► “
Чорт забирай, цей час настав!”

((С) … не пам’ятаю, хто сказав).
► На Оверах наших я десь з 2012-го і поточну машину свою збирав багато в чому орієнтуючись на матеріали оглядів та дописи наших форумчан (прекрасний довгожитель вийшов для моїх потреб в кінцевому результаті, з попутними апгрейдами). На той час все було трохи простіше для мого досвіду, то ж у мене майже не було питань. Наразі ж потребую консультації/підказки, оскільки:
•
1. Частина інноваційних техпроцесів, які хотілося б заскочити, все ще тривають/вдосконалюються і я місцями геть дупля не ріжу, на що орієнтуватися;
•
2. Переходжу в “червоний” табір (чому? - детальніше нижче), а з AMD у мене в основному користувацько-споживацький досвід був - максимум, що збирав на AMD супер-дико-офісні “калькулятори” пару-трійку разів (а для такої роботи чисто “одного спинного мозку вистачає”), то ж в особливості роботи більш старших лінійок на практиці особливо і не вникав, наразі у мене - чиста теорія, можна сказати.
► То ж, якщо хто з шановних панів “
матиме час та натхнення” -
прошу допомогти 
. Можливо хтось уже прикупив собі частину вказаного “заліза”, тестував, як воно - було б цінно дізнатися. Або, скоріше за все, десь в нетрях цієї або інших тем щось подібне вже обговорювалось - дайте знати, по можливості з більш-менш точним посиланням, піду "курити" відповідну гілку...
► Навіть якщо просто покритикувати-поугорати - теж всіляко вітається

, бо часом сам за собою не бачиш, наскільки абсурдну дурницю можна втнути.
================================================
- ►► Орієнтовний бюджет ◄◄
-
• Центральний процесор: до 25 000 ₴;
• Материнська плата: до 16 000 ₴;
• Оперативна пам’ять: до 18 000 ₴;
• Блок живлення: 6 000 - 10 000 ₴;
• Система охолодження (“повітря”): 6 000 - 8 000 ₴;
• Постійна пам’ять: 1 500 - 2 000 ₴;
• Корпус: до 10 000 ₴.
- ►► Конфігурація ◄◄
-
► Конфігурація мрії:
• Центральний процесор: AMD Ryzen 9 9950X.
• Материнська плата: на базі X870/X870Е, бренди - MSI, Asus (?), Gigabyte (???).
• Оперативна пам’ять: 128GB (96GB - ???), DDR5-5600, KIT2 (KIT4 - ???), бренди - Kingston, Crucial (?).
► Реалістично-оптимальна (скоріше за все?) конфігурація:
• Центральний процесор: AMD Ryzen 9 9900X.
• Материнська плата: на базі X870/X870Е, бренди - MSI, Asus (?), Gigabyte (???).
• Оперативна пам’ять: 64GB, DDR5-6400, KIT2, бренди - Kingston, Crucial (?).
► Компромісно-недолуга конфігурація:
• Центральний процесор: AMD Ryzen 9 7950X.
• Материнська плата: на базі X670E, бренди - MSI, Asus (?), Gigabyte (???).
• Оперативна пам’ять: 64GB, DDR5-6400, KIT2, бренди - Kingston, Crucial (?).
► Інші (незмінні) елементи конфігурації:
• Блок живлення: не менше 1000Вт, бренди - Chieftec, be quiet! (?), Seasonic (??), MSI (??), Thermaltake (???).
• Система охолодження: "повітря", не менше 250W TDP, дві башти, бренди - Noctua, be quiet! (?), Cooler Master (?), Thermalright (??), ID-Cooling (???).
• Постійна пам’ять: SSD M.2, до 256GB, TLC/TLC 3D NAND, бренди - Samsung, Kingston, Transcend (?).
• Корпус: пилові фільтри - в круг, “гроб” без “скляних вітрин” і “вікон”, по можливості максимально без підсвіток та іншої подібної холєри, розміри - miditower (орієнтовно 547x240x475 мм), з простором для башти не менше як до 170-185мм та можливістю встановити не менше 6 140-вих "карлсонів".
• Відеокарта: поки що - вже наявна “затичка” з 1660Ті, в перспективі - 6060/6060Ті/6070/6070Ті/6080.
- ►► “Філософія” збірки ◄◄
-
► Системник збирається з прицілом на, орієнтовно, 10 років, з передбачуваним апгрейдом (або і двома апгрейдами) по відеокарті та ближче до кінця “десятирічки” можливим апгрейдом по охолодженню процесора (переходом на “воду” з метою “відпустити заводські ліміти”, якщо на початку 2030-х вже не буде вистачати потужності). Також - можливий апгрейд оперативної пам’яті (про це - нижче).
► Спектр робіт:
• 1. 60% - 2D-графіка, частково 3D-графіка і робота з програмами та додатками, що містять в тій чи іншій мірі ШІ або його складові;
• 2. 20% - відеоігри (типові - “S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl”, “The Witcher 3: Wild Hunt”, “Cyberpunk 2077”, “Subnautica”… і їхні наступники в перспективі; головна вимога: аби не нижче 30 фпс на розширенні 1440);
• 3. 20% - онлайн-робота відразу в 2 браузерах із відкриттям десятків вкладок та купою різного іншого “непотребу” - кілька вікон Провідника, захоплювачі-редактори графіки/відео, аудіоплеєр, pdf-компілятори, віртуальні машини… інша подібна лабуда.
► Більш-менш впевнена надійність всіх компонентів із, хоча б невеликим, запасом під “стреси” і можливий “дитячий” розгін в перспективі.
► Принцип - склав, протестував. Працює? ОК! Не залазиш в системник років 5-6 (крім хіба що пилюку попилососити/протерти).
► Нижче - мої міркування в підборі компонентів. (Закидування гнилими помідорами та нещадне побиття ногами - всіляко вітається

, бо я ЩЕ ТОЙ "оверклокер"!)
- ►► Центральний процесор ◄◄
-
► Хочу 16 ядер…
► Хоч вбийте - ХОЧУ!
► ДУЖЕ потрібна “розпальцовка” всіх, особливо важких процесів по більшій кількості ядер. А особливо, коли на деякий час запускаєш одночасно дві-три більш-менш важкі роботи - то просто молюся за свій 3770 зараз… і це, крім того, що довго в задачі, якою безпосередньо займаєшся, поки на фоні щось рендереться - саме більше “радують” статори/тормоза.
► Ядра мають бути повноцінними - це аксіома (для мене)! Власне, це головна причина, чому зраджую більш звичний для мене Інтел. Плюс сюди ще докидується, звісно, питання тдп і охолодження… Але вже на розгляді кількості повноцінних ядер Інтел як такий відпав (в “марафоні” на 10 років усі ці “сьогоденні” причуди, які творить Інтел, як на мене - не канають).
► Ще два моменти (це другорядні, порівняно з бажанням 16–ти ядер, причини, які йдуть, як контраргумент): власне - охолодження багатоядерника і - ціна “проца”. Щодо охолодження - не маю жодного бажання мати справу з “водою”, що рано чи пізно потребує обслуговування (хіба що на кінець терміну експлуатації збірки, коли буду переходити на щось новіше). Маю потребу в роботі на частотах в 4,3-4,5ГГц (мого теперішнього 3770 більш-менш вистачає на 4,1ГГц, коли б то не затупи через повне завантаження ядер, яких не вистачає…), але на великій кількості ядер. 9900х, судячи з оглядів та замірів, на заводських налаштування можна експлуатувати під хорошим повітряним кулером в нормальних температурах. Крім цього, планую перше, що зробити після стрес-тестів нової системи - це поставити обмеження по температурі в 80°C: начхати на “нерозкритий потанцевал” - у мене є багатоядерна машина, що працює на базових і так більших, ніж мені потрібно частотах “проца”. Плюс - маю потенціал до розгону або як мінімум більш тонкого налаштування, якщо настане така потреба.
► Але ж на 9 9900х - 12 ядер, а не 16? Ну, буду об’єктивним: 16 ядер - це більше мрія і заділ на майбутнє (з моєю роботою) - 12 ядер з головою вистачить, особливо, якщо врахувати, що все це точно можна в стоці тримати під контролем “повітряного” кулера. Головна проблема, що я не знаю, що там буде творитися з 9 9950х під навіть хорошим “повітрям” навіть в стоці - розглядаю його для придбання лише тому, що його мені можуть підігнати дешевше 25000грн. з “усіма ніштяками” (заводська гарантія і т.д.), а бути готовим віддати такі гроші і ще й за омріяні 16 ядер та ще й на останньому поколінні - ну, я був би дурний, коли б не взяв його, навіть, коли б потім геть зламав би голову в пошуку, як то його охолодити.
► При чому тоді тут 9 7950х? Ну, це якщо 9 9950х таки буде вище “психологічних” 25000грн., то по ціні 9 7950х не набагато дорожчий оптимального 9 9900х і саме головне - це все ще таки 16 ядер. Знаю, бачив/читав, якщо не брати до уваги ігри, то 9 9900х і 9 7950х ідуть плюс-мінус “ноздря-в-ноздрю і брати попереднє покоління тільки через кількість ядер - дурість. Мінус сюди ж - тдп в 9 7950х теж немаленький і, здається, він під навантаженням гарячіший за 9 9950х… То ж 9 7950х я взяв до розгляду як альтернативу; в цьому процесорі для мене більш важливіше є те, з якими частотами оперативної пам’яті він працює “з коробки”... хоча тут я, скоріше за все, щось не доганяю, треба ще “курити” тему…
- ►► Материнська плата ◄◄
-
► Тут якийсь повний ахтунг трапився; гадав, що у мене є якийсь вибір в оговореному бюджеті, але, як виявилося, в т.ч. і по оглядах у нас, тут - тут “вибір-без-вибора”, якщо враховувати фірми, яким більш-менш довіряю і ті, яким бажав би збанкротувати ще років 15 тому назад.
► Що мені потрібно від “материнки”? Достатня міцність/багатошаровість, більш-менш надійна “насипка” електроніки в складі, стабільна і достатня система живлення головних елементів, підтримка в базі мінімум 6400 МГц “оперативки”, потенційна можливість “дитячого” стабільного розгону, PCI-E 5.0 x16. Логіка - х870/х870Е/х670Е.
► Серед брендів, які розглядав - MSI, Asus, Gigabyte…
► Але, коли занурився в тему, то по Asus-у, окрім як PRIME - більше особливо нічого і не візьмеш (бо вище - то вже ціна “материнки” у них зрівнюється з ціною топових-предтопових “проців”) - може помиляюсь, то прошу просвітити мене тут. MSI тут за ті ж гроші трохи якось впевненіше показує себе…
► Поки схиляюся якраз до MSI: MAG X870E Tomahawk Wi-Fi або MAG X870 Tomahawk Wi-Fi. Розглядав і більш “дешеві” варіанти від них по типу X870 Gaming Plus Wi-Fi, але, поки бюджет дозволяє, то варто взяти щось з більшими “ніштяками” (як показує практика). В Tomahawk-ах поки що серйозно напрягає, так це те, що посадку батарейки “трошки” по дебільному придумали. Ну і система живлення - впритик (ніби)... Стосовно розподілу лінії між USB 4 та другим М.2 - начхати: у мене завжди буде робочим лише перший М.2, максимум - через 5 років, як перший М.2 “посипеться” - переставлю його в четвертий М.2 для якогось “хеша”... З огляду на це думаю все-таки взяти X870 Tomahawk, а не X870E Tomahawk. Хоча тут я, напевно, не знаю певних нюансів - просвітіть, будь-ласка, що ще можна було б корисного взяти з X870E на тій комплектній базі, що надає MAG-Tomahawk.
► Про Gigabyte в контексті розмови - мало що знаю, але огиди до нього не відчуваю, то ж якщо хтось з вас розбирався з темою або вже має практичний досвід з ними - буду вдячний за ваш допис і досвід.
► Інші бренди також розгляну, хоча б для порівняння, що я міг би отримати за ту ж ціну, що в MSI та Asus. (окрім ASRock! ASRock - іде… по співзвучності назви свого бренду! Я точно не мазохіст ще й на домашніх компах з цією бодягою додаткові нерви собі палити…).
- ►► Оперативна пам’ять ◄◄
-
► Отут - біда-бідою. Не знаю, що обрати, як діяти з прицілом на майбутнє. (Це якраз оте постійне вдосконалення тех-процесів, про які згадував на початку цього “простирадла”). Не хочу докидати пам’ять через ті самі, скажімо, 5 років. Я таке зробив на поточній машині маючи базові 8Гб на частоті 1600МГц (вже не пам’ятаю на яких таймінгах) в кіт2 - через 8 років докинув ще кіт2-планки на 16Гб, підібравши максимально всі інші характеристики (підібрав майже “близнюка”) і все продовжило працювати на показниках 8ГБ-айтної пам’яті (на ній заводський вольтаж був вищий, ніж вже на пізнішій 16Гб-айтній, що вже була з XMP і можливістю ручної корекції)...
► Коротше кажучи, щоб не тягнути “простирадло” зайвою “водою” - хочу взяти ВСЮ потрібну “оператику” одразу на старті, щоб потім 10 років не “смикатись” та не жаліти, чому не взяв більше.
► В базі дивлюся на 64Гб з частотою 6400МГц. В ідеалі хотілося б 96Гб або 128Гб з тією ж частотою 6400МГц… але в другому випадку настільки круту губозакоточну машинку ще людство поки не придумало.
► Знайшов для вищеописаних двох варіантів - два кіт-а по 2 планки, з базовою JEDEC - 4800 CL40-39-39 @1.1V. Обидва - з EXPO Profile: 6400МГц для 64Гб і 5600МГц для 128Гб. Специфікації - KF564C32BBEK2-64 і KF556C36BBEK2-128. (пишу тут за Кінгстони, так як в основному з ними по життю стикаюсь - на їх основі мені простіше пояснити..)
► І от тут - питання: я взагалі не розуміюся на тому, як Ryzen-и працюють з “оперативкою”, стабільністю їх EXPO Profile, розгоном-налаштуванням і т.д. (особливо в часи, коли підвищення робочих частот - розгону - “оперативки”відбувається через вихід і оновлення свіжої версії БІОС-у на “материнках” АМ5). Прошу тут допомоги. Звісно варіант KF564C32BBEK2-64 - виглядає на сьогодні більш, ніж достатнім та “безпрограшним” як мінімум ще років на 5… Але ж хочеться (і можеться!) “жиру”, тим більше 128ГБ в кіт-і з 2 планок, а не з 4-х (такі варіанти в основному зустрічаються).
► Не знаю, як тут обирати. Скоріше за все оберу в бік більшої частоти - 6400 перед 5600… Але ж базова JEDEC у них обох - 4800; а що, коли через років 3-4 БІОС-и дозволять спокійно гнати і 128Гб на 2-х планках до частоти в 6400?
► Я зараз як той “Буриданів віслюк”... А скоріше за все просто - віслюк, який не шарить в “оперативці” під Ryzen-ами, то ж прошу - врозуміть, що в даному випадку робити (бо це я ще навіть не дуже до уваги брав тактові частоти, а таке - неприпустимо).
- ►► Блок живлення ◄◄
-
► Тут по головній характеристиці все просто - 1000Вт+. Мінімум - теперішній предтоп Ryzen 9 на 12 ядер (в оглядах - дотягує до 170Вт, плюс - запас на потенційний, хоч і “дитячий”, але розгін), потенційна 6070 “пічка”, 3-4 “харди”, 5-6 140мм-трових і інша “дрібниця”... 2х8/2х4+4 живлення “проца”, “новомодний” “шнурок” додаткового живлення відеокарти, сертифікат захисту… напевно “голд”...
► Біда з виробником та ціною. Розглядав окремі моделі Chieftec, be quiet), Seasonic і Thermaltake - схиляюся до Chieftec Polaris 3.0 (1050W) , ніби, всім непоганий, окрім частини “рідких китайців” та обалдіти якої дивної гарантії.
► До сьогодні з Chieftec-ом мав більше всього справ, правда в лінійках до 850Вт включно, а що там вище з ними - не в курсі. То ж прошу допомогти з вибором, бо дивився огляди та відгуки по be quiet) та Seasonic в аналогічній ціні та потужності, то там, ніби, справи не кращі якщо не гірші, плюс - шум та “співи” комплектуючих на них.
- ►► Система охолодження ◄◄
-
► “Повітря”, виключно “повітря”. Скоріше за все, з корпусом я вже визначився, а там - 180мм має вставати, то ж з цього боку проблем не має бути взагалі ніяких, а бекплейти на АМ5, ніби, не з слабких.
► Дивлюся рідкі поки огляди охолодження 9 9950х двухсекційними баштами… ну-у-у-у… таке собі. У випадку з 9 9900х ще можна про щось говорити, а от з 9 9950х і 9 7950х…
► Підкажіть, що тут можна взяти з реальним зйомом заявленого ТДП. Дивлюся на Noctua NH-D15 G2 на 8 трубках, ніби-то, більш-менш знімає свої 250Вт? be quiet! лінійки Dark Rock на останніх Ryzen 9, ніби, хейтять - слабоефективні… Ніби ще Thermalright можуть справитися, але за них дуже мало обізнаний. Також розглядаю ID-Cooling, але тут запросто можу “кукурузником” “залетіти”, бо погано розуміюся, чи насправді вони такі хороші, як про них пишуть…
- ►► Постійна пам’ять ◄◄
-
► Тут все просто і примітивно - гарантований розхідник повноцінного формату М.2, який має прожити свої 5 років (тому, напевно, і на базі TLC/TLC 3D NAND) на 256Гб максимум (під ОС), який встав би нормально під радіатор охолодження “материнки”.
- ►► Корпус ◄◄
-
► Скоріше за все тут я майже остаточно визначився: Fractal Design Define 7 Black. Хоча, якщо є альтернативи в контексті всієї збірки - радо розгляну.
► По деяких із зазначених вище позицій зроблю запит в спеціалізованих гілках конференції, тут же я звів все разом, щоб одразу можна було прочитати і зрозуміти цілісну картину, до чого це все підбирається, як планується експлуатуватися.