Огляд і тестування бездротового маршрутизатора ASUS RT-BE82U з підтримкою WiFi 7 (IEEE 802.11be). Розумний вибір для «розумного будинку»

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Дима Динамит
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Огляд і тестування бездротового маршрутизатора ASUS RT-BE82U з підтримкою WiFi 7 (IEEE 802.11be). Розумний вибір для «розумного будинку»

зачем он нужен когда есть микротик? микротик раз настроишь и забудишь годами даже перезагружать не нужно :beer:
mavrsmart
Member

Повідомлення

Дима Динамит: 16.07.2025 18:34 зачем он нужен когда есть микротик? микротик раз настроишь и забудишь годами даже перезагружать не нужно :beer:
В мене стоїть AX3 як роутер і Cudy WR11000 і Xiaomi BE6500 як WiFi точки доступу. У мікрота є слабка сторона - WiFi. Вони не торопляться внідряти новіші стандарти WiFi. Так-що мікрот бог кабельного інтернету, но з WiFi там не все гаразд.
Дима Динамит
Member

Повідомлення

mavrsmart: 16.07.2025 18:54
Дима Динамит: 16.07.2025 18:34 зачем он нужен когда есть микротик? микротик раз настроишь и забудишь годами даже перезагружать не нужно :beer:
В мене стоїть AX3 як роутер і Cudy WR11000 і Xiaomi BE6500 як WiFi точки доступу. У мікрота є слабка сторона - WiFi. Вони не торопляться внідряти новіші стандарти WiFi. Так-що мікрот бог кабельного інтернету, но з WiFi там не все гаразд.
в AX3 не хватает вай фай 6?
erkins007
Member

Повідомлення

Без 6ггц, это не wifi7, а китайская подделка)
mavrsmart
Member

Повідомлення

Дима Динамит: 16.07.2025 18:59 в AX3 не хватает вай фай 6?
Для інету так, но не для NAS. Мій ноут зараз має фізичну швидкість до NAS dl:2390МБіт/сек, ul:1900МБіт/сек завдяки 6ГГц з 320МГц діапазону на WR11000. Обмежуюся 2.5Гбіт інтерфейсом WR11000.

Но без мікрота я би ту китайщину не поставив би вдома. Мікрот не дає інтернету цім шпигунам.
Sub-Zero
Member

Повідомлення

Есть только микротик и тп-линк. Всё остальное - просто чтобы им было не скучно. :popcorn:
alexeygalas
Member

Повідомлення

Sub-Zero: 16.07.2025 21:09Есть только микротик и тп-линк.
TP-Linkу теж нема. Домашній клас дірявий як решето по безпеці і навіть операторський клас хоч і краще по безпеці але дуже малий строк підтримки.
Дима Динамит: 16.07.2025 18:59в AX3 не хватает вай фай 6?
1) низька стабільність роботи;
2) Відсутність фіч, яким вже 100 років;
3) Все що нижче за Шато класом - всього 2х2. Через це низька ПСП і в принципі радіо слабенькі.

Сам якби сьогодні обирав рогатого Router+Wifi (хоча всеодно взяв би роздільно mikrotik + grandstream) - обрав би нову 7ххх лінійку Grandstream.
GWN7062E/GWN7062ET
GWN7062
GWN7052(F)
А вже якщо потрібно щось, чого немає в софті грандів - тоді мікротік.

Keenetic з кацапським софтом ігноруємо.

Але як на мене - якщо своє житло і є можливість тарілку на стелю - краще зробити роздільно. 2 пристрої буде коштувати дешевше ніж сабж без підтримки
Правильне розміщення Wifi точки - 70% успіху. А пристрій все-в-одному обмежує обирати розміщення

Але на захист асусів - з доступного класу принаймні у них найдовший строк підтримки Security оновленнями
Scoffer
Member

Повідомлення

Я не знаю що там з їхніми точками, ніколи діла не мав, а от телефони у одного з роботодавців горіли стабільно просто від вимикання світла. І по приколу теж горіли.
Рубонуть так світло з якоїсь причини, і з тищі телефонів гарантовано кілька десятків немає.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Sub-Zero: 16.07.2025 21:09 Есть только микротик и тп-линк. Всё остальное - просто чтобы им было не скучно. :popcorn:
порекомендуй модельки якісь під квартиру
Sub-Zero
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 16.07.2025 22:48порекомендуй модельки якісь під квартиру
Я не шарю. Там в теме по роутерам есть спец по тп-линк и парочка по микротикам.
Дима Динамит
Member

Повідомлення

mavrsmart: 16.07.2025 19:11
Дима Динамит: 16.07.2025 18:59 в AX3 не хватает вай фай 6?
Для інету так, но не для NAS. Мій ноут зараз має фізичну швидкість до NAS dl:2390МБіт/сек, ul:1900МБіт/сек завдяки 6ГГц з 320МГц діапазону на WR11000. Обмежуюся 2.5Гбіт інтерфейсом WR11000.

Но без мікрота я би ту китайщину не поставив би вдома. Мікрот не дає інтернету цім шпигунам.
згоден
L_V_S
Junior

Повідомлення

Enjthesilence: 16.07.2025 22:48
Sub-Zero: 16.07.2025 21:09 Есть только микротик и тп-линк. Всё остальное - просто чтобы им было не скучно. :popcorn:
порекомендуй модельки якісь під квартиру
Як що самі вибрати не можете, то не замарачуйтесь - візміть tplink archer c80. я купив як тимчасовий доки "норм" новий не куплю, потім замотався на пів року і не помітив жодної причини його мінять, налаштував ото 2 роки тому і досі працюе. Гігабит працюе без б, 10 пристроїв по вайфай легко, зона покриття від 2го поверху до 20 метрів у глиб двору б'є.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Scoffer: 16.07.2025 22:30Я не знаю що там з їхніми точками
Супер. Юзаю gwn7630 від релізу. Нуль проблем. Жодного зависання. Оновлення останнє було в лютому 2025.

Відправлено через 2 хвилини 5 секунд:
Scoffer: 16.07.2025 22:30у одного з роботодавців горіли стабільно просто від вимикання світла. І по приколу теж горіли.
Бо через PoE треба живити
RSH
Junior

Повідомлення

Юзаю зараз старшу модель RT-BE92U, мінусів взагалі немає, все працює стабільно, як треба, окремий канал 6Ghz під Meta Quest 3, network latency 3-5ms
lamer
Member

Повідомлення

36Вт, це досить багато.
master
Member

Повідомлення

lamer: 17.07.2025 13:21 36Вт, це досить багато.
багато - для чого?
Scoffer
Member

Повідомлення

master
Для безперебійного віщання. Ставити кіловатну станцію чисто під роутер жирнувато буде.

Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
У мене сетап роутер+точка+медіаконвертер теж стільки жруть, це прям не дуже зручно в відключення було. Ніхто ж не планував шо буде війна і треба місце ще й під станцію.
alexeygalas
Member

Повідомлення

master: 17.07.2025 15:19багато - для чого?
Для wifi без радіо 6ГГц - багато.
Для порівняння - на 48в живлення зв*язка Mikrotik L009 + SFP PON модуль + GWN7664 впишеться в 24W і натикає цій іграшці по самі помідори

https://www.grandstream.com/hubfs/Produ ... nglish.pdf
Maximum Power Consumption: 17W
У мене така ж зв*язка по потужності тільки точка не AX a AC 4x4. Живиться все разом від DC юпса з заявкою 48в 0.5А по PoE виходу.
Через це поміняв RB5009 на L009, так як в сумарному навантаженні він вилізав на 2-3вт за можливості DC юпса і все йшло в ребут.
master
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.07.2025 15:47 master
Для безперебійного віщання. Ставити кіловатну станцію чисто під роутер жирнувато буде.

Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
У мене сетап роутер+точка+медіаконвертер теж стільки жруть, це прям не дуже зручно в відключення було. Ніхто ж не планував шо буде війна і треба місце ще й під станцію.
так а що заважає відкрити огляд і прочитати, що "залежно від режиму роботи енергоспоживання коливається в межах 9–15 Вт, тож навіть з урахуванням підключення периферії залишається значний запас потужності."

Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
alexeygalas: 17.07.2025 15:48
master: 17.07.2025 15:19багато - для чого?
Для wifi без радіо 6ГГц - багато.
Для порівняння - на 48в живлення зв*язка Mikrotik L009 + SFP PON модуль + GWN7664 впишеться в 24W і натикає цій іграшці по самі помідори

https://www.grandstream.com/hubfs/Produ ... nglish.pdf
Maximum Power Consumption: 17W
У мене така ж зв*язка по потужності тільки точка не AX a AC 4x4. Живиться все разом від DC юпса з заявкою 48в 0.5А по PoE виходу.
Через це поміняв RB5009 на L009, так як в сумарному навантаженні він вилізав на 2-3вт за можливості DC юпса і все йшло в ребут.
згоден. 36 Вт - багато, а 9-15 Вт - саме стільки споживає RT-BE82U - не так шоб прям багато :beer:
alexeygalas
Member

Повідомлення

master: 17.07.2025 15:52енергоспоживання коливається в межах 9–15 Вт
9W - максималка для хорошої точки AX 2x2 яка на середній потужності жертиме 3-4W + 4W роутер всеодно виходить менше.

Відправлено через 3 хвилини 4 секунди:
master: 17.07.2025 15:53згоден. 36 Вт - багато, а 9-15 Вт - саме стільки споживає RT-BE82U - не так шоб прям багато
Стільки споживає мій сетап в Average. Але в мене точка 4x4, яка саменька покриває повністю 3к квартиру і ще на двір лишається (2 поверх) :beer:

Насправді багато людей не тямлять в налаштуванні Wifi, залізають і втикають максимальну потужність трансміттеру там, де це не потрібно. І мало того, що збільшують жор енергії, так ще й погіршують собі прийом/передавання
Востаннє редагувалось 17.07.2025 16:05 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 3 разів.
Відповісти