Щось дивне вони намутили в цьому стандарті.2 sub-channels per die, 12 data signal lines (DQs) per sub-channel
Новини
Останні статті і огляди
JEDEC затвердила стандарт оперативної пам’яті LPDDR6
-
Scoffer
Member
Пропоную обговорити JEDEC затвердила стандарт оперативної пам’яті LPDDR6
-
yurius_r
Member
Чекаємо на LPHBM3e/LPHBM4
-
Nekros
Member
А DDR6 не затвердили (
-
yuriy_dd
Member
головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?
а то знову буде - технологія є, але х86 користуватись нею не можуть, чекають поки знову Епл прийде і покаже як правильно
а то знову буде - технологія є, але х86 користуватись нею не можуть, чекають поки знову Епл прийде і покаже як правильно
-
Евгений King
Member
Тут або швидкість, або низькі затримки, третього не даноyuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:19 головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?
Для платформи Епл затримки не проблема, а для ігрового ПК цей параметр критичний
-
yuriy_dd
Member
а чому - не проблема?Евгений King: ↑ 10.07.2025 14:20Для платформи Епл затримки не проблема
-
Nekros
Member
Тому що ігр немаyuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:30а чому - не проблема?Евгений King: ↑ 10.07.2025 14:20Для платформи Епл затримки не проблема
-
Евгений King
Member
Ви краще інше скажіть, що вам дасть більша швидкість пам'яті? Весь розгон пам'яті десктопів зводиться до одного, зниження затримки.yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:19 головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?
Операцій, для котрих реально треба швидка пам'ять, дуже мало, тому поясніть свою позицію
-
yuriy_dd
Member
особисто я не граю, крім іноді в War Robots на Андроїд - думаю спробувати запустити на М4 через емуляторNekros: ↑ 10.07.2025 14:39Тому що ігр нема
зараз інтегроване відео в М4 - найскоріше серед всіх інтегрованих, і в робочих завданнях може змагатись з 5090
думаю що ігри будуть за якийсь час
-
block_stupid
Member
О, ну якщо треба найкраща швидкодія, дасте будь ласка посилання на макбук чи студіо з hbm хоча б 256Gb? Бо якщо треба сира швидкість, то це значить задачі яким треба і великі об'єми пам'яті. Ну і не за всі гроші світу, а то якби x86, вже пропонує певні рішення, переважно поки хмарно.yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:19головне питання - чи зможе х86 - показати (хоч колись) таку ж швидкодію памяті як показують сучасні М4 проци від Епл?
-
yuriy_dd
Member
а можна що ви маєте на увазі?block_stupid: ↑ 10.07.2025 16:32Ну і не за всі гроші світу, а то якби x86, вже пропонує певні рішення, переважно поки хмарно
-
vmsolver
Member
Ширина шины сузилась до 24 бит, 2 канала по 12 бит, гранулярность данных поддерживается 32 и 64 байта, но передаются на 4 байта больше из-за не кратности 8 и 12, которые не являются данными, но скорее всего имеют служебное назначение (в слайдах упоминали какие-то таги памяти).
Видимо, корпуса хотят сделать уже и паять их больше, а за счет частоты увеличить полосу, матричным ускорителям это пригодится.
В целом, это память не для ПК, эпизодами может использоваться в ноутах или специальных платах. Пока не предпосылок по изменениям в стандарте LPDDR6 судить о будущей DDR6, в которой, по слухам, ожидается 4 субканала по 8 бит, вместо 2 субканалов по 16 бит у DDR5.
Видимо, корпуса хотят сделать уже и паять их больше, а за счет частоты увеличить полосу, матричным ускорителям это пригодится.
В целом, это память не для ПК, эпизодами может использоваться в ноутах или специальных платах. Пока не предпосылок по изменениям в стандарте LPDDR6 судить о будущей DDR6, в которой, по слухам, ожидается 4 субканала по 8 бит, вместо 2 субканалов по 16 бит у DDR5.
-
daesz
Member
Тому нема в що?yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:59особисто я не граю
-
Tiufin
Member
Я ці балачки чую вже 5 років, із часів, як епл випустили М1- що їхній процесор у рази продуктивніший та споживає у рази менше енергії. Але чомусь доля епл на ринку пк усі ці 5 років так і колеблеться на рівні 8-9%. То ж, щось тут не такyuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:59особисто я не граю, крім іноді в War Robots на Андроїд - думаю спробувати запустити на М4 через емуляторNekros: ↑ 10.07.2025 14:39Тому що ігр нема
зараз інтегроване відео в М4 - найскоріше серед всіх інтегрованих, і в робочих завданнях може змагатись з 5090
-
MqM
Member
Забули уточнити лише, що це версія M4 Max. А скільки коштують системи на цих чіпах? Вигідніше таки на базі 5090:) І таких систем вийде декілька штук ще за такі гроші)))yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:59особисто я не граю, крім іноді в War Robots на Андроїд - думаю спробувати запустити на М4 через емуляторNekros: ↑ 10.07.2025 14:39Тому що ігр нема
Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
Бо тому, що по ціні це ніяк не масове рішення:)Tiufin: ↑ 10.07.2025 20:59Я ці балачки чую вже 5 років, із часів, як епл випустили М1- що їхній процесор у рази продуктивніший та споживає у рази менше енергії. Але чомусь доля епл на ринку пк усі ці 5 років так і колеблеться на рівні 8-9%. То ж, щось тут не такyuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:59
особисто я не граю, крім іноді в War Robots на Андроїд - думаю спробувати запустити на М4 через емулятор
думаю що ігри будуть за якийсь час![]()
Звичайні люди ледь нашкребують собі на якусь версію Macbook air і радіють тому наче вони володіють преміум продуктом
При чому який по суті апгрейднути опісля вже проблема
-
yuriy_dd
Member
Другий квартал 2025: поставки Mac зросли на 21%, тоді як ринок ПК - на 6.5%Tiufin: ↑ 10.07.2025 20:59Я ці балачки чую вже 5 років, із часів, як епл випустили М1- що їхній процесор у рази продуктивніший та споживає у рази менше енергії. Але чомусь доля епл на ринку пк усі ці 5 років так і колеблеться на рівні 8-9%. То ж, щось тут не так
https://gagadget.com/uk/659302-drugii-k ... -pk-na-65/
при чому навіть старий макбук ейр на М1 - навіть зараз - цілком сучасний ноут, який приємно взяти в руки та користуватись
хоч % макбуків і не високий - але це пристрій який всі хочуть, навіть БУ
а те що Віндовс більше - люди часто не обирають, просто заставляють обставини
ви не праві стосовно цін - ціна на базову мак студіо з М4 Макс вже опускалась до $1600MqM: ↑ 10.07.2025 21:17Забули уточнити лише, що це версія M4 Max. А скільки коштують системи на цих чіпах? Вигідніше таки на базі 5090:)
тобто це раза в 2 дешевше ніж комп з 5090
спостерігається масовий перехід користувачів з макбук про на макбук ейр М4 - він нічим не гірший, дешевший, і саме головне - сильно легшийMqM: ↑ 10.07.2025 21:17Звичайні люди ледь нашкребують собі на якусь версію Macbook air
-
bclogin
Member
Базова версія з обрізаним Apple M4 Max chip with 14‑core CPU, 32‑core GPU і жалюгідними 36GB unified memory коштує $2Kyuriy_dd: ↑ 10.07.2025 23:32 ви не праві стосовно цін - ціна на базову мак студіо з М4 Макс вже опускалась до $1600
Є бажання отримати повноцінний Apple M4 Max chip with 16‑core CPU, 40‑core GPU - сплати ще 300$
Є бажання отримати хоча б 64GB unified memory - ще $400
Не задовольняє стоковий SSD 512Gb і потрібен накопичувач на 2Tb - сплати ще $600.
Тому справжній Mac Studio для ефективної праці і іграшок буде коштувати $3.300
Отакої
-
Tiufin
Member
Це все лірика. Загальна доля епл за 5 років із появи їхнього емейзінг процесора не змінилася.yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 23:32Другий квартал 2025: поставки Mac зросли на 21%, тоді як ринок ПК - на 6.5%
https://gagadget.com/uk/659302-drugii-k ... -pk-na-65/
https://gs.statcounter.com/os-market-sh ... 002-202503
Не знаю, як там зараз справи, але у мене років 15 назад був ноутбук епл, який через кілька років після випуску просто перетворився на цеглину, бо епл перестала випускати на нього оновлення ос, і в результаті там навіть ютуб нормально не працював.yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 23:32при чому навіть старий макбук ейр на М1 - навіть зараз - цілком сучасний ноут, який приємно взяти в руки та користуватись
yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 23:32хоч % макбуків і не високий - але це пристрій який всі хочуть, навіть БУ
а те що Віндовс більше - люди часто не обирають, просто заставляють обставини
Я вам більше скажу, це майже у 2 рази дешевше, ніж сама лише 5090. А ще набагато менше та енергоефективніше. Але чомусь не спостерігається ажіотажу на епл (див. долю ринку, яка не зростає вже багато років), а 5090 купують і геймери, і ті, хто працює з графікою, і ші-істи. То ж, ще раз кажу- щось тут не такyuriy_dd: ↑ 10.07.2025 23:32ви не праві стосовно цін - ціна на базову мак студіо з М4 Макс вже опускалась до $1600
-
yuriy_dd
Member
а скільки коштує рішення на х86 з можливістю запускати моделі на 36 Гб? ну по споживанню ще щоб було і по швидкостіbclogin: ↑ 11.07.2025 00:13 Базова версія з обрізаним Apple M4 Max chip with 14‑core CPU, 32‑core GPU і жалюгідними 36GB unified memory коштує $2K
я памятаю часи, коли модель проца інтел яка на 20% швидша коштувала в 5 раз дорожче.bclogin: ↑ 11.07.2025 00:13 Є бажання отримати повноцінний Apple M4 Max chip with 16‑core CPU, 40‑core GPU - сплати ще 300$
а скільки потрібно заплатити за модель х86 щоб мати 500 Гб/с і більше швидкість оперативки?bclogin: ↑ 11.07.2025 00:13 Є бажання отримати хоча б 64GB unified memory - ще $400
невже нема конкурентів, і Епл може ставити будь яку ціну?
я знав колись макбуки - як переоцінене лайноTiufin: ↑ 11.07.2025 01:23Не знаю, як там зараз справи, але у мене років 15 назад був ноутбук епл, який через кілька років після випуску просто перетворився на цеглину
мене зацікавили виключно коли зявився М1 - я його не маю особисто - але маю можливість коли треба тестувати
абсолютно ніTiufin: ↑ 11.07.2025 01:23ясно, ви із клубу любителів емейзінг ікспірієнсу
я з клубу любителів прогресу, і хоч я на Віндовс (але на 7), Лінукс і х86 - мені не заважає це визнати перевагу нових М проців в багатьох задачах
Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
конкретно мак студія - недооцінений продукт, я знаю знайомих які купили макбук з м4 макс - і буквально мучаться з тротлингомTiufin: ↑ 11.07.2025 01:23Я вам більше скажу, це майже у 2 рази дешевше, ніж сама лише 5090. А ще набагато менше та енергоефективніше. Але чомусь не спостерігається ажіотажу
і вони не знають що є макстудія яка ще й дешевша
-
Kashtan
Member
Скиньте будь ласка посилання на бенчмарки , де інтегроване відео змагається з 5090. Або робочі задачі. Бо погуглив і не знайшов.yuriy_dd: ↑ 10.07.2025 14:59особисто я не граю, крім іноді в War Robots на Андроїд - думаю спробувати запустити на М4 через емуляторNekros: ↑ 10.07.2025 14:39Тому що ігр нема