Новини
Останні статті і огляди
Вибір процесора
-
Gf_ki11er
Member
Выбираем процессор
Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу
Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу
Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
-
jmen2986
Member
Дякую,а якщо під 2К,і щоб не було затику в 8700 К,що краще взяти б/в до 20К?
-
0kie
Member
jmen2986
Не будет на этом процессоре затыка. Лучше память купи 32 Гб с частотой 3600 МГц и таймингами 16-16-16-36, затем добейся режима работы в Gear1/CR1 - толку будет больше, чем от другого процессора.
Не будет на этом процессоре затыка. Лучше память купи 32 Гб с частотой 3600 МГц и таймингами 16-16-16-36, затем добейся режима работы в Gear1/CR1 - толку будет больше, чем от другого процессора.
-
Artem_K
Member
0kie
За бажанням буде, якщо іграшки криві або з великою кількістю персонажів. Для прикладу - при карті 3060 заміна 10400 (фактично це і7-8700) на 11700 привела до суттєвого зростання фпс у Таркові, СР2077 та М&B II. А іншим іграшкам, що дитина грається фіолетово було.
З спостережень - якщо процесор з НТ показує 75%, то вже може бути показником, що впирається у нього.
В цілому згоден, а тим паче у 2К, сенсу більше буде у заміні карти (з 12-16Гб). 32 Гб оперативної теж вже must have.
За бажанням буде, якщо іграшки криві або з великою кількістю персонажів. Для прикладу - при карті 3060 заміна 10400 (фактично це і7-8700) на 11700 привела до суттєвого зростання фпс у Таркові, СР2077 та М&B II. А іншим іграшкам, що дитина грається фіолетово було.
З спостережень - якщо процесор з НТ показує 75%, то вже може бути показником, що впирається у нього.
В цілому згоден, а тим паче у 2К, сенсу більше буде у заміні карти (з 12-16Гб). 32 Гб оперативної теж вже must have.
-
0kie
Member
Кто тебе такое сказал? Полный аналог i7-8700K есть i5-10600K,Artem_K: ↑ 02.06.2025 16:2210400 (фактично це і7-8700)
- пруф:
-
Artem_K
Member
А хто ж заперечує, я щось писав про "К"? Так, 8700К покраще буде, але це був приклад того, що треба також ще дивитись ще і на іграшки.0kie: ↑ 02.06.2025 16:54Кто тебе такое сказал? Полный аналог i7-8700K есть i5-10600K,Artem_K: ↑ 02.06.2025 16:2210400 (фактично це і7-8700)
-
0kie
Member
Он везде будет покраще, поэтому даже для игр его ещё рано менять, тем более в 1440р.Artem_K: ↑ 02.06.2025 19:388700К покраще буде
-
karokum
Member
Всім привіт
Побачив що ціни трохи впали і загорівся бажанням оновитись до 9800x3d (зараз 7700)
Поточний сетап
CPU: AMD Ryzen 7 7700
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black
MB: Gigabyte B650 Aorus Elite AX
RAM: DDR5 G.Skill Flare X5 2x16GB 6000 CL32
GPU: Gigabyte RTX 4070 Super Gaming OC
PSU: be quiet! Straight Power 12 850W
Я уже наче все глянув
- в гамесах приріст гідний навіть з моєю середньобюджетною картою, очікую що там де "трохи не вистачає" буде вистачати;
- в робочих задачах у всьому +- паритет окрім баз даних, там прям жирний приріст, думаю різниця відчутна буде;
- по МП та БЖ наче питань не мало би бути;
- по охолодженню були побоювання, але на цьому чудовому сайті тестували і все окей.
Проте пишу сюди щоб переконатися чи я десь не помилився, можливо щось пропустив, можливо якісь є нюанси.
Тому ось кілька питань:
1. Як в цілому такий апгрейд, доцільний? Чи краще дозбирати\вкластися у щось інше? (По ціні звісно трохи боляче, але враження що це найпростіший за ціна\вихлоп варіант докинути відчутної продуктивності)
2. Чи не варто глянути в сторону водяного охолодження? Чи дасть воно суттєву перевагу за свою ціну? Якщо так, то ще нюанс що в мене корпус be quiet! Pure Base 500 FX, чи влізе сюди щось нормальне.. Бо на корпус бюджет не закладено
3. Яку термопасту краще? Зараз стоїть комплектна Ноктуа, Nt-H1 наче, політ нормальний
І на останок - я не з ждунів, але і не дуже слідкую за новинами, може там щось нове грандіозне намічається і є сенс зачекати наступного покоління?
PS: якщо ідея повна прутня, так і напишіть
Побачив що ціни трохи впали і загорівся бажанням оновитись до 9800x3d (зараз 7700)
Поточний сетап
Я уже наче все глянув
- в гамесах приріст гідний навіть з моєю середньобюджетною картою, очікую що там де "трохи не вистачає" буде вистачати;
- в робочих задачах у всьому +- паритет окрім баз даних, там прям жирний приріст, думаю різниця відчутна буде;
- по охолодженню були побоювання, але на цьому чудовому сайті тестували і все окей.
Проте пишу сюди щоб переконатися чи я десь не помилився, можливо щось пропустив, можливо якісь є нюанси.
Тому ось кілька питань:
1. Як в цілому такий апгрейд, доцільний? Чи краще дозбирати\вкластися у щось інше? (По ціні звісно трохи боляче, але враження що це найпростіший за ціна\вихлоп варіант докинути відчутної продуктивності)
2. Чи не варто глянути в сторону водяного охолодження? Чи дасть воно суттєву перевагу за свою ціну? Якщо так, то ще нюанс що в мене корпус be quiet! Pure Base 500 FX, чи влізе сюди щось нормальне.. Бо на корпус бюджет не закладено
3. Яку термопасту краще? Зараз стоїть комплектна Ноктуа, Nt-H1 наче, політ нормальний
І на останок - я не з ждунів, але і не дуже слідкую за новинами, може там щось нове грандіозне намічається і є сенс зачекати наступного покоління?
PS: якщо ідея повна прутня, так і напишіть
-
isusik63
Member
Я б ноктуа не менял на воду , если и разница будет ,то копеечная , термопасту я б использовал с фазовым переходом .karokum: ↑ 03.06.2025 13:02 Всім привіт
Поточний сетап
Я уже наче все глянув
Тому ось кілька питань:
PS: якщо ідея повна прутня, так і напишіть![]()
Главное чтоб не пришол Володя и не начал тулить Интел ультра вам
-
Vlaad13
Member
Краше ці гроші вкласти в відяху і побачити 30% відсотків приросту замість 0-10karokum: ↑ 03.06.2025 13:02 Всім привіт
Поточний сетап
Я уже наче все глянув
Тому ось кілька питань:
Продаєте свою картку за умовних 25к, докижуєте 14 к і берете якусь 5070ті
В деяких іграх у роздільній здатності 1440 ви можете навіть не побачити різниці, а ось з новою відяхою різниця буде будь де і буде суттєва
-
l-m
Member
karokum
Якщо у вас не кіберсорт 1080р, я б почав з відеокарти. Коли вона буде хоча б рівня 5070Ti/9070XT, а краще 5080+, тоді вже 9800X3D.
Якщо у вас не кіберсорт 1080р, я б почав з відеокарти. Коли вона буде хоча б рівня 5070Ti/9070XT, а краще 5080+, тоді вже 9800X3D.
-
isusik63
Member
Тут 100% если слово "гамесах" подразумевает игры .Vlaad13: ↑ 03.06.2025 13:22Краше ці гроші вкласти в відяху і побачити 30% відсотків приросту замість 0-10karokum: ↑ 03.06.2025 13:02 Всім привіт
Поточний сетап
Я уже наче все глянув
Тому ось кілька питань:
Продаєте свою картку за умовних 25к, докижуєте 14 к і берете якусь 5070ті
-
karokum
Member
Саме їх і має наувазіisusik63: ↑ 03.06.2025 13:27 Тут 100% если слово "гамесах" подразумевает игры .
l-m
Ні, в мене 2k і кіберспорт тільки на твічі
Я зрозумів, дякую всім
-
isusik63
Member
Тогда естественно видиокартаkarokum: ↑ 03.06.2025 13:42Саме їх і має наувазіisusik63: ↑ 03.06.2025 13:27 Тут 100% если слово "гамесах" подразумевает игры .![]()
l-m
Ні, в мене 2k і кіберспорт тільки на твічі
Я зрозумів, дякую всім![]()
-
Volodya811
Member
Важлива інформація! Форумчанин Earanak купив систему на базі 9950X3D, яку порівняв із поточною системою на 13900К з ДДР4 пам'яттю. Його результати в практичних робочих задачах здивують багатьох
Earanak: ↑ 04.06.2025 21:43 Чутка погонял всякое с 13900KF vs 9950X3D...
Предварительные результаты :
13900KF [P-Cores - 5.5Ghz] DDR4 3866/CL16-CR1 Gear1
tRFC 260ns tREFI 65K [60GB/Sec, 55ns Latency]
1.) ViewPort - 15FPS
2.) MassCollapse - 2:16
3.) HeavyModifierStack - 42
4.) UVWPack - 1:48
5.) MassObjectSelect - 1.8
6.) HeavyFloorGen - 2:03
7.) MTLEditor - 12.6
8.) MTLPreview - 3:45
9950X3D [X3D CCD - 5.5Ghz] DDR5 6000/CL28-CR1 Gear1
tRFC 260ns tREFI 65K [77GB/Sec, 65ns Latency]
1.) ViewPort - 13FPS [На ~13% медленней]
2.) MassCollapse - 2:15 [=]
3.) HeavyModifierStack - 1:01 [На ~30% медленней]
4.) UVWPack - 1:30 [На ~14% быстрее]
5.) MassObjectSelect - 1.9 [На ~5% медленней]
6.) HeavyFloorGen - 1:47 [На ~13% быстрее]
7.) MTLEditor - 12.5 [=]
8.) MTLPreview - 3:45 [=]
Ну... Как то так, ни рыба ни мясо![]()
-
Earanak
Member
Я уже ответил в другой теме по этому поводу, повторюсь и тут - обобщать и проецировать это сравнение на все рабочие задачи - некорректно. Это преимущественно однопоточные смешанные нагрузки в 3Ds Max. Не связанные с многопотоком. Код (модули/инструменты/модификаторы) в 3Ds Max не оптимизировать десятилетиями. Достаточно костыльный и кривой софт, к которому увы, я привязан. Да, Макс оказался нечувствительны к DDR5 и X3D кэшу. Делать масштабные тесты в другом софте я не планирую. Интересовала отзывчивость в 3Ds Max, ее и пытался прикинуть. Она собственно вышла +/- на том же уровне.
Ну а в играх, местами там да... +30% среднего фреймрейта местами и прилично выросшие 0.1% и 1% редких событий. Но я ещё все не оттестил. Работа отвлекает.
Ну а в играх, местами там да... +30% среднего фреймрейта местами и прилично выросшие 0.1% и 1% редких событий. Но я ещё все не оттестил. Работа отвлекает.
-
Volodya811
Member
Дякую за відповідь. Логічно, що в деяких задачах має бути профіт від великого кешу та ДДР5 пам'яті. Але, очевидним є те, що різниця не буде суттєвою. Крім варіантів, де бусту додадуть AVX512 інструкції (якщо на відеокарту не буде можливості перекинути певні задачі).Earanak: ↑ 05.06.2025 00:22 Я уже ответил в другой теме по этому поводу, повторюсь и тут - обобщать и проецировать это сравнение на все рабочие задачи - некорректно. Это преимущественно однопоточные смешанные нагрузки в 3Ds Max. Не связанные с многопотоком. Да, они оказались нечувствительны к DDR5 и X3D кэшу. Делать масштабные тесты в другом софте я не планирую. Интересовала отзывчивость в 3Ds Max, ее и пытался прикинуть.
П.С. Коли я поміняв процесор 10700К та 11900, то був здивований. В жодній із своїх задач я не відчув бусту взагалі. "На око" те саме. Хоча, в тестах буст 20%. Колись у 2000-х роках писали, що буст до 50% не відчувається взагалі, що процесор потрібно міняти, коли буде буст 50-100%. Зараз у нас застій в процесоробудуванні. Тому, чекати бусту у 50% прийдеться п'ятирічками. Можливо, буде "прорив" у 2026 році із Зен6 та Нова Лайк. Чекаємо.
-
кудрявый
Member
Питаю за "десктопний сегмент"
Надоїли процесори з TPD65w+, але бачу що техпроцес тоншає, в теорії має споживання падати, ан ні, преславуті 65w+
Цікавить "звичайна" материнська плата (mini ATX,Mini-ITX etc).
З слабенькими Intel, ще якось є, починаючи з J1800 до N100. Щось можна вибрати.
Але з "ноутбучними" процами, 15-45w не зустрічав. Ти паче в цьому сегменті зараз багато цікавого у AMD та й у Intel.
На розетці пошук з материнки з Integrated CPU - найпотужніше N100, хороший процик, але вже давно є набагато цікавіші. То й же R7 5700 з різними буквами.
Так от його я бачу тільки на мікроплатах в китайських МініПК. Але там все сумно з точки зору конструкції та розширення.
От і шукаю "просто материнку" з такого класу процом, може хто уже знайшов, поділіться будь ласка.
Надоїли процесори з TPD65w+, але бачу що техпроцес тоншає, в теорії має споживання падати, ан ні, преславуті 65w+
Цікавить "звичайна" материнська плата (mini ATX,Mini-ITX etc).
З слабенькими Intel, ще якось є, починаючи з J1800 до N100. Щось можна вибрати.
Але з "ноутбучними" процами, 15-45w не зустрічав. Ти паче в цьому сегменті зараз багато цікавого у AMD та й у Intel.
На розетці пошук з материнки з Integrated CPU - найпотужніше N100, хороший процик, але вже давно є набагато цікавіші. То й же R7 5700 з різними буквами.
Так от його я бачу тільки на мікроплатах в китайських МініПК. Але там все сумно з точки зору конструкції та розширення.
От і шукаю "просто материнку" з такого класу процом, може хто уже знайшов, поділіться будь ласка.
-
VladimirV
Member
12400 (F) (6/12) або 13400/14400 (6+4/16) (F) дуже мало жруть. Якщо так треба, можете ще більше вжати ліміти, хто заважає в біосі наприклад виставити 45-50Ват ліміт? Чи принципово, щоб в спеках заводу було вказано не 65? Тоді 12100F 58 TDP по специфікації. 13100 - 60 TDP.
https://www.techpowerup.com/review/inte ... 0f/21.html вони десь +- так і жруть (до 45-50 W) в звичайному використанні, максимум. Якщо навмисно не знімати ліміти.
МініІТХ плату, ддр4/5 по вашому вибору.
Може я чогось не зрозумів.
https://www.techpowerup.com/review/inte ... 0f/21.html вони десь +- так і жруть (до 45-50 W) в звичайному використанні, максимум. Якщо навмисно не знімати ліміти.
МініІТХ плату, ддр4/5 по вашому вибору.
Може я чогось не зрозумів.
-
isusik63
Member
Вы "слышите" только контекст ...Volodya811: ↑ 05.06.2025 00:28Дякую за відповідь. Логічно, що в деяких задачах має бути профіт від великого кешу та ДДР5 пам'яті. Але, очевидним є те, що різниця не буде суттєвою. Крім варіантів, де бусту додадуть AVX512 інструкції (якщо на відеокарту не буде можливості перекинути певні задачі).Earanak: ↑ 05.06.2025 00:22 Я уже ответил в другой теме по этому поводу, повторюсь и тут - обобщать и проецировать это сравнение на все рабочие задачи - некорректно. Это преимущественно однопоточные смешанные нагрузки в 3Ds Max. Не связанные с многопотоком. Да, они оказались нечувствительны к DDR5 и X3D кэшу. Делать масштабные тесты в другом софте я не планирую. Интересовала отзывчивость в 3Ds Max, ее и пытался прикинуть.
П.С. Коли я поміняв процесор 10700К та 11900, то був здивований. В жодній із своїх задач я не відчув бусту взагалі. "На око" те саме. Хоча, в тестах буст 20%. Колись у 2000-х роках писали, що буст до 50% не відчувається взагалі, що процесор потрібно міняти, коли буде буст 50-100%. Зараз у нас застій в процесоробудуванні. Тому, чекати бусту у 50% прийдеться п'ятирічками. Можливо, буде "прорив" у 2026 році із Зен6 та Нова Лайк. Чекаємо.
"Ну а в играх, местами там да... +30% среднего фреймрейта местами и прилично выросшие 0.1% и 1% редких событий. Но я ещё все не оттестил. Работа отвлекает." Это почему-то пропустили ...
Здесь на форуме в обсуждениях производительности показателем в большинстве случая является ФПС , для вашей 2060s , ваш проц с избытком производительности .
Поменяйте карту и прирост будет , если ваши задачи обусловлены работой с видео-фото , то замена видиокарты тоже даст буст .
По факту как и везде все упирается в видиокарту.
Люди меняют проц когда его не хватает , и всем как бы все равно что там говорили в 2000х ...
У вас проц будет ещё долго "живой" , вам только апать картy.
-
кудрявый
Member
Питання було про "ноутбучний" проц, розпаяний на платі.
От N100 - будь ласка, у декількох нормальних виробників, а i3-1215U вже не зустрічав.
Розумію що є серія T, що можна душити біосом, але то все для мене задуже громіздке, сокети оці...
---
Сам надійний сокет/роз'єм на 1700 контактів - це вже дуже дорого і такому сегменті і мені не потрібно...