Новини
Останні статті і огляди
водянка не справляється з r7 9700x
-
brakeraio
Junior
Усім привіт. Хочу росказати історію, як все почалось
Спочатку сидів на сток ліміті в 65 вват, бачив тести в ютубі, де результати набагато кращі, і розумів що я щось не так роблю. Відкрив для себе оверклок, спробував, погуглив, покурив всякі відоси, інструкції, знання. Тепер пишу в розгубленості, як діяти далі
На даний момент мій сетап це
Aorus b650e elite x ax ice
r7 9700x
aio thermalright mjolnir vision 360 argb
Отож, я увімкнув pbo, поставив cure optimizer на -30, все завелось, працює
Але присутній троттл, і частота в районі 5.1ггц (з 5.5ггц). Температури довблять в 95°, і що б я не робив, температури залишаються такі ж самі, спробував поставити курву -36, все завелось, вже на вищих частотах, 5.350±, але температури всеодно під сотку.
(Тестував все в cinebench r23)
Знаю що в ам5 зсунутий кристал ccd вниз, а не в центрі, (в центрі iod)
Хтось знає чи можна якимись налаштуваннями вижати з проца все, (тобто частоту 5.5ггц) причому аби це все працювало в нормальних температурах до 85-90, І не троттлило?
Бачив методи
1. Скальпування (delid), + рідкий метал (дуже ризиковано, і треба куча інших кріпленнь/рамок. І не знаю чи підійде під мою воду)
2. Шліфували кришку на 1мм±, або 1.5мм±
3. просто рідкий метал, замість термопасти (не дуже скидає температуру)
4. Зсували спеціальним кріпленням систему охолодження трохи нижче, і ccd ефективніше охолоджувався (1-3° різниці)
шось окрім скальпу і шліфування кришки, може мені допомогти?)
Рідкий метал, це дуже ризиковано, оскільки материнка в мене стоїть в корпусі вертикально, і метал може протікти в сокет, і буде - материнка і -проц
Якісь налаштування можливо в когось є, чи шось подібне?
На рахунок пятна контакту, все ок. Термопасту використовую thermalright-tf7 / mx6
Спочатку сидів на сток ліміті в 65 вват, бачив тести в ютубі, де результати набагато кращі, і розумів що я щось не так роблю. Відкрив для себе оверклок, спробував, погуглив, покурив всякі відоси, інструкції, знання. Тепер пишу в розгубленості, як діяти далі
На даний момент мій сетап це
Aorus b650e elite x ax ice
r7 9700x
aio thermalright mjolnir vision 360 argb
Але присутній троттл, і частота в районі 5.1ггц (з 5.5ггц). Температури довблять в 95°, і що б я не робив, температури залишаються такі ж самі, спробував поставити курву -36, все завелось, вже на вищих частотах, 5.350±, але температури всеодно під сотку.
(Тестував все в cinebench r23)
Знаю що в ам5 зсунутий кристал ccd вниз, а не в центрі, (в центрі iod)
Хтось знає чи можна якимись налаштуваннями вижати з проца все, (тобто частоту 5.5ггц) причому аби це все працювало в нормальних температурах до 85-90, І не троттлило?
Бачив методи
1. Скальпування (delid), + рідкий метал (дуже ризиковано, і треба куча інших кріпленнь/рамок. І не знаю чи підійде під мою воду)
2. Шліфували кришку на 1мм±, або 1.5мм±
3. просто рідкий метал, замість термопасти (не дуже скидає температуру)
4. Зсували спеціальним кріпленням систему охолодження трохи нижче, і ccd ефективніше охолоджувався (1-3° різниці)
шось окрім скальпу і шліфування кришки, може мені допомогти?)
Рідкий метал, це дуже ризиковано, оскільки материнка в мене стоїть в корпусі вертикально, і метал може протікти в сокет, і буде - материнка і -проц
Якісь налаштування можливо в когось є, чи шось подібне?
На рахунок пятна контакту, все ок. Термопасту використовую thermalright-tf7 / mx6
-
ioan
Junior
мож водянка хреновая? у меня amd epyc с TDP=400W удерживается до 60 градусов водянкой silverstone xe360-sp5. попробуйте такую же только для вашего сокета.
-
Евгений King
Member
Це не водянка, вас "налюбили" маркетологи, це шмат лайна. Це просто комбінація найдешевшої, ширпотребної 360 води на ринку і екранчику
ARCTIC Liquid Freezer III 240 винесе цю поробку маркетологів тупо у вікно, при вдвічі нижчій ціні.
Все що має 20-25мм радіатори, котрі не мідні, не мають подвійних ребер/трубок це просто забавки маркетологів.
Нормальна вода починається від 38мм радіаторів, або суцільно мідних радіаторів.
В даному випадку ваша вода по ефективності і шуму програє двосекційній башті, але у вас є екранчик
ARCTIC Liquid Freezer III 240 винесе цю поробку маркетологів тупо у вікно, при вдвічі нижчій ціні.
Все що має 20-25мм радіатори, котрі не мідні, не мають подвійних ребер/трубок це просто забавки маркетологів.
Нормальна вода починається від 38мм радіаторів, або суцільно мідних радіаторів.
В даному випадку ваша вода по ефективності і шуму програє двосекційній башті, але у вас є екранчик
-
Kislyi
Junior
привіт, ну проц працює так як і має, включи кондиціонер дома )
Час мамкиних оверклокерів минув, сучасні проци вже "заоверклокені" від виробника, вистав ліміти і не май проблем.
Якщо хочеш побавитися в синтетиці то азот на голий кристал
, бо з розміру кристалу можна відвести обмежену кількість тепла через розподільник.
кожен процесор має дефекти, 1 може працювати краще інший гірше тому при однакових налаштуваннях різний ефект, збільш швидкість помпи та обороти вентиляторів там має дозволяти 2300 обертів.The Ryzen 7 9700X has a base clock of 3.8 GHz and a listed max boost frequency of 5.5 GHz. While the listed boost is for single-core workloads, it can still achieve high boost speeds when all cores are active, though the average boost frequency will be lower. Reviews show that the 9700X can boost to around 5.179 GHz when all cores are engaged, and even higher in single-threaded scenarios.
Key Points:
Base Clock: 3.8 GHz.
Max Boost: 5.5 GHz (single core).
All-core Boost: Around 5.179 GHz, according to SkatterBencher.
Single-core Boost: Can exceed 5.55 GHz in single-threaded workloads
Час мамкиних оверклокерів минув, сучасні проци вже "заоверклокені" від виробника, вистав ліміти і не май проблем.
Якщо хочеш побавитися в синтетиці то азот на голий кристал
-
Евгений King
Member
Скажіть це моєму 7745HX (7700X десктоп)Kislyi: ↑ 09.06.2025 16:48 кожен процесор має дефекти, 1 може працювати краще інший гірше тому при однакових налаштуваннях різний ефект, збільш швидкість помпи та обороти вентиляторів там має дозволяти 2300 обертів.
Якщо хочеш побавитися в синтетиці то азот на голий кристал, бо з розміру кристалу можна відвести обмежену кількість тепла через розподільник.
-30 і +200 ядра, 5.4Ггц на ноуті, в довгій ігровій сесії прогрівається макс 87 градусів при 55Вт споживання
Це прямо реально треба постаратись настільки всрату недоводянку зробити, котра на порядок гірша виходить аніж СО нещасного ноутбука.
Востаннє редагувалось 09.06.2025 16:55 користувачем Евгений King, всього редагувалось 1 раз.
-
Mixx
Member
Не винесе, буде +- теж саме.Евгений King: ↑ 09.06.2025 16:42ARCTIC Liquid Freezer III 240 винесе цю поробку маркетологів тупо у вікно
Перечитайте, шо написав тс, у нього 90 градусів з дропом частот під стресс тестом на 8ми ядернику за знятими лімітами.
У мене на 3му фрізері 280 7700 +200пбо -40курва миттєво улітає в 95 зі споживанням 140-150вт
Це нормальна поведінка ам5, єдине, як може вплинути тс на ситуацію - купити кращу термопасту, спробувати перемагати тоншим слоєм, може 1-2 градуси виграє, нічого з чим не зробиш, ніяк не вплинеш, ніякий магічний фрізер не допоможе, буде те саме, бо затик не в відводі тепла, а в тому, що через товсту кришку цп тепло від малесенького гаряченного кристалу погано передається на теплозйонмик водянки.
Все що можу порадити - налаштуйте вентилятори так, щоб водянка не шуміла і користуйтеся, різниці в температурах не буде, хоч там буде 500-600об, хоч 1500. Це просто особливість всієї лінійки ЦП, якщо бентежать температури - обмежте в біосі.
Отправлено спустя 4 минуты 28 секунд:
У вас кастрат на монокристалі з обрізаним кешем, по суті аналог 8500-8600г, вони сильно холодніші, спробуйте повторити на звичайному десктопному ЦП, отримаєте то само, в залежності від охолодження буде невелика різниця в частоті при тих самих 90-95с, як материнка виставить. У всіх цих ЦП така особливість з тепловідводом.Евгений King: ↑ 09.06.2025 16:50Скажіть це моєму 7745HX (7700X десктоп)
PBO -30, +200 ядра, 5.4Ггц на ноуті, в довгій ігровій сесії прогрівається макс 87 градусів при 55Вт споживання
Востаннє редагувалось 09.06.2025 17:14 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
-
Евгений King
Member
Щось ви пане затринділись, моє фото:Mixx: ↑ 09.06.2025 16:56У вас кастрат на монокристалі з обрізаним кешем, по суті аналог 8500-8600г, вони сильно холодніші, спробуйте повторити на звичайному десктопному ЦП, отримаєте то само, в залежності від охолодження буде невелика різниця в частоті при тих самих 90-95с, як материнка виставить. У всіх цих ЦП така особливість з тепловідводом.Евгений King: ↑ 09.06.2025 16:50Скажіть це моєму 7745HX (7700X десктоп)
PBO -30, +200 ядра, 5.4Ггц на ноуті, в довгій ігровій сесії прогрівається макс 87 градусів при 55Вт споживання
- спойлер
-
Mixx
Member
Вау, 32мб кеш, признаю, помиливсяЕвгений King: ↑ 09.06.2025 17:137745HX
Завжди думав, що у HX каменів кеш урізаний як у решті ноутбучних апу і тільки паверліміт вищий.
Справді під повним навантаженням на частотах около 5400-5500 не вилазить з 55вт?
Отправлено спустя 4 минуты 23 секунды:
Евгений King
У мене ось так себе веде. Тест АЇДА ФПУ, -40 курва, +200пбо, ліміти зняті, 280й фрізер 3.
Фотці пару місяців, але особливо нічого не змінилося в його поведінці... Якщо дати трохи легше навантаження (просто стрес цп аїда) то вже маємо 70 градусів без дропа частот. До чого це, поведінка така сама як у тса, що є абсолютноє нормою для цих каменів.
Востаннє редагувалось 09.06.2025 17:30 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
-
Евгений King
Member
В іграх постійно бустить прямо до 100 градусів без тротлінгу, при -30 втримується без підставки в 85-87 градусів, прямо під 5375Мгц просто стоїть і клав він на все. Інколи буває зривається в аппетитах під 75Вт, але рідко.Mixx: ↑ 09.06.2025 17:16Вау, 32мб кеш, признаю, помиливсяЕвгений King: ↑ 09.06.2025 17:137745HX![]()
Завжди думав, що у HX каменів кеш урізаний як у решті апу...
Справді під повним навантаженням на частотах около 5400-5500 не вилазить з 55вт?
На моїй пам'яті це перший аппарат, котрий на ізі в Apex Legends в середньо-низьких (кіберспортивних) налаштуваннях видає 300фпс і не париться взагалі.
Але загалом ноут для садомазахістів, шумнуватий, прийшлось брати під нього дуже жирну підставку IETS GT600 за 100$, от з нею норм, можна відшукати щось середнє по температурам і шуму, в наушниках то взагалі норм.
Legion 5 Pro (2023), 16" QHD IPS 165Hz, Ryzen 7 7745HX, RTX 4070, 32GB DDR5 / 1Tb
Ось така тачка, в цілому ок, такий собі повноцінний десктоп з ~4060ti, в форматі ноута
-
Mixx
Member
Десь рік сидів на "ігровому" ноуті, навчився цінити гробову тишу стаціонарникаЕвгений King: ↑ 09.06.2025 17:24Але загалом ноут для садомазахістів
-
daesz
Member
Чому тоді СМ атмос 360 та новий бікваєт лайт луп 360 грають арктик 420 і в хвіст, і в гриву?Евгений King: ↑ 09.06.2025 16:42 Нормальна вода починається від 38мм радіаторів, або суцільно мідних радіаторів.
-
Mixx
Member
Не так прочитав, вже побачив, що розмова за ігри, в принципі +- як на всіх налаштованих 7000ках.Mixx: ↑ 09.06.2025 17:20Справді під повним навантаженням на частотах около 5400-5500 не вилазить з 55вт?
-
Earanak
Member
Сорян за оффтоп. Каждый раз прост читаю эти кулстори что с завода все там уже разогананно и что Райзены в 90 градусов это ОК и диву даюсь... А че это мой 9950X3D в стоке и многопотоке выше 65с не идет при 4.8ггц упираясь в 200вт а с PBO на безлимиты фигачит на 5.3Ghz и все равно выше 76 градусов не идет при 235вт потреблении и 1.135V на ядрах. Я что-то не так понимаю про это "по заводу все разогнано" и про "90с это норма" ? Вода Arctic Liquid Freezer III 420. Не я реально только вот в АМ5 вкатился и пытаюсь понять, почему всюду пишут об этом а у меня это не так работает. Или это из за чиплетов ? Типа если я отключу чиплет один то проц сразу в 90с начнет долбиться ? В играх там 5.5-5.6Ghz при 125вт и до 60с не всегда доходит.
Востаннє редагувалось 09.06.2025 18:12 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
-
brakeraio
Junior
Евгений King: ↑ 09.06.2025 16:50
Скажіть це моєму 7745HX (7700X десктоп)
-30 і +200 ядра, 5.4Ггц на ноуті, в довгій ігровій сесії прогрівається макс 87 градусів при 55Вт споживання
Це прямо реально треба постаратись настільки всрату недоводянку зробити, котра на порядок гірша виходить аніж СО нещасного ноутбука.
В тому то й прикол, шо ти зрівнюєш мобільний проц H
Давай уявимо, що я зараз скальпанув свій поточний процессор
все залежить від того наскільки удачний вийшов проц на заводі амд, і в загальному такі похибки в налаштуваннях ОС в районі норми.
p.s. я можу прикріпити відео де якийсь європейський оверклокер ставить воду 360мм, на голий кристал проца, і в нього температури 68-72 в стресі OCCT/cinebench r23.
Безумовно, твій проц при свому споживанні гарно працює, і доволі потужний.
Але рівняти ноутбучні проци з голим кристалом, і обмеженні в тдп, недоречно))
А тимбільше зрівнювати водяне охолодження.
Ох уж не задалось)) Ця вода нормально і адекватно відводить тепло від 14900к в якого тдп під 200, і там нормальні температури. Я лиш шукаю способів як можна вижати з проца все при тому не мучитись зі всякими дорогими рамками і рідким металом, + колхозом кріплення для води
-
isusik63
Member
Щас насыпятbrakeraio: ↑ 09.06.2025 18:11Евгений King: ↑ 09.06.2025 16:50
Скажіть це моєму 7745HX (7700X десктоп)
В тому то й прикол, шо ти зрівнюєш мобільний проц H, зазначу, Котрий із заводу йде без теплоросподільної кришки, там голий кристал, і до того ж в тебе ліміти в споживанні.
Давай уявимо, що я зараз скальпанув свій поточний процессор, все добре вийшло, зробив норм систему охолодження, і промазав це все термопастою, а не рідким металом. То в такому випадку в мене температури навіть менші будуть)
все залежить від того наскільки удачний вийшов проц на заводі амд, і в загальному такі похибки в налаштуваннях ОС в районі норми.
p.s. я можу прикріпити відео де якийсь європейський оверклокер ставить воду 360мм, на голий кристал проца, і в нього температури 68-72 в стресі OCCT/cinebench r23.
Безумовно, твій проц при свому споживанні гарно працює, і доволі потужний.![]()
Але рівняти ноутбучні проци з голим кристалом, і обмеженні в тдп, недоречно))
А тимбільше зрівнювати водяне охолодження.
Ох уж не задалось)) Ця вода нормально і адекватно відводить тепло від 14900к в якого тдп під 200, і там нормальні температури. Я лиш шукаю способів як можна вижати з проца все при тому не мучитись зі всякими дорогими рамками і рідким металом, + колхозом кріплення для води
Востаннє редагувалось 09.06.2025 18:37 користувачем isusik63, всього редагувалось 1 раз.
-
Mixx
Member
В 9950-3д идут по сути отборные кристаллы, как ведут себя камни ниже среднего по удачности я привел пример несколькими постами выше.Earanak: ↑ 09.06.2025 17:55В играх там 5.5-5.6Ghz при 125вт и до 60с не всегда доходит.
И да, я думаю, если отключите первый чиплет, снимете с цп все лимиты и еще чуть накинете частоты на 2й, чтоб частоты по всем ядрам улетели выше 5.6ггц - получите те же 150+вт и 90 градусов, из за толстенной теплораспределительной крышки эти камни получаются ну очень горячими под очень тяжелой нагрузкой, например авх стрес стест, в играх и средних нагрузках температуры смешные.
Все дело только и исключительно в плохом теплоотводе между кристалом и радиатором, у 7000 линейки проявляется сильнее.
-
Earanak
Member
Mixx, то что там отборные чиплеты не отвечает ни на первый вопрос ни на второй, потому что речь идет все равно про 235вт на проце и +500мгц относительно заводских частот )) Второй чиплет я отключал, PBO без лимитов, fMAX в +200, и нету никаких там 90 градусов на проце. Даже 70 не всегда в Старфилде при 200FPS и ~130вт на проце. Ну если эти люди говорят за AVX512 стресстесты, ну ок... Тогда может быть. Но я регулярно встречаю мнение что вообще якобы 90с у Райзенов это мол вообще его обыденное состояние, в любых сценариях, ну это как то странно 
-
0kie
Member
brakeraio
Какой корпус? Может душно внутри или водянка установлена не на выдув воздуха, а спереди на вдув?
Хотя сама водянка лажа, если смотреть обзоры:
Какой корпус? Может душно внутри или водянка установлена не на выдув воздуха, а спереди на вдув?
Хотя сама водянка лажа, если смотреть обзоры:
- спойлер
-
Mixx
Member
Советую для разнообразия отключить первый и дать выжать автоматике из него все соки, ну и попустно навалить на него любой тяжелых авх стрес стест, это будет отдаленно приближенно к поведению условного 9700х в тяжелых нагрузках, но только у последнего будет в добавок +0.1в-0.15в напряжения из-за худжего биннинга и +10-15 градусов температуры по тем же причинам, производительность охлаждения при этом не играет практически никакой роли, влияет только вольтаж подаваемый на ядра, частота и качество теплосьемника.Earanak: ↑ 09.06.2025 18:37 Второй чиплет я отключал
Востаннє редагувалось 09.06.2025 18:45 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
-
Earanak
Member
Типа прям НАСТОЛЬКО там разница огромная в VID запросах у процов ?Mixx: ↑ 09.06.2025 18:42+0.1в-0.15в напряжения из-за худжего биннинга и +10-15 градусов температуры
Да ну )) Ну если так, тогда конечно все сходится, но вериться с трудом конечно.
Обязательно как нить проверю. Нужно только узнать сколько там 9700X VID/VCore/Частоты.
Востаннє редагувалось 09.06.2025 18:46 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.