Опубліковано фінальні специфікації стандарту PCI Express 7.0

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
block_stupid
Member

Повідомлення

Scoffer
Ти вже в друге навмисно ігноруєш те що я говорю про оптику.
Scoffer: 12.06.2025 22:11там не реклокери, а ретранслятори
Я про реклокер не казав. Навіщо коверкати термін. І я вживаю офіційний термін. Тому не реклокер, не ретранслятор, а саме ретаймер.
Хоча по факту нічого з 2-х, то просто перехідних (трансивер), хаб з мідяхи в оптику.

Відправлено через 1 хвилину 47 секунд:
Ніхто не тягне 10g cat8 кабель з комутаторами кожні 20 метрів.
А тягнуть оптику. От і тут мідяшку до ресивера дотягнули своїх 5-10см, а далі оптику хоч на 100-ку.
Scoffer
Member

Повідомлення

block_stupid
Я ще вперше написав що не буде ніякої оптики по платі. Принаймні в осяжному майбутньому так точно.
І ти плутаєш пристрої. Реклокер відновлює лише тактовий сигнал, він юзався починаючи ще з в3 для великих відстаней. Ретранслятор відновлює не тільки тактовий сигнал, а ще й лінії даних. Активно юзається в серверах з в6. Ні разу не дешева штука.
block_stupid
Member

Повідомлення

Scoffer: 12.06.2025 22:38ніякої оптики по платі.
Як горохом об стінку. Я ж те саме кажу, оптика як раз щоб взагалі ні мід ні якусь (яку ще в біса) оптику по платі
Scoffer: 12.06.2025 22:38ти плутаєш пристрої
які? я не зрозумів. Я пишу те що відбражає спека, і чіп з мідяхи в оптику називають саме ретаймером, крапка. Я не плутаю, не вигадую, не підтасовую факти.
Scoffer
Member

Повідомлення

block_stupid: 12.06.2025 22:45чіп з мідяхи в оптику називають саме ретаймером
Не ретаймер, а Optical Aware Retimer. Як кажуть в Одесі, це дві великі різниці. Звичайний ретаймер це мідь-мідь. Звідки я маю знати що ти там маєш на увазі. Optical Aware Retimer не призначений для звичайних користувачів, це виключно серверна тема. Коштуватиме як крило від боінга.

Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
Звичайний ретаймер виглядає якось так:
спойлер
Зображення
Це просто мікруха розміром з чіпсет середнього пошибу. Коштує порядку 50 баксів оптом. І щось подібне доведеться ставити на пекарню в випадку в7, і скоріш за все не одне. Нафіга козі баян особисто мені не дуже зрозуміло.
block_stupid
Member

Повідомлення

Scoffer: 12.06.2025 23:02Не ретаймер, а Optical Aware Retimer. Як кажуть в Одесі, це дві великі різниці.
Угу як і "Реклокер", знову чіпляєшся до якогось терміну, коли сам помилився. Визнай помилку і не чіпляйся до дрібниць.
Ми тут не технічний документ пишемо, але ретаймер це ретаймер (і не даюсь в подрбиці про підвид), але й не називає рейтаймер чимсь зовсім іншим, як наприклад "ретранслятором".
Scoffer: 12.06.2025 23:02це виключно серверна тема. Коштуватиме як крило від боінга.
З майбутнього прибув, ну дякую за таку важливу інформацію. Але я поки не вірю в подорожі часом. Тому орієнтуюсь на те що може бути, а саме як згадував про оптику на мікролед, куди зараз багато хто рухається (саме з цілю здешевлення конектів).
Scoffer: 12.06.2025 23:02Звичайний ретаймер виглядає якось так:
Я знаю як вони виглядають і скільки жруть.
Scoffer: 12.06.2025 23:02І щось подібне доведеться ставити на пекарню в випадку в7, і скоріш за все не одне.
От тобі буквально як горохом об стінку!!!
НЕ БУДУТЬ СТАВИТИ СТІЛЬКИ РЕТАЙМЕРІВ, БО НА МАМЦІ НЕ БУДЕ МІДІ ТАКОЇ ДОВЖИНИ!!!
Так зрозуміліше?
БІЛЯ CPU БУДЕ ОДИН!!! АЖ 1 ОПТИЧНИЙ РЕТАЙМЕР!! А ДАЛІ ДО ПРИСТРОЮ АБО PHY ОПТИКА 10-20-100-500 САНТИМЕТРІВ, СКІЛЬКИ ТРЕБА БУДЕ!

Ти навмисно бачу ігноруєш те, що 4 рази сказав.
А нє ж, треба ще раз мені тикать тим, що я відкинув ще на початку, як проблему взагалі, бо її не виникне. А ти ж знову її 4-й раз героїчно згадуєш і кажеш як її треба буде вирішувати пачкою ретаймерів.
Scoffer: 12.06.2025 23:02особисто мені не дуже зрозуміло.
угу, як до тебе не доходить що ця проблема не виникне взагалі
Scoffer
Member

Повідомлення

block_stupid
А я тобі ще раз кажу що маячню верзеш. Подивись презенташку хоча б для початку. Optical Aware Retimer призначені для з'єднання між реками. Ніхто не буде розводити ними пристрої на материнці. В природі немає таких станків, котрі оптику по платі тягнуть. Треба всі мідні викинути і завезти нові, перед цим вигадавши технологію з нуля. Ага, зараз, все кинули і почали розводити, наче більше ніяких проблем в житті немає.
Це по-перше, а по-друге доведеться ставити ретаймери наприклад в ту ж відяху бо вона вже й на в5 не надто стабільно працює, особливо через райзер. І в усі інші швидкісні пристрої. Може навіть перед чіпсетом, дивлячись де його запхнуть. Суцільні проблеми з нульовою вигодою.

Відправлено через 6 хвилин 59 секунд:
Я скоріше повірю що в7 ніколи не зайде в пекарню, принаймні в такому вигляді так точно.

Відправлено через 10 хвилин 33 секунди:
PCI-E чекає доля InfiniBand, котра планувалась для всього-всього-всього, але виявилась настільки дорогою що одразу після спеки 1.0 більшість контор з неї злиняли, залишилось лише кілька маргіналів в сфері HPC. А плани були мало не езернет нею розтягувати і принтери підключати, це наряду з відяхами.
block_stupid
Member

Повідомлення

Scoffer
Маячню вчергове (в 5-те) верзеш ти.
Яка презенташка, вони завжди відірвані від того, що буде в реальності.
Scoffer: 13.06.2025 00:55Optical Aware Retimer призначені для з'єднання між реками.
Ні. Це просто одне із застосувань. А призначення, збільшення відстанні, точніше обмеження пов'язані з мідними трасами, до пристрою.
Scoffer: 13.06.2025 00:55Ніхто не буде розводити ними пристрої на материнці. В природі немає таких станків, котрі оптику по платі тягнуть.
Я тобі в 5-те кажу! Ніхто і не збирається і не буде нічого по платі вести. Ніхто Oculink, райзери, sata, sas, і подібне по платі не вів! І тут не будуть.
Буде біля проца ретаймер з якого буде роз'єм оптичний, куди втикатиметься (мабуть з зажимом) оптичний кабель, і тянутись хоч на зовні, хоч до PHY який розводиться на 100500 ssd чи GPU, чи ще чого.
Scoffer: 13.06.2025 00:55а по-друге доведеться ставити ретаймери наприклад в ту ж відяху
Ну так, треба ж знову оптику в електрику конвертнути.
Scoffer: 13.06.2025 00:55Суцільні проблеми з нульовою вигодою.
Суцільні проблеми з мідяшкою та ретаймерами кожен десяток сантиметрів.
Scoffer: 13.06.2025 00:55PCI-E чекає доля
Універсальної шини, а що замінить вище згадав.
Scoffer: 13.06.2025 00:55виявилась настільки дорогою
Виявиться дешевшою ніж те що я вище описав, бо паше поверх цієї шини, або повільніше і з приколами. То навіщо городити костилі, які можна викинути і їхати без них ще швидше і безпечніше.

Відправлено через 8 хвилин 13 секунд:
Про pcie 7.0 ти мислиш тільки в рамках pcie 4.0 та 5.0, де мідь, та в рази менші швидкості від 7.0.
А я про думаю про 7.0 + оптика.
Це спростить плати, підвищит надійність, зручність, спростить інфраструктуру, відкриє ширше впровадження egpu та інших швидший пристроїв. Та вкикинути на смітник USB, HDMI, DisplayPort, та всякі інші застарілі костилі.
Ще з версії 1.1 є hot-plug, треба тільки бажання реалізації в дровах та ос.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Denvys5: 12.06.2025 22:26 Ну як вигадають 3200Gbe карти...
уже придумали - 448 Гбіт/с на 1 лінію.
зарашні 1600 Гбітки мають 8 ліній по 224Гбіт/с, 448 якраз для 3,2Тб

Відправлено через 1 годину 37 хвилин 2 секунди:
block_stupid
ти маєш рацію, але видно не в темі чому Нвідія до цих пір всіма силами відмовлялась від оптики.
Вся проблема в споживанні енергії - перетворення в фотони і назад дуууже сильно енергозатратне, навіть на пару метрів, без втрат у волокні. При загальному обємі передачі даних в 100-200 Гбіт/с це терпимо, але PCIe v7 x16 це 32 лінії по 112Гбіт/с кожна...
Це при тому що лінії 112Г в NVlink масово вже давно, а в PCIe v7 128г (фізично там буде 112г) масово тільки через 2-3 роки будуть. А в gb200/300 вже перейшли на 224г - і всередині плат між прискорювачами і до проців, і між платами в стійці до інших прискорювачів, це не рахуючи ethernet на тому ж 224g для звязку проців в стійці (спільна память) і між стійками.
І хоча Нвідія має свою всю мережеву індустрію (melanox), вона сама пише - оптика настільки дорога що для NVL72 її ціна була б вищою ніж всі прискорювачі разом узяті, з усіма їх 144ГБ HBM3 на чіп. Тому тільки мідь. А уявляєш скільки її там? І оптика споживає і виділяє стільки що ніяке охолодження не дозволить влізти в стандартну стойку 72 прикорювачі, з мережею і живленням.
І це оптика виключно для коротких зєднань, пару метрів, всередині стійки до внутрішніх хабів.
Тому оптика тільки МІЖ стійками.
Але ти правий про оптику в тому що нарешті Нвідія виділила десятки міліардів на нову генерацію - прямо інтегровану в кристал прискорювача, без потреби трансиверів. Таку вже вміють. І вона буде споживати знаачно меньше, і буде так як ти пишеш - портік біля кристалу і кабельок куди тре.
avuremybe
Member

Повідомлення

ronemun: 12.06.2025 20:35це виходить що для карти рівня 5090 хватає всього 4 лінії PCIe v5, а значить 1 лінії PCIe v7 коли вони будуть у картах і материнках.
Можна буде легко відеокарти винести назовні.
Ні, назовні винести буде взагалі не легко.
Молись, щоб воно на відстані сучасних PCI від проца змогло працювати дешевше за $1500.
Scoffer
Member

Повідомлення

ronemun: 13.06.2025 04:53Таку вже вміють. І вона буде споживати знаачно меньше, і буде так як ти пишеш - портік біля кристалу і кабельок куди тре.
Кремнієва фотоніка все ще в зачаточному стані і все ще вимагає подсвічування зовнішнім лазером в багато-багато раз більшим за сам той чип. А якщо перестане вимагати, то грітиметься як не в себе, TOSA/ROSA в SFP охолоджується пельтьє наприклад. Так що ні, оптоволокно, що виходить прямо з чипу це поки що фантазія британських вчених і взагалі далеко за горизонтом. А чи буде воно менше жерти то ще вилами по воді, це ще ніхто не перевіряв на практиці.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

avuremybe
явно перебільшуєте :-P
1 лінія PCIe v7 - це всього 112 Гбіт/с (як і 16 ліній PCIe v3 чи 4 лінії v5).
А вони і зараз <100 коштують навіть у вигляді цілої мережевої карти Ethernet
а PCIe це в бааагато раз простіша штука.
Чи ви дивитесь на ціни аля "зовнішня відеокарта за 100500 доларів" для багатих буратін :lol:
Там лише тупий кабель і живлення і все. Решту 99% - це реклама навару на лохах
Весь контролер PCie на 28 ліній v5 на убогих 6 нм в АМД займає 18мм2, це максимум 1 долар за площу на пластині. І можете в рази дешевші замовити вже готові до виробництва блоки навіть на 28/40нм. А 112 Гбіт це всього 4 лінії - там взагалі якісь копійки, адже техпроцес в 10 раз дешевше, а ліцензії на блоки на техпроцесі 13 літньої давнини продають по ціні сміття.
А головне - ті 18 мм2 в АМД це аж 2 контролери х16 РАЗОМ з інтерфейсом на 28 ліній. І ці контролери - це не просто розпізнавання/підсилення/логічна корекція/репітер сигналу, а повноцінний абсолютний свіч - це логіка рівня проца, зі всім управлінням і т.п. Це контролер! цілий свіч!, а не убогий пристрій. Вона в рази складніша за те що у відеокартах/ssd і т.п., де лише інтерфейс+елементарна логіка пристрою.
block_stupid
Member

Повідомлення

ronemun: 13.06.2025 04:53назад дуууже сильно енергозатратне, навіть на пару метрів, без втрат у волокні
Бо досі використовують ресивери з лазерами. А зараз десятки компаній ведуть розробки десь є успіхи для з'єднань на microled (десь послідовні, десь паралельні). Які можуть легко масштабуватись. І інтегруватись можуть одразу на чіп. І жерти дуже мало.
Як типовий гігант, повільний і тупий.
І вони пишуть ситуацію на вчора-сьогодні, я в дивлюсь в завтрашній день (не всі це можуть робити))).
ronemun: 13.06.2025 04:53Але ти правий про оптику в тому що нарешті Нвідія виділила десятки міліардів на нову генерацію - прямо інтегровану в кристал прискорювача, без потреби трансиверів. Таку вже вміють. І вона буде споживати знааачно меньше, і буде так як ти пишеш - портік біля кристалу і кабельок куди тре.
Тільки зараз до сюди дійшов. Так, всі використовували і ще використовують лазери до останього. Але прогрес не стоїть на місці.
Та навіть не дивлячись на жор, все рівно все буде рухатись до оптики, мідь відживає свої останні дні (на мою думку).

Відправлено через 4 хвилини 19 секунд:
Та забудь ти **** про той лазер. Скільки можна? Ото впертюх.
Лазери залишаться, там де дійсно треба буде потрібно щільне випромінювання для компенсації затухання. На великі відстані в кілометри і там вони виявляють і достатньо енергоефективними для свого завдання.
Scoffer: 13.06.2025 11:16Кремнієва фотоніка все ще в зачаточному стані і все ще вимагає подсвічування зовнішнім лазером
Не вимагає. Ніяких лазерів, тільки microled.
Навіть є розробки де один діод є і випромінювачем і приймачем. Хоча так схемка скадніша.
Мікролед дозволяють будувати масштабовані паралельні інтерфейси, але при потребі можна і послідовні.
Scoffer
Member

Повідомлення

block_stupid
Маячня. Лазер це не потужність, а когеретне випромінювання. Якщо по одному волокні треба передати кілька поляризацій, а їх треба передати інакше буде не волокно, а волосня, то потрібен лазер. Безваріантно. Ніяких мікроледів. Ти вперся рогами в абсолютно бредову ідею, котру всі обмусолили ще років 20 тому на етапі створення інфінібенду і благополучно забили на неї тому що недоліків набагато більше ніж переваг. І якщо в умовному HPC ще десь можуть ганяти щось оптикою між серверами, то в пекарні такого не буде. Ніколи. Це тупо дорого. Дорого і все тут.
block_stupid
Member

Повідомлення

Scoffer
Дід і далі дивиться в минуле. Ясно все з тобою.

Відправлено через 2 хвилини 32 секунди:
200 років тому не було ніяких літаків і сказали що це не можливо і все тут)))
Alexsandr
Member

Повідомлення

Scoffer: 13.06.2025 13:13 І якщо в умовному HPC ще десь можуть ганяти щось оптикою між серверами, то в пекарні такого не буде. Ніколи. Це тупо дорого. Дорого і все тут.
Оптику в микросхемы давно стараются вложить. Да большие волокна, но быстрая передача данных. Все может быть.
Відповісти