Память для AMD Ryzen

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
alexeygalas
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 02.02.2024 17:20Інший кіт 821А (0R48KRS821A) але вже 2х32гб тренується нормально. 6000 30-40-40-96 1.4v (F5-6000J3040G32GX2-RS5K)
В мене такий самий на 6400

Код: Виділити все

F5-6400J3239G32GX2-RS5K
Вам вдалось з ним щось виставити хороше на 6000?

Маю Asrock B650i Lightning Wifi + 9800X3D. Поки що стоїть 6000 1:1 JEDEC - так стабільно запускається. На інших параметрах, які вдалось спробувати (ще толком не грався з тим) - або не поститься, або поститься через 7хв і вінда стартує. Але memtest64 може зайняти тільки 32 з 64 і видає помилку
Artem_M
Member

Повідомлення

Smilodonius: 25.03.2025 15:43 Artem_M
2. Почему нет смысла больше 6000 ? что будет не так ?
Все буде так, але профіту від того ніякого. 6000, 6200, 6400... це стеля для 7800/9800х3д, який чудово працює з цими частотами. Та й для багатьох АМ5 процесорів теж.
Але різниці між 6000/6200/6400 майже немає.
Частота 7000+ абсолютно не додає ніякої швидкодії, а іноді і навпаки призводить до статерів і прочих незручностей.
На techpowerup є стаття в оглядах, в якій достатньо детально описується ця тема, зокрема щодо тестів DDR5 на платформі АМ5.
Я зовсім не гуру в цій темі, але передивився купу відео і читав статті, з яких і зробив певний висновок.
Якщо я не правий - прошу більш досвідчених виправити мене.
AndP
Member

Повідомлення

alexeygalas: 27.03.2025 14:32
Вам вдалось з ним щось виставити хороше на 6000?

У меня два таких комплекта памяти. На одном ПК работает без проблем, на втором - не особо, на 6200 работает отлично.
спойлер
ZenTimings_XPhPKm7CYn.png
alexeygalas
Member

Повідомлення

AndP
Дякую. Спробую приблизно ваші парами.
Wiking007
Member

Повідомлення

Нашел на Али память ДДР4, в описании написано что не поддерживает платы АМД. Это как, типа как раньше ДДР3 была чисто под АМД а теперь наоборот?
240kg
Junior

Повідомлення

Привіт. Підкажіть, будь ласка.
Зібрав новий ПК, обрав 96gb ram https://ek.ua/ua/G-SKILL-F5-6400J3239F48GX2-TZ5RK.htm
Але це під 9950х3D.

Налаштування дефолтні, включений XMP профіль.
Зробив тести, але здається, що воно працює не оптимально, завелика затримка і режим 2:1.
А може і память підібрав погану, якщо краще замінити, то буду розглядати і такий варіант.
Як можна це зробити оптимальніше? В детальному налаштуванні зовсім не розбираюсь.
спойлер
Зображення
Дуже дякую!
Megaclite
Member

Повідомлення

Wiking007: 16.06.2025 23:13 Нашел на Али память ДДР4, в описании написано что не поддерживает платы АМД. Это как, типа как раньше ДДР3 была чисто под АМД а теперь наоборот?
Навіщо на АЛІ купувати хламову ДДР4
де тут логіка?

Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
240kg: 25.06.2025 18:28 Привіт. Підкажіть, будь ласка.
Зібрав новий ПК, обрав 96gb ram https://ek.ua/ua/G-SKILL-F5-6400J3239F48GX2-TZ5RK.htm
Але це під 9950х3D.

Налаштування дефолтні, включений XMP профіль.
Зробив тести, але здається, що воно працює не оптимально, завелика затримка і режим 2:1.
А може і память підібрав погану, якщо краще замінити, то буду розглядати і такий варіант.
Як можна це зробити оптимальніше? В детальному налаштуванні зовсім не розбираюсь.
спойлер
Зображення
Дуже дякую!
UCLK 1600 замість 3000-3200

опустити частоту памяті до 6200
Wiking007
Member

Повідомлення

Megaclite: 25.06.2025 18:52
Wiking007: 16.06.2025 23:13 Нашел на Али память ДДР4, в описании написано что не поддерживает платы АМД. Это как, типа как раньше ДДР3 была чисто под АМД а теперь наоборот?
Навіщо на АЛІ купувати хламову ДДР4
де тут логіка?
Я спросил что за память которая не работает на платах АМД?
DastinKein
Junior

Повідомлення

Всем привет, решил обновить свой старый компьютер и буду брать комплект AMD Ryzen 5 7500F и ASrock B650M-HDV/M.2, основная занятость на ПК работа с браузером и игры по типу Battlefield V, подскажите комплект памяти на 32 Gb чтобы работал без проблем, я разгоном не занимаюсь, хочу собрать и забыть.
Смотрел в сторону https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... ?tab=about
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 6gx2-rs5k/ что из этих двух лучше или подскажите свой вариант
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

DastinKein
6000мгц це основа.
Щоб подешевше беріть з таймінгами 36-36-36.
Та що 30-36-36 буде трішки краща, але на око ви мабуть не помітите.
Виробник оперативки особливої ролі не має. Дивіться на бюджет, чи треба вам RGB або чи важлива висота ОЗП щоб кулеру не заважати.

Після покупки ввімкніть EXPO профіль і зробіть додатковий твік оперативки - виставьте таймінг REFI=65535.
Це дасть помітний буст швидкодії безкоштовно. В материнках асуса це робиться коли вибираєш профіль "EXPO tweaked".

Серед G.Skill краще беріть "Flare X5" серію. Вона під АМ5 "заточена". Хоча і "Ripjaws S5" теж мають працювати без особливих проблем.
DastinKein
Junior

Повідомлення

Пришел мой комплект и я хочу настроить по вашему совету REFI но у меня такого нет а есть такой пункт Refresh Interval (tREFI) - это он?
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

DastinKein: 09.07.2025 11:22 Пришел мой комплект и я хочу настроить по вашему совету REFI но у меня такого нет а есть такой пункт Refresh Interval (tREFI) - это он?
Саме так.
tREFI озназачє саме "timing REFI"
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Привіт ще і в цій темі, хлопці.

► Підбираю оперативну пам’ять (ОП) до своєї збіркиі «блуждаю в 3 соснах» через занадто велику кількість «перемінних» в цьому «рівнянні», яке собі задав. Прошу вашої допомоги, пояснення або просто думки, щоб ви вибрали в моїй ситуації. Постараюся коротко описати ситуацію.
--------------------------------------------------------------
► Ввідні дані про «криві руки»:
• 1. Обізнаний з ОП та її налаштуванням на рівні – «Ввімкнув xmp/expo, поправив таймінги по гайду, щось там налаштував по «шині» - стабільно? – зашибісь!, далі не лізу».
• 2. Налаштовував ОП лише в зв’язці з інтеловськими «процами» - по AMD практично повний «нуль», так як вперше переходжу на їхні багатоядерні системи і буду розбиратися по-ходу справи.
• 3. Перечитав наші і не тільки профільні теми, переглянув купу обзорів та специфікацій – якісь загальні теоретичні знання собі підняв, але на темі одно/дво-ранковості в контексті підбору 2 або 4 планки ОП в системі і їх розгону – отут я «кінчився».
► Ввідні дані по системі:
• 1. «Проц» - AMD Ryzen 9 9900X, «мама» - MSI MAG X870E Tomahawk Wi-Fi.
• 2. І «проц», і «мама» - нові, на що здатні – незрозуміло. Якщо в «мамі» особливо сумнівів немає (хіба що брак прийде), то який екземпляр «проца» випаде – незрозуміло.
• 3. Купити на певний термін або «позичити» на певний час ОП DDR5 для тестування «мами» і «проца», щоб точніше «прицінитися» - немає можливості. Разом з цим, скоріше за все, яка в кінцевому результаті ОП закупиться – на такій і доведеться кілька років сидіти.
• 4. Стабільність системи – понад усе (… майже (С)), навіть, жертвуючи не реалізованим потенціалом «проца» та «материнки».
► Ввідні дані по «життєвій ситуації»:
• 1. Система збирається з прицілом на 7-10 років. ОП, скоріше за все, це те «залізо», що окрім відеокарти буде мінятися в 30%, але в 70%, скоріше за все, буде лишатися до кінця терміну і «апгрейдитись» буде методом - пробою розігнати її «в усмерть» разом з усією системою того комплекту, який вже буде та /або докиданням ще 2 планок у 2 вільні слоти.
• 2. «Жонглювати» в підборі ОП в плані «купив/продав» – не маю особливої можливості, то ж підбір ОП з урахуванням цього фактора як основного – виключаємо з розгляду.
• 3. В першу чергу ОП підбирається для формату «ввімкнув expo, злегка «підкрутив», працює стабільно, лишив», формат для розгону «руками в усмерть» – дуже бажаний, але вже як пощастить, це – в другу чергу.
• 4. Бюджет – плаваючий, але більше за 16-18 тис.грн. за ОП, наразі, сплатити не готовий.
• 5. Далеко не всі з пропонованих моделей ОП я зможу закупити. Крім того, б/у-ОП - неприйнятна, а, Олх, Алі і деякі інші платформи – мені недоступні (вважайте «забанили в Гуглі»), щоб можна було «пошикувати асортиментом від душі».
► Мої потреби і міркування стосовно ОП.
► Наразі маю потребу в першу чергу в об’ємі ОП. На теперішній, старій системі маю 24Гб, хоч і DDR3, але об’єми роботи такі, що мої графічні редактори просять більше (з «базовим матеріалом» більше 1.5Гб вже працювати дуже важко, особливо, коли на фоні ще запущено аудіо-плеєр і відкритий браузер з купою вкладок…). Мінімум розглядаю до придбання на новій системі, що збирається, 64Гб, але хотілося б 128Гб (96Гб – компромісний варіант).

► Як бажаний варіант, хочу 128 (або 96) Гб, на частоті 6400МГц, таймінгах CL від 32 до 36 на 2 планках, у співвідношенні частот в роботі як 1:1. В такому випадку – на 128ГБ – можна сидіти заплановані 7-10 років.

► Так як бажаний варіант (вище) – брєдово-неможливий на сьогодні (хоча, он, в сусідній темі камрад посилання на щось подібне уже виклав...), беру «губозакаточну машинку» більш реалістичний варіант: 64Гб, на частоті 6400МГц, таймінгах CL32, 2 планками, у співвідношенні частот в роботі як 1:1. Чому 6400МГц? Бо «материнка» дозволяє і в даному випадку чіпи на ОП гарантовано мають працювати на цій частоті. Чи зможе «проц» - отут питання, але, ніби всі останні Райзени тягнуть 6400МГц в 1:1 стабільно… По крайній мірі тут я готовий ризикнути з «процом» (якщо таки дійсно настільки «каліч» попадеться) і закупити означений комплект ОП – він самий дешевий з можливих варіантів і йде по низу бюджета.

► 64Гб ОП мені вистачить «впритик» років на 3-5 – далі потрібно буде щось робити: закупати нові планки (які там на той час можуть бути – можливо якраз 128ГБ, на 6400МГЦ, 2 планками, на CL30 придумають… «тримаю кишеню широко») або докомплектовувати ще 2 планками з подібними характеристиками. І от тут питання отих одно/дво-ранків і т.д., в яких я не дуже розуміюся – як воно на практиці буде працювати в комплекті з Райзеном 9... На DDR3 я в 2013-му брав 8ГБ ОП 2 планками і через кілька років докупив аналогічну по характеристиках – 2 планками тільки вже на 16Гб. Xmp на обох планках запрацювали стабільно, правда на першому комплекті xmp працював за рахунок підняття напруги, на відміну від другого комплекту, але по частотах і таймінгах – порядок…
► … Як працюватиме система на Райзен 9 на 4 планках такої пам’яті?
► … Що там з контролером пам’яті «проца» буде, що відносно співвідношення 1:1 і що там з двухканалом відбудеться і чи збережеться 6400МГц чи «проц» таки «заполовинить» без варіантів?
► … Які варіанти можуть бути, коли ОП одно-ранк або дво-ранк (наскільки я розумію одноранки на велкий об’єм ОП бувають тільки в 24 та 48Гб)?
► … Про таймінги вже боюся запитуватись…

► Якщо розглянути варіант об’єму 96Гб або, що ідеально – 128Гб: в такому разі ОП можна підбирати з урахуванням фінальної установки без апгрейду. Але що ми маємо на сьогодні? В основному – 4 планки (крім 96Гб, звісно, і пари комплектів на 128Гб що мені попалося знайти 2 планками), частоти 5600МГц, про таймінги – мовчу… напевно, все це можна буде трохи «підкрутити», але чи не стане «процу» погано вже при зміні навіть якогось одного параметру ОП на такому її об’ємі і що взагалі буде зі стабільністю системи?

► Як бачите, панове, брєда в голові моїй – чимало, особливо, коли на практиці мало з цим справу мав, а в контексті AMD – майже ніколи. То ж – прошу трохи «порівняти молотком» мої оці загони і пояснити, що до чого або й порекомендувати, що брати, як взагалі діяти, бо щодо ОП та ще й в контексті її роботи з Райзенами – я не те що «нуль», я – «мінус десять».

► Бачив неодноразово, радять, що в такій ситуації залізобетонно можна брати комплекти з 2 планок на частоті 6000МГц. – на останніх «процах» має «поїхати» «з коробки» з відповідним профілем ОП на співвідношенні 1:1 і стабільність, можна сказати, гарантована. Це – щоб не промахнутися. Враховуючи, що номенклатурно останні Райзени гарантують 5600МГц, то є резон попуститися в «хотєлках» і таки взяти кіт 2 планками на 128Гб з оною же частотою і не рипатись вже нікуди з розгоном і т.д.. Але чи варто на це іти вже сьогодні, якщо в перспективі можлива заміна ОП і тим більше на такій «материнці», як у мене («вдалість» «проца» тут, поки що - під питанням), коли оновлення і «рихтування» платформи ще тривають?

► Взагалі, що там стосовно теми Райзенів 9 та частоти ОП, з якою вони працюють? Я так і не зрозумів нічого: одні кричать, що такі «проци» потребують швидкої ОП, інші запевняють, що різниця – мізер, що ти на 5600МГц, що ти на 7200МГц ОП візьмеш. Треті доповнюють других, що так і є, якщо кеш 3 рівня великий, то без різниці, а у всіх інших випадках – вибирай ОП пошвидше, але звертай увагу на «генетику» екземпляра свого «проца», бо не потягне в 1:1 при стабільній системі і всі ці частоти, по-суті, будуть даремною тратою грошей.

► Для наочного прикладу, приведу специфікації ОП, які зумів своєю головою підібрати з огляду всього написаного вище в рамках свого бюджету. Це не обов’язково мають бути Кінгстони, просто на прикладі їх специфікацій мені зручніше всього оперувати даними, також – такі Кінгстони присутні в тих джерелах до покупки, які я зараз для себе маю в наявності (Дж.Скіли та Гудрами – теж в наявності). Про виробників чіпів «під капотом», в моєму випадку, годі і говорити, щоб щось підібрати/вгадати – уже як пощастить, напевно…

• 1. 64Гб, 6400МГц, CL32: https://www.kingston.com/datasheets/KF5 ... EK2-64.pdf

• 2. 96Гб, 6000МГц, CL32: https://www.kingston.com/datasheets/KF560C32RSK2-96.pdf

• 3. 128Гб, 5600МГц, CL36: https://www.kingston.com/datasheets/KF5 ... K2-128.pdf
► За жорсткі косяки та «пролюби» по матчастині – прошу «зрозуміти та пробачити» ;) , але вчитись все-одно потрібно, то ж і «по шапці отримати» також готовий :super: .
Earanak
Member

Повідомлення

МОНАХ, я себе под 9950X3D из 48гб плашек брал 192гб этой памяти :
F5-6400J3239F48GX2-TR5S
F5-6400J3239F48GX2-RS5K
F5-6400J3239F48GX2-RM5RK
F5-6400J3239F48GX2-RM5RW
F5-6400J3239F48GX2-TZ5RW

Это все Hynix M-Die, более менее годный. Не из дешевой память, не претендую на оптимальный совет. Отличаются эти модели только радиаторами. Это XMP киты, не EXPO (хотя это мелочь). Настроил под относительно щадящий режим ее таким образом - https://imgur.com/sOWJEjD / https://imgur.com/zxsTX2o Красным цветом отметил ту дичь что плата в Автоматике ставила, как видно разница весомая. Вообще не каждый проц сможет вытянуть 6400Mhz в 1:1 MCLK:UCLK режиме (мой может но приходится больше питания наваливать на IMC/SOC/Память), так что за ранее я бы готовился к тому что вероятно придется спускаться до 6200-6000Mhz. Сам я за рекордами не гнался, X3D кэш в моем случае компенсирует этот недожим по памяти. Но, думаю с двумя плашками можно будет пожать ее еще круче ну или если возьмет 6400Mhz думаю можно выдоить ~90гб ПСП и 60ns Latency и может даже GDM выйдет отключить. Еще в Биосе MSI есть прикольная штука LatencyKiller, прилично снижает Latency на 4-5ns. Там конечно написано что он может негативно повлиять на скорость проца, но я чет как не мерял ненамерял никаких потерь ни в играх ни в рабочем софте.
Востаннє редагувалось 14.07.2025 19:33 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

МОНАХ
Дуже багато написано важко читати і зрозуміти.
Збирати систему на 7-10 років, щоб вона лишалася актуальною по швидкодії майже нереально.
Раз на 2 роки воходить оновлення яке дає 10-20%. А ще буває насипає більшу кількість ядер в систему.
Тобто за 5 років швидкодія в багатоядерці запросто може подвоїтися, а в однопотому збільшитися на 20-40%.
Чи варто саме зараз інвестувати кошти в зайву швидкодію питання риторичне.

Стосовно ОЗП - саме головне це її об'єм який вам потрібен найближчий час.
На АМ5 платформі доволі важко заводити 4 плашки на частотах вище 60000мгц.
Та й подекуди 5600мгц без досвіду колупання в біосі можуть не бути стабільними.
Я б вам дуже радив брати 2 плашки оперативки. 4 плашки то вже якщо край як не вистачає об'єму і через це у вас все повільно стане працювати.
Оптимальним на мій погляд є 2х48гб комплекти. Це доволі стандарті плашки тому проблем зі стабільністю не має бути.
Також зауважу, що зазвичай чим більше ядер(потоків) в процесорі тим більше він потребує ОЗП для роботи, бо кожна нова задача запущена на окремому потоці виділяє пам'ять під роботу. Бачу у вас 9900Х в хотєлках. то це всього 24 потоки :gigi: Я думаю вам 96гб буде достатньо на дуже довгий час. А там може процесор апгрейдите на 32 поточний і пам'ять розшитире банально докупивши ще 2х48гб.
Тому ражду звертати увагу на брендові плашки, які ще точно будуть в продажі через 5+ років з тим самим виглядом. Ну щоб красиво в корпусі було ;)

Як визначитеся з об'ємом, то тоді можна і конкретні модулі пообговорювати.
Для Ryzen 9000 серії оптимальні частоти 6200-6400мгц, для роботи в 1:1 дільниках.
Можна брати 6000с30 комплекти і трішечки його розігнати, чи банально виставити EXPO + tREFI твік і не паритися більше.
МОНАХ
Member

Повідомлення

… даруйте, життя трохи викинуло мене з онлайна на кілька днів…

Earanak, a_z_z_yДЯКУЮ!, що відкликнулись. :beer:
► Спробую коротко, щоб не «накриватись" черговим "простирадлом»…
--------------------------------------------------------------------------------------

Earanak.
F5-6400J3239F48GX2-RS5K
► – ось цей по бюджету ще непогано виглядає, решта – уже на грані.
► Та питання не тільки в ціні, а ще і от це турбує:
Вообще не каждый проц сможет вытянуть 6400Mhz в 1:1 MCLK:UCLK режиме (мой может но приходится больше питания наваливать на IMC/SOC/Память), так что за ранее я бы готовился к тому что вероятно придется спускаться до 6200-6000Mhz.
► Ваш оперативний досвід тут дуже актуальний для мене, бо платформа ще «шиється»/оновлюється і з часом ситуація (за логікою) має виправлятися в сторону кращих показників, але поки що я не впевнений, що мій 9900х візьме ці 6400 навіть на 2 планках. У цьому й проблема, що «знав би прикуп - …» - брав би 128Гб на 2 планках з 5600 чи 6000МГЦ і не парився би. А так – якщо 6400 не потягне, то взяти 96Гб на 6400 і потім сидіти на 5600 – то це не просто попадалово по бюджету, це – овер-попадалово буде. :shuffle:
► Тому і написав вище, що трохи «по приборах» обираю – хочу логічно-теоретично зрозуміти «горизонти» стосовно АМ5 і останніх Райзенів по відношенню до ОП і в перспективі досить тривалого використання такої конфігурації «заліза».
► За налаштування ОП і підказки – окрема дяка :beer: , обов’язково поколупаюсь з цим, як нарешті докуплюсь та «заведусь».
-------------------------------------------------------------

a_z_z_y.
► Окремо подякую за Ваші дописи в сабжевих темах тут :up: – значну частину теоретичних знань взяв саме звідти.
… саме головне це її об'єм який вам потрібен найближчий час.
► 64Гб – вистачає з головою і ще років 3 точно не буду мати мороки з цим (крім, хіба що, Фотошопа в рідких випадках, бо часом попадаються проекти, що в архівованому стані займають пару-трійку Гб, а в розгорнутому вигляді в редакторі «з’їдають» десятки Гб оперативки).
Я б вам дуже радив брати 2 плашки оперативки. 4 плашки то вже якщо край як не вистачає об'єму і через це у вас все повільно стане працювати.
► З самого початку орієнтуюсь якраз на 2 плашки – звідси і мої питання, бо великі об’єми на частоті більше 6000МГц двома плашками – вже рве мій бюджет. А на 4 плашках брати ОП зі старту, з урахуванням, що навряд чи я її буду пізніше продавати, це, як вдало висловився в іншій темі один наш камрад – закопатися грошима вже на старті, хотілося б мати «простір для руху» на майбутнє.
Оптимальним на мій погляд є 2х48гб комплекти… Я думаю вам 96гб буде достатньо на дуже довгий час.
► По об’єму – теж бачу такий варіант як максимум на сьогодні (з урахуванням всіх інших обставин), але по бюджету можу зі скрипом собі дозволити тільки 6000МГц (якщо дивитися по середнім цінам на такі кіти). Прикро буде, коли виявиться, що мій «проц» потягне 1:1 на 6400 – можливо б я задушив свою «жабу» і знайшов би спосіб заплатити за 2х48Гб 6400МГц – ціну, більшу, ніж за свій «проц» (... :idea: ...ять!!!) - а на руках вже буде 2х48/6000… Хоча, як Ви пишете нижче, такий варіант теж можна розігнати (тільки от, напевно, вже потрібно полювати на певні «даї» певного виробника чіпів пам’яті?)?
Як визначитеся з об'ємом, то тоді можна і конкретні модулі пообговорювати.
► Ок, щоб не затягувати з писаниною, беремо:
• 1. 64Гб – 2х32Гб/6400МГц. "Синиця в руках". Абсолютно достаній об’єм на найближчі кілька років (питання тільки в майбутньому апгрейді – додати ще дві аналогічні планки: наскільки просядуть показники системи та/або наскільки теоретично буде можливість хоч трохи розігнати всю ситсему на 4 планках. Якщо в майбутньому ці дві планки – під заміну, то питань, звісно, не виникає...).
• 2. 96Гб – 2х48Гб/6000-6400МГц. "Журавель в небі". Об’єм, достатній на дуже тривалий термін – питання тут лише в бюджеті і невизначеність нового «проца» (на що він буде здатен, бо – як не здатен тримати 6200-6400, то і морока тут теж пропадає… на жаль, дізнаюся, вже коли куплю ОП).

► Решту, що не так важливо по сабжу – кину під спойлер:
спойлер
Збирати систему на 7-10 років, щоб вона лишалася актуальною по швидкодії майже нереально.
Раз на 2 роки воходить оновлення яке дає 10-20%. А ще буває насипає більшу кількість ядер в систему.
Тобто за 5 років швидкодія в багатоядерці запросто може подвоїтися, а в однопотому збільшитися на 20-40%.
Чи варто саме зараз інвестувати кошти в зайву швидкодію питання риторичне.
► Мені вже наші хлопці в темі підбору комплектуючих насовали повні пазухи з цього приводу :gigi: і я не можу не погодитись, як з ними, так і з Вами тут :up: .
► Проблема в тому, що зазвичай, якщо я збираю нову систему, то, якщо вона «вдала» і працює справно, то так вже виходить, що затягується це на 6-7+ років. З іншого боку оперативно збувати старе «залізо» у мене немає часу, можливостей та і особливого бажання – техніка лишається на руках і я її використовую «до талого». Збирати потужні, або середньо-потужні системи частіше – не дуже маю кошти на це (збирати ж середні системи – тим-більше сенсу ніякого немає, якщо я не оновлюю їх кожні 2-3 роки методом продажу старого «заліза» - а я якраз так і не роблю).
► Тому так і виходить, що збираю щось потужне на сьогодні і з оглядом – як би щось «підкрутити»/апгрейднути «за недорого» в майбутньому, щоб не дуже «сумно» і «боляче» було досиджувати чергову умовну «десятирічку» на - на той час - вже неактуальному «залізі».
► Оце, коли б Фотошоп не «наростив апетити» і я частково не поліз в 3Д, то сидів би я на своєму 3770, напевно, аж до 4-го «Відьмака» (бо «Сталкер 2…» сяк-так ще якось терпимо «кульгає» на моїй поточній системі), мені «аби не нижче 30 фпс» - вистачає :) .
► Зазвичай, щоб «два рази не вставати», також орієнтуюсь на вихід і «стабілізацію» певних технологій-«орієнтирів» - в даному випадку DDR5 (частково - PCI-E 5.0: :D якщо в найближчому майбутньому Хуанг - навіть заради маркетингу, як не придумає що інше – випустить якусь умовну 6060/6070, здатну реалізувати PCI-E 5.0, то молодий «хом’ячок» - уже «зростає» :gigi: …)
А там може процесор апгрейдите на 32 поточний і пам'ять розшитире банально докупивши ще 2х48гб.
► Поки що так виходить, що я собі трохи зрізав тут "стелю", свідомо взявши холодніший процесор, щоб поки не займатися "водянкою"...
► Ніколи не зарікався від подібного апгрейду (тим більше на платформі АМД, коли це легко можливо зробити з технічної точки зору), власне, почасти, тому і брав завідому «зайву» «материнку», але волію говорити/писати та діяти так, ніби заміни «проца» не відбудеться, бо - … купа моментів, які описав вище, + зазвичай так стається, що початковий «проц» живе в системі до кінця.
► Але от що стосується відеокарти та «оперативки» - отут, звісно, і заміна, і «докрутка» дуже бажані. Що стосується «оперативки» конкретно – тому і на старті хочеться щось таке підібрати, щоб більш-менш розуміти ЩО з цим можна буде зробити в майбутньому (якщо можна буде).
Бачу у вас 9900Х в хотєлках. то це всього 24 потоки
► Та він уже в мене по факту – придбаний, валяється… Тільки «завести» на чому, перевірити – поки немає можливостей. По суті, для повноцінної збірки не вистачає «оперативки»… та двох додаткових вентиляторів в корпус (вентилятори вже підібрав – їдуть…) – і можна буде запускатись, на «встройці» - поганяти кілька місяців «у хвіст та в гриву» на «заводський брак» (або «кривизну рук» - :gigi: що не виключається), перш ніж доставляти в сетап відеокарту і повністю переносити робочу систему з проектами.
Тому ражду звертати увагу на брендові плашки, які ще точно будуть в продажі через 5+ років з тим самим виглядом. Ну щоб красиво в корпусі було
► Хмм… Кінгстони? :laugh: Біст Ін Блек? Чи як там вони?.. :D Бо ці – точно роками зовнішній дизайн зберігають, хоча «під капотом» - лотерея (наскільки я розумію).
► А якщо серйозно, то, хоч в роботі я і перфекціоніст, та і в рукоділлі стараюсь подібно поводитись, але в даному випадку у мене закритий «гроб» Fractal Design Define 7 та ще й в «утробі» закритого комп.-стола – два рази на рік витягати його, щоб продути пилюку – важливіше буде підібрати планки по схожих характеристиках, щоб не опустити систему до рівня повного «слоупока» по швидкодії, а зовнішній вигляд – вже як пощастить.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

МОНАХ: 21.07.2025 23:25По об’єму – теж бачу такий варіант як максимум на сьогодні (з урахуванням всіх інших обставин), але по бюджету можу зі скрипом собі дозволити тільки 6000МГц (якщо дивитися по середнім цінам на такі кіти). Прикро буде, коли виявиться, що мій «проц» потягне 1:1 на 6400 – можливо б я задушив свою «жабу» і знайшов би спосіб заплатити за 2х48Гб 6400МГц – ціну, більшу, ніж за свій «проц» (... ...ять!!!) - а на руках вже буде 2х48/6000… Хоча, як Ви пишете нижче, такий варіант теж можна розігнати (тільки от, напевно, вже потрібно полювати на певні «даї» певного виробника чіпів пам’яті?)?
2х48гб якщо брати 6000с30 або 6400с32 будуть на однаковихї чіпах - Hynix M-die.
Вони дуже гарно женуться. В мене 24гб плашка на правильному процесорі (8700f) 10200мгц поїхала.
Звичайно дворанк і на 7000/9000 поколінні помітно гірше поїде, але свої 6000-6400 ви отримаєте.
Більш того ви можете спокійно брати 6000с30 і ручками ставити первічкі від 6400с32 комплекту - має працювати, якщо проц витягне 1:1.
Короче кажучі не бачу сенсу переплачувати.
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Дякую, a_z_z_y :beer: . Тепер я хоч нормально бачу, чого приблизно можна очікувати, а куди далі лізти і не потрібно.
► 6000/30, як і 6400/32 по 2*-х48Гб - відчутно "ріжуть стелю" по бюджету, з найдешевших варіантів попалися Д.Скіли та якийсь Корсар в парі-трійці онлайн-шаражок-магазинів - буду пробивати... сподіваюсь не буде як недавно було з системним корпусом, коли перебрав з десяток шаражок, допоки не знайшов більш-менш нормального постачальника, без предоплат і купи інших "танців з бубнами"... По крайній мірі є з чого почати.
Artem_M
Member

Повідомлення

Панове вітаю.
Маю комплект пам'яті DDR5 2x16 СL 32, Hynix A-die (профільна).
Підкрутив відповідні таймінги до tCL 30
(картинко):
спойлер
Зображення
Чи є смисл далі підкручувати таймінги, якщо я комп використовую виключно для ігор? Наприклад до cl28/26? Мається на увазі не тільки tCL, а й решту...
Чи покращить це 1 та 0,1 % фпс в онлайн іграх.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

Artem_M
Краще докрутіть до 6200-6400 cl30-32 синхронно з FCLK.
Може деякі таймінги навпаки підняти доведеться, але вцілому буде краще результат.
Відповісти