Свіже оновлення Windows 11 може паралізувати роботу SSD та HDD

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
1234waltz
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Свіже оновлення Windows 11 може паралізувати роботу SSD та HDD
Як можливо примудритись поламати стабільну та незмінну NTFS та драйвер в ядрі ОС, при тому, що стабілізована вона була років 15 тому. З тих часів буквально пару патчів мінорних було.

Відправлено через 2 хвилини 10 секунд:
Я не дивуюсь, коли вічно недороблена btrfs чи Bcachefs в Лінуксі терміново патчиться і навіть стабільні версії щось ламають. Але ntfs, ну камон, ну як. Це все-одно, що зламати роботу UFS чи ext4.
StTechnik
Member

Повідомлення

Стоит этот апдейт. С системой все абсолютно нормально.
Наверно я сделал что то не так. :gigi:
Screenshot 2025-08-19 103419.jpg
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

1234waltz: 19.08.2025 10:31 Пропоную обговорити Свіже оновлення Windows 11 може паралізувати роботу SSD та HDD
Як можливо примудритись поламати стабільну та незмінну NTFS та драйвер в ядрі ОС, при тому, що стабілізована вона була років 15 тому. З тих часів буквально пару патчів мінорних було.

Я не дивуюсь, коли вічно недороблена btrfs чи Bcachefs в Лінуксі терміново патчиться і навіть стабільні версії щось ламають. Але ntfs, ну камон, ну як. Це все-одно, що зламати роботу UFS чи ext4.
btrfs багато років вже не ламалася у мене взагалі ніяк. А от UFS у pfSense вилетіла якось без будь-якої очевидної на те причини.

Я сподівався Microsoft нарешті змінять NTFS на ReFS або щось подібне, бо дуже вже стара архітектура в неї, купа сучасних функцій відсутня, а те що є працює дуже так собі.
Наприклад, коли алокувати повний файл на диску і почати запис десь біля кінця, ext4, btrfs та будь-яка сучасна файлова система фізично записує лише той блок під кінець файлу.
А NTFS починає заповнювати нулями файл від початку аж до місця запису, що у випадку файлу в кілька терабайт (з таким працює ПЗ яке я підтримую) виглядає для користувача як залипання всього що торкається того диска на багато годин зі 100% активністю диску. Windows навіть вимкнутись не може в такій ситуації поки запис нулів не завершиться.
І це вже не кажучи при дике споживання пам'яті при активному постійному читанні випадкових даних з великого файлу, без direct I/O неможливо працювати з NTFS, драйвер просто вішає систему.
Bomchik
Member

Повідомлення

StTechnik: 19.08.2025 10:35 Стоит этот апдейт. С системой все абсолютно нормально.
Наверно я сделал что то не так. :gigi:
Screenshot 2025-08-19 103419.jpg
Скоріш за все, ви читаєте через слово. Проблема не у всіх.
спойлер
Без імені.jpg
0kie
Member

Повідомлення

Bomchik: 19.08.2025 10:42Проблема не у всіх.
Лень искать первоисточники, но скорее всего не только лишь все подвержены уязвимости - мало кто может под неё попасть. :laugh: Вчера делал копирование более 50 Гб данных с одного ПК на другой и никаких проблем не выявлено. Обновление стоит на обоих ПК. Впоследствии выяснится, что проблема в определённых конфигурациях с определёнными накопителями и их прошивках, а также в определённых сценариях, которые 99% пользователей у себя не имеют.
Востаннє редагувалось 19.08.2025 10:50 користувачем 0kie, всього редагувалось 1 раз.
vova_84
Member

Повідомлення

Може паралізувати, а може не паралізувати. Люблю сучасні новини. а
Scoffer
Member

Повідомлення

nazar-pc: 19.08.2025 10:39А NTFS починає заповнювати нулями файл від початку аж до місця запису
Це не баг, а фіча. IFI максимально несекьюрна штука. Тим не менш така можливість в нтфс є. Просто прихована від любителів прострелити собі колінку на рівному місці. На практиці активно юзається наприклад бекаперськими системами.
nazar-pc: 19.08.2025 10:39купа сучасних функцій відсутня
Наприклад?
Востаннє редагувалось 19.08.2025 11:14 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
Donate
Member

Повідомлення

nazar-pc: 19.08.2025 10:39
1234waltz: 19.08.2025 10:31 Пропоную обговорити Свіже оновлення Windows 11 може паралізувати роботу SSD та HDD

btrfs багато років вже не ламалася у мене взагалі ніяк. А от UFS у pfSense вилетіла якось без будь-якої очевидної на те причини.

Я сподівався Microsoft нарешті змінять NTFS на ReFS або щось подібне, бо дуже вже стара архітектура в неї, купа сучасних функцій відсутня, а те що є працює дуже так собі.
Наприклад, коли алокувати повний файл на диску і почати запис десь біля кінця, ext4, btrfs та будь-яка сучасна файлова система фізично записує лише той блок під кінець файлу.
А NTFS починає заповнювати нулями файл від початку аж до місця запису, що у випадку файлу в кілька терабайт (з таким працює ПЗ яке я підтримую) виглядає для користувача як залипання всього що торкається того диска на багато годин зі 100% активністю диску. Windows навіть вимкнутись не може в такій ситуації поки запис нулів не завершиться.
І це вже не кажучи при дике споживання пам'яті при активному постійному читанні випадкових даних з великого файлу, без direct I/O неможливо працювати з NTFS, драйвер просто вішає систему.
Вже є рефс проблема поки в тому що після встановлення ос, пройти oobe неможливо я так розумію проблема з нативним їх ПЗ :laugh:
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Scoffer: 19.08.2025 11:08
nazar-pc: 19.08.2025 10:39А NTFS починає заповнювати нулями файл від початку аж до місця запису
Це не баг, а фіча. IFI максимально несекьюрна штука. Тим не менш така можливість в нтфс є.
Така собі фіча. В інших файлових системах незаписане місце виглядає як те що записане нулями, але фізичний запис уникається.
А NTFS такого не вміє без підвищених привілеїв. Інженер Microsoft відповів що в ReFS вони це пофіксили, а з NTFS доведеться страждати вічно: https://stackoverflow.com/a/78369148/3806795
Scoffer: 19.08.2025 11:08
nazar-pc: 19.08.2025 10:39купа сучасних функцій відсутня
Наприклад?
RAID функції на рівні файлової системи, контрольні суми для можливості помічати порушення вмісту файлової системи, CoW з підтримкою знімків файлової системи.
Та майже весь список фіч сучасних файлових систем типу btrfs чи bcachefs у NTFS відсутній.
ReFS на папері виглядає значно цікавіше, але інженери Microsoft чомусь не хочуть завозити в десктопну Windows :-/
mythorns
Junior

Повідомлення

Windows 10 one love
Scoffer
Member

Повідомлення

nazar-pc
Повторю, це максимально несекьюрно. ІТ безпека роботодавця, наприклад, прийде і надає лопатою по голові за такі справи тому що фізично в кластерах ФС знаходитимуться старі дані, до котрих нова прога може достукатись. Там по твоєму лінку в відповідях прямо написали що не знайшли вагомих виправдань для втілення цієї фічі в нтфс.
До речі, ти впевнений що btrfs робить саме інстанс ініціалізацію, а не розріджений файл? Бо для розріджений файлів і на віндах ніяких прав не треба, створюй скільки влізе.
nazar-pc: 19.08.2025 11:16RAID функції на рівні файлової системи
Нафіг не потрібно. Кожен має займатись своєю справою. Менеджер томів томами, а фс файлами. На лінуксах LVM теж наше все.
Всі CoW дефективні, нестабільні, розвалюються від простого вимикання "з педалі" і не підлягають відновленню в разі чого. Як наслідок їх не юзає ніхто з корпоратів, хоча багато хто намагався.
Востаннє редагувалось 19.08.2025 11:28 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
Геральт
Active Member

Повідомлення

mythorns
7ка ж )
Scoffer
Member

Повідомлення

nazar-pc
Щодо тої ж Btrfs то показово що редхат випилив її ще з рхел8. Явно не від того що гарна фс) Я вважаю що редхат все ж таки щось трішки знає про лінукси і їхні файлосистеми.

Відправлено через 4 хвилини 32 секунди:
https://docs.redhat.com/en/documentatio ... le-systems
Дефолтна XFS, опціонально ext4. Менеджмент томів зібраний на базі LVM. Btrfs чи ZFS не завезли. Все як треба :rotate:
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Scoffer: 19.08.2025 11:43 nazar-pc
Щодо тої ж Btrfs то показово що редхат випилив її ще з рхел8. Явно не від того що гарна фс) Я вважаю що редхат все ж таки щось трішки знає про лінукси і їхні файлосистеми.

Відправлено через 4 хвилини 32 секунди:
https://docs.redhat.com/en/documentatio ... le-systems
Дефолтна XFS, опціонально ext4. Менеджмент томів зібраний на базі LVM. Btrfs чи ZFS не завезли. Все як треба :rotate:
Red Hat випилив, а інші дистрибутиви навпаки використовують за замовчуванням.
Meta взагалі хваляться що вони з btrfs мільярди доларів заощадили, у них на btrfs та її фічах вся інфраструктура зав'язана: https://www.phoronix.com/news/Btrfs-Saves-Meta-Billions

LVM не те саме і навіть не близько, хоча Red Hat поверх LVM пилять Stratis :dontknow:
Та й взагалі у Red Hat специфічні смаки в деяких питаннях, чого лише GNOME вартий (точніше те, до чого від скотився).
Rucha
Member

Повідомлення

0kie: 19.08.2025 10:49Впоследствии выяснится
Вже "вияснєлось", що проблема проявляється лише у вказаних випадках. Але, то ж треба читати, але "чукча не чітатєль". Ти б вже припинив ганьбитися своїм постійним ламерством - подивись свій рейтинг! :lamer:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

nazar-pc
Можу помилятись але ReFS не підтримує завантаження Windows.
Scoffer
Member

Повідомлення

nazar-pc: 19.08.2025 11:53Meta взагалі хваляться
Давай от на мету не мірятись бо там виявиться що btrfs мети з btrfs не мети спільного має лише назву. Приблизно як пхпшечка у них же, на котрій теж вся їхня інфраструктура вибудувана. У мети, гугла, амазона там свій власний блек джек, дуже далекий від того що може собі дозволити пересічна навіть сильно ентерпрайзна контора.
nazar-pc: 19.08.2025 11:53Та й взагалі у Red Hat специфічні смаки в деяких питаннях
Редхат в часи 7ї версії сильно педалював btrfs, сував її на всіх презенташках, і потім погорів її підтримці. Я це пам'ятаю бо вони мене в ті часи в тридений алкокруїз возили щоб я просував їхні рішення у роботодавця :D Все дуже непросто з CoW FS. Інші дистрибутиви мало цікавлять бо вони не надають підтримки і гарантій як редхат і їм загалом пофігу шо там буде у користувача. Ну розвалилась фс і розвалилась, шо такого, робіть бекапи (ц).
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Scoffer: 19.08.2025 11:26 nazar-pc
Повторю, це максимально несекьюрно. ІТ безпека роботодавця, наприклад, прийде і надає лопатою по голові за такі справи тому що фізично в кластерах ФС знаходитимуться старі дані, до котрих нова прога може достукатись. Там по твоєму лінку в відповідях прямо написали що не знайшли вагомих виправдань для втілення цієї фічі в нтфс.
До речі, ти впевнений що btrfs робить саме інстанс ініціалізацію, а не розріджений файл? Бо для розріджений файлів і на віндах ніяких прав не треба, створюй скільки влізе.
Без адміністративних привілеїв не достукається. І trim ніхто не скасовував, при потребі можна одразу терти всі дані фізично.
Залежить від типу алокації файлу. Є розріджені файли, а є повні.
Мені потрібна була саме повна резервація місці щоб в разі чого падало з недостачею місця при запуску, а не в рантаймі коли на термінал ніхто не дивиться.
Scoffer: 19.08.2025 11:26
nazar-pc: 19.08.2025 11:16RAID функції на рівні файлової системи
Нафіг не потрібно. Кожен має займатись своєю справою. Менеджер томів томами, а фс файлами. На лінуксах LVM теж наше все.
Вкрай хибна думка. Апаратні RAID зло безапеляційно. А програмні інструменти отримують багато користі від вертикальної інтеграції, яка інакше неможлива.
Інтеграція RAID в файлову систему спрощує адміністрування, дозволяє прозоро відновлювати пошкоджені дані завдяки надійним контрольним сумам і так далі.
Мати можливість збільшити чи зменшити розділ чи файлову систему, додати чи видалити диск без демонтування чи перезавантаження, все це з btrfs тривіально, а з LVM навіть елементарне зменшення не виходить зробити через його архітектуру. Не кажучи вже про кількість концепцій що треба тримати в голові.

А з btrfs просто змонтував і працює. Саме знаходить решту дисків RAID масиву і купу інших речей робить. Після цього LVM реально боляче користуватися.
Звичайно не все ідеально, є певні нюанси, але тим не менше.
Scoffer: 19.08.2025 11:26
Всі CoW дефективні, нестабільні, розвалюються від простого вимикання "з педалі" і не підлягають відновленню в разі чого. Як наслідок їх не юзає ніхто з корпоратів, хоча багато хто намагався.
Лол, звичайно користуються. ZFS на NASах кругом як в користувацьких, так і професійних сетапах, у Meta вся інфра на btrfs. Але CoW всі дефективні та нестабільні :rotate:
Колись років 15 тому може так і було, але сьогодні це не так.
Scoffer
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 19.08.2025 11:55Можу помилятись але ReFS не підтримує завантаження Windows.
В процесі роботи над ReFS необхідні фічі перейшли в NTFS, а щодо інших виявилось що не такі вони вже й корисні. Проект по суті згорнутий за відсутності реальної необхідності. NTFS має все що треба. Оно XFS і то вистачає в 99.(9)% випадків, а вона погірше за NTFS буде.
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Scoffer: 19.08.2025 12:03
nazar-pc: 19.08.2025 11:53Та й взагалі у Red Hat специфічні смаки в деяких питаннях
Редхат в часи 7ї версії сильно педалював btrfs, сував її на всіх презенташках, і потім погорів її підтримці.
Red Hat 7 вийшов більше 11 років тому. З часів ядра 3.10 багато чого змінилося. Було б на що рівнятися :gigi:
Відповісти