Огляд і тестування бездротового маршрутизатора ASUS RT-BE82U з підтримкою WiFi 7 (IEEE 802.11be). Розумний вибір для «розумного будинку»

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Kotya
Member

Повідомлення

alexeygalas: 17.07.2025 16:02
master: 17.07.2025 15:52енергоспоживання коливається в межах 9–15 Вт
9W - максималка для хорошої точки AX 2x2 яка на середній потужності жертиме 3-4W + 4W роутер всеодно виходить менше.

Відправлено через 3 хвилини 4 секунди:
master: 17.07.2025 15:53згоден. 36 Вт - багато, а 9-15 Вт - саме стільки споживає RT-BE82U - не так шоб прям багато
Стільки споживає мій сетап в Average. Але в мене точка 4x4, яка саменька покриває повністю 3к квартиру і ще на двір лишається (2 поверх) :beer:
Залізо *на усі випадки* - має більше споживання.
:dontknow:
master
Member

Повідомлення

alexeygalas: 17.07.2025 15:59
master: 17.07.2025 15:52енергоспоживання коливається в межах 9–15 Вт
9W - максималка для хорошої точки AX 2x2 яка на середній потужності жертиме 3-4W + 4W роутер всеодно виходить менше.
вимірювання проводилося "від розетки" за допомогою побутового ваттметру. Тому в споживанні не врахований ККД блоку живлення та похибка ваттметру. Але навіть так я не вірю в 3-4 Вт для "хорошої точки". Приклад - "Хороша" HPE Aruba AP-515, Maximum (worst-case) power consumption in idle mode: 12.6W (PoE) or 9.7W (DC). Це звісно worst-case, але ж ніяк не 3-4 Вт.
alexeygalas
Member

Повідомлення

master
міряв по вольт/амперметру, коли тестував Mikrotik hEX POE. в нього всі порти активні af/at і він показуває заміри realtime. моя 7630 в середньому жере 6. і ще я чіпляв 7660 це AX 2x2. Вона показувала в середньому 4 (коливання від 2 до 6.5). А моя коливалась від 4 до 8. В обох потужність була на середньому рівні дл яобох радіо (2.4 та 5)
Востаннє редагувалось 17.07.2025 16:11 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
master
Member

Повідомлення

alexeygalas: 17.07.2025 16:02 Насправді багато людей не тямлять в налаштуванні Wifi, залізають і втикають максимальну потужність трансміттеру там, де це не потрібно. І мало того, що збільшують жор енергії, так ще й погіршують собі прийом/передавання
насправді в ASUS за замовчанням стоїть максимальна потужність передачі і скоріше ніхто її не збільшує, ніж цілеспрямовано зменшує....
alexeygalas
Member

Повідомлення

Але згоден із Kotya - AIO девайси як правило менш вивірені по енергоспоживанню. Тому це просто придирки. І це нормально для такого класу девайсів.

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
Єдиний плюс таких девайсів - IPSec+L2TP налаштовується клацанням по перемикачу :laugh:
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Дима Динамит: 16.07.2025 18:34 Предлагаю обсудить Огляд і тестування бездротового маршрутизатора ASUS RT-BE82U з підтримкою WiFi 7 (IEEE 802.11be). Розумний вибір для «розумного будинку»

зачем он нужен когда есть микротик? микротик раз настроишь и забудишь годами даже перезагружать не нужно :beer:
:beer:
Розумний вибір для «розумного будинку»
божевільний вибір для будинку божевільних :)
alexeygalas
Member

Повідомлення

master: 17.07.2025 16:10HPE Aruba AP-515
Ось відкопав в архівах. Це моя GWN7630
https://photos.app.goo.gl/St3DjQk7j45Znqjb6
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

Вай фай 6 роутер от Ануса с шильдиком 7. Уау. Дайте два.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Дима Динамит: 16.07.2025 18:34 зачем он нужен когда есть микротик? микротик раз настроишь и забудишь годами даже перезагружать не нужно :beer:
Цена цени и еще раз цена. я у тещи Netis с 5Ггц самый дешевый когда-то купил и забыл, работает уже несколько лет. Каждую ночь стоит автоматическая перезагрузка, для большей гарантии стабильности. И зачем ей микротик?

Отправлено спустя 4 минуты 53 секунды:
alexeygalas: 17.07.2025 16:02 Насправді багато людей не тямлять в налаштуванні Wifi, залізають і втикають максимальну потужність трансміттеру там, де це не потрібно. І мало того, що збільшують жор енергії, так ще й погіршують собі прийом/передавання
Кто не понимает, тот и не лезет менять настройки. а мощность сигнала, это такая бяка в настройке. Я подбирал для ноута и ПК в соседней комнате за зеркалом с шагом 2 децибела уровень мощности. При меньшем быстрее, но есть потери, при большем немого медленнее. Но кто будет тратить кучу времени если просто поднять уровень сигнала и он банально становится стабильным, даже если медленее.
Дима Динамит
Member

Повідомлення

Alexsandr: 18.07.2025 11:12
Дима Динамит: 16.07.2025 18:34 зачем он нужен когда есть микротик? микротик раз настроишь и забудишь годами даже перезагружать не нужно :beer:
Цена цени и еще раз цена. я у тещи Netis с 5Ггц самый дешевый когда-то купил и забыл, работает уже несколько лет. Каждую ночь стоит автоматическая перезагрузка, для большей гарантии стабильности. И зачем ей микротик?
Да тот нетис за 400грн постояно инет пропадает или айпитв с рывками но раз теща пользуеться то уверен она отключает вай фай что б не облучал на ночь :beer: так как бы сказать перезагружает сервер) ну Теща я вашу еще понять могу, ну тут в статьи дорогой роутер за 9959грн в розетк а не нетис дешевый :beer:
Alexsandr
Member

Повідомлення

Дима Динамит: 18.07.2025 14:40 Да тот нетис за 400грн постояно инет пропадает или айпитв с рывками но раз теща пользуеться то уверен она отключает вай фай что б не облучал на ночь :beer: так как бы сказать перезагружает сервер) ну Теща я вашу еще понять могу, ну тут в статьи дорогой роутер за 9959грн в розетк а не нетис дешевый :beer:
Не наговаривай. Айпитв работает, ютуб работает, планшеты смарты работают. что настроен на всякий случай ночью перезагружаться, так и не сташно. И работает уже несколько лет. Прямо вопрос возникает, а нужны ли дорогие роутеры для таких случаев. уверен, что поставив это асус ничего для неё не поменяется. дома тоже асус стоит и вот думаю а нужен ли мне такой роутер следущий или взять проще.
Дима Динамит
Member

Повідомлення

Alexsandr: 18.07.2025 15:19
Дима Динамит: 18.07.2025 14:40 Да тот нетис за 400грн постояно инет пропадает или айпитв с рывками но раз теща пользуеться то уверен она отключает вай фай что б не облучал на ночь :beer: так как бы сказать перезагружает сервер) ну Теща я вашу еще понять могу, ну тут в статьи дорогой роутер за 9959грн в розетк а не нетис дешевый :beer:
Не наговаривай. Айпитв работает, ютуб работает, планшеты смарты работают. что настроен на всякий случай ночью перезагружаться, так и не сташно. И работает уже несколько лет. Прямо вопрос возникает, а нужны ли дорогие роутеры для таких случаев. уверен, что поставив это асус ничего для неё не поменяется. дома тоже асус стоит и вот думаю а нужен ли мне такой роутер следущий или взять проще.
я по своему опыту сужу, здесь как и 1гбит нужен тещи? думаю для глянуть рицепты и фейсбука и какой то сериальчик в 720р думаю наврядле... Почему и для чего берут роутеры от 500 до 800грн то понятно.

а кому нужно этот чудо? я хочу глянуть в лицо таком человеку и узнать для чего необходим ASUS RT-BE82U ?
bes
Member

Повідомлення

Sub-Zero: 16.07.2025 22:50
Enjthesilence: 16.07.2025 22:48порекомендуй модельки якісь під квартиру
Я не шарю. Там в теме по роутерам есть спец по тп-линк и парочка по микротикам.
Если ты думаешь что туда зайдешь и тебе подскажут какой роутер купить 🤣
WarraxUA
Member

Повідомлення

6ГГц - немає, тільки засрані сусідами 2.4/5ГГц, тому про канали шириною в 160 МГц одразу можна забути,
ціна - невиправдана,
15W споживання - теж досить немало в наших умовах,
з плюсів тільки - 2.5G Ethernet,
розходимся...

P.S. в кого є ASUS-и - їх вже непотрібно бутати після кожної зміни якогось параметра?
Tesseract
Member

Повідомлення

Проц наче й потужний, але з VPN та USB усе якось сумно. Ще й альтернативних прошивок не буде. У TUF BE6500 з усім цим ситація вдвічі краща, ще й ціна на дві тисячі нижча.
grumbler
Member

Повідомлення

master, вже давно актуальний iperf 3.19.1 :) а analiti байдуже - що з 3.18, що з 3.19 не працює.
по сабжу, цікаво розкладки по антенах, бо ксх на здвоєних антенах будуть точно вбиті на 2 каналах, то ж доведеться проводити тести та обирати найкращі канали тупо всліпу емпірично.

Отправлено спустя 4 минуты 40 секунд:
WarraxUA
не все так просто, роутер сам перезавантажить всі радіомодулі, як то було і раніше, але на 6 asuswrt (автор тут допустив помилку, бо тут саме 6 версія, а не 5) вже з півроку як підтягли webui і більш вона менш стабільно підтягує параметри після реконекту. На старих asuswrt 5 дійсно ще деінде трапляється лихо, доводиться або ребутити роутер, або чистити кеши браузера
Відповісти