Новини
Останні статті і огляди
Noctua NH-D15 G2 и температура памяти
-
kokos76
Junior
Привет. Интересовался кто-то температурой памяти, используя NH-D15 G2?
Собираю систему на Ryzen 9 9900x и хочу две планки 6400 cl32 по 48Gb, предположительно от G.skill (потому что хорошие отзывы о ней слышал и на таких параметрах она вроде при 1.35V работает), но прочитал, что для стабильности они не должны нагреваться выше 55°C. Мать, если что, Asus x870e-e gaming wifi. Пробовал ли кто-то колхозить, например, прорезая окошки, в боковинке вентилятора над памятью?
Если не сложно, ответьте, пожалуйста на следующее:
1) Модель памяти (хотя бы низкий или высокий радиатор), вольтаж, частота, тайминги (хотя бы CL)
2) Сколько планок памяти и сколько слотов в матери?
3) До скольки греется при средней нагрузке, высокой?
4) Если установлен второй кулер, то насколько он поднят над памятью и какого он размера и на сколько оборотов, если не родной?
Собираю систему на Ryzen 9 9900x и хочу две планки 6400 cl32 по 48Gb, предположительно от G.skill (потому что хорошие отзывы о ней слышал и на таких параметрах она вроде при 1.35V работает), но прочитал, что для стабильности они не должны нагреваться выше 55°C. Мать, если что, Asus x870e-e gaming wifi. Пробовал ли кто-то колхозить, например, прорезая окошки, в боковинке вентилятора над памятью?
Если не сложно, ответьте, пожалуйста на следующее:
1) Модель памяти (хотя бы низкий или высокий радиатор), вольтаж, частота, тайминги (хотя бы CL)
4) Если установлен второй кулер, то насколько он поднят над памятью и какого он размера и на сколько оборотов, если не родной?
-
Евгений King
Member
55 це щось з потолку
Після 75 можуть бути нюанси в стабільності і тільки виключно якщо ви гарно тюнили таймінги
Якщо юзати XMP, то і 80 градусів не мають викликати проблем
В гарному просторому корпусі проблем з охолодженням не буде
Після 75 можуть бути нюанси в стабільності і тільки виключно якщо ви гарно тюнили таймінги
-
Earanak
Member
Недавно видел тему где у местного форумчанина в мемтестах жарились DDR5 Жискиллы в 68 градусов не выдавая ошибок. Правда там 32гб плашки две - viewtopic.php?p=4014264#p4014264 Там же я вспомнил историю времен DDR4, когда Билдзоид во время мемтеста начинал феном дуть на плашки. Какие то теряли стабильность уже при 60, а какие то и на 70 норм работали. Черт его знает как с DDR5/Hynix чипами дела обстоят
- Не думаю что эта инфа вам чем то поможет, спрячу как ОФФТОП под спойлер...
- У меня при 21с в комнате, 1.35V на памяти, 192гб Жискиллов греются до 62-65с (крайние-центральные плашки) на открытом стенде без обдува (TM5+Anta777Extreme), а под прямым обдувом становятся 43-46с. Но у меня не двубашенный кулер а вода на проце. Ну на 62-65с никаких ошибок я не видел, но так как места свободного у меня дофига, то я в любом случае прост комп обтыкал весь обдувом прямым
Ну еще у Жискиллов разные ведь радиаторы
Ну тип вот эти вот все на Hynix M-Die :
F5-6400J3239F48GX2-TR5S
F5-6400J3239F48GX2-RS5K
F5-6400J3239F48GX2-RM5RK
F5-6400J3239F48GX2-RM5RW
F5-6400J3239F48GX2-TZ5RW
Но с разными радиаторами. Мейби они как то отличаются по нагреву, не шарю.
И да, как выше отметили плотность вжима таймингов насколько я знаю тоже влияет на стабильность при повышенной температуре.
Насколько я понял tRFC и tREFI чувствительны к нагреву плашек. Но у меня tRFC в упор вжат и tREFI в максимум (65к) и на 65с все норм было.
Но опять же, это без подогрева от навесающего кулера, видяхи которая фигачит. Потому это немного не ваш случай получается.
-
DuckRider
Member
Це г.скілл. Скоріше за все трідент. Воно на 65 градусах сере під себеЕвгений King: ↑ 12.08.2025 23:37 55 це щось з потолку
-
Евгений King
Member
У мене був комплект G.Skill Hynix M-die 32 (16*2) 6000@ 7200 з вжатими вусмерть таймінгами в ITX компактній збірці, жарилась до 77 градусів без помилок, далі вже розсипалось помилкамиDuckRider: ↑ 13.08.2025 01:20Це г.скілл. Скоріше за все трідент. Воно на 65 градусах сере під себеЕвгений King: ↑ 12.08.2025 23:37 55 це щось з потолку
Всі напруги були фіксовані, коли помітив проблему перегріву то трохи піджаву напругу планок і поставив 2*140, щоб витягали тепле повітря, десь градусів 7 точно скинув і жило воно з рік цілком ОК в умовах ITX
АЛЕ, такі темпи були тільки під TM5 anta/1usmus в хард профілях. В реальному навантаженні воно за 65 градусів не вилазило
-
DuckRider
Member
Ну а ми кілька сотень різних кітів trident z5 протестувалиЕвгений King: ↑ 13.08.2025 01:33У мене був комплект G.Skill Hynix M-die 32 (16*2) 6000@ 7200 з вжатими вусмерть таймінгами в ITX компактній збірці, жарилась до 77 градусів без помилок, далі вже розсипалось помилками
Всі напруги були фіксовані, коли помітив проблему перегріву то трохи піджаву напругу планок і поставив 2*140, щоб витягали тепле повітря, десь градусів 7 точно скинув і жило воно з рік цілком ОК в умовах ITX
АЛЕ, такі темпи були тільки під TM5 anta/1usmus в хард профілях. В реальному навантаженні воно за 65 градусів не вилазило
-
Sharkoff
Member
kokos76
Трошки дурне питання, а навіщо було купувати цей кулер за ціною нормальної водянки?
Трошки дурне питання, а навіщо було купувати цей кулер за ціною нормальної водянки?
-
kokos76
Junior
Просто взяв до уваги загальний принцип, що "і незаряджена рушниця раз на рік стріляє". Років 12 вже в мене стабільно працює попередня система на і5-2500к та пам'яттю Hynix. Здається, @4300 Мгц. Кулер Scythe Grand Kama Cross 2 https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 12/111144/ - величезна залізяка, але єдине що я роблю в своєму системнику, - пилососом висмоктую пил. Термопасту використовував топову тому навіть не пам'ятаю скільки разів її міняв. Мабуть не більше двох. А що може статися з водянкою за 10 років? А якщо заводський брак, від якого ніхто не застрахований? Тому я і не думаю про водянку, а думаю, що, можливо, поквапився і не врахував той принцип, яким керувався при виборі попереднього кулера, - охолоджені VRM та RAM. Можливо, треба було взяти Be quiet DARK ROCK TF2 https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 27/129650/Sharkoff: ↑ 13.08.2025 08:08 kokos76навіщо було купувати цей кулер за ціною нормальної водянки?
Отправлено спустя 8 минут 35 секунд:
Евгений King
Earanak
DuckRider
Я не гонюсь за максимальными результатами, но заинтересован в стабильности в долгосрочной перспективе. Имеется подтверждение того факта что проблемы от перегрева начинают вылазить не сразу а даже через полтора года - https://forums.overclockers.ru/viewtopi ... #p18549587
-
dead_rat
Member
Водянка взагалі не обдуває памʼять, тож при перегріві шо так, шо так доведеться колхозити обдув.Sharkoff: ↑ 13.08.2025 08:08 kokos76
-
Vlaad13
Member
в мене може дурне запитання - а чому пам'ять буде так грітися?dead_rat: ↑ 14.08.2025 12:32Водянка взагалі не обдуває памʼять, тож при перегріві шо так, шо так доведеться колхозити обдув.Sharkoff: ↑ 13.08.2025 08:08 kokos76
-
SleepNeep
Member
В мене пам'ять Flare X5 6000 CL30, 9800x3d, D15G2, корпус Shadow Base 800 і материнка Asus x870e-e. Вентиль над пам'ятю трохи піднятий, бо інакше потрібно супер низькі планки, щоб помістились без здвигу. Температури пам'яті: 40 - при низькому навантажені, 51 - було сьогодні, під час гри, 95-100% GPU.
Я думаю, що температури пам'яті потрібно знижувати не процесорним кулером, а корпусними, знижуючи загальну. В мене 3 вентиля на фронт + 3 на топ + нижній і задній. Можна послабити топ трохи, або підсилити фронт, щоб потік був сильніший на пам'ять і материнку. Я вважаю 51 градус це нормально.
Звичайно є процесорні кулери, які можуть добре дути і на пам'ять, але я б не заморачувався.
Я думаю, що температури пам'яті потрібно знижувати не процесорним кулером, а корпусними, знижуючи загальну. В мене 3 вентиля на фронт + 3 на топ + нижній і задній. Можна послабити топ трохи, або підсилити фронт, щоб потік був сильніший на пам'ять і материнку. Я вважаю 51 градус це нормально.
Звичайно є процесорні кулери, які можуть добре дути і на пам'ять, але я б не заморачувався.
-
kokos76
Junior
dead_rat
Якщо кулер конструкції "Top-flow", то він обдуває і пам'ять.
Vlaad13
Коли система навантажується, тоді й пам'ять теж.
SleepNeep
Не пробували розганяти пам'ять до 6400@CL32? На x3d, зається, sweet spot саме 6000, але може, заради цікавості? Якщо не важко, могли би Ви подивитися, чи візьме пам'ять такий режим, який буде вольтаж та температури?
Якщо кулер конструкції "Top-flow", то він обдуває і пам'ять.
Vlaad13
Коли система навантажується, тоді й пам'ять теж.
SleepNeep
Не пробували розганяти пам'ять до 6400@CL32? На x3d, зається, sweet spot саме 6000, але може, заради цікавості? Якщо не важко, могли би Ви подивитися, чи візьме пам'ять такий режим, який буде вольтаж та температури?
-
SleepNeep
Member
kokos76
сорян, зараз немає часу тестити.
Та й не бачу сенсу. Як в цьому відео показано, різниця дуже мінімальна, то в одну, то в другу сторону. Але грітись 6400 мабуть буде більше.
Додам до попереднього посту, що температури такі при моїх налаштованих курвах в FanControl. Тобто на низькому навантажені в мене все крутиться на 30%. Максимуму по вентилям в мене не досягало. Але можна ж і більш агресивно налаштувати. Це як кому подобається.
сорян, зараз немає часу тестити.
Та й не бачу сенсу. Як в цьому відео показано, різниця дуже мінімальна, то в одну, то в другу сторону. Але грітись 6400 мабуть буде більше.
Додам до попереднього посту, що температури такі при моїх налаштованих курвах в FanControl. Тобто на низькому навантажені в мене все крутиться на 30%. Максимуму по вентилям в мене не досягало. Але можна ж і більш агресивно налаштувати. Це як кому подобається.
-
STARL1GHT
Member
1. Якщо процесор буде охолодуватись повітрям, то треба дивитись ТТХ тієї моделі, яку хочете взяти.kokos76: ↑ 12.08.2025 23:27 1) Модель памяти (хотя бы низкий или высокий радиатор), вольтаж, частота, тайминги (хотя бы CL)
Якщо піти по шляху універсальності, то можна подивитись на лінійку FLARE X від G.Skill. Там якраз низькопрофільні радіатори.
2.Скільки вам потрібно.
Умовний сферичний кінь у вакуумі: 2 плашки по 16Gb.
3. Дивлячись як розганяти. Чомусь всі ганяться за крайнощами у вигляді 6000@CL28 чи 6400@CL30. Там часто потрібний прямий обдув плашок.
..і забувають про щось середнє у вигляді 6200@CL30, де можна обійтись пасивним охолоденням та мати цілком приcтойний результат.
4. З приводу Noctua NH-D15 G2. Доцільність її придбання рівна околонулю.
Продуктивність у порівнянні з звичайною версією та китайськими баштами на 2 радіатора майже околонульова, а ціна ну дууже різна.
-
kokos76
Junior
SleepNeep
STARL1GHT
На x3d з пам'яттю не так, якна звичайних процах.
6400 - максимальна частота пам'яті, на якій контролер пам'яті Ryzen 9xxx не-x3d працює в режимі 1:1 та при цьому стабільно гониться Infinity Fabric (FCLK=MCLK), a @CL32 - те, що бачив в XMP для такої частоти.
STARL1GHT
На x3d з пам'яттю не так, якна звичайних процах.
6400 - максимальна частота пам'яті, на якій контролер пам'яті Ryzen 9xxx не-x3d працює в режимі 1:1 та при цьому стабільно гониться Infinity Fabric (FCLK=MCLK), a @CL32 - те, що бачив в XMP для такої частоти.