Новини
Останні статті і огляди
2 х Win 10, літери системних дисків
-
Radio Bay
Member
Хай усім!
Конфіг у профілі, зараз LTSC Enterprise на Самсі 970 250Гб М2. Самс 870 1Тб на полиці чекає. Корпоративні приколи, потрібна чиста Вінда. Буду ставити "проху" на нього, даблбут. Що там буде с літерами системного диску? Інші переназначу у системі. Бажано б було теж С системним, але тут я не розумію, як піде. Вимикати кожен раз у біосі нічого не хочу. У кого є досвід?
Конфіг у профілі, зараз LTSC Enterprise на Самсі 970 250Гб М2. Самс 870 1Тб на полиці чекає. Корпоративні приколи, потрібна чиста Вінда. Буду ставити "проху" на нього, даблбут. Що там буде с літерами системного диску? Інші переназначу у системі. Бажано б було теж С системним, але тут я не розумію, як піде. Вимикати кожен раз у біосі нічого не хочу. У кого є досвід?
-
Crossbow
Member
вінда назанчає букви - кожна свої.
-
Васильович
Member
Але, ІМХО, це самий притомний метод - встановити кожну вінду "автономно" на свій диск (другий диск виймати при установці), і при завантаженні просто вибирати потрібну систему клавішею Boot Menu.Radio Bay: ↑ 04.06.2025 19:46Вимикати кожен раз у біосі нічого не хочу.
-
FirstTDM
Member
Можно вот так попробовать... раньше работало - давно не проверял:Radio Bay: ↑ 04.06.2025 19:46Що там буде с літерами системного диску? Інші переназначу у системі. Бажано б було теж С системним, але тут я не розумію, як піде.
Why Not Both? How to Dual Boot Windows 10 and Windows 11
https://www-pcmag-com.translate.goog/ho ... _tr_pto=rq
-
Radio Bay
Member
Одна вже стоЇть, я якось не розраховував на те, що потрібна буде інша, мать її такВасильович: ↑ 04.06.2025 20:13це самий притомний метод - встановити кожну вінду "автономно" на свій диск (другий диск виймати при установці)
Тут главная идея не назначить букву диску, что б система сама выставила. Просто разбить диск на разделы и ставить, в моём случае это будет на тот, что меньше (250 + 750, грубо говоря, побью)FirstTDM: ↑ 04.06.2025 20:31Можно вот так попробовать... раньше работало - давно не проверял:
Why Not Both? How to Dual Boot Windows 10 and Windows 11
-
Avenger80
Member
Так в любом случае активная система будет на диске C (ну, т.е. так она будет считать сама для себя и каждый диск она назначит по-своему, а вы там меняйте) или я ошибаюсь?Radio Bay: ↑ 04.06.2025 21:40Тут главная идея не назначить букву диску, что б система сама выставила. Просто разбить диск на разделы и ставить, в моём случае это будет на тот, что меньше (250 + 750, грубо говоря, побью)
-
Ekz0rcyst
Member
Radio Bay
Ви хочете на один фізичний диск 2 системи встановити? Чи 2 системи на 2 накопичувачі? 2-й варіант кращий.
Ви хочете на один фізичний диск 2 системи встановити? Чи 2 системи на 2 накопичувачі? 2-й варіант кращий.
-
FirstTDM
Member
Система сама разберется при загрузке:Radio Bay: ↑ 04.06.2025 21:40Тут главная идея не назначить букву диску, что б система сама выставила

-
Ekz0rcyst
Member
Як вже вище зазначали, в будь якому випадку, системний розділ завжди буде мати точку монтування C:\
В яку систему завантажитесь, системний розділ тієї і буде C:\ інший в порядку вільних букв. Якщо доступ до системного диску іншої системи не потрібен, можете взагалі відмонтувати розділ/диск. Для кожної системи відпрвідно диск/розділ іншої.
В яку систему завантажитесь, системний розділ тієї і буде C:\ інший в порядку вільних букв. Якщо доступ до системного диску іншої системи не потрібен, можете взагалі відмонтувати розділ/диск. Для кожної системи відпрвідно диск/розділ іншої.
-
Radio Bay
Member
Так, 250GB Samsung 970 EVO Plus - LTSC залишаёться там, як і була.Ekz0rcyst: ↑ 04.06.2025 22:03Чи 2 системи на 2 накопичувачі?
SATA 1TB Samsung 870 EVO - б'ється на 2 (250 + 750), літери не визначаються, ставиться на 250, робить все само.
Потім, маю надію, що бачу скрін вище, ставлюся. Хочу побачити, що системний С. Не вау, як принципово, але буду кусками переносити конфіг, не погано б було
- MiniTool Partition Wizard
-
О, це мені і потрібно. Ніколи не мав такого досвіду, важливі підводні камені. Все розклали по полициях, дака. По результату відпишу. Може комусь ще знадобиться.Ekz0rcyst: ↑ 04.06.2025 22:11В яку систему завантажитесь, системний розділ тієї і буде C:\ інший в порядку вільних букв. Якщо доступ до системного диску іншої системи не потрібен, можете взагалі відмонтувати розділ/диск
-
Avenger80
Member
Т.е. вы никогда не ставили две системы вместе, не загружались никогда с флешек реаниматоров (типа Стрельца)? Ещё был прикол, что Windows 10 не дружит или с Windows 7 или с Windows 11 - уже не помню. На какой-то из них при загрузке потом сыпались ошибки и скандиск шёл.Radio Bay: ↑ 04.06.2025 22:57О, це мені і потрібно. Ніколи не мав такого досвіду, важливі підводні камені.
-
Ekz0rcyst
Member
Avenger80
Там ще прикол з версіями файлової системи NTFS, бо коли ви форматуєте диск/розділ в NTFS в Windows XP/Vista/7/8/10/11 це різні версії NTFS
Там ще прикол з версіями файлової системи NTFS, бо коли ви форматуєте диск/розділ в NTFS в Windows XP/Vista/7/8/10/11 це різні версії NTFS
-
anatolikostis
Member
Radio Bay
ставить автономно, физически отсоединив 970 от мамки
870 можно разбить дискпартом установщика: выбрать 870 диск, куда ставить и определить, что раздел с виндой будет занимать не весь диск, а только 250 - два дополнительных скрытых раздела оно создаст само
после установки винды, уже из ее сеанса, оставшееся нераспредленное место занять дискомом Д:
система всегда считает разделы сначала на своем диске, потом на следующем: ситуация, что будет С системный, потом Д системный не случится.
ставить автономно, физически отсоединив 970 от мамки
870 можно разбить дискпартом установщика: выбрать 870 диск, куда ставить и определить, что раздел с виндой будет занимать не весь диск, а только 250 - два дополнительных скрытых раздела оно создаст само
после установки винды, уже из ее сеанса, оставшееся нераспредленное место занять дискомом Д:
система всегда считает разделы сначала на своем диске, потом на следующем: ситуация, что будет С системный, потом Д системный не случится.
-
Radio Bay
Member
Ну, у меня там будет ЛТСЦ и прошка, десятки.Avenger80: ↑ 04.06.2025 23:05Ещё был прикол, что Windows 10 не дружит или с Windows 7 или с Windows 11 - уже не помню
Загрузочный раздел на 970, скрин выше. 970 еще и на мамке под радиатором. Подсоединить, загрузиться с флешки Стрельца, откусить 250 без назначения буквы, поставить "прошку", посмотреть, что получилось, перегрузиться туда-сюдаanatolikostis: ↑ 04.06.2025 23:26ставить автономно, физически отсоединив 970 от мамки
-
anatolikostis
Member
Radio Bay
ну хез, пробовать в бивасе отключить нвме порт чи шо.
бо установщик тупенький - может подумать, что уже размеченый 970 - лучшее место для размещения загрузчика для оси на 870-диске...
я вообще бы делал все из-под винды на 970: 870 в переходник, подсоединить к порту юсб и через какой-то winntsetup развернуть свсю истему туда.
ну хез, пробовать в бивасе отключить нвме порт чи шо.
бо установщик тупенький - может подумать, что уже размеченый 970 - лучшее место для размещения загрузчика для оси на 870-диске...
я вообще бы делал все из-под винды на 970: 870 в переходник, подсоединить к порту юсб и через какой-то winntsetup развернуть свсю истему туда.
-
Ekz0rcyst
Member
Та не повинно бути нічого складного, - встановили систему на один диск з потрібною вам розміткою. Перезавантажились, вимкнули його в BIOS/UEFI або відключили фізично. аналогічно, встановили на інший диск іншу систему. Перезавантажуєтесь і вмикаєте вимкнений диск з першою інсталяцією, і відповідно в boot menu самої мами обираєте накопичувач із системою в яку вам треба завантажитись. Вище про це згадував пан Васильович
-
Radio Bay
Member
Ха, я думав от так, як у посты FirstTDM та на скріні віще у нього жEkz0rcyst: ↑ 04.06.2025 23:57Перезавантажились, вимкнули його в BIOS/UEFI або відключили фізично. аналогічно,
встановили на інший диск іншу систему
https://www-pcmag-com.translate.goog/ho ... _tr_pto=rq
-
Rex
Member
Radio Bay
Два питання.
1. Вам потрібен функціонал Про для основної системи - зокрема Він сторе? Тоді його можна поставити і на лтсц і повноцінно користуватися.
2. Якщо друга Він потрібна для якихось експериментів або тестування ПЗ - ставте її як гостьову в віртуальну машину. І можна буде працювати одночасно в обох системах. Недолік - треба багато пам'яті оперативної
Два питання.
1. Вам потрібен функціонал Про для основної системи - зокрема Він сторе? Тоді його можна поставити і на лтсц і повноцінно користуватися.
2. Якщо друга Він потрібна для якихось експериментів або тестування ПЗ - ставте її як гостьову в віртуальну машину. І можна буде працювати одночасно в обох системах. Недолік - треба багато пам'яті оперативної
-
0kie
Member
Там всё правильно описано. Делайте.Radio Bay: ↑ 05.06.2025 00:08 я думав от так
Есть нюанс, о котором обычно такие "инструкторы" молчат - конфликт безопасности файловой системы при использовании "быстрого запуска" в Винде. Вы выключили ПК из одной ОС, а после включения пытаетесь загрузить другую ОС - появится проверка диска на битые файлы и целостность файловой системы. При этом все новые файлы, которые появились в другой ОС, будут удалены. Чтобы такого избежать - отключайте "быстрый запуск" в обеих ОС или запускайте ту, из которой выключали ПК. Тянется со времён 8-ки....
Чтобы другая ОС не мозолила глаза, можно в "управлении дисками" удалить букву того раздела, где она находится. Остальные буквы переназначить как вам удобно. Системный раздел Винда всегда будет себе делать диском "Ц", который для другой ОС будет иметь другую букву и наоборот. Здесь с точки логики всё верно.
-
Radio Bay
Member
Мені потрібна "біла" Вінда і софт. Прошка, до неї дають ключ. Також мені потрібен списом ліцензійного софта, та щоб корпоративній антивірус не верещав увесь час, а він там Trellix. Окремо на нього подивимось. Для нього просто відключу деяки гвинти та папкиRex: ↑ 05.06.2025 04:52Вам потрібен функціонал Про для основної системи - зокрема Він сторе? Тоді його можна поставити і на лтсц і повноцінно користуватися
У такому випадку так би і робив.Rex: ↑ 05.06.2025 04:52Якщо друга Він потрібна для якихось експериментів або тестування ПЗ - ставте її як гостьову в віртуальну машину
Не помню почему, но отключена.0kie: ↑ 05.06.2025 08:06Есть нюанс, о котором обычно такие "инструкторы" молчат - конфликт безопасности файловой системы при использовании "быстрого запуска" в Винде.
В мене WSL2 - Ubuntu 22.04 ще крутиться, я звик до цифри 50% від 64Гб зайняті. Бувало і більше. Чистити не має сенсу, знов набере адже 32Гб пам'яті зараз коштує $90, непоганий Крушіал і це у нас. ВауRex: ↑ 05.06.2025 04:52Недолік - треба багато пам'яті оперативної
Да, именно этого я и хочу, но пытаюсь выяснить подводные камни, сложить всё в голове в общую картину. Там я уже букві в системе выставлю, как хочу, в каждой свои. Отключить диск = просто в доступе грохаешь группу "Все" и ни у кого нет доступа на чтение и т.д. Так то диск есть в системе, в проводнике, но даже сколько знято не показывает. Главное, в биос не надо лазать.0kie: ↑ 05.06.2025 08:06Чтобы другая ОС не мозолила глаза, можно в "управлении дисками" удалить букву того раздела, где она находится. Остальные буквы переназначить как вам удобно. Системный раздел Винда всегда будет себе делать диском "Ц", который для другой ОС будет иметь другую букву и наоборот. Здесь с точки логики всё верно.