Європейський процесор Rhea1 для суперкомп’ютерів буде запущено у виробництво у 2026 році

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

General Failure: 10.07.2025 16:36ніхто не може подібний зробити вже понад 40 років?
Например Китай осилил 2нМ - так вокруг 1 литографа десяток кандидатов наук танцуют и брака 50+%, а в Тайване 1 ПТУшник десяток литографов обслуживает и брака менее 10%.
Вот и посчитай сколько стоит 2нМ микросхема у Китая и Тайваня - вот по этому РЫНОЧНОЕ применение микросхем только из Тайваня - только из за цены.
И опять Китай понял что 2нМ не осилит (ну кроме пропаганды) и строит 5-8нМ завод.
В Азии при необходимости в 10 000 "операторов" литографа в год учат 50 000 человеков - и выбирают лучших из лучших и по слухам обучение чуть ли по себестоимости - спонсоры чиподелы: передовое оборудование, экскурсии на заводы, практика ... .
Nick_888
Member

Scoffer: 10.07.2025 18:01
leif: 10.07.2025 15:32краще пізно і дещо застаріле ніж ніколи і ніякого
Я б погодився, але судячи з усього тут взагалі немає нічого "свого". Типи за 5+ років попилили кілька сот мільйонів бюджетних коштів, а натомість викотили чип на стандартних комерційно доступних і вже трішки підтухлих IP. Реальної інженерної роботи мізер.
А ARM це хіба не "своє"? Компанія британська по суті.
Scoffer
Member

Nick_888: 10.07.2025 22:40А ARM це хіба не "своє"? Компанія британська по суті.
Ні бо брексіт, а проц фінансується з грантами ЄС.
IronWithin
Member

А божевільного який приходить в кожну тему і пише «арм - це майбутнє» та «епл прийди порядок наведи» не буде?)) дідько, тільки його чекаю :D
dead_rat
Member

Tiufin: 10.07.2025 19:30
dpashynskyi: 10.07.2025 16:46

Так прикол ще й в тому, що "станок" робиться в Нідерландах на ASML. Тобто Тайвань просто єдиний хто масштабував виробництво
Так, цікаво виходить - європейці (хоча там і доля американських технологій доволі вагома) здатні зробити найскладніший станок у світі, але якось із усім іншим хайтеком вже досить давно відстають. Зокрема із тим, що на цих їхніх станках виробляють.
Бо після Другої Світової війни Європа це по факту колонія США. Якщо європеєць хоче робити великий бізнес, то має їхати до метрополії.

От тому винаходи і бізнеси всі в США, хоча зроблені здебільшого європейцями і індусами.
Барбарис
Member

Tiufin, просто для чипів треба багато води і трохи забити на екологію. В Європі гретунберги собі очко порвуть на британський прапор при спробі такого запуску.
Scoffer
Member

Барбарис: 11.07.2025 08:11Tiufin, просто для чипів треба багато води і трохи забити на екологію.
Коли пару років тому Тайвань накрила небачена засуха і уряд сказав ТСМЦ шо :censoured: вам а не вода, то зненацька виявилось шо воду можна не тільки зливати в унітаз, а очищати і повторно використовувати, і концентрат відходів на переробку пішов. Зворотньоосмотичні установки були побудовані вражаючими темпами :rotate:
Так що насправді це все відмазки щоб нічого не робити. Просто у европів от така от позиція скинутись всім потягом з обриву. Не зрозуміло тільки нашо ми в останній вагон вирішили встигнути. І, хочу зауважити, що жодна з політичних сил по європам не топить за повернення промисловості, вони навіть не задумаються про проблему.

Відправлено через 16 хвилин 22 секунди:
Та і хто там працюватиме якщо ось
https://www.facebook.com/EurostatStatis ... qGYyvg7rjl
Лише чверть домогосподарств мають хоча б одного чілдрена

Відправлено через 46 хвилин 45 секунд:
І шо з цим робити я реально не знаю. Хоч свапайся локаціями з мадагаскаром.
Барбарис
Member

Scoffer, навіть якщо повторно чистити все рівно багато треба. А очистка - додаткова дорога енергія якої нема. Площі під басейни, дорога оплата праці і т.д
Scoffer
Member

Барбарис
ТСМЦ впорались з очисткою? хоч і вимушено. Впорались. Значить і інші зможуть при бажанні. Бажання немає, ось головна проблема.
leif
Member

Scoffer: 11.07.2025 10:34Не зрозуміло тільки нашо ми в останній вагон вирішили встигнути.
тому що наш прекрасний український народ думає, що ЄС ще здатен давати новим членам той імпульс розвитку, який було надано нашим найближчим західним сусідам ~20 років тому. а в те, що це вже досить давно не так і повторення польского шляху нам не світить з ряду причин прекрасний народ вірити не хоче.
Scoffer: 11.07.2025 10:34І, хочу зауважити, що жодна з політичних сил по європам не топить за повернення промисловості, вони навіть не задумаються про проблему.
ну, справедливости ради, певні рухи є, але це знову ж таки, типу сабжевої новини, не буквально, але подіно до цього. дуже в'яло, недостатньо для впевненої і потужної реіндустріалізації. принаймні на разі виглядає саме так.
нам в це болото точно не потрібно, це буде провал. імхо
Scoffer
Member

leif
Потрібні нові союзи. Північна Європа поки ще трішки при пам'яті, Балтика в адекваті. Під деяким питанням румуни. І на тому схоже що все. Стара європа просто забити, вони самі в лютій і схоже що вже безповоротній стагнації. Ну а всякі поляки зі словаками ніколи нічому не вчаться.
1234waltz
Member

RISC‑V для серваків знов вмер не народившись, так і лишившись в куточку спеціалізованих дешевих контроллерів :D
Scoffer
Member

1234waltz
Квалком зараз воює з рісква фундацією на тему того що треба випилити до бісової матері компрессед розширення і завезти туди щось більш корисне. 3/4 простору кодування як-не-як. Рісква фундація категорично проти тому що...
... а просто так. Бо це не сходиться з їхнім світоглядом.
Ну і правильно, хто такий той квалком щоб брати до уваги його потреби. Ноунейм контора якась. :D
yuriy_dd
Member

всі хто хоче свій проц - роблять лише на АРМ, чому?
чому не купують готове або не замовляють у виробників х86?
IronWithin: 11.07.2025 00:37в кожну тему і пише «арм - це майбутнє» та «епл прийди порядок наведи» не буде?)) дідько, тільки його чекаю :D
о, і в цьому форумі маю особистих фанатів :beer:
цитати всі мої памятаєте?

трішки поправлю
- я за прогрес, а це виключно за АРМ. І це не провина виробників х86, проблема в самій архітектурі х86 - бо вона гріється, чому - я вже писав
- Епл - це наразі найкраща реалізації АРМ для десктопу, заставили повірити індустрії - і скоро буде багато на АРМ
IronWithin
Member

Scoffer: 11.07.2025 10:34
Барбарис: 11.07.2025 08:11Tiufin, просто для чипів треба багато води і трохи забити на екологію.
Коли пару років тому Тайвань накрила небачена засуха і уряд сказав ТСМЦ шо :censoured: вам а не вода, то зненацька виявилось шо воду можна не тільки зливати в унітаз, а очищати і повторно використовувати, і концентрат відходів на переробку пішов. Зворотньоосмотичні установки були побудовані вражаючими темпами :rotate:
Так що насправді це все відмазки щоб нічого не робити. Просто у европів от така от позиція скинутись всім потягом з обриву. Не зрозуміло тільки нашо ми в останній вагон вирішили встигнути. І, хочу зауважити, що жодна з політичних сил по європам не топить за повернення промисловості, вони навіть не задумаються про проблему.

Відправлено через 16 хвилин 22 секунди:
Та і хто там працюватиме якщо ось
https://www.facebook.com/EurostatStatis ... qGYyvg7rjl
Лише чверть домогосподарств мають хоча б одного чілдрена

Відправлено через 46 хвилин 45 секунд:
І шо з цим робити я реально не знаю. Хоч свапайся локаціями з мадагаскаром.
А я гадав вони танкери з водою закуповували, та знижували свої витрати води включно з усіма домогосподарствами, те що вони очищують або переробляють сумніваюсь що навіть до 10% їх потреб доходило
Scoffer
Member

IronWithin: 12.07.2025 08:27А я гадав вони танкери з водою закуповували
Може щось і підкуповували екстрено але то таке, тсмц в пікі водожору пило води як мільйонне місто з усіма його заводами. Замахаєшся стільки танкерами возити на постійній основі. Поставили зворотній осмос і скоротили в кілька раз.
Тут треба розуміти шо самої по собі води їм стільки не треба якщо брати чисто виробництво. Вони її брали для того щоб розбавляти стоки до дозволеного рівня замість їхньої очистки. Типу так дешевше було, поки було, а коли їх залімітували на воду, так одразу і вихід знайшовся.
IronWithin
Member

yuriy_dd: 11.07.2025 23:48 всі хто хоче свій проц - роблять лише на АРМ, чому?
чому не купують готове або не замовляють у виробників х86?
IronWithin: 11.07.2025 00:37в кожну тему і пише «арм - це майбутнє» та «епл прийди порядок наведи» не буде?)) дідько, тільки його чекаю :D
о, і в цьому форумі маю особистих фанатів :beer:
цитати всі мої памятаєте?

трішки поправлю
- я за прогрес, а це виключно за АРМ. І це не провина виробників х86, проблема в самій архітектурі х86 - бо вона гріється, чому - я вже писав
- Епл - це наразі найкраща реалізації АРМ для десктопу, заставили повірити індустрії - і скоро буде багато на АРМ
Из 500 суперкомпьютеров 485 -х86_64, все портативки окромя нинтендо - х86_64, консоли майков и сони так же, китай который решил делать независимые цпу типа лонга и тд почему-то не взяли арм на вооружение, доля на рынке того же хвалькома - 0.8%, но напишите мне ещё за чем будущее, не было бы вас таких(оптимистов конечно же, а не то что вы подумали) кого бы мы называли умн... кхм кхм реалистами, конечно же? :-P
yuriy_dd
Member

IronWithin: 12.07.2025 16:32Из 500 суперкомпьютеров 485 -х86_64, все портативки окромя нинтендо - х86_64, консоли майков и сони так же, китай который решил делать независимые цпу типа лонга и тд почему-то не взяли арм на вооружение, доля на рынке того же хвалькома - 0.8%, но напишите мне ещё за чем будущее, не было бы вас таких(оптимистов конечно же, а не то что вы подумали) кого бы мы называли умн... кхм кхм реалистами, конечно же?
ви робите фундаментальну помилку - аналізуєте минуле
ви спробуйте взяти - скільки зараз робиться чи запускається всьго на АРМ в %
до приклади AWS більшу половину серверів закуповує на АРМ
всі смарти на АРМ - нічого нема на х86
і тд
Scoffer
Member

yuriy_dd: 13.07.2025 00:30до приклади AWS більшу половину серверів закуповує на АРМ
Ні. Це більшість сервісів купляється на ARM. От тільки ARM там під капотом saas/paas і кінцевий користувач ніколи не бачить цей самий ARM ні в якому вигляді. Завтра замінять на умовну ріскву щоб за ліцензії не платити, і ніхто навіть не помітить.
yuriy_dd: 13.07.2025 00:30всі смарти на АРМ
За це можна подякувати гуглі, котра не осилила в підтримку х86 на відроїді. Відроїдні ноути загнулись якраз через це, хоча подавали надію кращу за хромос, рівно зворотній випадок.
yuriy_dd
Member

Scoffer: 13.07.2025 01:31до приклади AWS більшу половину серверів закуповує на АРМ
Ні
вам шукати де про це прямо написано, чи самі зможете?
Scoffer: 13.07.2025 01:31Це більшість сервісів купляється на ARM. От тільки ARM там під капотом saas/paas і кінцевий користувач ніколи не бачить цей самий ARM ні в якому вигляді
тобто користувачі не запускають на своїх віртуальних машинах софт?
Scoffer: 13.07.2025 01:31За це можна подякувати гуглі, котра не осилила в підтримку х86 на відроїді
та підтримка є і досі. Наприклад - як Андроїд Студіо запускає емулятори пристроїв на х86?
Scoffer: 13.07.2025 01:31Відроїдні ноути загнулись якраз через це, хоча подавали надію кращу за хромос,
щось я таке пропустив
Ответить