Проблема з ініціалізацією пам'яті. Пам'ять виставити по JEDEC і має нормально стартувати і працювати. Для процесорів з 3Д кешем розгін пам'яті не потрібен.Baltezor: ↑ 18.06.2025 12:46 Всего пару недель назад собрал новый пк. А именно перешол с интела 13600кф на райзен 7800х3д + мать b850 msi tomohawk озу кинг банки с низкими 28 таймингами 2 по 16 на 6000мгц. Видик 5070ти и б.п новый голдовый от мси на 1000в.
Проблема следующая каждое утро я врубаю пк перед тем как уйти на роботу. И каждый раз по разному может пк нормально запустится и т.д без каких либо проблем а может зависнуть. Тобишь появляется логотип мат плати и биоса, затем он пропадает на 1сек и появляется снова уже с кружочком загрузки виндовс. И вот в етыт момент данный кружочек может зависнуть. И тогда помогает только нажать резет после чего сразу норм всё запускается. Куда копать что смотреть? Может кто подскажет? Пробовал уже в настройках виндовс отключать быстрый запуск проблема некуда не деваться.
Ище один нюанс когда пк уже запустился не каких проблем нету и все работает как часы и нечего негде не виснет.
Новини
Останні статті і огляди
Новый пк не всегда загружается ос. Хелп
-
Volodya811
Member
-
Baltezor
Junior
Так розгона та и нету. Просто зашитий профиль експо.Volodya811: ↑ 19.06.2025 12:00Проблема з ініціалізацією пам'яті. Пам'ять виставити по JEDEC і має нормально стартувати і працювати. Для процесорів з 3Д кешем розгін пам'яті не потрібен.Baltezor: ↑ 18.06.2025 12:46 Всего пару недель назад собрал новый пк. А именно перешол с интела 13600кф на райзен 7800х3д + мать b850 msi tomohawk озу кинг банки с низкими 28 таймингами 2 по 16 на 6000мгц. Видик 5070ти и б.п новый голдовый от мси на 1000в.
Проблема следующая каждое утро я врубаю пк перед тем как уйти на роботу. И каждый раз по разному может пк нормально запустится и т.д без каких либо проблем а может зависнуть. Тобишь появляется логотип мат плати и биоса, затем он пропадает на 1сек и появляется снова уже с кружочком загрузки виндовс. И вот в етыт момент данный кружочек может зависнуть. И тогда помогает только нажать резет после чего сразу норм всё запускается. Куда копать что смотреть? Может кто подскажет? Пробовал уже в настройках виндовс отключать быстрый запуск проблема некуда не деваться.
Ище один нюанс когда пк уже запустился не каких проблем нету и все работает как часы и нечего негде не виснет.
Отправлено спустя 6 минут 30 секунд:
Нечего особо интересного. Есть лог про некорректное завершение роботы. Причом в то время когда пк норм работал ) есть лог что нет авторизации так как я отключил vt
-
Volodya811
Member
Потрібно виставити частоту та таймінги по JEDEC. Різні ХМР і Експо - це і є розгін. І Інтел і АМД гарантують стабільну роботу контролера пам'яті лише лише за певних умов і на певних частотах. І, якщо, наприклад, виробником вказано, що процесор підтримує пам'ять 5600 МГц, то це значить лише один одноранговий модуль. В іншому випадку - стабільність не гарантується. Профілі ХМР і Експо - це розгін за рахунок підвищення напруги на контролер пам'ятті процесора та пришвидшеної його деградації. Тут уже, як повезе.
П.С. Особисто у мене на двох компах вдома, на двох ноутах - пам'ять виставлена виключно в режимі JEDEC. Мені потрібна стабільність, а не "нюанси".
-
strannik18
Member
Baltezor
помилки TPM-WMI-1796 часом немає?Нечего особо интересного
-
AntonyKandaurov
Member
Baltezor
Тю, мсай має функцію memory try it! для озп, можна підібрати для себе без зайвих турбот. Для однієї частоти можуть бути декілька режимів таймінгів, можна щось підібрати, було б бажання розібратись.
Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
Volodya811
Від 1.35В не чув щоб щось помирало. Ось якщо тулити 1.4В і вище то вже як кажуть - лотерея.
Тю, мсай має функцію memory try it! для озп, можна підібрати для себе без зайвих турбот. Для однієї частоти можуть бути декілька режимів таймінгів, можна щось підібрати, було б бажання розібратись.
Volodya811
Від 1.35В не чув щоб щось помирало. Ось якщо тулити 1.4В і вище то вже як кажуть - лотерея.
-
Baltezor
Junior
Такого точно нету.
Отправлено спустя 1 минуту 28 секунд:
В експо у меня озу при 28сл задирает напряжение 1.45 но при етом память не сильно греетсо...AntonyKandaurov: ↑ 19.06.2025 13:19 Baltezor
Volodya811
-
AntonyKandaurov
Member
Пам'ять може і не грітися, а ось контролер пам'яті який розташований в ІО чиплеті процесора може бути не дуже задоволений таким розкладом речей і деградувати.
-
MAKKACIN
Member
Про ссд і резерв область -міф або для серверів це потрібно.(ссд сама завжди меншого обєму бо резервує потрібний обєм)
Про несправність msconfig - запусти галочки безпечний режим з мережею і повключай, дуже схоже шо вінда нвідіа драйвер не хоче підхопити, якщо в безпечному режимі норм то рити в сторону відіка/живлення/драйверів/кабелів. Але простіше занести в СЦ або на форумі в когось ддр5 підкинути взяти на день, бо озу таке може давати або канал памяті на проці відкис, перещолкнути проц, в амд таке часто.. таке короче...
Про несправність msconfig - запусти галочки безпечний режим з мережею і повключай, дуже схоже шо вінда нвідіа драйвер не хоче підхопити, якщо в безпечному режимі норм то рити в сторону відіка/живлення/драйверів/кабелів. Але простіше занести в СЦ або на форумі в когось ддр5 підкинути взяти на день, бо озу таке може давати або канал памяті на проці відкис, перещолкнути проц, в амд таке часто.. таке короче...
-
Skiff93
Member
В контролера пам'яті свій вольтаж.AntonyKandaurov: ↑ 19.06.2025 17:27Пам'ять може і не грітися, а ось контролер пам'яті який розташований в ІО чиплеті процесора може бути не дуже задоволений таким розкладом речей і деградувати.
-
Baltezor
Junior
Договорился что в понедельник подгонят мне озу для теста тогда и будет ясно. А на выходные буду тестить в експо и стоке озу гонять глядетьMAKKACIN: ↑ 19.06.2025 17:41 Про ссд і резерв область -міф або для серверів це потрібно.(ссд сама завжди меншого обєму бо резервує потрібний обєм)
-
MAKKACIN
Member
Baltezor
заекап а потім скинь біос по дефолту , онови найновішу версію, і в сток настройках запусти з dos gold memory , memtest86 на 2-3 круга
заекап а потім скинь біос по дефолту , онови найновішу версію, і в сток настройках запусти з dos gold memory , memtest86 на 2-3 круга
-
FirstTDM
Member
Я просто показываю скриншоты... это не миф - это рекомендации производителей... а так, конечно - юзеры всегда лучше знают, чем авторы железаMAKKACIN: ↑ 19.06.2025 17:41Про ссд і резерв область -міф
- спойлер
-

-
MAKKACIN
Member
FirstTDM
і да і ні
Вот частково швидка і вірна відповідь ШІ:
OP - це зарезервована частина загального обсягу NAND-пам'яті SSD, яка недоступна для користувача і не відображається в операційній системі як доступний простір. Ця прихована область використовується внутрішнім контролером SSD для виконання критично важливих фонових операцій
Samsung, як і інші виробники, вже включає вбудований (заводський) OP у свої SSD. Це означає, що певний відсоток ємності вже зарезервований для внутрішніх потреб. Наприклад, SSD на 1 ТБ може мати доступну ємність 930 ГБ, а решта 70 ГБ - це заводський OP.
Однак, Samsung надає утиліту Samsung Magician, яка дозволяє користувачам вручну збільшити обсяг over-provisioning.
При майже повному заповненні SSD без достатнього OP, продуктивність може помітно знизитися. Додатковий OP допомагає підтримувати стабільну високу швидкість запису навіть при високому заповненні диска.
**Для більшості звичайних користувачів та повсякденного використання (перегляд веб-сторінок, офісні програми, ігри) додаткове ручне налаштування Over-provisioning не є обов'язковим. Вбудованого заводського OP зазвичай достатньо для забезпечення хорошої продуктивності та довговічності.
Однак, ручне збільшення OP рекомендується, якщо:
Ви є "важким" користувачем: Часті та інтенсивні операції запису (наприклад, професійна робота з відео/фото, розробка програмного забезпечення, віртуалізація, сервери).
Вам потрібна максимально можлива продуктивність: Якщо ви прагнете до найвищих показників швидкості запису, особливо випадкової, додатковий OP може дати помітний приріст.
Ви хочете максимально продовжити термін служби SSD: Для тих, хто планує використовувати SSD протягом дуже тривалого часу або піддавати його значним навантаженням.
Ви використовуєте SSD з пам'яттю QLC: Ці SSD виграють від більшого OP через їхні особливості.
і да і ні
Вот частково швидка і вірна відповідь ШІ:
OP - це зарезервована частина загального обсягу NAND-пам'яті SSD, яка недоступна для користувача і не відображається в операційній системі як доступний простір. Ця прихована область використовується внутрішнім контролером SSD для виконання критично важливих фонових операцій
Samsung, як і інші виробники, вже включає вбудований (заводський) OP у свої SSD. Це означає, що певний відсоток ємності вже зарезервований для внутрішніх потреб. Наприклад, SSD на 1 ТБ може мати доступну ємність 930 ГБ, а решта 70 ГБ - це заводський OP.
Однак, Samsung надає утиліту Samsung Magician, яка дозволяє користувачам вручну збільшити обсяг over-provisioning.
При майже повному заповненні SSD без достатнього OP, продуктивність може помітно знизитися. Додатковий OP допомагає підтримувати стабільну високу швидкість запису навіть при високому заповненні диска.
**Для більшості звичайних користувачів та повсякденного використання (перегляд веб-сторінок, офісні програми, ігри) додаткове ручне налаштування Over-provisioning не є обов'язковим. Вбудованого заводського OP зазвичай достатньо для забезпечення хорошої продуктивності та довговічності.
Однак, ручне збільшення OP рекомендується, якщо:
Ви є "важким" користувачем: Часті та інтенсивні операції запису (наприклад, професійна робота з відео/фото, розробка програмного забезпечення, віртуалізація, сервери).
Вам потрібна максимально можлива продуктивність: Якщо ви прагнете до найвищих показників швидкості запису, особливо випадкової, додатковий OP може дати помітний приріст.
Ви хочете максимально продовжити термін служби SSD: Для тих, хто планує використовувати SSD протягом дуже тривалого часу або піддавати його значним навантаженням.
Ви використовуєте SSD з пам'яттю QLC: Ці SSD виграють від більшого OP через їхні особливості.
-
MSiAventador
Member
Baltezor
HPET ?
AHCI ?
При форматировании ссд для установки Винді ві не удаляли никакие закрітіе разделі ?
HPET ?
AHCI ?
При форматировании ссд для установки Винді ві не удаляли никакие закрітіе разделі ?
-
Baltezor
Junior
Я полностью удалил все розделы м2 получился один целый. После чего заново его розметил он снова понасаздавал 3-4 левых роздедов которых в системи не видно и самый главний я ище форматнул перед установкой виндовс. Я всеравно планирую на выходные ище раз систему на ново накатать.MSiAventador: ↑ 19.06.2025 19:28 Baltezor
HPET ?
AHCI ?
Отправлено спустя 1 минуту 1 секунду:
Шо за нпет? В биосе вроде как стоит по умолчанию ансiBaltezor: ↑ 19.06.2025 19:43Я полностью удалил все розделы м2 получился один целый. После чего заново его розметил он снова понасаздавал 3-4 левых роздедов которых в системи не видно и самый главний я ище форматнул перед установкой виндовс. Я всеравно планирую на выходные ище раз систему на ново накатать.MSiAventador: ↑ 19.06.2025 19:28 Baltezor
HPET ?
AHCI ?
Отправлено спустя 2 минуты 37 секунд:
Биос уже скинут к дефолту и стоит последняя актуальная версия.MAKKACIN: ↑ 19.06.2025 18:03 Baltezor
Мемтест5 прогоняю прям щас с включонным експо. На выходные по больше буду тестить. Но пока везде всё стабильно
Про дог голд мемори первый раз слышу.
Отправлено спустя 7 минут 42 секунды:
Кстати у меня вопрос раньше я отключал интегрированную карту. Щас сбросил биос к дефолту... Стоит отрубить?
-
MSiAventador
Member
Главное вот єти 3-4 левіх раздела не трогать, иначе будет происходить то что у вас по описанию.Baltezor: ↑ 19.06.2025 19:46Я полностью удалил все розделы м2 получился один целый. После чего заново его розметил он снова понасаздавал 3-4 левых роздедов которых в системи не видно и самый главний я ище форматнул перед установкой виндовс. Я всеравно планирую на выходные ище раз систему на ново накатать.MSiAventador: ↑ 19.06.2025 19:28 Baltezor
HPET ?
AHCI ?
-
Baltezor
Junior
Ну яж потом заново роздеал активировал и оно новые ети подрозделы понасаздавало.MSiAventador: ↑ 19.06.2025 19:55Главное вот єти 3-4 левіх раздела не трогать, иначе будет происходить то что у вас по описанию.Baltezor: ↑ 19.06.2025 19:46
Я полностью удалил все розделы м2 получился один целый. После чего заново его розметил он снова понасаздавал 3-4 левых роздедов которых в системи не видно и самый главний я ище форматнул перед установкой виндовс. Я всеравно планирую на выходные ище раз систему на ново накатать.
Отправлено спустя 6 минут 20 секунд:
Я щас прикола не понял... После успешного мемтеста. Перезапустил пк. Зашол в биос отключил интегрированную карту и вырубил експо профиль. Чтоб сток был. Запускаю винду у меня пропал диск Е.... Его просто нету. Ето второй мой м2. Где были игры дин обои т т.д, захожу в биос его там тоже не видно. Обратно в виндовс не размеченные розделы и его там нету.... Сижу разбираюсь
-
FirstTDM
Member
Ну вот... лично для меня этих плюсов достаточно - потому и выделяю всегда 10%MAKKACIN: ↑ 19.06.2025 19:02 + Ви є "важким" користувачем: Часті та інтенсивні операції запису...
+ Вам потрібна максимально можлива продуктивність...
+ Ви хочете максимально продовжити термін служби SSD
-
Baltezor
Junior
Открыл пк. Винул видяху.. достал м2 подул. Снова встал м2 затем видяху... Теперь м2 виден в системи... Втф...
-
Rain Man
Member
Baltezor
ну варианта у Вас там тьма, отвалы ссд были и на ам4, по причине бракованного проца, не лечилось никак.. второе Вашей маме, а может процу не нравятся кингбаки, третье где-то могли загнуть ногу сокета при сборке.. для вычисления проблемы нужны другие комплектущие, хотя бы озу для начала другую подкинуть, для поиска виновника.. но и проц со счетов скидывать не стоит.. 6000 должна держать любая ряженка без проблем, для неё это не разгон а крейсерская скорость ))
ну варианта у Вас там тьма, отвалы ссд были и на ам4, по причине бракованного проца, не лечилось никак.. второе Вашей маме, а может процу не нравятся кингбаки, третье где-то могли загнуть ногу сокета при сборке.. для вычисления проблемы нужны другие комплектущие, хотя бы озу для начала другую подкинуть, для поиска виновника.. но и проц со счетов скидывать не стоит.. 6000 должна держать любая ряженка без проблем, для неё это не разгон а крейсерская скорость ))