Новини
Останні статті і огляди
9800x3d чи 7800x3d?
-
MSItig
Junior
Доброго дня. Збираю пк з нуля, але є декілька питань. Не хочеться переплатити, тому хочу обоснованної рекомендації.
Збираю пк чисто для пограти. Монітор 2К, 27" 180Hz
Примітив наступну конфігурацію:
Ryzen 7 7800X3D
RTX 5070
ОЗУ 32гб 6000
M.2 1TB Samsung 980 Pro
З материнкою ще не визначився.
БЖ MSI MAG 750 Platinum.
Повторюсь що тільки для ігр. Тому якось прикинув, може внести наступні зміни :
Ryzen 7 9800X3D
ОЗУ 64 ГБ 6000
Виходить дорожче. Але й виглядає мощно. Що скажете ? Є сенс вносити такі зміни? Так або ні, прошу обоснованно) дякую .
Збираю пк чисто для пограти. Монітор 2К, 27" 180Hz
Примітив наступну конфігурацію:
Ryzen 7 7800X3D
RTX 5070
ОЗУ 32гб 6000
M.2 1TB Samsung 980 Pro
БЖ MSI MAG 750 Platinum.
Повторюсь що тільки для ігр. Тому якось прикинув, може внести наступні зміни :
Ryzen 7 9800X3D
ОЗУ 64 ГБ 6000
Виходить дорожче. Але й виглядає мощно. Що скажете ? Є сенс вносити такі зміни? Так або ні, прошу обоснованно) дякую .
-
Васильович
Member
Якщо є гроші, то є сенс вносити такі зміни.MSItig: ↑ 07.08.2025 17:38прошу обоснованно
Якщо нема грошей, то й перший варіант дуже пристойний.
-
Filabatya
Member
краще лишнє бабло в ТІ киньте 
-
wow_w
Member
Якщо процесорозависимі ігри, то є зміст.
Якщо збираєте зараз і надовго, то є зміст, але тоді вже і на карту дивитись 5070 ті.
А якщо потрібно саме баланс/ціна якість тоді дивіться свій перший варіант
Якщо збираєте зараз і надовго, то є зміст, але тоді вже і на карту дивитись 5070 ті.
А якщо потрібно саме баланс/ціна якість тоді дивіться свій перший варіант
-
Panasi
Member
Якщо є гроші, то можна взяти проц з запасом. А пам'яті вистачає 32 Гб, 64 не дасть ніяких переваг в іграх на даний момент. В майбутньому додати пам'ять не буде проблемою.
-
karokum
Member
Ви би хоч ігри озвучили в які плануєте грати
Але
Імхо вбахкайте все в карточку
Навіть можна пожертвувати х3д процом, взяти умовний 7700 з Алі за ~160$ на найближчі роки
Як власник 4070S скажу що 5070 (яка по сухим тестам +- те саме) я би не брав, бо це мило вже сьогодні, і в найближчій перспективі все більше мила з кожним новим релізом
Має сенс все вижати в карточку, бо в мабутньому оновлювати її буде найбільш боляче + продуктивність в 97% ігор залежить від неї
32 оперативки поки вистачить з головою
SSD можна (я б навіть сказав треба) простіше, якщо це чисто ігрова машинка можна взяти щось дешевше і не відчути взагалі різниці. KC3000=>KIOXIA G2=>SN580 (по спаданню "крутості" та ціни). Усі три вам будь хто тут порекомендує, усі три маю у власному користуванні, і різниці в ігрових задачах не відчуваю взагалі
По материнці ідете в цю гілку і шукаєте по назві процесора уже готові конфіги які десятки разів там прикидували, далі по додаткових плюшках типу кількості слотів під ССД, АРГБ і бюджету обираєте що вам підходить
Попередня рекомендація стосується і блоку живлення, бо ви написали якусь неіснуючу модель, та і лінійка MAG це дешман, краще дивитися на MPG якщо мова йде про MSI
Почитайте профільні теми хоча б пару десяток сторінок останніх, в ідеалі за останні пару місяців, там будуть відповіді на ВСІ ваші питання
Але
Імхо вбахкайте все в карточку
Навіть можна пожертвувати х3д процом, взяти умовний 7700 з Алі за ~160$ на найближчі роки
Як власник 4070S скажу що 5070 (яка по сухим тестам +- те саме) я би не брав, бо це мило вже сьогодні, і в найближчій перспективі все більше мила з кожним новим релізом
Має сенс все вижати в карточку, бо в мабутньому оновлювати її буде найбільш боляче + продуктивність в 97% ігор залежить від неї
32 оперативки поки вистачить з головою
SSD можна (я б навіть сказав треба) простіше, якщо це чисто ігрова машинка можна взяти щось дешевше і не відчути взагалі різниці. KC3000=>KIOXIA G2=>SN580 (по спаданню "крутості" та ціни). Усі три вам будь хто тут порекомендує, усі три маю у власному користуванні, і різниці в ігрових задачах не відчуваю взагалі
По материнці ідете в цю гілку і шукаєте по назві процесора уже готові конфіги які десятки разів там прикидували, далі по додаткових плюшках типу кількості слотів під ССД, АРГБ і бюджету обираєте що вам підходить
Попередня рекомендація стосується і блоку живлення, бо ви написали якусь неіснуючу модель, та і лінійка MAG це дешман, краще дивитися на MPG якщо мова йде про MSI
Почитайте профільні теми хоча б пару десяток сторінок останніх, в ідеалі за останні пару місяців, там будуть відповіді на ВСІ ваші питання
-
waryag
Member
MSItig
Навіть 7800х3д має сенс лише якщо головна мета - максимальний фпс в онлайн шутерах.
Навіть 7800х3д має сенс лише якщо головна мета - максимальний фпс в онлайн шутерах.
-
Nutbar
Member
7800X3D - чудовый проц. Дозволить також трохи зекономити на системі охолодження і БЖ, бо 9800X3D значно гарячіший. Не варто переплачувати.MSItig: ↑ 07.08.2025 17:38 Примітив наступну конфігурацію:
Ryzen 7 7800X3D
RTX 5070
ОЗУ 32гб 6000
M.2 1TB Samsung 980 Pro
БЖ MSI MAG 750 Platinum.
32Гб оперативки мало. Беріть або 24х2 або 32х2. По ціні різниця не велика і вже є ігри/сценарії де в 32 можете впертись. Та й потім цю продавати, іншу брати, краще прибрати цей головний біль.
1Тб ссд надзвичайно мало, краще одразу взяти 2Тб. Інакше доведеться потім докупати ще, а 2х1 значно дорожче ніж 1х2.
Материнку яку завгодно, але не ASRock. Ось шпаргалка для вибору.
-
Hells Angels
Member
-
Аціо
Member
MSItig
- 7800x3D та 5070ті чи 5080 відеокарта, інше за бюджетом масштабуйте.
- 7800x3D та 5070ті чи 5080 відеокарта, інше за бюджетом масштабуйте.
-
Ortyomko
Member
які?Nutbar: ↑ 08.08.2025 04:42 вже є ігри де в 32 можете впертись.
-
l-m
Member
Чому? З 7000 серією не було ж проблем.Nutbar: ↑ 08.08.2025 04:42Материнку яку завгодно, але не ASRock
-
KYDRAM
Member
Асрок якраз нормальні дощки зараз робить, головне бівіс останній!
А от святий ісус весь із браком або траблами: мосфети перегріті, ціни тупо вищі, вайфай якшо є - майже ніколи не працює в дошці але в усьому іншому працює як і має
, відвали юсб саме на ісусах, ну гугл в поміч!
А от святий ісус весь із браком або траблами: мосфети перегріті, ціни тупо вищі, вайфай якшо є - майже ніколи не працює в дошці але в усьому іншому працює як і має
-
pelia
Member
Не знаю за ігри, але декілька вікон вс коду, під сотню важких вкладок FF і вже під іграшки нічого не залишається майже, а там навіть стім ще не запущений, котрий у мене 2гб+ віджирає, ось наприклад, це я ще нічого толком не запускав
- спойлер

-
Vlaad13
Member
37 вкладок ще й мозілаpelia: ↑ 08.08.2025 09:53Не знаю за ігри, але декілька вікон вс коду, під сотню важких вкладок FF і вже під іграшки нічого не залишається майже, а там навіть стім ще не запущений, котрий у мене 2гб+ віджирає, ось наприклад, це я ще нічого толком не запускав
- спойлер
Би би ще мільйон вкладок запустили - а потім написали що вам пам'яті невистачає
-
avuremybe
Member
Яке відношення описане має до ігор?pelia: ↑ 08.08.2025 09:53Не знаю за ігри, але декілька вікон вс коду, під сотню важких вкладок FF і вже під іграшки нічого не залишається майже, а там навіть стім ще не запущений, котрий у мене 2гб+ віджирає, ось наприклад, це я ще нічого толком не запускав
- спойлер
-
l-m
Member
Мільйон не вийде, а десяток тисяч можна навіть на 64 ГБ.Vlaad13: ↑ 08.08.2025 09:57 37 вкладок ще й мозіла![]()
Би би ще мільйон вкладок запустили - а потім написали що вам пам'яті невистачає![]()
ФФ якраз економніше використовує пам'ять ніж Хром.
- клік для збільшення
-
Васильович
Member
-
Vlaad13
Member
Щоб написати що 32 Гіга вже недостатньо
-
Nutbar
Member
З 7000 дійсно вже болячки вирішені (хоча вони були), але може OP потім вирішить заапгрейдитись. Навіщо ризикувати, якщо за +500грн можна взяти точно таку саму за можливостями плату, але безпроблемну?l-m: ↑ 08.08.2025 08:48 Чому? З 7000 серією не було ж проблем.
Зайдіть подивіться сабредіт асроку. Проблема не вирішена.KYDRAM: ↑ 08.08.2025 09:44 Асрок якраз нормальні дощки зараз робить, головне бівіс останній!
Ви викинули деякі слова з цитати, негарно. Але заради автора топіка я відповім, на противагу думці невігласів. Це симулятори і деякі глибоко модифіковані ігри. MSFS 2024, DCS World, Cities: Skylines. Ще зараз багато ігор страждають на витоки пам'яті і через годину з 32Гб доведеться робити перезапуски. Приклад (більшість вже виправлено, але проблема існувала і існувала довго): Stalker 2, Hogwarts Legacy, TLOU тощо.
А в реальності набагото більше, бо паралельно буде запущений дискорд, хром, якийсь реплей буфер, лончери, оверлеї і ще купа всього.
Мова ж про ПК, а не ігрову приставку. Можете далі ліпити мінуси і підставляти автора топіку. Через декілька років побіжить міняти плашки, хоча може зараз за незначну (менше різниці вартості між 9800 та 7800) доплату взяти більший об'єм.