Ніколи не було економніше. І зараз навіть AIшні всеодно уступають Arrow-H. Простой і їзда на низьких обертах у інтуля економніша. Це і є вирішальним фактором.
Можете порівняти схожі моделі Lenovo Ideapad 5 на двох платформах. Буде до 10% різниці а може і більше
Я до речі читав порівняння, Інтел довше працює але посідає більше по продуктивності.
Тобто так воно так але є нюанс.
ти сам підтверджуєш мою думку, просто називаєш це по-іншому. Ти кажеш
Scoffer: ↑
25.07.2025 21:41диспетчер засовує команду в перше доступне алу, що вміє в цю команду в порядку живої черги. Там немає що робити ефективно чи не ефективно. Тільки є куди запхнути команду, чи немає куди запхнути команду.
якраз в цьому й полягає ключова відмінність архітектур, що веде до ефективного керування. Якщо в AMD частіше є куди запхнути команду (бо ALU універсальніші та їх більше), а в Intel частіше немає куди запхнути (бо ALU спеціалізованіші й менші), то це й створює різницю в ефективності використання ядра в умовах багатопоточності.
моє "ефективне керування" не про магію диспетчера, а про здатність архітектури надавати йому достатньо вільних та універсальних ресурсів, щоб він міг безперебійно "запхати" команди з кількох потоків одночасно. і так, АМД робить ставку на сервери та пікову продуктивність, тому їхні ядра мають архітектуру, яка дозволяє диспетчеру ефективніше розподіляти команди між багатопотоковими навантаженнями. а це, як ти сам кажеш, досягається за рахунок універсальних ALU. тобто, твоє пояснення причини лише підтверджує мій висновок про ефективність.
Stamb: ↑
25.07.2025 17:15zalizo_org
питання було про роботу ОС і браузерів
от в ОС і браузерах я різниці не побачив
в іншому софті це вже інше питання
Ну а хто вам винен, що ви використовуєте процесор, як автівку в заторах. В заторах дійсно особливо нема різниці на чому стояти. Інша справа на треку ганять, отут різниця проявляється відразу. Той тіп, що змінив 12600к на 14600к, якраз гонщик і юзає весь потанцював камінчиків
Kyro
Можливо. Не бачив конкретного порівняння тож не буду заперечувати.
Насправді в лептопах це безпредметний вибір. Обираєш всеодно сукупність характеристик, які тобі необхідні для тієї чи іншої задачі. І саме цп опиняється на самому останньому місці під час вибору.
От я передивлявся аналог робочки, яку я дружині склав на 265к у вигляді лептопу.
Щоб було 64гб рам, дискретна нвідія, дисплей мінімум 2.8к 16 мінілед а краще олед, набір портів, ергономіка і якісні матеріали. І як не крути - приходиш до lenovo yoga pro 9 які всі виключно на інтел )) як і інші серйозні робочі станції. А на amd якісь куці порізані версії зазвичай.
І ще нюанс. Мав вже 2 лептопи з дискретною амд і райзен процом. І чомусь біда постійно, що якщо лептоп на райзені - на встройку маплять лише панель лептопа. Всі відеовиходи йдуть на дискретку. І в результаті як би ти не хотів економити заряд - якщо хоч один дисплей підключений до порта і ти дивишся банальний ютюб - починає працювати дискретка. І так було зроблено в 5 різних лептопах, що мені попадались. У інтел лептопах же всі порти і панель лептопа як правило заведені на інтеграшку. А нвідія підключається як калькулятор, коли необхідно. І так значно ефіективніше і дає можливість навіть її просто примусово вирубити (наприклад в лінуксі щоб не гратись з нвдешними дровами). Ну і ще плюс, що на інтелових хоча б один TB порт але завжди є. А навіть якщо і нема то є usb c з PD. І можна дозарядити телефонною зарядкою на 65вт. В амд версіях ще потрібно вишукувати модель, де є PD в usb-c.
Тому підводячи підсумки - в лептопі проц на решту ))
Scoffer: ↑
25.07.2025 21:41Ні, топові ноути на Core Ultra 9 288V тримають по 20+ годин в режимі розслабленого користування. Недосяжна величина для Ryzen AI.
3нм проти 5нм тсмц, чого б їм не бути краще
LP ядра на IO чіплеті теж, напевне, допомагають з економією
ну от у мене omen 15 2020 на 4800h - немає. І не заявлено. Зарядка лише від бруска. Може у тебе моделі були 65вт і там в принципі зарядка була від usb-c і окремого dc порту не було.
АМД давно делает запас по исполнительным ресурсам, даже если сравнить Pentium4 и Athlon XP, у последнего вычислительных блоков будет больше, сейчас тоже самое и, в какой-то мере, универсализм портов, это способ упростить управлением всем этим, проще когда операцию можно выполнить на нескольких портах, а не на одном специфичном, который скорее всего и занят. Тогда, техпроцессы были толстыми и дополнительные блоки стоили денег, но упрощали разработку, - моё объяснение, почему АМД так делала. Интел могли на таком не экономить, а делать более сложное управление и экономить на площади кремния, зарабатывая больше.
Вообще, не стоит так принципиально к этому вопросу относится, разработчики процессоров знают как всё это работает в динамике, как подгружаются данные, как они кешируются, какая статистика загрузки исполнительных блоков и всё это на разных типах алгоритмах, всё это обобщается и затем принимается решение как сделать то или иное в ядре. Поэтому не стоит кому-то делать скоропалительных и наивных выводов, что вот запас вычислительных блоков это всегда хорошо и только так и надо делать. Процессоры весьма сложные изделия, не надо поддаваться иллюзиям упрощения.
В ArrowLake порты тоже стали универсальнее и можно легко понять почему всё движется к такому.
Сейчас подход с лишними исполнительными блоками гораздо более выгодный чем ранее:
- на новых техпроцессах исполнительные блоки не занимают такой процент площади как ранее, что позволяет делать их с запасом.
- дополнительные блоки позволяют размазывать нагрузку на разные экземпляры блоков для более равномерного нагрева кристалла.
- дополнительные блоки упрощают управление значительно более сложным процессором
Вот, вот в такой обстановке, интел отказались от НТ. Безумие. Я больше поверю, что это кому-то из руководства пришла странная идея, а остальные просто реализовали, ибо им фактически поставили задачу, поэтому все объяснения такие странные и не логичные.
А ну може тому і є. На U процах можна DC взяємозамінити USB зарядкою. там 45-65вт зарядки.
А от в лептопах з дискретками і H процами потрібно пошукати такий, який хоч і з обмеженою потужністю але зможе заряджати його. На момент покупки мого в 2020 - здаєть лише легіони на райзенах давали на один порт можливість заряджати. В той час як точно такий же омен на 10750h мав TB порт і міг забирати до 90вт по ньому. Але грати всеодно рекомендовано з рідним блоком живлення, щоб не було розряду
Afit: ↑
25.07.2025 11:58Якби не було приросту, то продуктивність не зростала би ~ на 25% Навіть в іграх це легко зараз можна перевіряти з процесорами AMD. Вимкнення SMT в більшості випадків знижує продуктивність. Особливо стабільність кадру.
Afit: ↑
25.07.2025 11:58Якби не було приросту, то продуктивність не зростала би ~ на 25% Навіть в іграх це легко зараз можна перевіряти з процесорами AMD. Вимкнення SMT в більшості випадків знижує продуктивність. Особливо стабільність кадру.
Підтверджую. На моєму 5950х вимкнення SMT дало відчутний буст до зменшення рандомних лагів по всій системі. Відчуття приблизно як пересів з хдд на ссд. В тих іграх шо я граю фпс як мінімум не зменшився. Так шо у AMD реалізація SMT теж так собі, ото на сервери норм, а для десктопів воно не годиться.
Alexsandr: ↑
25.07.2025 19:47Просто интелу повезло что разработали к тому времени корку. HT не было смысла делать просто потому, что она и так рвала АМД, а HT оставалсчя козірем который вышел В i серии потом.
Козырем были быстрые ядра и техпроцессы. Даже гораздо более поздний 2500к в большинстве случаев не уступал 2700к с НТ.
Игры играми но для тех же виртуалок HT маст хэв, при учете, что огромная количество простаивает в ряде случаев прирост составлял не игровых 25%, а все 100% и отказ реально смотрится тупым и заставляет пойти почитать, что там актуального в продаже от АМД можно купить.
Підтверджую. На моєму 5950х вимкнення SMT дало відчутний буст до зменшення рандомних лагів по всій системі. Відчуття приблизно як пересів з хдд на ссд. В тих іграх шо я граю фпс як мінімум не зменшився. Так шо у AMD реалізація SMT теж так собі, ото на сервери норм, а для десктопів воно не годиться.
Це тому що два CCD і 32 потоки іграм поки що забагато. Так можливо ділити на 16 потоків оптимальніше, в цьому випадку. А от в системах з 6/8 ядер, вимкнення в більшості випадків виливається в зменшенні продуктивності. Не з одного джерела бачив тести.