PON в квартиру

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Royter
В наш час без резервування ні туди і ні сюди, - в мене взагалі 4 оптоволокна заведено в будинок від 3-х провайдерів.
WaRMacTep
Member

Повідомлення

Royter
в мене основна лінія оптика, резерв від іншого провайдера, езернет, та ще 1 резер 4g модем роутер keenetic там дуже просто резервування робиться, або агрегація портів
Filabatya
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
я плачу водафону 3к в рік за гігабітний нет і дати мені для цього онушку за 600грн(zte білий) яку ж вони потім заберуть через кілька років яка замортизує на 300грн це не велика розкіш для такої компанї
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Filabatya
Ви бачите все виключно з вашої позиції. Насправді тут немає що обговорювати, - перед підключенням підписується договір в якому ці моменти чітко вказані, і відповідно все погоджується ще до підключення. Хтось, щось вам дарувати не зобов'язаний взагалі. Якщо ви думаєте, що 3к грн на місяць для провайдера це щось суттєве то я вас розчарую, навіть зовсім ні. Якщо б 3к на місяць, вже трошки інша мова, а так смішно читати таке. Нічого особистого.
Adamantium
Ghost

Повідомлення

WaRMacTep
В блекауты толку от 4Г - 0, от слова совсем. Если связи нет - модем дает 1-2 МБит с лютым пингом. Пробовал такой сетап, остался на оптике+езернет.
Ekz0rcyst
К любому договору можно заключить доп.соглашение.
Проблема в том, что провы в одностороннем порядке лочат возможность юзать любое другое оборудование для подключения к их оптической сети, при этом продавая конечному юзеру копеечные девайсы, зашитые на них онли за оверпрайс...
WaRMacTep
Member

Повідомлення

Adamantium
ну так він ще з часу до війни коли не було 2 провайдера, зараз локальний провайдер дає по оптиці гігабіт у мене sfp onu, резервний 250 по езернету нашару, а модем висить дірку закрива...
Adamantium
Ghost

Повідомлення

WaRMacTep
У меня тоже были на обьектах резервными 4Г свистки...и при нагрузке 20+ юзверей - им было ой как тяжко, + пинг, все таки...
Для полноценной работы оно никуда не годится, только как резервный access, не более.
WaRMacTep
Member

Повідомлення

Adamantium
так він і треба тільки для того щоб запустити пк, підєднатися чи до ньго чи до хмари на роутері, та скачати пару документів
Adamantium
Ghost

Повідомлення

WaRMacTep
с выносными антеннами + нормальным сигналом с вышки - вполне себе служили автономным каналом, пока не пришли блэкауты.
так то любой смартфон+кабель на ПК мог заменить их :dontknow:
Паук
Member

Повідомлення

Adamantium: 30.06.2025 19:52 Ekz0rcyst
К любому договору можно заключить доп.соглашение.
Проблема в том, что провы в одностороннем порядке лочат возможность юзать любое другое оборудование для подключения к их оптической сети, при этом продавая конечному юзеру копеечные девайсы, зашитые на них онли за оверпрайс...
Так ми ж всі працюємо за гроші, а не за ідею :)

Але все ж таки пропоную обговорити ситуацію з сумісністю обладнання.
Можете навести якийсь приклад зашитих/залочених провайдерами девайсів, призначених для підключення до оптичної мережі?
Наприклад "пробував підключити свій оптичний термінал BDCOM GP1702-1G, з боку провайдера був встановлений OLT Huawei MA5608T, послуга не запрацювала, тому що провайдер щось залочив, я зробив такий висновок на основі вивчення тех. характеристик/інформації від виробників/відповідей від виробників чи імпортерів/обговорень на форумах".
Мені реально цікаво, як це виглядає з вашого боку.

Бо з мого боку це виглядає, наче я хочу на бензинову Alfa Romeo поставити двигун від електричної Тесли.
І при цьому обурююсь, чого воно не хоче працювати :)
Adamantium
Ghost

Повідомлення

Паук
А как еще продавать дешевые ONU за 2-3х от их реальной цены?
Если у меня есть мопед с SFP портом, но пров мне в упор не может сказать, почему не работают не 1310 ни 1550 модули?
"Ваше оборудование не совместимо, и все" (с)
Паук
Member

Повідомлення

Adamantium: 30.06.2025 21:07 Паук
А как еще продавать дешевые ONU за 2-3х от их реальной цены?
Если у меня есть мопед с SFP портом, но пров мне в упор не может сказать, почему не работают не 1310 ни 1550 модули?
"Ваше оборудование не совместимо, и все" (с)
Дякую, зрозумів вашу точку зору.
Маю питання:
Яка реальна ціна ONU? Що забороняє мені продавати їх за ціною, яка мені подобається і заробляти якісь кошти на цьому?
А чому ваш мопед з модулями має бути сумісним?
Є якісь причини для сумісності?
Її хтось заявляв/анонсував?
Наприклад, виробник sfp модуля десь написав, що даний модуль здатний працювати в PON мережі (поки навіть не конкретизую, не пишу про різновиди пону та про різних вендорів)?
Adamantium
Ghost

Повідомлення

Паук
Яка реальна ціна ONU?
уж точно не 600 грн/девайс.
А чому ваш мопед з модулями має бути сумісним?
Є якісь причини для сумісності?
Есть понятие стандарта - так же, как и в ethernet.
Наприклад, виробник sfp модуля десь написав, що даний модуль здатний працювати в PON мережі (поки навіть не конкретизую, не пишу про різновиди пону та про різних вендорів)?
Типичный хРОN
Производитель заявил работоспособность во всех описанных сценариях, а вот у прова они "не вписываются" в общий контекст :gigi:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Adamantium
Провайдеру геть не цікаво "тикати", "ліві" ONU, яка зненацька може покласти інтерфейс на OLT. Не стверджую, що обов'язково це станеться але запросто може бути.
Хто буде нести відповідальність в такому випадку? Риторичне питання.
Adamantium
Ghost

Повідомлення

Ekz0rcyst
Но и так же не интересно, чтобы новые абоны со своими девайсами к сети липли, ни платя при этом ни копейки...

З.Ы. Вега в Днепре внезапно подняла плату на 50 грн за гигабитный тариф, молча и просто потому, что (с*ки :mad: )
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Думаю ціноутворення на послуги з доступу до інтернет то окрема тема, - особиста позиція, що в нас ціни прийнятні, поки. В мене це 465грн за 30діб.
Royter
Member

Повідомлення

И да на ону не зайти прошито под провайдера и не посмотреть уровень сигнала потому будет резерве витуха киевстар и больше оптики в доме нет и пока не будет а водафон еще неизвестно когда зайдет на улицу.
WaRMacTep
Member

Повідомлення

Royter
на любую ону можно зайти, никто не парится с индивидуальным логином паролем.. , в ван порт подключенную ты не законектишся к ней только в лан порт, если мост стоит нужно назначить оеушке айпи, логин пас и айпи на шыльдике всегда прописаны... и желаткльно знать что за онушка щас стоит
Паук
Member

Повідомлення

Royter: 01.07.2025 08:01 И да на ону не зайти прошито под провайдера и не посмотреть уровень сигнала потому будет резерве витуха киевстар и больше оптики в доме нет и пока не будет а водафон еще неизвестно когда зайдет на улицу.
Дізнаємось модель ONU.
Дізнаємось IP адресу.
Дізнаємось логін та пароль.
Часто такі дані вказані на наклейці на зворотньому боці корпусу (тобто внизу чи ззаду).
Якщо немає наклейки - гуглимо.
Підключаємо патчкордом напряму в ONU, вводимо ip, логін, пароль.
Отримуємо доступ до веб інтерфейсу (якщо він є), клацаємо різні пункти, граємось.
Так, на деяких моделях можуть бути якісь нюанси, але загальна схема буде така, як я описав.
За умовно N років роботи в одному з провайдерів - я ні разу не бачив, щоб хто "шив" ONU якоюсь спеціальною прошивкою під "нашого провайдера".
Інколи просто ставили новішу версію, якщо на старій були якісь баги.
Але ця версія завжди була "загальна", одна для всіх, та отримувалась від виробника чи імпортера.

Відправлено через 20 хвилин 11 секунд:
Adamantium: 30.06.2025 21:49 уж точно не 600 грн/девайс.
Есть понятие стандарта - так же, как и в ethernet.
Типичный хРОN
Производитель заявил работоспособность во всех описанных сценариях, а вот у прова они "не вписываются" в общий контекст :gigi:
Скільки? 100? 200? 300? 400? 500? 600?
І що нам каже "поняття стандарту"?
Ви пробували написати виробнику, уточнити, як же так, чого ж воно не працює?
Вище ви писали про модулі 1310 та 1550 нм.
Ви впевнені, що такі модулі мають нормально працювати в PON мережі?
Якщо читати інформацію про PON (та хоч на вікіпедії), то можна побачити, що з боку станційного обладнання (вузол провайдера, OLT) встановлюється SFP модуль 1490 нм.
А з боку абонента встановлюється ONU 1310 нм.
ONU =/= медіаконвертер чи ethernet sfp.
ONU спілкується з OLT в різні інтервали часу (TDMA).
Якщо ваш SFP модуль підтримує такий функціонал, то це, скоріш за все не Ethernet SFP, а повноцінне ONU.
Бо в Ethernet мережі пристрої просто світять (видають сигнал) постійно.
І тоді ми переходимо до наступного питання:
сумісність між різними вендорами (виробниками).
І приходимо до висновку, що вона здебільшого відсутня.

Наприклад, якщо ви маєте OLT Huawei і хочете зекономити на ONU
(не хочете купувати умовно дорогі ONU Huawei, а хочете використовувати умовно дешевші C-Data/Stels)
то ви з часом дізнаєтесь, що це таки можливо, але потребує додаткових витрат.
Варіант 1:
покупка у виробника "ліцензій" на ONU.
коли я цікавився даним питанням, ціна була близько 10 $/шт, але я вже не памʼятаю обʼєм мінімального замовлення.
здається, від 100 шт.
Варіант 2:
установка древньої взламаної прошивки на OLT.
цим займались якісь китайці та індуси.
дану прошивку не можна оновлювати, інакше сторонні ONU перестануть працювати.
також можуть бути проблеми з роботою деяких новіших модулів/плат.

Чого так?
Бо всі хочуть грошей :)
Коли до мене звертається клієнт з подібним запитом, я уточнюю, яке обладнання встановлено з його боку.
Майже завжди це Ethernet модуль, який не тільки не буде працювати в PON мережі, а ще й призведе по погіршення роботи послуги у сусідів, оскільки він передає сигнл не у свої проміжки часу, а постійно, і таким чином перебиває сигнал від сусідніх ONU.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Паук
Думаю малось на увазі, що xpon onu можна підключити до gpon та epon olt, іншими словами універсальне рішення. Але який сенс, якщо провайдер не допускає підключення "лівого" обладнання? Нехай хоч тричі буде універсальним рішенням...
Відповісти