►
… даруйте, життя трохи викинуло мене з онлайна на кілька днів…
►
Earanak,
a_z_z_y –
ДЯКУЮ!, що відкликнулись.
► Спробую коротко, щоб не «накриватись" черговим "простирадлом»…
--------------------------------------------------------------------------------------
►
Earanak.
F5-6400J3239F48GX2-RS5K
► – ось цей по бюджету ще непогано виглядає, решта – уже на грані.
► Та питання не тільки в ціні, а ще і от це турбує:
Вообще не каждый проц сможет вытянуть 6400Mhz в 1:1 MCLK:UCLK режиме (мой может но приходится больше питания наваливать на IMC/SOC/Память), так что за ранее я бы готовился к тому что вероятно придется спускаться до 6200-6000Mhz.
► Ваш оперативний досвід тут дуже актуальний для мене, бо платформа ще «шиється»/оновлюється і з часом ситуація (за логікою) має виправлятися в сторону кращих показників, але поки що я не впевнений, що мій 9900х візьме ці 6400 навіть на 2 планках. У цьому й проблема, що «знав би прикуп - …» - брав би 128Гб на 2 планках з 5600 чи 6000МГЦ і не парився би. А так – якщо 6400 не потягне, то взяти 96Гб на 6400 і потім сидіти на 5600 – то це не просто попадалово по бюджету, це – овер-попадалово буде.
► Тому і написав вище, що трохи «по приборах» обираю – хочу логічно-теоретично зрозуміти «горизонти» стосовно АМ5 і останніх Райзенів по відношенню до ОП і в перспективі досить тривалого використання такої конфігурації «заліза».
► За налаштування ОП і підказки – окрема дяка

, обов’язково поколупаюсь з цим, як нарешті докуплюсь та «заведусь».
-------------------------------------------------------------
►
a_z_z_y.
► Окремо подякую за Ваші дописи в сабжевих темах тут

– значну частину теоретичних знань взяв саме звідти.
… саме головне це її об'єм який вам потрібен найближчий час.
► 64Гб – вистачає з головою і ще років 3 точно не буду мати мороки з цим (крім, хіба що, Фотошопа в рідких випадках, бо часом попадаються проекти, що в архівованому стані займають пару-трійку Гб, а в розгорнутому вигляді в редакторі «з’їдають» десятки Гб оперативки).
Я б вам дуже радив брати 2 плашки оперативки. 4 плашки то вже якщо край як не вистачає об'єму і через це у вас все повільно стане працювати.
► З самого початку орієнтуюсь якраз на 2 плашки – звідси і мої питання, бо великі об’єми на частоті більше 6000МГц двома плашками – вже рве мій бюджет. А на 4 плашках брати ОП зі старту, з урахуванням, що навряд чи я її буду пізніше продавати, це, як вдало висловився в іншій темі один наш камрад – закопатися грошима вже на старті, хотілося б мати «простір для руху» на майбутнє.
Оптимальним на мій погляд є 2х48гб комплекти… Я думаю вам 96гб буде достатньо на дуже довгий час.
► По об’єму – теж бачу такий варіант як максимум на сьогодні (з урахуванням всіх інших обставин), але по бюджету можу зі скрипом собі дозволити тільки 6000МГц (якщо дивитися по середнім цінам на такі кіти). Прикро буде, коли виявиться, що мій «проц» потягне 1:1 на 6400 – можливо б я задушив свою «жабу» і знайшов би спосіб заплатити за 2х48Гб 6400МГц – ціну, більшу, ніж за свій «проц» (...

...ять!!!) - а на руках вже буде 2х48/6000… Хоча, як Ви пишете нижче, такий варіант теж можна розігнати (тільки от, напевно, вже потрібно полювати на певні «даї» певного виробника чіпів пам’яті?)?
Як визначитеся з об'ємом, то тоді можна і конкретні модулі пообговорювати.
► Ок, щоб не затягувати з писаниною, беремо:
• 1. 64Гб – 2х32Гб/6400МГц. "Синиця в руках". Абсолютно достаній об’єм на найближчі кілька років (питання тільки в майбутньому апгрейді – додати ще дві аналогічні планки: наскільки просядуть показники системи та/або наскільки теоретично буде можливість хоч трохи розігнати всю ситсему на 4 планках. Якщо в майбутньому ці дві планки – під заміну, то питань, звісно, не виникає...).
• 2. 96Гб – 2х48Гб/6000-6400МГц. "Журавель в небі". Об’єм, достатній на дуже тривалий термін – питання тут лише в бюджеті і невизначеність нового «проца» (на що він буде здатен, бо – як не здатен тримати 6200-6400, то і морока тут теж пропадає… на жаль, дізнаюся, вже коли куплю ОП).
► Решту, що не так важливо по сабжу – кину під спойлер:
- спойлер
Збирати систему на 7-10 років, щоб вона лишалася актуальною по швидкодії майже нереально.
Раз на 2 роки воходить оновлення яке дає 10-20%. А ще буває насипає більшу кількість ядер в систему.
Тобто за 5 років швидкодія в багатоядерці запросто може подвоїтися, а в однопотому збільшитися на 20-40%.
Чи варто саме зараз інвестувати кошти в зайву швидкодію питання риторичне.
► Мені вже наші хлопці в темі підбору комплектуючих насовали повні пазухи з цього приводу
і я не можу не погодитись, як з ними, так і з Вами тут
.
► Проблема в тому, що зазвичай, якщо я збираю нову систему, то, якщо вона «вдала» і працює справно, то так вже виходить, що затягується це на 6-7+ років. З іншого боку оперативно збувати старе «залізо» у мене немає часу, можливостей та і особливого бажання – техніка лишається на руках і я її використовую «до талого». Збирати потужні, або середньо-потужні системи частіше – не дуже маю кошти на це (збирати ж середні системи – тим-більше сенсу ніякого немає, якщо я не оновлюю їх кожні 2-3 роки методом продажу старого «заліза» - а я якраз так і не роблю).
► Тому так і виходить, що збираю щось потужне на сьогодні і з оглядом – як би щось «підкрутити»/апгрейднути «за недорого» в майбутньому, щоб не дуже «сумно» і «боляче» було досиджувати чергову умовну «десятирічку» на - на той час - вже неактуальному «залізі».
► Оце, коли б Фотошоп не «наростив апетити» і я частково не поліз в 3Д, то сидів би я на своєму 3770, напевно, аж до 4-го «Відьмака» (бо «Сталкер 2…» сяк-так ще якось терпимо «кульгає» на моїй поточній системі), мені «аби не нижче 30 фпс» - вистачає
.
► Зазвичай, щоб «два рази не вставати», також орієнтуюсь на вихід і «стабілізацію» певних технологій-«орієнтирів» - в даному випадку DDR5 (частково - PCI-E 5.0:
якщо в найближчому майбутньому Хуанг - навіть заради маркетингу, як не придумає що інше – випустить якусь умовну 6060/6070, здатну реалізувати PCI-E 5.0, то молодий «хом’ячок» - уже «зростає»
…)
А там може процесор апгрейдите на 32 поточний і пам'ять розшитире банально докупивши ще 2х48гб.
► Поки що так виходить, що я собі трохи зрізав тут "стелю", свідомо взявши холодніший процесор, щоб поки не займатися "водянкою"...
► Ніколи не зарікався від подібного апгрейду (тим більше на платформі АМД, коли це легко можливо зробити з технічної точки зору), власне, почасти, тому і брав завідому «зайву» «материнку», але волію говорити/писати та діяти так, ніби заміни «проца» не відбудеться, бо - … купа моментів, які описав вище, + зазвичай так стається, що початковий «проц» живе в системі до кінця.
► Але от що стосується відеокарти та «оперативки» - отут, звісно, і заміна, і «докрутка» дуже бажані. Що стосується «оперативки» конкретно – тому і на старті хочеться щось таке підібрати, щоб більш-менш розуміти ЩО з цим можна буде зробити в майбутньому (якщо можна буде).
Бачу у вас 9900Х в хотєлках. то це всього 24 потоки
► Та він уже в мене по факту – придбаний, валяється… Тільки «завести» на чому, перевірити – поки немає можливостей. По суті, для повноцінної збірки не вистачає «оперативки»… та двох додаткових вентиляторів в корпус (вентилятори вже підібрав – їдуть…) – і можна буде запускатись, на «встройці» - поганяти кілька місяців «у хвіст та в гриву» на «заводський брак» (або «кривизну рук» -
що не виключається), перш ніж доставляти в сетап відеокарту і повністю переносити робочу систему з проектами.
Тому ражду звертати увагу на брендові плашки, які ще точно будуть в продажі через 5+ років з тим самим виглядом. Ну щоб красиво в корпусі було
► Хмм… Кінгстони?
Біст Ін Блек? Чи як там вони?..
Бо ці – точно роками зовнішній дизайн зберігають, хоча «під капотом» - лотерея (наскільки я розумію).
► А якщо серйозно, то, хоч в роботі я і перфекціоніст, та і в рукоділлі стараюсь подібно поводитись, але в даному випадку у мене закритий «гроб» Fractal Design Define 7 та ще й в «утробі» закритого комп.-стола – два рази на рік витягати його, щоб продути пилюку – важливіше буде підібрати планки по схожих характеристиках, щоб не опустити систему до рівня повного «слоупока» по швидкодії, а зовнішній вигляд – вже як пощастить.