Cyberpunk 2077 вийде на комп’ютерах Apple цього тижня

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Nick_888
Member

Повідомлення

Adriano: 16.07.2025 15:09
Він не повністю нативний, бо працює через розетту і певно з старою версію Metal

Цю інформацію можливо швидко нагуглити і переконатись, що то не так, як ви пишете:

Нативні ігри в Steam для macOS, що працюють на процесорах Apple Silicon (M1, M2, тощо), використовують архітектуру ARM64, яка є рідною для цих чіпів. Це означає, що іграм не потрібно перекладати код за допомогою Rosetta 2, як це було раніше з Intel-версіями, що дозволяє досягти кращої продуктивності та ефективності. Технологія, яка лежить в основі, - це пряма компіляція та виконання коду для ARM-архітектури. Простими словами:
Нативна підтримка:
Ігри створені спеціально для чіпів Apple Silicon, що дозволяє їм працювати безпосередньо на цих процесорах.
Відсутність Rosetta 2:
Завдяки нативній підтримці, іграм не потрібно використовувати проміжний шар трансляції (Rosetta 2), що було потрібно для Intel-ігор.
Ви уточніть краще. Ви запускали перший фростпанк чи другий? Бо перший є теж на мак ос, але він для маків з Інтел. Друга частина вже оптимізована під Apple Silicon
Adriano
Junior

Повідомлення

Nick_888: 16.07.2025 15:17
Adriano: 16.07.2025 15:09

Цю інформацію можливо швидко нагуглити і переконатись, що то не так, як ви пишете:

Нативні ігри в Steam для macOS, що працюють на процесорах Apple Silicon (M1, M2, тощо), використовують архітектуру ARM64, яка є рідною для цих чіпів. Це означає, що іграм не потрібно перекладати код за допомогою Rosetta 2, як це було раніше з Intel-версіями, що дозволяє досягти кращої продуктивності та ефективності. Технологія, яка лежить в основі, - це пряма компіляція та виконання коду для ARM-архітектури. Простими словами:
Нативна підтримка:
Ігри створені спеціально для чіпів Apple Silicon, що дозволяє їм працювати безпосередньо на цих процесорах.
Відсутність Rosetta 2:
Завдяки нативній підтримці, іграм не потрібно використовувати проміжний шар трансляції (Rosetta 2), що було потрібно для Intel-ігор.
Ви уточніть краще. Ви запускали перший фростпанк чи другий? Бо перший є теж на мак ос, але він для маків з Інтел. Друга частина вже оптимізована під Apple Silicon
Тут, нажаль, тільки на 1й частині перевіряв. Бо гадаю з UE5, на якій працює 2-а частина, будуть складнощі.
Nick_888
Member

Повідомлення

Adriano: 16.07.2025 15:29
Nick_888: 16.07.2025 15:17

Тут, нажаль, тільки на 1й частині перевіряв. Бо гадаю з UE5, на якій працює 2-а частина, будуть складнощі.
Отже, перша працювала у вас через розетту. Для другої частини мінімум - М1, рекомендують - М1 Про. На вашому М4 Про з другою частиною проблем не має бути.
Adriano
Junior

Повідомлення

Nick_888: 16.07.2025 15:45
Adriano: 16.07.2025 15:29

Отже, перша працювала у вас через розетту. Для другої частини мінімум - М1, рекомендують - М1 Про. На вашому М4 Про з другою частиною проблем не має бути.
Як буде час та натхнення - перевірю (В бібліотеці вже чекає :)).
Tiufin
Member

Повідомлення

Nekros: 16.07.2025 15:11
yuriy_dd: 16.07.2025 14:22 я взагалі не звертав увагу на маки поки вони були на Інтел
Ох вам би з Volodya811 поспілкуватися :gigi: :lol:
:D гарна ідея. Хоча, можливо це один й той самий троль )
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.07.2025 13:32 The RTX 5090 achieves 3352 AI TOPS (trillions of operations per second in AI workloads)
M4 - 38 TOPS
але в тесті Geekbench 6 AI - перевага 5090 - лише 50-150%
Да какая разница если у 5090 каких-то попугаев больше?! Не нужно в лоб меряться - 5090 - горячее чудо-юдо, жрущее 600 ватт. Поэтому результат М4 впечатляет. Сразу говорю - я не фанат эппла, просто нужно рассуждать объективно - эппл сделали хороший процессор для своей экосистемы.
И да, я могу нарисовать 100500 попугаев - лучи, куда, физикс - куда не плюнь - заоблачный результат, на деле же 25% от 4090 всего получилось.

Отправлено спустя 3 минуты 27 секунд:
Геральт: 16.07.2025 13:37 Але в мене інше, ламерське питання: чи на той чудовий проц можна нативно вінду поставити?
Да, если дрова под м4 будут и системную логику, правда, не х86, а арм версию винды.
waryag
Member

Повідомлення

1234waltz: 16.07.2025 14:08Зморозив херню і радіє.
1. Іграм, як показує графіка та продуктивність PS5 Pro, достатньо 8 ядер Zen2 з головою для нових ігор. Потужний однопоток Apple Silicon залиште в екосистемі Apple для бенчмарків Фотошопа, де цей прирост дає пару мілісекнд виграшу в обробці 20 МП зобрадження.
2. Ще раз, по реальним тестам базовий 8 ядерний GPU стокового М1 (який є у 70% бомжів-маководів в Україні) це рівень Стім Дек (який також залізо 2022 року).
3. M4 Max - це не рівень мобільної 4080/5070 Ti в іграх, а тільки в синтетичних бенчмарках (і то в освячений райдужним прайдом Тіма Кука). В іграх M4 Max зливає на 40% в продуктивності базовій RTX 4080 Laptop (не Ti). В окремих іграх відставання може сягати ще більших значень (типу Hogwarts Legacy та Ghost of Tsushima).
1) Швидше - впритик. У деяких іграх фпс доводиться знижувати до 30. Соні пожертвувала продуктивністю заради сумісності.
2) Стімдек це залізо 20 року, що вийшло у 22-му. Техпроцес 7нм, РДНА2, зен2, відключений блок НПУ, шо дістався разом із чипом від розумних окулярів. А в епл - новенька архітектура і новітні тоді 5нм.
3) Головна проблема навіть не в рівні, а у відсутності хороших ігор та попиту аудиторії.
daesz
Member

Повідомлення

MqM: 16.07.2025 11:19
daesz: 16.07.2025 03:53
В одному фотошопі :lol: :lol: :lol:
В остальному пакеті адобу - гірший, в ШІ обчисленнях - гірший, в іграх - гірший, всякі хімічні/фізичні симуляції - гірший, компресія - гірший, рендер - гірший.
Пане, серйозно, seek professional help.
І ще вам безплатну пораду - якщо бачите, що програли спор, ваш тейк був ні про що, а признати не правоту - важко і дуже не хочеться (це якраз випадок таких як ви та Володька), то просто закрийте тред і відписуйте більше в нього - не так жалюгідно виглядатимите. Бо як каже одному мудра книга "И глупец, когда молчит, может показаться мудрым" ;)
Холівар дійшов до того, що ви тут спорами ділитеся. Локальний ласт оф ас :lol:
Мова ж була про Римську Імперію :D
Sub-Zero
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.07.2025 13:59середньостатистичному користувачу макбук ейр - це найкраще що може запропонувати індустрія
Оно и видно. Все кинулись за макбуками.
Зображення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AndrewV: 16.07.2025 14:34Так игровьіе тестьі давно есть, топ 40 ядерньій M4 МАХ сливает 5090 лаптоп на 144%, и по єнергоєффективности 0.4 fps/W vs 0.68 fps/W
https://www.notebookcheck.net/Apple-M4- ... 457.0.html
бачу у вашому посиланні - GFXBench, результати:
Nvidia GeForce RTX 5090 Laptop - 512
Apple M4 Max 40-Core GPU - 516

тобто по обчислювальній потужності - М4 швидше, діло за оптимізацією. Але це не проблема проца.
Ще раз нагадаю - мак не для ігор (поки), купуйте х86 - невже вам забороняють?
Tiufin: 16.07.2025 14:47Юрій, ну з епл ми вже розібрались. Дякую вам, Юрій, ви розкрили мені очі. Епл - це емейзінг! Зараз же замовлю собі мак про і макбук
рівень ображеної дитини. Ставайте дорослим.

Відправлено через 5 хвилин 51 секунду:
Sub-Zero: 16.07.2025 17:38 Оно и видно. Все кинулись за макбуками.
щось таке: Постачання ПК Mac від Apple зросло на 21% у II кварталі 2025 року
Lorichic
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.07.2025 18:45 мак не для ігор
:lol: Конкурент интелу? в частности core ultra+Intel Arc
ЗЫ. Видел у знакомого на m4 mac mini cs2, ставил игру через жопу, кошмар, фризит и фпс в два раза меньше чем у 740m
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Nick_888: 16.07.2025 15:45 Тут, нажаль, тільки на 1й частині перевіряв. Бо гадаю з UE5, на якій працює 2-а частина, будуть складнощі.
Отже, перша працювала у вас через розетту
а якщо софт оптимізований для АРМ запустити на х86 - класно буде гальмувати? якщо що - в Андроїд студіо - не дуже добре емулює
Джон_Иваныч
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.07.2025 00:58
Bukakanga: 16.07.2025 00:52новость на самом деле в том, что на маке есть какие-то геймеры! И их даже настолько много, что прям имело смысл заморочиться с портированием.
користувачі Епл - готові платити, мені дивно чому Епл так мало уваги приділяє цьому ринку

я не готовий платити, я хочу халяву. Я хочу масових ноутів на АРМ на Віндовс, які через велику конкуренцію швидко подешевіють, і буде добре звичайним користувачам

Відправлено через 51 секунду:
Джон_Иваныч: 16.07.2025 00:55Давно для себе зрозумів, якщо у людини мак, то це діагноз, більшість коментів тут це лише підтверджують)
ще один з секти х86 фанатів, які не рівно дихають хто скаже хороше про Мак, але самі по суті нічого не можуть :lamer:
Дядя, я фанат того, що краще, продуктивніше за свої гроші. Умовно, мак студіо за 3-4к$ буде, мінімум (!) у півтора рази слабша в робочих задачах, це мінімум, а в соновному у 2-2,5 рази слабша за х86 збірку, за ті самі кошти. Я вже не кажу про ігри, більшість з яких просто відсутня на мак ос. Єдина очевидна перевага SoC від Apple - це відмінна енергоефективність, все... Про можу\не можу чесно кажучи не зрозумів, що я маю зробити, власну СоК, щоб мати змогу критикувати інші чи шо?) я проти техніки єплової нічого немаю, просто писати херню типу: gpu M4 = 5090 це як взагалі :lol:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Джон_Иваныч: 16.07.2025 19:41Умовно, мак студіо за 3-4к$ буде, мінімум (!) у півтора рази слабша в робочих задачах, це мінімум, а в соновному у 2-2,5 рази слабша за х86 збірку, за ті самі кошти
логічно що мак студіо ніхто не буде купувати, чи не так?
Джон_Иваныч: 16.07.2025 19:41просто писати херню типу: gpu M4 = 5090 це як взагалі
так фанати х86 знайшли тести, які демонструють що М4 Макс дійсно швидший за 5090, 5950Х, 285К
при чому вони їх шукали з метою показати протилежне

ви пропустили ці тести?

вам їх знайти, чи ви самі зможете?

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
Джон_Иваныч: 16.07.2025 19:41я фанат того, що краще, продуктивніше за свої гроші
до речі я теж. Ви знаєте щось з світу х86, що буде швидше в одно-потоці ніж Мак міні М4 в тесті Cinebench 2024 ?
за любі гроші, але без розгону

пс: якщо хочете щоб я вас добив - то щоб споживання було до 13 Вт
tornadox
Member

Повідомлення

Tiufin: 16.07.2025 14:19Але ж, він хоча б спить - то ж, виходить не ллм.
а ви подивіться на інші новинні сайти, він на декілька фронтів воює, то ж ви думаєте спить, а насправді там такі ж баталії, просто не встигає на всіх фронтах. Дуже багато фанатів х86 вюсди які не розуміють АРМ/М1 істини, то ж задихається.
спойлер
https://mezha.media/news/arm-14-fold-in ... qus_thread
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Геральт
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.07.2025 19:52 до речі я теж. Ви знаєте щось з світу х86, що буде швидше в одно-потоці ніж Мак міні М4 в тесті Cinebench 2024 ?
А от цікаво, до речі, чи лишися ще не дуже древній софт, який в потоки не вміє?
Джон_Иваныч
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.07.2025 19:52
Джон_Иваныч: 16.07.2025 19:41Умовно, мак студіо за 3-4к$ буде, мінімум (!) у півтора рази слабша в робочих задачах, це мінімум, а в соновному у 2-2,5 рази слабша за х86 збірку, за ті самі кошти
логічно що мак студіо ніхто не буде купувати, чи не так?
Джон_Иваныч: 16.07.2025 19:41просто писати херню типу: gpu M4 = 5090 це як взагалі
так фанати х86 знайшли тести, які демонструють що М4 Макс дійсно швидший за 5090, 5950Х, 285К
при чому вони їх шукали з метою показати протилежне

ви пропустили ці тести?

вам їх знайти, чи ви самі зможете?

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
Джон_Иваныч: 16.07.2025 19:41я фанат того, що краще, продуктивніше за свої гроші
до речі я теж. Ви знаєте щось з світу х86, що буде швидше в одно-потоці ніж Мак міні М4 в тесті Cinebench 2024 ?
за любі гроші, але без розгону

ага, щось знайшов, я просто не знаю, в якому софті мені не вистачить однопотокової продуктивності навіть умовного 9600Х))
Screenshot 2025-07-16 195556.png
Screenshot 2025-07-16 195710.png
Screenshot 2025-07-16 195734.png
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Геральт: 16.07.2025 19:58 А от цікаво, до речі, чи лишися ще не дуже древній софт, який в потоки не вміє?
весь UI одно-потоковий - вся ваша взаємодія з ОС - одно-потокова, запуск програм і тд
навіть JS на сторінці в браузері - в один потік (можнв в більше - але це треба постаратись)
багато задач в CAD-ах - теж один потік (AutoCAD, SolidWorks, Inventor, Revit, CATIA) - ви можете пошукати самостійно, якщо не знаєте таких базових речей
не всі алгоритми легко паралеляться, а особливо якщо у вас ядра не однакові
ви програміст?
Джон_Иваныч: 16.07.2025 20:05 в якому софті мені не вистачить однопотокової продуктивності навіть умовного 9600Х))
у світі х86 - дуже довго застій, і навіть 10-річний проц терпимо тягне приміром браузер
але це виключно через відсутність прогресу коли Інтел багато років кормили по +3% на покоління, лише щоб зняти гроші, коли сокети постійно міняли і тд
прогрес у світі АРМ - колосальний, можете порівняти з 10-ти річним АРМ процом
daesz
Member

Повідомлення

yuriy_dd
не важко мати "колосальний прогрес", коли в тебе база така неміч, що 2д ігри з 486 не може тягнути :lol:
Це так ніби ігри на інтеловський ВК : до оновлення драйвера 2 фпс, після оновлення драйвеhа - 6 фпс, 300% бусту, холі шЧіт :lol: :lol:
спойлер
Зображення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Джон_Иваныч: 16.07.2025 20:05ага, щось знайшов
так, ви знайшли моменти з відео яке я дав - де 5090 швидша
ви свідомо пропускаєте де вона повільніша

може ви також порівнювали інші інтеграшки з світу х86 з десктопною 5090?

ось тести що я мав на увазі, дбайливо знайдені фанатом х86:

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... TX%205090/
Apple M4 Max(32 Cores) Average Score: 12919
NVIDIA GeForce RTX 5090 Average Score: 10351

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... Processor/
Apple M4 Max (16 Cores) Average Score: 13422
AMD Ryzen 9 9950X 16-Core Processor Average Score: 11095

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... 09%20285K/
Apple M4 Max (16 Cores) Average Score: 13422
Intel Core Ultra 9 285K Average Score: 9799

Відправлено через 4 хвилини 7 секунд:
daesz: 16.07.2025 20:24 не важко мати "колосальний прогрес", коли в тебе база така неміч, що 2д ігри з 486 не може тягнути :lol:
цілком можливо. Хоча в мене ще колись давно PocketPC Dell Axim X51 міг показувати музичний кліп, а х86 компи на той час - не могли

зараз прогрес у АРМ - постійно і великий, частково повязаний з ростом частоти
нове покоління проців для мобільних теж буде мати великий прогресс
а ось у х86 - дуже мало. У Інтел - так взагалі нове покоління гірше ніж попереднє

я вважаю - що це не провина АМД чи Інтел - проблема в архітектурі, і вони нічого не можуть зробити, і не зможуть
Відповісти