Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
lordep
Member

МОНАХ: 30.06.2025 15:45
спойлер
► “Чорт забирай, цей час настав!:gigi: ((С) … не пам’ятаю, хто сказав).

► На Оверах наших я десь з 2012-го і поточну машину свою збирав багато в чому орієнтуючись на матеріали оглядів та дописи наших форумчан (прекрасний довгожитель вийшов для моїх потреб в кінцевому результаті, з попутними апгрейдами). На той час все було трохи простіше для мого досвіду, то ж у мене майже не було питань. Наразі ж потребую консультації/підказки, оскільки:
1. Частина інноваційних техпроцесів, які хотілося б заскочити, все ще тривають/вдосконалюються і я місцями геть дупля не ріжу, на що орієнтуватися;
2. Переходжу в “червоний” табір (чому? - детальніше нижче), а з AMD у мене в основному користувацько-споживацький досвід був - максимум, що збирав на AMD супер-дико-офісні “калькулятори” пару-трійку разів (а для такої роботи чисто “одного спинного мозку вистачає”), то ж в особливості роботи більш старших лінійок на практиці особливо і не вникав, наразі у мене - чиста теорія, можна сказати.

► То ж, якщо хто з шановних панів “матиме час та натхнення” - прошу допомогти :) . Можливо хтось уже прикупив собі частину вказаного “заліза”, тестував, як воно - було б цінно дізнатися. Або, скоріше за все, десь в нетрях цієї або інших тем щось подібне вже обговорювалось - дайте знати, по можливості з більш-менш точним посиланням, піду "курити" відповідну гілку...
► Навіть якщо просто покритикувати-поугорати - теж всіляко вітається :D , бо часом сам за собою не бачиш, наскільки абсурдну дурницю можна втнути.

================================================
►► Орієнтовний бюджет ◄◄
Центральний процесор: до 25 000 ₴;
Материнська плата: до 16 000 ₴;
Оперативна пам’ять: до 18 000 ₴;
Блок живлення: 6 000 - 10 000 ₴;
Система охолодження (“повітря”): 6 000 - 8 000 ₴;
Постійна пам’ять: 1 500 - 2 000 ₴;
Корпус: до 10 000 ₴.
►► Конфігурація ◄◄
Конфігурація мрії:
Центральний процесор: AMD Ryzen 9 9950X.
Материнська плата: на базі X870/X870Е, бренди - MSI, Asus (?), Gigabyte (???).
Оперативна пам’ять: 128GB (96GB - ???), DDR5-5600, KIT2 (KIT4 - ???), бренди - Kingston, Crucial (?).
Реалістично-оптимальна (скоріше за все?) конфігурація:
Центральний процесор: AMD Ryzen 9 9900X.
Материнська плата: на базі X870/X870Е, бренди - MSI, Asus (?), Gigabyte (???).
Оперативна пам’ять: 64GB, DDR5-6400, KIT2, бренди - Kingston, Crucial (?).
Компромісно-недолуга конфігурація:
Центральний процесор: AMD Ryzen 9 7950X.
Материнська плата: на базі X670E, бренди - MSI, Asus (?), Gigabyte (???).
Оперативна пам’ять: 64GB, DDR5-6400, KIT2, бренди - Kingston, Crucial (?).
Інші (незмінні) елементи конфігурації:
Блок живлення: не менше 1000Вт, бренди - Chieftec, be quiet! (?), Seasonic (??), MSI (??), Thermaltake (???).
Система охолодження: "повітря", не менше 250W TDP, дві башти, бренди - Noctua, be quiet! (?), Cooler Master (?), Thermalright (??), ID-Cooling (???).
Постійна пам’ять: SSD M.2, до 256GB, TLC/TLC 3D NAND, бренди - Samsung, Kingston, Transcend (?).
Корпус: пилові фільтри - в круг, “гроб” без “скляних вітрин” і “вікон”, по можливості максимально без підсвіток та іншої подібної холєри, розміри - miditower (орієнтовно 547x240x475 мм), з простором для башти не менше як до 170-185мм та можливістю встановити не менше 6 140-вих "карлсонів".
Відеокарта: поки що - вже наявна “затичка” з 1660Ті, в перспективі - 6060/6060Ті/6070/6070Ті/6080.
►► “Філософія” збірки ◄◄
► Системник збирається з прицілом на, орієнтовно, 10 років, з передбачуваним апгрейдом (або і двома апгрейдами) по відеокарті та ближче до кінця “десятирічки” можливим апгрейдом по охолодженню процесора (переходом на “воду” з метою “відпустити заводські ліміти”, якщо на початку 2030-х вже не буде вистачати потужності). Також - можливий апгрейд оперативної пам’яті (про це - нижче).
► Спектр робіт:
1. 60% - 2D-графіка, частково 3D-графіка і робота з програмами та додатками, що містять в тій чи іншій мірі ШІ або його складові;
2. 20% - відеоігри (типові - “S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl”, “The Witcher 3: Wild Hunt”, “Cyberpunk 2077”, “Subnautica”… і їхні наступники в перспективі; головна вимога: аби не нижче 30 фпс на розширенні 1440);
3. 20% - онлайн-робота відразу в 2 браузерах із відкриттям десятків вкладок та купою різного іншого “непотребу” - кілька вікон Провідника, захоплювачі-редактори графіки/відео, аудіоплеєр, pdf-компілятори, віртуальні машини… інша подібна лабуда.
► Більш-менш впевнена надійність всіх компонентів із, хоча б невеликим, запасом під “стреси” і можливий “дитячий” розгін в перспективі.
► Принцип - склав, протестував. Працює? ОК! Не залазиш в системник років 5-6 (крім хіба що пилюку попилососити/протерти).

► Нижче - мої міркування в підборі компонентів. (Закидування гнилими помідорами та нещадне побиття ногами - всіляко вітається :gigi: , бо я ЩЕ ТОЙ "оверклокер"!)

►► Центральний процесор ◄◄
► Хочу 16 ядер…
► Хоч вбийте - ХОЧУ!
► ДУЖЕ потрібна “розпальцовка” всіх, особливо важких процесів по більшій кількості ядер. А особливо, коли на деякий час запускаєш одночасно дві-три більш-менш важкі роботи - то просто молюся за свій 3770 зараз… і це, крім того, що довго в задачі, якою безпосередньо займаєшся, поки на фоні щось рендереться - саме більше “радують” статори/тормоза.
► Ядра мають бути повноцінними - це аксіома (для мене)! Власне, це головна причина, чому зраджую більш звичний для мене Інтел. Плюс сюди ще докидується, звісно, питання тдп і охолодження… Але вже на розгляді кількості повноцінних ядер Інтел як такий відпав (в “марафоні” на 10 років усі ці “сьогоденні” причуди, які творить Інтел, як на мене - не канають).
► Ще два моменти (це другорядні, порівняно з бажанням 16–ти ядер, причини, які йдуть, як контраргумент): власне - охолодження багатоядерника і - ціна “проца”. Щодо охолодження - не маю жодного бажання мати справу з “водою”, що рано чи пізно потребує обслуговування (хіба що на кінець терміну експлуатації збірки, коли буду переходити на щось новіше). Маю потребу в роботі на частотах в 4,3-4,5ГГц (мого теперішнього 3770 більш-менш вистачає на 4,1ГГц, коли б то не затупи через повне завантаження ядер, яких не вистачає…), але на великій кількості ядер. 9900х, судячи з оглядів та замірів, на заводських налаштування можна експлуатувати під хорошим повітряним кулером в нормальних температурах. Крім цього, планую перше, що зробити після стрес-тестів нової системи - це поставити обмеження по температурі в 80°C: начхати на “нерозкритий потанцевал” - у мене є багатоядерна машина, що працює на базових і так більших, ніж мені потрібно частотах “проца”. Плюс - маю потенціал до розгону або як мінімум більш тонкого налаштування, якщо настане така потреба.
► Але ж на 9 9900х - 12 ядер, а не 16? Ну, буду об’єктивним: 16 ядер - це більше мрія і заділ на майбутнє (з моєю роботою) - 12 ядер з головою вистачить, особливо, якщо врахувати, що все це точно можна в стоці тримати під контролем “повітряного” кулера. Головна проблема, що я не знаю, що там буде творитися з 9 9950х під навіть хорошим “повітрям” навіть в стоці - розглядаю його для придбання лише тому, що його мені можуть підігнати дешевше 25000грн. з “усіма ніштяками” (заводська гарантія і т.д.), а бути готовим віддати такі гроші і ще й за омріяні 16 ядер та ще й на останньому поколінні - ну, я був би дурний, коли б не взяв його, навіть, коли б потім геть зламав би голову в пошуку, як то його охолодити.
► При чому тоді тут 9 7950х? Ну, це якщо 9 9950х таки буде вище “психологічних” 25000грн., то по ціні 9 7950х не набагато дорожчий оптимального 9 9900х і саме головне - це все ще таки 16 ядер. Знаю, бачив/читав, якщо не брати до уваги ігри, то 9 9900х і 9 7950х ідуть плюс-мінус “ноздря-в-ноздрю і брати попереднє покоління тільки через кількість ядер - дурість. Мінус сюди ж - тдп в 9 7950х теж немаленький і, здається, він під навантаженням гарячіший за 9 9950х… То ж 9 7950х я взяв до розгляду як альтернативу; в цьому процесорі для мене більш важливіше є те, з якими частотами оперативної пам’яті він працює “з коробки”... хоча тут я, скоріше за все, щось не доганяю, треба ще “курити” тему…
►► Материнська плата ◄◄
► Тут якийсь повний ахтунг трапився; гадав, що у мене є якийсь вибір в оговореному бюджеті, але, як виявилося, в т.ч. і по оглядах у нас, тут - тут “вибір-без-вибора”, якщо враховувати фірми, яким більш-менш довіряю і ті, яким бажав би збанкротувати ще років 15 тому назад.
► Що мені потрібно від “материнки”? Достатня міцність/багатошаровість, більш-менш надійна “насипка” електроніки в складі, стабільна і достатня система живлення головних елементів, підтримка в базі мінімум 6400 МГц “оперативки”, потенційна можливість “дитячого” стабільного розгону, PCI-E 5.0 x16. Логіка - х870/х870Е/х670Е.
► Серед брендів, які розглядав - MSI, Asus, Gigabyte…
► Але, коли занурився в тему, то по Asus-у, окрім як PRIME - більше особливо нічого і не візьмеш (бо вище - то вже ціна “материнки” у них зрівнюється з ціною топових-предтопових “проців”) - може помиляюсь, то прошу просвітити мене тут. MSI тут за ті ж гроші трохи якось впевненіше показує себе…
► Поки схиляюся якраз до MSI: MAG X870E Tomahawk Wi-Fi або MAG X870 Tomahawk Wi-Fi. Розглядав і більш “дешеві” варіанти від них по типу X870 Gaming Plus Wi-Fi, але, поки бюджет дозволяє, то варто взяти щось з більшими “ніштяками” (як показує практика). В Tomahawk-ах поки що серйозно напрягає, так це те, що посадку батарейки “трошки” по дебільному придумали. Ну і система живлення - впритик (ніби)... Стосовно розподілу лінії між USB 4 та другим М.2 - начхати: у мене завжди буде робочим лише перший М.2, максимум - через 5 років, як перший М.2 “посипеться” - переставлю його в четвертий М.2 для якогось “хеша”... З огляду на це думаю все-таки взяти X870 Tomahawk, а не X870E Tomahawk. Хоча тут я, напевно, не знаю певних нюансів - просвітіть, будь-ласка, що ще можна було б корисного взяти з X870E на тій комплектній базі, що надає MAG-Tomahawk.
► Про Gigabyte в контексті розмови - мало що знаю, але огиди до нього не відчуваю, то ж якщо хтось з вас розбирався з темою або вже має практичний досвід з ними - буду вдячний за ваш допис і досвід.
► Інші бренди також розгляну, хоча б для порівняння, що я міг би отримати за ту ж ціну, що в MSI та Asus. (окрім ASRock! ASRock - іде… по співзвучності назви свого бренду! Я точно не мазохіст ще й на домашніх компах з цією бодягою додаткові нерви собі палити…).
►► Оперативна пам’ять ◄◄
► Отут - біда-бідою. Не знаю, що обрати, як діяти з прицілом на майбутнє. (Це якраз оте постійне вдосконалення тех-процесів, про які згадував на початку цього “простирадла”). Не хочу докидати пам’ять через ті самі, скажімо, 5 років. Я таке зробив на поточній машині маючи базові 8Гб на частоті 1600МГц (вже не пам’ятаю на яких таймінгах) в кіт2 - через 8 років докинув ще кіт2-планки на 16Гб, підібравши максимально всі інші характеристики (підібрав майже “близнюка”) і все продовжило працювати на показниках 8ГБ-айтної пам’яті (на ній заводський вольтаж був вищий, ніж вже на пізнішій 16Гб-айтній, що вже була з XMP і можливістю ручної корекції)...
► Коротше кажучи, щоб не тягнути “простирадло” зайвою “водою” - хочу взяти ВСЮ потрібну “оператику” одразу на старті, щоб потім 10 років не “смикатись” та не жаліти, чому не взяв більше.
► В базі дивлюся на 64Гб з частотою 6400МГц. В ідеалі хотілося б 96Гб або 128Гб з тією ж частотою 6400МГц… але в другому випадку настільки круту губозакоточну машинку ще людство поки не придумало.
► Знайшов для вищеописаних двох варіантів - два кіт-а по 2 планки, з базовою JEDEC - 4800 CL40-39-39 @1.1V. Обидва - з EXPO Profile: 6400МГц для 64Гб і 5600МГц для 128Гб. Специфікації - KF564C32BBEK2-64 і KF556C36BBEK2-128. (пишу тут за Кінгстони, так як в основному з ними по життю стикаюсь - на їх основі мені простіше пояснити..)
► І от тут - питання: я взагалі не розуміюся на тому, як Ryzen-и працюють з “оперативкою”, стабільністю їх EXPO Profile, розгоном-налаштуванням і т.д. (особливо в часи, коли підвищення робочих частот - розгону - “оперативки”відбувається через вихід і оновлення свіжої версії БІОС-у на “материнках” АМ5). Прошу тут допомоги. Звісно варіант KF564C32BBEK2-64 - виглядає на сьогодні більш, ніж достатнім та “безпрограшним” як мінімум ще років на 5… Але ж хочеться (і можеться!) “жиру”, тим більше 128ГБ в кіт-і з 2 планок, а не з 4-х (такі варіанти в основному зустрічаються).
► Не знаю, як тут обирати. Скоріше за все оберу в бік більшої частоти - 6400 перед 5600… Але ж базова JEDEC у них обох - 4800; а що, коли через років 3-4 БІОС-и дозволять спокійно гнати і 128Гб на 2-х планках до частоти в 6400?
► Я зараз як той “Буриданів віслюк”... А скоріше за все просто - віслюк, який не шарить в “оперативці” під Ryzen-ами, то ж прошу - врозуміть, що в даному випадку робити (бо це я ще навіть не дуже до уваги брав тактові частоти, а таке - неприпустимо).
►► Блок живлення ◄◄
► Тут по головній характеристиці все просто - 1000Вт+. Мінімум - теперішній предтоп Ryzen 9 на 12 ядер (в оглядах - дотягує до 170Вт, плюс - запас на потенційний, хоч і “дитячий”, але розгін), потенційна 6070 “пічка”, 3-4 “харди”, 5-6 140мм-трових і інша “дрібниця”... 2х8/2х4+4 живлення “проца”, “новомодний” “шнурок” додаткового живлення відеокарти, сертифікат захисту… напевно “голд”...
► Біда з виробником та ціною. Розглядав окремі моделі Chieftec, be quiet), Seasonic і Thermaltake - схиляюся до Chieftec Polaris 3.0 (1050W) , ніби, всім непоганий, окрім частини “рідких китайців” та обалдіти якої дивної гарантії.
► До сьогодні з Chieftec-ом мав більше всього справ, правда в лінійках до 850Вт включно, а що там вище з ними - не в курсі. То ж прошу допомогти з вибором, бо дивився огляди та відгуки по be quiet) та Seasonic в аналогічній ціні та потужності, то там, ніби, справи не кращі якщо не гірші, плюс - шум та “співи” комплектуючих на них.
►► Система охолодження ◄◄
► “Повітря”, виключно “повітря”. Скоріше за все, з корпусом я вже визначився, а там - 180мм має вставати, то ж з цього боку проблем не має бути взагалі ніяких, а бекплейти на АМ5, ніби, не з слабких.
► Дивлюся рідкі поки огляди охолодження 9 9950х двухсекційними баштами… ну-у-у-у… таке собі. У випадку з 9 9900х ще можна про щось говорити, а от з 9 9950х і 9 7950х…
► Підкажіть, що тут можна взяти з реальним зйомом заявленого ТДП. Дивлюся на Noctua NH-D15 G2 на 8 трубках, ніби-то, більш-менш знімає свої 250Вт? be quiet! лінійки Dark Rock на останніх Ryzen 9, ніби, хейтять - слабоефективні… Ніби ще Thermalright можуть справитися, але за них дуже мало обізнаний. Також розглядаю ID-Cooling, але тут запросто можу “кукурузником” “залетіти”, бо погано розуміюся, чи насправді вони такі хороші, як про них пишуть…
►► Постійна пам’ять ◄◄
► Тут все просто і примітивно - гарантований розхідник повноцінного формату М.2, який має прожити свої 5 років (тому, напевно, і на базі TLC/TLC 3D NAND) на 256Гб максимум (під ОС), який встав би нормально під радіатор охолодження “материнки”.
►► Корпус ◄◄
► Скоріше за все тут я майже остаточно визначився: Fractal Design Define 7 Black. Хоча, якщо є альтернативи в контексті всієї збірки - радо розгляну.

► По деяких із зазначених вище позицій зроблю запит в спеціалізованих гілках конференції, тут же я звів все разом, щоб одразу можна було прочитати і зрозуміти цілісну картину, до чого це все підбирається, як планується експлуатуватися.
Як варіант...
Процесор AMD Ryzen 9 9950X (100-000001277)
Повітряне охолодження Noctua NH-D15 G2
Материнська плата MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI
Пам'ять для настільних комп'ютерів Kingston FURY 64 GB DDR5 5600 MHz Beast Black EXPO (KF556C36BBE-64) - 2шт.
SSD накопичувач Samsung PM9A1 256 GB (MZ-VL22560)
Блок живлення ASUS ROG STRIX 1000W Platinum (90YE00W1-B0NA00)
Корпус be quiet! Shadow Base 800 Black (BGW60)
= 79557 грн (exe.ua)
https://hotline.ua/ua/buymatrix/827260f7eedb20f13ec0/
спойлер
Изображение
acm_fan
HWBOT OC Team

МОНАХ: 30.06.2025 15:45переходом на “воду” з метою “відпустити заводські ліміти”, якщо на початку 2030-х вже не буде вистачати потужності
Это называется закопать деньги.
Через 3-5 лет меняется вся платформа. А не отпускаются некие лимиты, когда не станет хватать. 10 или даже 20 % Вас не спасут, а через 3-5 поколений или около того те 20 % появятся даже на воздухе.
МОНАХ: 30.06.2025 15:4560% - 2D-графіка, частково 3D-графіка і робота з програмами та додатками, що містять в тій чи іншій мірі ШІ або його складові
Зачем Вам топовый (100500 ядер) процессор? Про ВК вопросов нет.
МОНАХ: 30.06.2025 15:45склав, протестував. Працює? ОК! Не залазиш в системник років 5-6
Это намного ближе к здравому смыслу, чем закопать денег в мать, проц и воду на 10 лет. Как бы Вы себя чувствовали сегодня скажем с 10900K? Отпускали лимиты под водой? :rolleyes:
МОНАХ: 30.06.2025 15:45Але ж на 9 9900х - 12 ядер, а не 16? Ну, буду об’єктивним: 16 ядер - це більше мрія і заділ на майбутнє (з моєю роботою) - 12 ядер з головою вистачить
Зачатки здравого смысла присутствуют. Но Вам и 12 не нужны на сейчас и на завтра. Можно меньше и мать проще. Остальное (₴) инвестируйте :gigi:
Плюс я бы не был уверен в надёжности современных компонентов (любых), чтобы 10 лет их службы закладывать в проект (корпус не в счёт :gigi: ).
МОНАХ: 30.06.2025 15:45Fractal Design Define 7 Black
Устарел морально и физически. Даже под кастом воду, которую собирать нет смысла. Под воздух / AIO такое тоже не нужно.
МОНАХ: 30.06.2025 15:45на базі TLC/TLC 3D NAND) на 256Гб максимум
Это младшие модели, где скорость задушена. Минимум 512 а то и 1 ГБ теперь это "база". 256 - позавчерашний день. Откройте современные линейки и гляньте что там за ряд (250 ГБ там нет).
В общем - там базовые сборки:
https://pcpartpicker.com/guide/
Шаблон 10-ти летней давности (рассуждений) в 2025 использовать не очень.
lewerlin
Member

МОНАХ: 30.06.2025 15:45гарантований розхідник
Це чого раптом? Адекватний ССД ще вашим внукам дістанеться(на моральній пенсії ще у дітей). Наразі в новий комп ви берете 2тб. Якщо жме, то 1тб. От за чим не потрібно гнатись - циферки лінійної швидкості(безглузді).
По Брендам
спойлер
Є безпосередні виробники NAND-пам'яті: Samsung, Hynix(споживчий бренд - Solidigm), Micron(Crucial), WD(Sandisk), Toshiba(Kioxia), +китайський один, його не згадуємо.
Все від них, що на TLC - беремо і не паримось, що в моменті дешевше віддають. На всяк випадок гуглимо модель, чи немає з нею якогось скандалу(вони відразу вилазять), факапи у всіх трапляються(історія з Самсунгом гучна була і том там косяк в прошивці, оновленням лікувався).
Решта ринку - лотерея, за винятком окремих топів. Це КС3000 і Ренегат Кінгстона(одна і та ж модель під різними наклейками), Адати 960 і S70(одна і та ж модель під різними наклейками). Інші кінстони і адати - котики в мішку, аналогічно решті ринку. Сенс в топах з'являється, лише якщо їх по знижкам роздають, або у вас специфічні робочі завдання.
Швидкість читання/запису, вказана в характеристиках - позбавлена сенсу(повністю, навіть на міфічний виріст), якщо у вас не специфічний контентмейкінг, з RAWками по гігабайту. Головне аби диск був NVME(плюшки протоколу).
МОНАХ: 30.06.2025 15:45 Біда з виробником та ціною. Розглядав окремі моделі Chieftec, be quiet), Seasonic і Thermaltake - схиляюся до Chieftec Polaris 3.0 (1050W) , ніби, всім непоганий, окрім частини “рідких китайців” та обалдіти якої дивної гарантії.
► До сьогодні з Chieftec-ом мав більше всього справ, правда в лінійках до 850Вт включно, а що там вище з ними - не в курсі. То ж прошу допомогти з вибором, бо дивився огляди та відгуки по be quiet) та Seasonic в аналогічній ціні та потужності, то там, ніби, справи не кращі якщо не гірші, плюс - шум та “співи” комплектуючих на них.
Поставити Чіф і Сісонік в один ряд - сильно. Хочете - грайте в лотерею з Чіфом, ваше діло. Комусь треба їх кілька штук горілих, щоб на нормальні БЖ почати дивитись.
Якщо на Сісонік/Суперквітку жме - візьміть FSP.
Nouriel
Member

lewerlin
lewerlin: 01.07.2025 05:15Поставити Чіф і Сісонік в один ряд - сильно. Хочете - грайте в лотерею з Чіфом, ваше діло. Комусь треба їх кілька штук горілих, щоб на нормальні БЖ почати дивитись.
це якісь стереотипи нічим не підтвердженні, і якось смішно чути шо чіфтек це лотерея і він горить, а сісонік прям еталон надійності, коли їх дохлих не менше і скільки проблем було з бж сісонік з виходом ртх 3000 :laugh: :laugh:
lewerlin
Member

Nouriel: 01.07.2025 16:33це якісь стереотипи нічим не підтвердженні, і якось смішно чути шо чіфтек це лотерея і він горить, а сісонік прям еталон надійності, коли їх дохлих не менше і скільки проблем було з бж сісонік з виходом ртх 3000 :laugh: :laugh:
Чіфи саме що горять. Бо від партії до партії гуляє якість компонентів, а буває і платформа міняється на більш бюджетну. Я їх особисто регулярно тримаю в руках саме горілі. Різних серій і сертифікатів.
Сісоніки з 3000 йшли в захист(згідно стандарту до речі, на який часто інші виробники "кладуть", щоб юзери менше "хвилювались"). Ставити БЖ в мінус чутливий захист на рівні з горінням...
На моїй пам'яті, щоб Сісонік здох, це треба прямо умисно постаратись(як тут на форумі людина заКзшений рейзер тикала кілька разів, БЖ в захист - людина повторює). І то вони дохнуть як самураї, решта заліза завжди жива, чого про Чіфи не скажеш :laugh:
Andrew_R30
Member

Всім привіт!

Порекомендуйте, будь ласка, збірку з б/у комплектуючих для гри в Warzone на середніх або мінімальних налаштуваннях у Full HD, а можливо й у 2K.

Я загалом розумію, що це, швидше за все, буде щось на базі AM4 + DDR4, з відеокартою типу GTX або RX 800-серії.

Просто цікаво почути думки інших: що реально можна зібрати за мінімальні гроші.
Бюджет? Та не знаю який — мінімальний.
Хочу зрозуміти, у скільки обійдеться така збірка і що туди адекватно поставити.

Що у мене є ssd nvme 3.0 2tb

Суть питання, хочу зібрати комп брату.
МОНАХ
Member

► Дякую за підбірку, lordep :beer: !
спойлер
► Судячи з усього, процесор, "материнка" та охолодження - особливих подивів не викликали і такий комплект може бути... "Проц" у мене тут вже "устаканився" (про це - нижче).
► Цікаво з "оперативкою" - взяти окрему, потрібну планку і просто продублювати: як варіант на 128ГБ - треба буде це розглянути, якщо не знайду в продажі чи на замовлення відповідних кіт-ів.
► Корпус - непоганий, як варіант...
► Саме головне - блок живлення тут, бо бачу по тексту інших камрадів, що треба куди серйозніше цим питанням зайнятися (в т.ч. і моральною підготовкою до викладки мало не подвійно-більшого бюджету на покупку БЖ, ніж планувалося).
► SSD-шнік... як варіант, поки не в пріоритеті: в залежності від того на скільки більше по бюджету зараз "влечу" по БЖ, скоріше всього тимчасово поставлю якийсь зі своїх старих SATA-SSD-шніків.
karokum
Member

Andrew_R30
Так ви визначтесь - вам треба 2к чи фул хд, на середніх чи мінімальних
Почитайте гілку хоча б сторінок 10-20, а ще краще за останні кілька місяців
Ось тут мені допомагали з підбором щоб завести RX5700XT
Як варіант можете відштовхуватися
Наскільки мінімально - та хоч безкоштовно якщо знайдете. Можна взяти тут і зараз що є, можна моніторити лох.юа і наЕbay по низу ринку і надіятися що буде без сюрпризів
Ви спочатку визначется скільки ви готові на це діло виділити і тоді оцінюйте можливості та ризики
МОНАХ
Member

► Дякую за відповідь, acm_fan :beer: !
► Винесу во главу угла головну цитату, з словами якої я погоджуюсь на всі 101% зі 100% можливих (власне - це головна причина, чому прийшов запитуватись поради та досвіду):
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Шаблон 10-ти летней давности (рассуждений) в 2025 использовать не очень.
- і трохи поясню, чому така ситуація виходить у мене (закину під спойлер, бо, скоріше за все, знову "простирадло" " вивішу" :laugh: ):
спойлер
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Это называется закопать деньги.
► Признаюсь чесно, що лише частково розумію дане Ваше положення. Частково, бо не маю матеріальних та інших можливостей частіше міняти систему і тому не занурююсь в подальші знання по цій темі. В якійсь мірі можна сказати, що я свідомо закопую гроші - повністю уникнути цього не можу, але прагну пом'якшити ефект, тому і запитуюсь порад, щоб геть у відвертий "мезозой" не вдаритись.
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Через 3-5 лет меняется вся платформа. А не отпускаются некие лимиты, когда не станет хватать.
► Згоден повністю. Тільки в моєму випадку так не вийде.
► По-перше, я не "комерсант" в душі - мені, щоб зібрати нову систему, потрібно впарити комусь свою стару - для мене це проблема через мій дебільний перфекціонізм (продати щось можу тільки своїм друзям та знайомим, які знають мене і в яких впевнений я, щоб не займатися туди-сюди пересиланням комплектуючих, що дратує мене в рази сильніше навіть, ніж щоночні "шахеди" над головою і їх періодичне влучання чи падіння в кількох кілометрах від мого місця дислокації). Моніторинг процесу "впарювання" - точно не моє.
► По-друге, достатніми вільними коштами я не володію, щоб нормальні збірки собі купувати раз на кілька років. Звісно, у мене в базі підхід якраз такий, що - на 3-5 років, тільки так завжди виходить, що така збірка по функціоналу мене "не тисне" і через 5 років, а якщо ще й комплектуха не "відригує", то так і виходить в моєму житті, що збірка живе десь в середньому 10 років - ну, не міняти ж її тільки тому, щоб спробувати щось новеньке, коли грошей і так обмаль.
► По-третє, маю досвід з "відпусканням лімітів"/"дитячим розгоном", в т.ч. і з моїм теперішнім І7 3770, коли десь під кінець 2010-х років зробив йому 4,1-43ГГц з 3,9ГГц базових (замінивши охлад на куди більш продуктивний), під тоді нову 1660Ті, завдяки чому досі можу комфортно грати на своїх 28-35 фпс-ах, на 1440, на майже всіх "ультрах" в "КБ 2077", але вже з упором в відеокарту, а не в "проц" як було до, з дозволу назвати це так - "розгоном". Взагалі - страшно подумати, це я вже 2 роки переседів на 3770 свою "моральну десятилітку" і якби не проги на базі ШІ і, зараза така, "Сталкер 2...", то й ще б, напевно років зо два "коптив би терможуйку під капелюхом цього дідуся"...
acm_fan: 01.07.2025 00:07 10 или даже 20 % Вас не спасут, а через 3-5 поколений или около того те 20 % появятся даже на воздухе.
► Згоден, тому і беру хоча б пред-топ ЗАРАЗ, щоб ПОТІМ надто "тісно" не було. Разом з цим - я не дуже вибагливий геймер (аби не нижче 30 фпс в іграх при "повній педалі в підлогу" по графіці - а тут більше питання до відеокарти, яку планую міняти періодичну). А що стосується роботи, то повноцінно в 3Д або важкий рендеренг чого б то не було, окрім 2Д-графіки, я залазити точно не збираюсь - я і так-то більше дизайнер-ілюстратор (конкретно, можна сказати - "художник рукою по планшеті"), а не дизайнер-модер з усіляким спеціалізованим, надто важким софтом.
► Ну і через 3-5 поколінь - десь якраз буде підбігати до кінця моя "десятирічка", буду думати, на що далі пересісти.
► Моя теперішня "десятирічка" затягнулася виключно по двох причинах:
• 1. Чекав впевненого і більш-менш вже стабільно вищого по частотах DDR-5 і PCE-5.
• 2. Початок повномасштабки, через що довелося багато чого міняти в житті і не до обновки компа було (встиг лише прикупити давно омріяний здоровенний планшет для малювання та накінець-то перейшов на 1440-27-дюймовий монітор).
► Але - я повертаюсь до головної цитати, що виніс вище: не думати досвідом 10-річної давнини не можу, хоча і розумію, що це - неправильно. Саме тому запитуюсь, щоб побачити, де я лажаю в своєму підході в сучасних умовах і що можу змінити.
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Зачем Вам топовый (100500 ядер) процессор?
:D В далекому вже 2013-му, коли я набрався сміливості взяти собі і-3 і, підрахувавши кошти бюджету по фіналу віртуальної зборки, побачив, що, в принципі, можна і і-5 взяти... В результаті трохи вліз в борги і махнув і-7. Ви собі не уявляєте, яким я був щасливим в 2016-му і потім в 2020-му, коли мені вистачило ядер нормально (в моєму розумінні) ганяти "Відьмак 3..." і "Кіберпанк 2077", не кажучи вже за нові на той час версії Фотошопа і т.п. прог.. А інакше, як Ви правильно і зазначили, мусив би збирати нову машину :) . Багато ІТ-шників тоді мені казали, на... нащо тобі стільки ядер? ну хочеш, то вже бери свої 4 ядра за не дуже дорого на і-5-му і вистачить ще років на 5 як мінімум, а то і на більше. B-) Гроші на вітер же ж, ну, чувак.
► "Наїстися впрок, на майбутнє", звісно, не получиться - я це розумію. Але я також точно знаю, що якщо на протязі 3-7 наступних років нічого в цій, новій збірці не "відригне", то я хочу-чи-не-хочу, але буду сидіти на ній десь так - до 10 років, бо і міняти особливого резону її на той час не буде. Разом з цим, так як я не мазохіст, хочеться мати "місце, щоб трохи розвернутися" у випадку чого - щоб хоча б основну свою роботу я міг ще більш-менш робити. Зараз у мене точно проблема в кількості ядер - я хочу (і можу собі дозволити) зараз взяти їх дофіга, щоб потім не думати і вибирати, що на що "повісити", а що - "відкласти на потім", бо "проц" - вішається...
► Але з іншого боку я не хочу сильно паритись з охолодженням такого багатоядерника, то ж, поки 16 ядер - це мрія, але в моїй парадигмі вони мають повністю охолоджуватися "повітрям". Поки час не прийшов, то ж орієнтуюсь на мінімально-бажані для себе 12 ядер; судячи з усього, 6-8 ядер - ще довго будуть статистично-"трендовими", в т.ч. і в іграх, а в іншому - я завжди знайду як та на що розподілити роботу "зайвих" ядер.
acm_fan: 01.07.2025 00:07
МОНАХ: 30.06.2025 15:45склав, протестував. Працює? ОК! Не залазиш в системник років 5-6
Это намного ближе к здравому смыслу, чем закопать денег в мать, проц и воду на 10 лет.
► Та я не що прям ХОЧУ самий топовий "проц" сам по собі, просто так виходе, що тільки там 16 ядер, а все інше вже звідси виплило - подивився, де є повноцінні 16 ядер і такий - ХОЧУ! - бо зачухало паритись 3 чотири-малоядеркою :D .
► Але - охолодження та ціна тут зіграли (вже зіграли) свою роль: 9 9950х - уже не пройшов по бюджету (по 27800 грн. мені би вийшло). А також робота опреативної пам'яті - саме тому і 9 7950х відпав, бо хоч і за 22400 грн. він би мені перепав, але - хочеться мати повністю нову платформу на АМ5, щоб мати можливість, поки це актуально і допилюється, максимально витягнути оперативну пам'ять по роботі. Попереднє покоління хоч і підтримується, але ж і це ті самі 170Вт, що і в 9 9950х, то ж, якщо так можна виразитись, "дозволив собі вдаритись головою об стелю - почухати вдарене місце і переконати себе, що воно мені дійсно поки що не треба".
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Как бы Вы себя чувствовали сегодня скажем с 10900K? Отпускали лимиты под водой? :rolleyes:
:lol: :lol: :lol:
► Ніколи не хейтив Інтел (бо попросту не настільки розуміюсь на деталях, щоб вести аргументовану критику) і до 2017 року повсемістно "сидів" на Інтелі кругом, де стикався з комп'ютерами, але "інтело-боєм" ніколи не був - завжди дотримуюсь правила брати перевірений, стабільний продукт, з яким можу впоратись... але...
► АЛЕ! :lol: Десь ще в 2017-2018 роках (а насправді ще з часів одразу після Хасвела) я відверто перестав розуміти... "Што за ужас тут тваріться?!" (С), :-P куди... що Інтел хоче робити?.. Нащо?...
► Як би я себе почував сьогодні? :laugh: Та я ще тоді "прехрестив" те все діло "во ім'я Отця, і Сина, і Святого ТДП" і "відпустив гріхи", хай "іде та вся енергоефективність на її енергоефективних ядрах за 250+++++++++++ Ватт" куди по... подалі. АМІНЬ!
► Я і зараз і, взагалі, протягом всього часу з 2013-го року постійно маю під рукою і постійно оновлюю собі віртуальну збірку на випадок, якщо мій теперішній загнувся би, щоб оперативно зібрати нову машину... так от, дивлюся я і на Інтел, що там - чи є у них потрібнів мені 16 ядер?.. х-ха, Є! І навіть більше ніж мені потрібно! 20 чи 24 (вже не пам'ятаю точно - образно, для приклада). О. думаю, СУПЕР, є з чого вибрати; заходжу в характеристики, а там - максимум 8 ядер і все інше - ота енергоефективна шушера! Ви чого, блін, збиткуєтесь чи що?! :mad:
► З таким підходом я зараз на Інтелі хіба що ноутбук би купив - там ця технологія дійсно корисна...
► Хоча - НЄ, не купив би :gigi: , враховуючи всі ці "кул-сторі" з "прискореною деградацією" і нікуди не вирішеним питанням на справді богатирського тдп.
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Но Вам и 12 не нужны на сейчас и на завтра.
► Я такий чорт, що знайду чим ті ядра зайняти :gigi: У мене зараз сті-і-іі-і-і-і-і-ільки всякого різного новенького ПО зі елементами ШІ для роботи з графікою на тестуванні, що просто вже не знаю, нащо воно мені все і взагалі з чого почати тестування - але хочеться спробувати все і вибрати краще та актуальне під мій метод роботи.
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Можно меньше и мать проще.
► Можна "маму" і простіше. Насправді мені вся та "гірлянда" "входів-виходів-вай-фаїв" та подібного - не дуже і потрібне. Я дивлюся на фази живлення, міцність самої основи, елементну базу - не хочеться тут відверте Г... брати. У мене зараз MSI Z77A-GD55 - не сказав би я зараз, що тоді спєцом брав "серединку" на букві "Z" (те що на "Z" - це спєцом, бо знав, що тільки на цій платформі можна буде більш-менш щось підшаманити під себе) - можна було спокійно і дешевшу (43 чи 45? не пам'ятаю вже) взяти. Але там уже щось сильно порізано було в порівнянні з 55-ю, а 65-та (65-та - здається, якщо не плутаю) "Z"-ка - ну там взагалі такі "коралі-намисто" понавішували, що ні в які ворота вже не лізло та не потрібно було. А 55-та була якраз зрівноваженою.
► Відвертий бюджет чи попереднє покоління на 650-670 брати не хочеться...
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Остальное (₴) инвестируйте :gigi:
:gigi: Поганий з мене інвестор... Хіба що в ЗСУ (в першу чергу своїм хлопцям, однокласникам - то регулярно, так як мене поки по здоров'ю зрізали, то хоч так...). Ну, або - в "зелень"... чито, тьфу, зараз вже краще в євро :laugh: . Бо якраз частково томУ, що доллар зараз не дуже сильно зростає відносно гривні - я і взявся обновляти систему, бо коли б гривня шла по доллару так само як зара по відношенню до євро, то пихтів би мій сьогоденний 3770-тий дідусь поки таки не випарував ту свою "терможуйку" під "капелюхом" і тоді довелося б таки брати якийсь 6-тиядерник на бюджетній "мамі" з максимум 32Гб "оперативки".
acm_fan: 01.07.2025 00:07 Плюс я бы не был уверен в надёжности современных компонентов (любых), чтобы 10 лет их службы закладывать в проект (корпус не в счёт :gigi: ).
► А оце, насправді, одна з найбвльших моїх тривог-проблем в зборі нової машини, бо - дійсно, не знаєш, в якому місці "зригне"...
МОНАХ: 30.06.2025 15:45Fractal Design Define 7 Black
Устарел морально и физически. Даже под кастом воду, которую собирать нет смысла. Под воздух / AIO такое тоже не нужно.
:D Добре, що мені вистачило сміливості не написати тут взагалі Fractal Design Define R6, бо я вже з десятиліття дуже з причмокуванням облизуюсь саме на таку модель. І взагалі у форматі XL! :laugh: Але вирішив, що Define 7, як зразок, теж підійде. Бо у мене дещо збоченицькі погляди на пилюку та систему продувки-охолодження (не буду зараз тут вставляти посилання на тему з "Робочими столами", бо ще тоді у половини камрадів трапилося - в кого інсульт, в кого інфаркт - від фоток мого стола... то - окремий мем :D ).
► Скажу коротко, що у мене - фетіш на дверцята на системнику та пилові фільтри; у мене і робочий стіл і відсік зроблений власноруч якраз у форматі величезного "системника", який для роботи відчиняється спереду та з спеціальним відводом гарячого повітря з переду - назад і вверх. По кінцю роботи це все діло закривається, щоб під час простою менше пилюкою залягало (часте прибирання - не варіант, бо вікно - на проїжджу частину)...
► Але в першу чергу мені потрібен достатнього рівня корпус-конструктор, бо маю 4 "вінти" для повсякденного використання і 2 ССД-ешніки, які наполегливо стараюся продувати потоком. Також має бути строго вертикальна продувка корпуса - навіть в своєму теперішньому Залмані Z9 DII закрив бокові отвори, бо конструкція стола так для охолодження більш ефективна...
► Коротше кажучи, є свої заморочки... А моральна сторона справи - то точно не до мене: у мене системник "по вуха" зашитий в спец-відсік і тільки частина передньої панелі може бути трохи видна під час роботи...

МОНАХ: 30.06.2025 15:45на базі TLC/TLC 3D NAND) на 256Гб максимум
Это младшие модели, где скорость задушена. Минимум 512 а то и 1 ГБ теперь это "база". 256 - позавчерашний день. Откройте современные линейки и гляньте что там за ряд (250 ГБ там нет).
► Мені зараз мій "менеджер по замовленню комплектухи" на такій радості, що за такий бюджет збираю машину, живо так запропонував - "під-стать" збірці, так би мовити - Samsung 990 Evo Plus 1TB M.2 PCIe 4.0 x4/5.0 x2 NVMe 2.0 V-NAND TLC за неповні 4000грн. :D Ти - чого, з дуба впав?! - питаю, - Я тут ще не знаю, ЩО робити з блоком живлення, боком мені через нього весь бюджет вилазить, а ти мені ще на мої 4*1Тб HDD і 2*255Гб SSD ще й 1Тб отакої дорогої, по факту, не дуже-то й потрібної дурні пропонуєш! :laugh:
► А якщо без жартів, то - штука, звісно - хороша і потрібна під швидку систему... Може і візьму... пізніше. Я все-одно, навіть запускаючи ОС з SSD-ків, всі свої ігри встановлюю на HDD і так і граю... Може колись мій моральний динозавр, разом із гаманцем, доростуть до того часу, коли я буду розглядати флеш-пам'ять, як щось більш-менш постійне, а не ненадійно-тимчасове.
► Може...
==============================================================================

Отправлено спустя 34 минуты 33 секунды:
► Дякую за відповідь, lewerlin :beer: !

► По постійній пам'яті вже частково відписав вище, у відповіді acm_fan, але дещо проясню детальніше, чому так пофігістично дивлюся на флеш-пам'ять (закину під спойлер).
спойлер
lewerlin: 01.07.2025 05:15 Це чого раптом? Адекватний ССД ще вашим внукам дістанеться(на моральній пенсії ще у дітей). Наразі в новий комп ви берете 2тб. Якщо жме, то 1тб. От за чим не потрібно гнатись - циферки лінійної швидкості(безглузді).
► Та я покищо - заядлий "HDD-ешнік" :D . Не з упоротих, Ви не подумайте, просто з огляду на специфіку моєї основної роботи на домашньому "компі", коли в одну мить може "побитися" багато-гігабайтний результат майже річної роботи - я надаю перевагу хоч і повільному але стабільному методу збергіанні постійної інформації (і її періодичному резервуванню на "оффлайн"-"вінти", звісна річ).
► З огляду на це, мені велика по об'єму флеш-пам'ять не дуже-то і потрібна (хіба що щоб за рахунок гігантскього вільного місця деградація проходила повільніше) - в основному під ОС та основні програми (хеши та інше від яких я перекидую на інший ССД-САТА, який вже почав "сипатись" помилками, щоб менше гробити кеш-роботою основний ССД-САТА, що під ОС).
► Не спорю, те, що Ви кажете - абсолютно вірно, але мені поки що по кишені та стабільно-спокійно сидіти саме на HDD. Тому і флеш-ма'ять в якості "постійної" у мене завше малооб'ємна та проста.
:D А за швидкістю, як Ви, напевно, вже здогадались - я взагалі не ганяюсь; мені аби свої 5 років виходив і щоб контроллер не зовсім якийсь ноунейм був і не "відригнув" би десь посередині цієї умовної "п'ятирічки".
► М.2 беру, просто тому, що - мушу брати, так як на сучасних "материнках" є під них роз'єми - ну, то ж не пустувати ж їм, на самому-то ділі, а мені в цей самий час продовжувати обвішувати на САТА-порти свої старі ССД-ешніки.
lewerlin: 01.07.2025 05:15 По Брендам
► Дякую. Як візьмуся до серйозного підбору, щось на 512Гб+, то скористуюсь Вашими підказками.
► Насправді в "лоу-сегменті" по САТА-ССД-ешкам, якими користуюся і людям під модернізацію ставлю - це Кінгстони, Трансцзенти, Апасери і як "преміум" - самі дешеві Самсунги. Інші бренди в руки не попадались і навіть не розглядав їх ніколи... Ну, відношусь до флеш-пам'яті як до типового короткотермінового розхідника, що з мене взяти :rolleyes: .
lewerlin: 01.07.2025 05:15 Поставити Чіф і Сісонік в один ряд - сильно. Хочете - грайте в лотерею з Чіфом, ваше діло. Комусь треба їх кілька штук горілих, щоб на нормальні БЖ почати дивитись.
:weep: А отут Ви мене не те що в Північно-льодовитий океан шубовснули, а ще й важким молотом зверху прибили; я-то, судячи з власного досвіду, думав, що від гріха подалі візьму Чіфа та й буду задоволеним (та ще й по ціні в 6000грн.+).
► Абсолютно згоден і знаю таку річ, і здогадуюсь (бо по БЖ практичного досвіду великого не маю), що у одного і того ж бренду одна лінійка товарів може бути надійною, а інша - вже Г... А коли врахувати, що і по роках одна і та ж лінійка, колись якісна, теж може деградувати, то...

► ...То піду, я напевно, в спец-гілку по блокам живлення, щоб тут не оффтопити - запитувати моделі, "курити" тему і вибирати більшу репрезентативність.
► (... потрібно, напевно, СіСонік взяти до уваги в першу чергу... хоча з бюджетом моїм буде С... Ж... торба, коротше, буде).
acm_fan
HWBOT OC Team

МОНАХ: 03.07.2025 19:27А 55-та була якраз зрівноваженою.
Тогда - может быть. Сегодня - рынок перенасыщен. Золотую середину (c) каждый увидит в разной модели (мамы).
МОНАХ: 03.07.2025 19:27ще тоді у половини камрадів трапилося - в кого інсульт, в кого інфаркт - від фоток мого стола...
Фото уже не помню, но из-за вашего стиля написания Вас забыть трудно.
Люди закрепы прочитать не в состоянии, а у Вас что не пост, то поэма :gigi:
МОНАХ: 03.07.2025 19:27Також має бути строго вертикальна продувка корпуса
Уже хоть какая-то предметная конкретика.

Резюме. AMD Ryzen 9 9900X - потому что и больше хочется, но уже нет денег психологической готовности.
Под него - маму и охлад, под них - корпус.
https://www.techpowerup.com/review/amd- ... 0x/23.html
Blender - 180 W, то есть топового воздуха хватает, или рядовой AIO. Тут уже решайте сами, что ближе.
Мать - не базовая, но средняя. B650 - это доп. хаб. Который обеспечивает функциональность доп. функций. Если их достаточно - мать не устаревшая (потому что маркетологи перескочили 700 и завезли сходу 800). Связку ВК и ОЗУ с ЦП обеспечивает сам. И VRM под 180 Вт жора хватит среднего. X870 я вообще не вижу в этой сборке. Реально лучше переплатить за БП (пока правда непонятно для чего).
Больше вопросов будет с поддержкой 100500 ГБ памяти. Вот тут стоит больше внимания изучить конкретным моделям (те самые слои текстолита лишь косвенный показатель успеха, слепо за ними гнаться тоже глупо).
lewerlin
Member

МОНАХ: 03.07.2025 20:01коли в одну мить може "побитися" багато-гігабайтний результат майже річної роботи - я надаю перевагу хоч і повільному але стабільному методу збергіанні постійної інформації (і її періодичному резервуванню на "оффлайн"-"вінти", звісна річ).
Тоді ви маєте знати, що будь-який диск(хоч хард, хоч ссд) - розхідник. Хочете надійного зберігання - NAS і 1/5/6/10 рейд.
МОНАХ: 03.07.2025 20:01а мені в цей самий час продовжувати обвішувати на САТА-порти свої старі ССД-ешніки.
На сьогодні, ціна/об'єм у адекватних NVME краща ніж у адекватних САТА.
МОНАХ: 03.07.2025 20:01Насправді в "лоу-сегменті" по САТА-ССД-ешкам, якими користуюся і людям під модернізацію ставлю - це Кінгстони, Трансцзенти, Апасери
Ну як таке ставити, то точно харди надійніше :lol:
МОНАХ: 03.07.2025 20:01Абсолютно згоден і знаю таку річ, і здогадуюсь (бо по БЖ практичного досвіду великого не маю), що у одного і того ж бренду одна лінійка товарів може бути надійною, а інша - вже Г... А коли врахувати, що і по роках одна і та ж лінійка, колись якісна, теж може деградувати, то...
Тому і радять безпосередніх виробників, а не "ліпителів бірок". Хоча і прямі виробники, бюджетні лінійки почали на стороні замовляти. Сісонік собі зробив платформу для голди і вище, а що простіше - замовляє на стороні.
Дешман БЖ я міг на роботі ставити, там системники щось типу периферії, міняються аналогічно, дохле їде по гарантії. Залізо вторинне. І до речі, на цьому у багатьох моїх колег певна проф. деформація і радять вони людям, наче собі на роботу. не тільки БЖ стосується.
МОНАХ: 03.07.2025 20:01 По-друге, достатніми вільними коштами я не володію, щоб нормальні збірки собі купувати раз на кілька років. Звісно, у мене в базі підхід якраз такий, що - на 3-5 років, тільки так завжди виходить, що така збірка по функціоналу мене "не тисне" і через 5 років, а якщо ще й комплектуха не "відригує", то так і виходить в моєму житті, що збірка живе десь в середньому 10 років - ну, не міняти ж її тільки тому, щоб спробувати щось новеньке, коли грошей і так обмаль.
Це в більшості людей так. І материнка в такому кейсі - не переплата, а інвестиція. В збережені нерви.
МОНАХ
Member

acm_fan, lewerlin - дякую за плідну комунікацію :beer: . Більш-менш по частині комплектухи вже зійшлося:

1. Процессор буде таки 9 9900х - :D :
acm_fan: 03.07.2025 20:05 AMD Ryzen 9 9900X - потому что и больше хочется, но уже нет денег психологической готовности.
- таки не вистачило цієї самої готовності платити 28200 грн за 9 9950х. Буде 9 9900х ВОХ за 19300грн. (трай би за 18 з "копійками" вийшов, але - ненавиджу траї, сам бувало повертав по гарантії такий формат комплектації "проца", для збірників, що напряму з постачальниками працюють, це, напенвно, оптимальний варіант, але як для кінцевого користувача - "таке-собі", як на мене). Вже замовив, хоча ціни - падають, можна було б ще недільку-дві точно зачекати, гірше би не сталося. Також - беру через знайомих місцевих постачальників-перекупщиків, щоб не паритись з "гарантійною логістикою", то ж ціни, порівняно, помітно не адекватні, ніж коли б я напряму замовляв у імпортерів (тоді з гарантіями швах був би).
► 9 7950х - 23400грн., вкладався в визначений бюджет, але... ну, описав в попередньому пості.

2. Охлад "проца"...
acm_fan: 03.07.2025 20:05 Blender - 180 W, то есть топового воздуха хватает, или рядовой AIO. Тут уже решайте сами, что ближе.
- не встиг нормально все "покурити", але серед інших зацінив Noctua NH-D15 G2 - гарантовано має зняти тепло з 9900х (десь бачив, що під розгоном 9 9900х і до 230Вт добирався) і по вазі це ще більш-менш адекватна залізячка. 7400 грн. - в бюджет вклався, правда, зараза, під замовлення на імпорт, але почекаю ( :laugh: поки з "оперативкою" розбираюся, а це - надовго...)

3. "Материнка" - MSI MAG X870Е TOMAHAWK WIFI: була в наявності за 15300 грн. ...
спойлер
► ... власне як і MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI, то ж - нафіг мені ця "Е" здалася, не зовсім зрозуміло навіть мені самому, напевно, через те що без "Е" коштувала б мені 14850 грн..
acm_fan: 03.07.2025 20:05 Мать - не базовая, но средняя. B650 - это доп. хаб. Который обеспечивает функциональность доп. функций. Если их достаточно - мать не устаревшая (потому что маркетологи перескочили 700 и завезли сходу 800). Связку ВК и ОЗУ с ЦП обеспечивает сам. И VRM под 180 Вт жора хватит среднего. X870 я вообще не вижу в этой сборке.
- ще років два тому підбирав собі щось на В650-му і, напевно, по функціоналу і "потрібності" так воно і є зараз, тим більше під не дуже прожерливий "проц" і явну непотрібність значної частини розпаяних "плюшок", але вирішив - хай буде вся платформа повністю остання на сьогодні, раз вже відмовився від 9 7950х. Перешерстив діапазон цін від 9000 до 15000 грн. Асус і Гігабайт - ... повернувся до MSI - перелопатив їх простіші моделі на свіжій "логіці" - ... І от ніби можна зекономити пару-тройку тисяч, але - на чому? На трохи урізаній "з коробки" частоті "оперативки" та гіршій аудіо-платі? Ну, можна, напевно - 8200МГц мені і так за очі буде з запасом проти 8400МГц, а на моїй допотопній 2.1 аудіосистемі мені що ALC897-й, що ALC4080-й Realtek однаково звучати буде :gigi: - це те, що одразу кинулось в око і воно геть не критичне. "А що з критичного ти зараз НЕ побачив?" - запитує мене мій внутрішній перфекціоніст, - "Потім виявиться, що через брак пайки якогось компонента у тебе буде обмежений функціонал по тому ж налаштуванню опретаивної пам'яті?!" - "Ой, та ти кого завгодно вже дістанеш!", - вмішується моя ЖАБА, - "Тут всього півтори тисячі різниці - купляй вже та заспокойся! Ми он на процесорі вже зекономили... Буду душити тебе на підборі блока живлення." :rotate: .
► Насправді, плекаю, напевно, дурну і точно - наївну надію по:
acm_fan: 03.07.2025 20:05 Больше вопросов будет с поддержкой 100500 ГБ памяти. Вот тут стоит больше внимания изучить конкретным моделям (те самые слои текстолита лишь косвенный показатель успеха, слепо за ними гнаться тоже глупо).
- по роботі з "оперативкою" на свіжій платформі; вже "з коробки" нова... ("нова"? Я так зрозумів, що - просто оновлена :D ) "логіка" працює з більшим об'ємом та частотою "оперативки". Ніби і попереднє покоління зараз оновлюється/прошивається в т.ч. і під це діло, але щось не хочеться ще й в тій темі детально колупатися - :rotate: переконую себе, що на 870 простіше та стабільніше то все буже налаштувати, щоб не шукати ще сумісність більш швидкісних планок "оперативки" ще й з попереднім поколінням "логіки".
acm_fan: 03.07.2025 20:05 Тогда - может быть. Сегодня - рынок перенасыщен. Золотую середину (c) каждый увидит в разной модели (мамы).
► Угу, :D по Асусу ця золота середина (справді - бажана, по компонентах, золота середина) буде коштувати майже як топовий проц, або - бери Прайм, якщо такий жадний привередливий... Глянув ще Гігабайти - ну, там недалеко від Асуса або потрібно "вичухувати" компроміси за ціну Томагавка або Прайма і на фоні їх же обох...
acm_fan: 03.07.2025 20:05 Фото уже не помню...
:gigi: То я дозволю собі закинути одне сюди, під спойлер, бо:
acm_fan: 03.07.2025 20:05
МОНАХ: 03.07.2025 19:27Також має бути строго вертикальна продувка корпуса
Уже хоть какая-то предметная конкретика.
- це стосується підбору корпуса...
Відкривайте - не бійтесь, відкривши - не плачте :))
... чому бокові потоки повітря не потрібні (бо нічого крім зайвого пилу не дадуть) і чому мені довелося відмовитися від фул-таувера, хоча спочатку хотів його. Просто настільки великий "гроб" вкотре змусить мене перебудовувати цей стіл, а я ще після переїзду його до пуття ніяк не доведу - а переробляти точно не маю бажання. Он там - лівіше від "моніторного капюшона", під полками - вентиляційний "люк" відкритий/відкинутий на поверхню стола. Забор повітря - спереду (на фото дверцята відсіку ледь привідкриті):
Изображение
- ну і 170мм, як мінімум, тепер корпус вже точно має мати на охлад.

======================================================
lewerlin: 03.07.2025 22:12 Ну як таке ставити, то точно харди надійніше :lol:
► Ну, :lol: не було у мене в свій час достатньо коштів, щоб, так би мовити, "з обох ніг" увірватися в нормальний сегмент ССД-шок, взяв для проби якийсь А400 кінгстоновський - поплювався - на тому рівні й лишився поки (хоча ці "бульдозери" А400, мушу визнати, свою роботу роблять, на відміну від cерії UV500, яка хоч і позиціонувала себе в сегменті "вже не зовсім плінтус" - навіть марвеловські контролери там стояли - але сипатись починали вже на 3-4 році використання).
lewerlin: 03.07.2025 22:12 На сьогодні, ціна/об'єм у адекватних NVME краща ніж у адекватних САТА.
► Дякую, буду вивчати... Тим більше тепер, коли матиму аж 4 М.2 "на борту" ;) куди ж я тепер дінусь "з підводного човна"? (на всі аж 4 внутрішні САТА Томагавка треба буде в першу чергу HDD-шніки розвішувати).
lewerlin: 03.07.2025 22:12 І материнка в такому кейсі - не переплата, а інвестиція. В збережені нерви.
:D Я себе часто так запевняю...
► А в даній збірці - практично по всіх компонентах, крім "проца" та корпуса! (навіть про М.2 вже почав переживати чогось :lol: , хоча де-де, а тут - точно не планувалось).
lewerlin: 03.07.2025 22:12 Тому і радять безпосередніх виробників, а не "ліпителів бірок". Хоча і прямі виробники, бюджетні лінійки почали на стороні замовляти. Сісонік собі зробив платформу для голди і вище, а що простіше - замовляє на стороні.
► Та по БЖ, по-ходу, таки - засада :insane: . Зараз іду у відповідну тему (щоб тут більше не оффтопити) - "курити" дописи по хронології і попросити якісь конкретні моделі, по можливості з посиланнями на огляди, бо я тут собі понаходив... всякого, а в темі "плаваю" прямо таки "по-олімпійському"...

► Те ж саме - з оперативною пам'яттю; тут взагалі, перш ніж щось підібрати, видно, доведеться спочатку оцінити потенційні можливості розгону тих чи інших планок... Іду в спец-гілку...

============================================================

► БЖ і "оперативка", по-суті, це те, що ще треба добити - по всіх інших компонентах вже визначився остаточно (ну, ще корпус... але тут, я думаю, якось вже дам собі раду - чорні "гроби" з пиловиками та з 170мм+ простором на охлад - вже якось знайду, тут багато розуму, напевно не потрібно...). То ж - ДЯКУЮ! всім, хто відписався (в т.ч. і в особисті) :beer: . Добре, коли є таке місце, де всі можуть поділитися своїм досвідом :super: .
Vlaad13
Member

lewerlin: 01.07.2025 16:58
Nouriel: 01.07.2025 16:33це якісь стереотипи нічим не підтвердженні, і якось смішно чути шо чіфтек це лотерея і він горить, а сісонік прям еталон надійності, коли їх дохлих не менше і скільки проблем було з бж сісонік з виходом ртх 3000 :laugh: :laugh:
Чіфи саме що горять. Бо від партії до партії гуляє якість компонентів, а буває і платформа міняється на більш бюджетну. Я їх особисто регулярно тримаю в руках саме горілі. Різних серій і сертифікатів.
Сісоніки з 3000 йшли в захист(згідно стандарту до речі, на який часто інші виробники "кладуть", щоб юзери менше "хвилювались"). Ставити БЖ в мінус чутливий захист на рівні з горінням...
На моїй пам'яті, щоб Сісонік здох, це треба прямо умисно постаратись(як тут на форумі людина заКзшений рейзер тикала кілька разів, БЖ в захист - людина повторює). І то вони дохнуть як самураї, решта заліза завжди жива, чого про Чіфи не скажеш :laugh:
Ви їх тримали найбільше бо на 1 Сісонік продається 100 Чіфтеків. Це найкращий бюджетний блок. Всім моїм друзям я збирав компи на чіфтеках і всі вони працюють добре і без ніяких проблем. У мене друг працює в невеликому комп'ютерному магазині і я колись у нього запитував що купують люди у різних комплектухах. Так ось у блоках живлення найчастіше беруть Діпкул, Бікваєт, МСЯ, Чіфтек. Щоб в нього колись хтось купив Сісонік він взагалі такого не пам'ятав.

Відправлено через 10 хвилин :
МОНАХ: 04.07.2025 01:332. Охлад "проца"...
acm_fan: 03.07.2025 20:05 Blender - 180 W, то есть топового воздуха хватает, или рядовой AIO. Тут уже решайте сами, что ближе.
- не встиг нормально все "покурити", але серед інших зацінив Noctua NH-D15 G2 - гарантовано має зняти тепло з 9900х (десь бачив, що під розгоном 9 9900х і до 230Вт добирався) і по вазі це ще більш-менш адекватна залізячка. 7400 грн. - в бюджет вклався, правда, зараза, під замовлення на імпорт, але почекаю ( :laugh: поки з "оперативкою" розбираюся, а це - надовго...)
Ви можете купити Арктік Фрізер 3 у якого є спеціальне зміщення під АМ5 сокеті, який ідеально охолодить ваш проц, буде тихо працювати і коштує 5к гривень - але я бачу ви легких шляхів не шукаєте :lol:
Треба купити велике шумне дороге одоробло, яке все одно не зможе нормально охолодити проц і при цьому коштує як крило від літака :facepalm:
Nouriel
Member

Andrew_R30: 02.07.2025 18:49Порекомендуйте, будь ласка, збірку з б/у комплектуючих для гри в Warzone на середніх або мінімальних налаштуваннях у Full HD, а можливо й у 2K.
так ніхто і не грає на середніх налаштуваннях)) зазвичай все на мінімум і текстури лишають високі чи середні
а на рахунок збірки то треба ж знати скільки фпс треба то напишу з свого досвіду і для типових частот монітора
низькі 1080:
для ~60 фпс мало б вистачити райзена 2600+рх580
для ~140 фпс райзен 5600 (і5 12400)+ радеон 6600/5700
для ~180фпс райзен 5800х(12600к) + радеон 6700хт
низькі 1440р:
~60 фпс райзена 2600/3600 + рх5500
~140фпс райзен 5600 (і5 12400) + 6700хт
~180фпс райзен 5800х(12600к) + 6800
нвідію нема сенсу брати саме для варзони вона там слабка і дорожче на бв ринку
МОНАХ
Member

Vlaad13: 04.07.2025 08:49 Ви можете купити Арктік Фрізер 3...
:laugh: Ви вже третій, хто мені за ці пару днів за цей Арктік говорить!
спойлер
► Та що ви всі з тою "водою" :laugh: ... Онде навіть в особистих мені пропонували продати цей Арктік... Певно чолов'яга купив, спробував - "не то пальто", тепер шукає, кому віддати - :laugh: то Ви хочете, щоб ще і я таким комівояжерем Арктіка задєлався? :D Та - не хочу я цієї сомнітєльної комерції, в мене часу на це немає...
Vlaad13: 04.07.2025 08:49 ... коштує 5к гривень - ...
► Цей Арктік хоч обслуговується? Не дивився тут детально, так як і не планував собі таке встановлювати, але щось мені підказує, що на протязі 10 років експлуатації ПК, мені доведеться як мінімум два таких Арктика купувати (це, якщо електроніка виживе) і по ціні це вже перевершить ціну отого самого одоробла.
Vlaad13: 04.07.2025 08:49 ... але я бачу ви легких шляхів не шукаєте :lol:
► Та - ні, навпаки, хочу проблем уникнути на довгому відрізку часу, бо з "водою" там не шлях - там кілька-смугова магістраль з проблем потенційно може виникнути, а я - творча, досить нервова людина - :D нащо воно мені.
► По шуму, до речі, проблем немає навіть зараз з моїм досить сквозним Залманом на 4 вертушках з Кулер-Мастером на "проці" та 4 HDD-шніками - мій стіл більшість того всього поглинає. А що не поглинається - не біда: в домашній роботі у мене майже завжди якась музяка волає, а колнки - ближче (саб - прямо чи не над головою стоїть) ніж зашитий в стіл корпус.
====================================

► По темі:
МОНАХ: 04.07.2025 01:33 ... по БЖ, по-ходу, таки - засада :insane: . Зараз іду у відповідну тему (щоб тут більше не оффтопити) ...
- ні, слава Крому, здається, не піду; скинули мені тут "мої хлопці" прайси, мол, на - вибирай сам. Покопався я там трохи - примітив MSI MPG A1000G PCIE5 (8300грн. - середній запланований бюджет, норм...): переглянув огляди - ніби нічого кримінального, почитав відгуки - ставлять під 9 9950х+5080, задоволені... "А хай йому грець!" :laugh: якщо що - буде дабл-комбо для MSI, якщо згорить одне і потягне за собою друге: зроблю "неперевершену рекламу" для бренда на всю Україну і на всі бабки, які заплатив за їх продукцію! :rotate: Але підбирати БЖ на цьому - кидаю, бо, відчуваю, що вже вагу втрачати почав з цими пошуками :laugh: ...

► Стосовно М.2: взяв отакий Samsung 980 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe (MZ-V8V500BW) компромісний по ціні (враховуючи вартість подібного терабайтника з одного боку та виділений мною бюджет - з другого) і потребах варіант - 2500 грн.. В плюс до того, що хотів - MLC-технологія, а враховуючи, що на ньому більше 80-90Гб інформації ніколи записуватись не буде, може й дійсно :D "внукам ще передам" його.
Vlaad13
Member

МОНАХ: 04.07.2025 17:23
Vlaad13: 04.07.2025 08:49 Ви можете купити Арктік Фрізер 3...
:laugh: Ви вже третій, хто мені за ці пару днів за цей Арктік говорить!
Сенс в тому шо звісно якщо ви купите Нокту воно працювати буде, але температури будуть гірші - шуму буде більше в рази. Водянка завжди буде краще в рази відводити тепло, а радять Фрізер бо він найкраще підходить під АМ5, знову ж таки можете його купити в будь якому магазі. Знову ж таки через п'ять років вам доведеться міняти термопасту( хоча скоріше за все раніше враховуючи те що ви будете працювати на проці) Тому у вас все одно не вийде не лазити туди 10 років навіть якщо поставите кулер від нокти.
Вся ця операція взагалі нонсенс так як враховуючи ваш бюджет скоріше за все ви зможете через 5 років продати стару систему і купити щось нове. Не розумію чого люди з грошима до кінця сидять і терплять. Заради чого ви це робите? Люди - що з вами не так? Витратити 30 хв на підбір комплетухи і ще півтори години на збірку і отримати норм результат, замість того щоб сидіти ще декілька років у муках :lol:
0kie
Member

Это одоробло весит полтора килограмма - купи рамку на сокет. Для фиксации как самого сокета, так и околосокетного пространства.
l-m
Member

МОНАХ: 04.07.2025 17:23 Стосовно М.2: взяв отакий Samsung 980 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe (MZ-V8V500BW) компромісний по ціні (враховуючи вартість подібного терабайтника з одного боку та виділений мною бюджет - з другого) і потребах варіант - 2500 грн.. В плюс до того, що хотів - MLC-технологія
Там TLC, хех.
Саме сміше, що якщо вже брати безбуферник, як цей Самсунг, то є наприклад шивдший WD Blue SN580 на 1 ТБ аж на 5 грн дорожче - 2505₴ - https://enko.com.ua/shop/komplektuyusch ... s100t3b0e/
Dante
Member

Нужен совет, есть рабочий и7 8700,имеется ддр 5 крушл про 6000, и5 13400 и райзен 7500ф в 7700 не вижу смысла,думаю на что менять,чтоб поставить и забыть, апгрейд не планируется ,под 650 мать джинхуе про рискнуть или что то у нас бу типа гиги,асрока в цене 3к, или просто поставить 5060 или 5060ти и не мучаться)) монитор фулл хд для игр,тв 4к для фильмов
acm_fan
HWBOT OC Team

Толковая мать под 13400(F) будет заметно дороже, чем что-то базовое под 7500F. В контексте максимально дёшево - 7400F/7500F всё ещё лидеры.
7700 не особо отличается, дальше уже от самих игр зависит, насколько там 8/16 востребованы (или хватит 6я/12п - как в 7500F).
i7 8700 - даже под CS2 слаб, не говоря уже о чём-то более прожорливом / современном.
Ответить