2025 22:13SSD-накопичувач Kioxia 1TB EXCERIA PLUS G3, M.2 2280, PCIe Gen4x4, NVMe
Можно смело опуститься до G2, поскольку линий 4.0 на маме нет (только 3.0), что будет паспортным у G2. 200 крон выгоды, для ограниченного бюджета тоже деньги :rolleyes:
evenmore
Member

Повідомлення

karokum: 18.08.2025 22:12 Nouriel
Як у вас з стабільністю на тій збірці? У мене такий самий набір проц+мп+пам'ять і лювлю якісь рандомні зависання + ребут. Грішив на ПБО процесору, скинув все в сток - проблема досі є. При тому не можу пов'язати її з навантаженням перегрівом чи чимусь таким, бо ПК може 3-5 годин в умовному Хогвардс Легасі крутитись на 100%, а потім зависнути і ребутатись при перегляді якогось серіалу.
При тому я навіть зловити не можу цей прикол, бо крутив більше години повний стрес тест аіда і хоч би що.
Ні БСОД, ні нічо, в EvenViewer просто unexpected shutdown :banghead:
Если зависания в простое/слабой нагрузке - можно попробовать отключить c-state
МОНАХ
Member

Повідомлення

makedonen, :D Ви прямо-таки міні-версія (по запитах і бажаннях) мене самого, що стосується складання нового ПК. Я ж казав хлопцям вище, що не один такий :-P Навіть старий ПК в дуже схожому форматі B-) ...

► Дивіться, я геть не в-праві давати тут якісь поради, тим більше, що в частині комплектуючих я обрав конкретно те, що мені потрібно було, а не те, що оптимально, навіть, якщо це вийшов, з точки зору здорового глузду, дикий оверпрайс (наприклад, корпус)... але судячи з Вашого бюджету, Ви можете прикинути по тому, у що, в кінцевому результаті, оцінились мої забаганки і легко влізти в свої 65 тисяч, навіть, якщо таки візьмете собі процесор з більшою кількістю ядер, як і хочете:
спойлер
Зображення
► По материнській платі лише зауважу:
makedonen: 18.08.2025 17:45 Материнська плата -- MSI MAG X870 Tomahawk WiFi / ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WiFi / ASUS TUF X870-PLUS WiFi
- вище хлопці мені писали, що В650 "чіпа" стабільно вистачить на все. Але, якщо таки будете обирати серед MSI і ASUS, по однаковій "логіці" (тій же Х870), в одному ціновому сегменті, то, як на мене, MSI виглядає більш адекватним.
Malkav
Member

Повідомлення

Добрий день, шановні!

Потребую ваших порад у ось якій справі: треба зібрати ПК для молодшого сина, йому 8 років.
Раніш він мав простий офісний ноутбук для дистанційного навчання, де у вільний час грався з старшим братом у Roblox і Minecraft.
Проте апетит приходить під час обіду, тому тепер він заглядається і на CS, і на Pubg. Серйозні речі типу Сталкера чи Кіберпанка поки не цікаві.

Отже, потрібна вся начинка, окрім хіба корпусу (підберу на роботі щось більш-менш живе). Дуже зручна була б МП з вбудованим WiFi.
Бюджет +/- 20к.
Отже, розглядати б\в (чи комбіновано нові-б\в) комплектуючі, чи зібрати з нових, але на вбудованій відеокарті?
З одного боку умовний 8600G з Radeon 760M: https://hotline.ua/ua/buymatrix/9c863fb5168dc743cd5a/
Назбирати з часом грошенят, докупити відеокарту і буде більш-менш ігрова система.
Або згадати AM4 (можна щось пошукать б\в дешевше): https://hotline.ua/ua/buymatrix/17b303de113ed963cd2f/
:think:
lordep
Member

Повідомлення

Malkav: 19.08.2025 15:19 Добрий день, шановні!

Потребую ваших порад у ось якій справі: треба зібрати ПК для молодшого сина, йому 8 років.
Раніш він мав простий офісний ноутбук для дистанційного навчання, де у вільний час грався з старшим братом у Roblox і Minecraft.
Проте апетит приходить під час обіду, тому тепер він заглядається і на CS, і на Pubg. Серйозні речі типу Сталкера чи Кіберпанка поки не цікаві.

Отже, потрібна вся начинка, окрім хіба корпусу (підберу на роботі щось більш-менш живе). Дуже зручна була б МП з вбудованим WiFi.
Бюджет +/- 20к.
Отже, розглядати б\в (чи комбіновано нові-б\в) комплектуючі, чи зібрати з нових, але на вбудованій відеокарті?
З одного боку умовний 8600G з Radeon 760M: https://hotline.ua/ua/buymatrix/9c863fb5168dc743cd5a/
Назбирати з часом грошенят, докупити відеокарту і буде більш-менш ігрова система.
Або згадати AM4 (можна щось пошукать б\в дешевше): https://hotline.ua/ua/buymatrix/17b303de113ed963cd2f/
Як варіант...
Процесор AMD Ryzen 5 5500 (100-000000457)
Повітряне охолодження ID-COOLING SE-214-XT Basic
Материнська плата ASRock B450M/ac R2.0
Пам'ять для настільних комп'ютерів G.Skill 16 GB (2x8GB) DDR4 3200 MHz Aegis (F4-3200C16D-16GIS)
SSD накопичувач Apacer AS2280P4 512 GB (AP512GAS2280P4-1)
Відеокарта ASRock Radeon RX 6600 Challenger D 8GB (RX6600 CLD 8G)
Блок живлення Vinga VPS-600B1
= 21 468 грн (comtrading.ua)
https://hotline.ua/ua/buymatrix/4d4d429222cc87399b4e/
спойлер
Зображення
P.S. До вказаного Вами варіанту АМ4 потрібна ще СО та МП немає WiFi.
Malkav
Member

Повідомлення

lordep: 19.08.2025 16:06
Malkav: 19.08.2025 15:19 Добрий день, шановні!

Бюджет +/- 20к.
Як варіант...
Процесор AMD Ryzen 5 5500 (100-000000457)
Повітряне охолодження ID-COOLING SE-214-XT Basic
Материнська плата ASRock B450M/ac R2.0
Пам'ять для настільних комп'ютерів G.Skill 16 GB (2x8GB) DDR4 3200 MHz Aegis (F4-3200C16D-16GIS)
SSD накопичувач Apacer AS2280P4 512 GB (AP512GAS2280P4-1)
Відеокарта ASRock Radeon RX 6600 Challenger D 8GB (RX6600 CLD 8G)
Блок живлення Vinga VPS-600B1
= 21 468 грн (comtrading.ua)
https://hotline.ua/ua/buymatrix/4d4d429222cc87399b4e/
спойлер
Зображення
P.S. До вказаного Вами варіанту АМ4 потрібна ще СО та МП немає WiFi.
Дуже дякую!
Дійсно, забув додати систему охолодження. Тоді +650, Ваш варіант охолодження чудово підходить.
makedonen
Junior

Повідомлення

МОНАХ: 19.08.2025 14:33makedonen, :D Ви прямо-таки міні-версія (по запитах і бажаннях) мене самого, що стосується складання нового ПК. Я ж казав хлопцям вище, що не один такий :-P Навіть старий ПК в дуже схожому форматі B-) ...

► Дивіться, я геть не в-праві давати тут якісь поради, тим більше, що в частині комплектуючих я обрав конкретно те, що мені потрібно було, а не те, що оптимально, навіть, якщо це вийшов, з точки зору здорового глузду, дикий оверпрайс (наприклад, корпус)... але судячи з Вашого бюджету, Ви можете прикинути по тому, у що, в кінцевому результаті, оцінились мої забаганки і легко влізти в свої 65 тисяч, навіть, якщо таки візьмете собі процесор з більшою кількістю ядер, як і хочете:
спойлер
Зображення
► По материнській платі лише зауважу:
makedonen: 18.08.2025 17:45 Материнська плата -- MSI MAG X870 Tomahawk WiFi / ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WiFi / ASUS TUF X870-PLUS WiFi
- вище хлопці мені писали, що В650 "чіпа" стабільно вистачить на все. Але, якщо таки будете обирати серед MSI і ASUS, по однаковій "логіці" (тій же Х870), в одному ціновому сегменті, то, як на мене, MSI виглядає більш адекватним.
Я дуже спокійно відношусь до вибору комлектуючих. Мені потрібна стабільність і щоб не вмерло через рік. Відносно материнської плати, то мені потрібна можливість трохи розігнати, андервольтнути, щоб і приріст був, але і не грілось як скажене. А так як не дуже розбираюсь в сегменті, то пішов сюди. Тому якщо є адекватні В-шки але з наявними налаштуваннями то я тільки за.
Все інше - і не хочеться переплачувати за той самий кінгстон з золотими радіаторами, але і щоб нормально піднялось на ЕХРО і без проблем працювало.
Візуально корпус для мене не пріоритет, головне правильний обдув і щоб влізло все добро без загину кабелів для ВК і башта щоб стала під проц.
Без rgb, без купи екранчиків на кулері чи де там зараз ліплять їх. Робоча конячка потрібна.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Malkav: 19.08.2025 15:19для молодшого сина, йому 8 років
Xbox
Если деньги останутся (подписка тоже стоит денег) - хороший личный монитор.
Под Майн, Роблокс и даже Фортнайт ПК не нужен, через условных три года будете с нуля собирать, а не 3060 за 12к грн покупать сейчас :-/
В восемь лет CS рановато - там вообще-то PEGI 18 рейтинг, вас как отца это никак не смущает? :insane:
waryag
Member

Повідомлення

acm_fan: 19.08.2025 01:37 За такие деньги (2700 крон) Вы купите уже 5700 - не 6, а 8 ядер (16 потоков соотв.), смена 5600 на 5700 в остальном конфиге не меняет ничего.
5700 в топку, это мобильный 8-ядерник с отключенной графикой, если и брать, то 5700х.
VladimirV
Member

Повідомлення

makedonen
спойлер
makedonen: 18.08.2025 17:45Розглядав бюджет +/- ₴65000/$1600 без відеокарти.
makedonen: 18.08.2025 17:45Граю мало, в основному катаю в WOT болото. Stalker, Metro, COD і т.п. ігри по настрою. Інше не катаю взагалі. Основний час це програмування, трохи редагування відео, ну і купа інших програм в паралелі. Тобто якщо брати співвідношенння то 30/70 це гра/робота.
makedonen: 18.08.2025 17:45Хочеться трохи більше ніж 8 ядер.
makedonen: 18.08.2025 17:45Планую потім докупити, але ще не знаю яку. Думав 5070 ті, або 5080.
У вас вагон грошей без ВК. Не побачив щось занадто важке для роботи, може 12/24 ядер достатньо буде? Менше споживає за 16/32 (9950х), менш гарячий, буститься в повному навантаженні трохи краще - хоча це формальність вже. Взагалі, у вашому бюджеті без ВК що завгодно можна собі дозволити. Питання - навіщо? Можна дуже сильно заощадити, якщо потрібно.
спойлер

https://hotline.ua/ua/profile/709561629 ... om/191969/
Корпус - будь-який брендовий можна брати, який подобається. Якщо вентилятори будуть погані, - просто можна взяти пак 5-штук (вони паками по 5 продаються) 140mm/120mm Arctic PWM PST - без РГБ, і замінити комплектні, та й все.
Я вставив корпус LianLi 207 (в комплекті тільки ргб вентилятори (можна вимкнути), або версія з екраном - якщо корпус стоїть на столі - виглядає прикольно), бо гарний продув відеокарти знизу, прямо з "коробки".
Плати дві закинув, обидві 8 слоїв і т.д., всього достатньо. Але якщо Асрок не подобається через їх біос, то можна Асус.
waryag
Member

Повідомлення

Malkav: 19.08.2025 15:19З одного боку умовний 8600G з Radeon 760M: https://hotline.ua/ua/buymatrix/9c863fb5168dc743cd5a/
І за доволі велику суму отримуємо так собі проц і слабеньку відяху. За ці ж гроші можна взяти 7500ф і якусь 1060/риксу, а то і щось краще. Яка покаже більше фпс і може бути злита з мінімальними втратами на користь кращої відяхи.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

waryag: 19.08.2025 21:458-ядерник с отключенной графикой, если и брать, то 5700х
Всё верно. Это 5500 + 2 ядра, но и цена соответствует, а сверху добавлять можно до бесконечности :-)
Мы тут подсказываем варианты, про которые ИИ пока сам не в состоянии, а брейншторм для него пан уже сам сможет организовать :D
makedonen
Junior

Повідомлення

VladimirV: 19.08.2025 21:48 Можна дуже сильно заощадити, якщо потрібно.
Та я тільки за. Питання на чому? Я дививсь на 9700х, як мінімум 8 ядер (про більше 8 то я помилився) і tdp наче норм при тому що хотів ставити башню, а не сжо. Для мене саме складне це вибір мат плати, щоб не було перегріву по живленню і т.п. Бо проц і охлад я можу і поміняти легко, а от плату вже складніше.
Вибір комплектуючих дуже складне питання, бо сетап вже 10 років не мінявся. А саме складніше коли бюджет не фіксований і кожного разу дивишся на щось дорожче і т.п. а чи воно потрібно.

Тому якщо є рекомендації по більш збалансованій збірці, то буду тільки радий.

Дякую за запропонований сетап.
VladimirV
Member

Повідомлення

makedonen
На ЦП. Є Ryzen 7700, який дешевше 9700Х і майже не поступається. Є 7800X3D, який не набагато дорожче 9700х. Відео, як ці цп і в чому себе ведуть - вище.
7800X3D зараз топ 2 в рейтингу ігрових, зі звичайними завданнями він теж справиться відмінно, а 7700 один із оптимальних для всіх завдань з урахуванням ціни/вихлопу на ват. Власне, на відео це видно, особливо коли все вираховується відносно споживання.
Якщо принципово сжо не хочете, можна взяти з форуму тут, Thermalright Peerless Assasin 120 / Phantom Spirit 120. Для 8/16 ЦП підійдуть, 6-7 трубок через пластину, хороша заводська шліфовка і дешеві, тому люди їх і беруть часто. Або аналог в магазинах (але буде трохи дорожче і не факт що краще).
На рахунок плати, дуже мало вхідних даних (wi-fi, кількість м2 ссд,), тому просто беремо якийсь умовний "топ", у якого запас взагалі на все. Можливо, захочеться вам справді робочий ЦП поставити в майбутньому :dontknow:
БЖ 750-850 вистачить під майбутню 5080. Тут головне якість БЖ. Корпус - не люблю вибирати, бо це сама індивідуальна річ. На ньому можна трохи скинути завжди.
ССД/ОЗП - тут головне не переплатити за маркетинг. Воно просто повино працювати надійно і все.
Просто приклади
https://hotline.ua/ua/profile/709561629 ... om/200110/ = https://hotline.ua/ua/buymatrix/5df455d3b6c00614abb2/
https://hotline.ua/ua/profile/709561629 ... om/191969/ = https://hotline.ua/ua/buymatrix/608d18d9044379d5debb/
waryag
Member

Повідомлення

acm_fan: 19.08.2025 22:27Всё верно. Это 5500 + 2 ядра, но и цена соответствует, а сверху добавлять можно до бесконечности :-)
Мы тут подсказываем варианты, про которые ИИ пока сам не в состоянии, а брейншторм для него пан уже сам сможет организовать :D
Вопрос в осмысленности такого обмена для игровых целей.
makedonen
Junior

Повідомлення

VladimirV: 20.08.2025 00:38 makedonen
На рахунок плати, дуже мало вхідних даних (wi-fi, кількість м2 ссд,), тому просто беремо якийсь умовний "топ", у якого запас взагалі на все.
Планую 3 nvme и 2 hdd. По WIFI це плюс, але не необхідність. USB4 (type-c) бажано, бо використовую ссд флешки. Апгрейд ЦП можливо і буде в подальшому.

БЖ почитав і бачу що достатньо 850в, питання бренду і лінійки.
Складний вибір з материнкою залишився. Я так розумію AsRock не брати, бо горять проци, особливо X3D.
VladimirV
Member

Повідомлення

makedonen
спойлер
Та нічого складного немає. Обидві плати схожі конструктивно (врм+ 8 слоїв і т.п.). Під будь-який існуючий цп.
Якщо порівняти, то плюси у AsRock Pro-A - на один м2 слот під ссд більше (4 проти 3). На задній панелі плати І/О - 2 usb-type C (проти одного). на Хотлайні пишуть, що під вк 4.0 (насправді 5.0) ревізія - це не правда, дивіться оф.сайт. Ціна менше. Це така "базова плата під топ-збірки" від Асроку, де залишили 8 слоїв/врм/компоновку, але економія на фішечках зроблена.
У Asus tuf-gaming-b850-plus багато плюсів. Краще Wi-Fi, краще звук - в тому числі 6 окремих виходів, комплектні радіатори на всі три м2, сучасний "замок" під ВК. Я б все таки сказав, що у Асуса біос краще. Але це може бути суб'єктивно. Гарантія 3 проти 2-х років.
Є ще ASRock B850 Riptide WiFi, який нічим не поступається Asus-у, все те саме в нього є, але мене наприклад не влаштовує тільки два виходи зі звукової карти.
https://www.asrock.com/MB/AMD/B850%20Pr ... /index.asp
https://pg.asrock.com/mb/AMD/B850%20Rip ... dex.ru.asp
https://www.asus.com/motherboards-compo ... plus-wifi/
Пофіксив Асрок свої біоси - не знаю. Ціна у Асроків завжди була типу "бест-бай за начинку", але ця тема з горящими х3д мабуть боляче по ним б'є.
Якщо важко тільки з платою, визначтесь зі всім іншим, і можна йти в тему - Выбор материнской платы для платформы AMD.
STARL1GHT
Member

Повідомлення

makedonen: 18.08.2025 17:45 Розглядав бюджет +/- ₴65000/$1600 без відеокарти. Планую потім докупити, але ще не знаю яку. Думав 5070 ті, або 5080.
Граю мало, в основному катаю в WOT болото. Stalker, Metro, COD і т.п. ігри по настрою.

Хочеться трохи більше ніж 8 ядер. І якщо проц я наче вибрав. Найбільше питань до вибору материнки, ну а далі по спадаючому. Знову ж таки, не хочу міняти сетап близько 3-5 років. Памяті буде 64 без змін, корпус не принципово, брав його бо наче відюха влізе і нормальна продувка там (rgb ненавиджу).

Планую 3 nvme и 2 hdd. По WIFI це плюс, але не необхідність. USB4 (type-c) бажано, бо використовую ссд флешки. Апгрейд ЦП можливо і буде в подальшому.
[~3000₴] Корпус Montech AIR 903 BASE Black
[~4900₴] Блок живлення Montech CENTURY II 1050
[~4700₴] Водяне охолодження Arctic Liquid Freezer III Pro 360

[~22000₴] AMD Ryzen 9950X (16c\32t) \ [~17000₴] AMD Ryzen 9900X(12c\24t) \ [~21000₴] AMD Ryzen 7 9800X3D(8c\16t) (універсальний ігровий топ)
[~18000₴] Мат. плата MSI MPG X870E EDGE TI WIFI
[~9000₴] Оперативна пам'ять G.Skill Flare X5 Black (F5-6000J3040G32GX2-FX5) 64 GB (2x32GB) (Hynix A-die)

База виходить в ~61600₴(~57600₴ з 9900X; ~60600₴ з 9800X3D), з урахуванням побажань у вигляді підтримки USB4.0, великої к-сті накопичувачів, бажаним Wi-Fi, відсутністю зайвої підсвітки та моливістю апгруйду в подальшому. Далі купуєте накопичувачі згідно ваших потреб у к-сті, їх об'ємі та швидкості і вендорних вподобань.

Умовним топом буде [~7000₴] M2 NVMe Samsung 990 PRO 2 TB (PCI-E 4.0)
Особисто я б дивився на [~6600₴] Hynix P41 2Tb (PCI-E 4.0) або [~6000₴] Hynix P31 2Tb (PCI-E 3.0). Вони більш енергоефективніші, а по швидкостям + \ - те саме.
Відповісти