Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
FirstTDM
Member

Повідомлення

l-m: 03.06.2025 15:14Тут мається на увазі, що якщо взяти два монітори, один 2к, інший 4к, на 2к запустити у нативному 2560х1440, а на 4к апскейл DLSS4 з 2560х1440 (режим якість) до 3840х2160, то якість буде кращою саме на моніторі з 4к.
Понял. Интересно. Так не проверял...
romawrq
Junior

Повідомлення

Vader: 03.06.2025 14:56 romawrq
Не,вы просто,поставили такую планку,которая далеко от вашего бюджета..Так не бывает....к сожалению.
Можливо, ви трохи не так зрозуміли мене.
Ось моя планка, здається, в 400 баксів можна влізти, або підвищити бюджет, але не на х2
спойлер
romawrq: 03.06.2025 02:15 Привіт, прошу вашої поради по вибору монітора.
Ніколи раніше не запарювався при виборі, звертав увагу тільки на діагональ і все. Зараз хочу знайтишось +\- адекватне за такими параметрами:

- частота оновлення не менше 140 герц (чи є сенс взагалі купувати 220+ герц?)
- діагональ від 27 дюймів (якщо буде зовсім трохи більше ніж 27 - це ідеал)
- Щоб була гарна передача кольорів (в тому числі й темні).
- Важливо, щоб він міг кріпитись до кронштейну.
- Наявність вбудованих динаміків.

Який тип матриці буде найкращим вибором на теперешній час?
Чи варто розглядати збільшення бюджету для діагоналі моніка в 31+дюйма?

Використовувати планую для робочих цілей, іноді для гри на PS5 та ПК (RTX 4070).
Граю в різні іграшки, частіше за все в Фіфу, періодами в КС.

Бюджет на такий монітор - до 400 доларів США.

Варіанти, які накопав самостійно:
- Samsung Odyssey G50D 27
- MSI MAG 274QRF-QD E2

- Монітор 27" Iiyama G-Master GB2790QSU-B5 (тут вже 240 Hz, по ідеї має бути топ під шутери).
- Asus TUF Gaming VG27AQML1A (90LM05Z0-B07370) QHD 2К IPS / 260 Гц

Також, розглядав надширокі монітори 21:9 - чи це фігня зовсім?
Дякую
SergN
Member

Повідомлення

romawrq: 03.06.2025 14:27Ну тобто, я не женуся саме за 4к, мені б якусь нормальну, гарну картинку, в ідеалі аби була діагональ трохи більше ніж 27" (котра в мене була до цього періоду), і висока частота оновлення, щоб я дійсно помітив різницю граючи в ігри\дивлячись фільми, після того, як у мене все життя були моніки 50-60 Hz
Ну так задля цього бюджет є сенс підняти, і навіть не обов'язково його подвоювати. Вже близько $500-600 є вибір:
https://hotline.ua/ua/computer/monitory ... rt=priceUp
Тут вже визначитися, прихильником якої з технологій IPS чи VA є (так, модного ОЛЕДу тут не буде), і на базі цього сформувати основних кандидатів для купівлі.
Про DLSS вже написали.
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Бачу недавно у всіх основних виробників вийшли монітори 240грц на QD OLED панелі. Сама панель 3 покоління Samsung, начебто ідентична минулорічним моделям на 360грц. А хтось пробував їх розганяти цікаво?
Якщо це чисто софтовий лок, а матриця може значно більше.
walkman3000
Member

Повідомлення

romawrq: 03.06.2025 14:27про яку саме підтримку йде мова, якщо можливо - поясніть, аби я врахував це за потреби)
Дякую
в ідеалі треба любий 4К екран з VRR та HDR, в того аоса є тільки 2К та HDR, може бути трохи розмите зображення, плюс через те що матриця VA, фіфа та каес буде точно розмазане, він більше підійде під сінглпеєрні ігри, можливо той делл буде кращим вибором саме через це. 32" тільки 4К, а це вже майже олед 27" 2К де все набагато плавніше за ips та va, не кажучі за мультимедіа, але в офісних додатках треба буде звикати до шрифта перший час.
Свегер
Member

Повідомлення

walkman3000
walkman3000: 03.06.2025 22:25 через те що матриця VA, фіфа та каес буде точно розмазане
Згоден з вами, що знайти швидкий VA для шутерів в такому бюджеті, наврядчи можливо, тільки якщо Odyssey Neo G7, але то вже інший бюджет...
romawrq
Гадаю, у вашому випадку, залишається, або забути про хороший чорний колір, бо вам підходять, в основному, варіанти тільки IPS моделей, в яких чорний колір більше віддає в темно-сірий/ темно-синій відтінок, або спростувати, щось на зразок монітору з mini Led, типу: Xiaomi G Pro 27i - але в ньому присутній баг (дефект), всі профілі крім стандартного (нативного), мають червоний відтінок.
walkman3000
walkman3000: 03.06.2025 22:25 32" тільки 4К,
А ось тут, я маю сумніви. Хоча можливо й помиляюсь.
Як на мене, 32 дюйми в 2K (QHD) розширенні з меншою щільністю пікселів, буде виглядати навіть цікавіше/краще, ніж 27 дюймів в 2K (QHD) розширенні, хоч із більшою щільністю пікселів. Оскільки, якщо на моніторі 27 дюймів в 2K (QHD) використовувати масштабування, то погіршується чіткість зображення шрифтів, а на моніторі в 32 дюйми з 2K (QHD) розширенням, масштабування буде на 100%, плюс до всього, через більшу діагональ (32) відстань від 32-х дюймового монітора до очей збільшиться і чіткість зображення/шрифтів/тексту також покращиться...
А, от, щодо 27-ми дюймового монітора, то я б, все ж, розглядав варіанти моделей з розширенням в 4K. І все це, через не дуже хороше масштабування 27 в 2K(QHD). Та й бюджет +/- 400$ в принципі, дозволяє розглянути 4K варіанти. А відеокарта, RTX 4070 у Fifa та CS 2, має видавати десь +/- ~100 fps, тому 4K варіант гадаю можна розглянути.
romawrq щодо, рекомендацій якихось конкретних моделей, то в діапазоні 15-20 тис/грн., можна розглянути ті варіанти, які будуть вам до вподоби і підійдуть по характеристикам, але зверніть увагу, що з вбудованим динаміками вибір варіантів буде досить обмежений, та й якості ці динаміки, скоріше за все, будуть такої собі. 32/2K(QHD) 27/4K
Оскільки, брак може бути в будь-якому моніторі, тому, всеодно потрібно буде перевіряти на наявність дефектів.
Рекомендації, будуть сховані під спойлером, нажмете на нього і відкриється текст:
спойлер
Коли забиратимете, подивіться, щоб монітор був запакований заводським не переклеєним скотчем, щоб виявитися не першим покупцем у цього монітора. Вмикати монітор з вулиці відразу не можна, тільки через кілька годин, щоб прийняв кімнатну температуру (це щодо холодної пори року)! Вдома перевіряєте на всілякі дефекти – биті пікселі, сильні засвічення, глоу ефект – у темряві, заливкою екрана різними кольорами. Можете і в пункті видачі спробувати перевірити на дефекти, але там зможете побачити, тільки, якщо сильні засвічення, або якийсь битий піксель, можливо помітите. І, якщо раптом будете повертати, то не кажіть про конкретний дефект, що ви виявили, а просто скажіть, що болять очі не підходить і все, а то можуть почати тягати по сервісах і у вас закінчиться термін в 14 днів для повернення!!!
Якщо, дефектів у вигляді битих пікселів, глоу ефекту, засвічень немає, то колірну гаму можна відкалібрувати, а кольори налаштувати. Тому що, багато хто, через неправильно налаштовані відтінки на моніторі - здають їх, думаючи, що в них брак товару! Кольори налаштовуються! Биті пікселі, засвіти, глоу, шлейфи – ні! Хіба що, трохи можливо їх зменшити, відрегулювавши колірні налаштування.
Який би монітор ви не вибрали, якщо буде час та бажання, напишіть відгук, як вам монітор, може ще комусь згодиться інформація при виборі монітора!
0kie
Member

Повідомлення

Свегер: 04.06.2025 05:22можливо й помиляюсь
Гарантировано ошибаешься. У тебя в голове всё смешалось и ты выдаёшь людям вредные рекомендации, основываясь на своих заблуждениях или предпочтениях.
Свегер: 04.06.2025 05:22що на моніторі 27 дюймів в 2K (QHD) використовувати масштабування, то погіршується чіткість зображення шрифтів
Зачем на 27" 1440р масштабирование? Привык видеть "горобцiв" на экране - твои проблемы. Любой, даже мелкий шрифт, при такой диагонали и разрешении читаем без масштабирования.
Свегер: 04.06.2025 05:22на моніторі в 32 дюйми з 2K (QHD) розширенням, масштабування буде на 100%, плюс до всього, через більшу діагональ (32) відстань від 32-х дюймового монітора до очей збільшиться і чіткість зображення/шрифтів/тексту також покращиться...
А эта версия как созрела? Человек с нормальным зрением будет видеть пиксельную решётку. Усадить его на полметра дальше не поможет - шрифт всё равно поплывёт. Для 32" только 4к и никак иначе. В нативе, без масштабирования. Само масштабирование было придумано для ноутбуков и очень мелких дисплеев, чтобы улучшить читаемость. Мелкие - это как у меня на корпусе Jonsbo D41 или ноутбучные 16" с 4к разрешением. На человеческих экранах от 27" масштабирование - это привычка, а не крайняя необходимость.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Свегер: 04.06.2025 05:22А ось тут, я маю сумніви. Хоча можливо й помиляюсь.
Як на мене, 32 дюйми в 2K (QHD) розширенні з меншою щільністю пікселів, буде виглядати навіть цікавіше/краще,
Сомнения - это нормально, но практика давно показала, что для 99% юзеров оптимальным являются (расстояние до экрана 50-80 см):

24" - это для FullHD
27" - это для 2K
32" - это для 4K

Все остальные вариации +/- 1" не так принципиальны. Речь идет о некой усредненной работе/отдыхе, когда на экране в течении 8-12 часов: тексты, документы, мессенджеры, браузер, мультимедиа, кино, игры и т.д. и т.п.

Итого: на сегодня оптимальным выбором является монитор 32" 4К по вкусу и кошельку.

Вот только что глянул по хотлайну - 159 моделей на IPS, VA, OLED с ценой:

* от неизвестного мне "чуда" 2E L3224B за 9К грн до ASUS ProArt PA32DC с ценой крыла от Боинга :)
shnok
Member

Повідомлення

FirstTDM
Плотность пикселей одинаковая на фулл хд = 24 и 32 qhd. Потому вы уже пишите абсурд. Вообще как вы пишите 2K - это совсем другое разрешение.
FirstTDM
Member

Повідомлення

shnok: 04.06.2025 10:34Плотность пикселей одинаковая на фулл хд = 24 и 32 qhd.
Правильно! Значит всё оптимально и для 24", и для 32".

А 27" - это некий промежуточный эконом вариант.

Потому и рекомендую на сегодня (мы же монитор на 5-7 лет вперед покупаем) именно 32" 4K
shnok: 04.06.2025 10:34Потому вы уже пишите абсурд.
Внимательно слушаю - где и как я ошибся вплоть до абсурда?

Слишком крайние модели типа 21:9, ноутбучные 4К на 15"/16", разрешения 5К и выше не обсуждаем.
tablestikus
Member

Повідомлення

0kie: 04.06.2025 08:05
Свегер: 04.06.2025 05:22що на моніторі 27 дюймів в 2K (QHD) використовувати масштабування, то погіршується чіткість зображення шрифтів
Зачем на 27" 1440р масштабирование? Привык видеть "горобцiв" на экране - твои проблемы. Любой, даже мелкий шрифт, при такой диагонали и разрешении читаем без масштабирования.
Я на 27'' 2K використовую 125% масштабування бо мені так більше подобається. Це ж дуже суб'єктивна річ. Я бачив людей які на 24'' 4K сидять без масштабування і їх влаштовує.
FirstTDM
Member

Повідомлення

tablestikus: 04.06.2025 11:13Я на 27'' 2K використовую 125% масштабування бо мені так більше подобається.
Я на 32" 4К использую 150% (винда по дефолту так ставит) - всё хорошо и большинство коллег в офисе аналогично юзает 150%. Масштабирование ведь НЕ применяется к полноэкранным фильмам/играм, а только к интерфейсу на рабочем столе.

Конечно, всё это индивидуально и сильно зависит от остроты зрения.
tablestikus
Member

Повідомлення

FirstTDM
На 32'' 4К я до речі теж 125% ставлю.
FirstTDM
Member

Повідомлення

tablestikus: 04.06.2025 11:18На 32'' 4К я до речі теж 125% ставлю.
Мы иногда используем "устаревший" софт - так при 100 или 125% мелко получается, там панельки маленькие, неудобно...
Melofon
Member

Повідомлення

Свегер

Я согласен с 0kie масштабированием далеко не все пользуются, меня например устраивает 100% масштабирование на 34" 1440р что практически то же самое что и 27" 2к по плотности пикселей и высоте монитора.
walkman3000
Member

Повідомлення

romawrq
отже, вибір між компромісами. на ips буде швидше в каес та фіфа, може бути дещо краще колірне охоплення, але то більш для фото-відео обробки. якщо пощастить то будуть не дуже страшні засвіти та глоу по кутах. у va краще з контрастом та чорним, може не такий страшний гхостинг але треба дивитись конкретну модель. мінус кути огляду, але то таке. мінус ще може бути при г-сінк/фрісінк мерехтіння на темних об'єктах. але якщо норм відеокарта то просто офається цей костиль. ну і якщо в каес прямо дуже сильно залипаєте, на компетитив рівні то там вже краще двохрежимний 4К/FHD ips монітор. якщо просто побігати то на VA жити можна. особисто я взяв би собі або той бюджетний мінілед аос на va, або "простий" ips до 12000. платити за +100 до максимальної яскравості, десть там краще колірне охоплення, яке не буде використовуватись та power delivery чи щось таке ну не знаю. тут або сидіти далі на тому що є та добавляти на олед, або брати щось з середини ринку. валити за звичайний мон 15-20 тупо. офіс-ютуб-фіфу потягне мон навіть за 10
Melofon
Member

Повідомлення

walkman3000: 04.06.2025 11:53особисто я взяв би собі або той бюджетний мінілед аос на va
А зачем если есть за абсолютно ту же цену mini-LED IPS ? https://hotline.ua/ua/computer-monitory ... ela5585eu/ , не ну если прям нравится VA то пожалуйста https://hotline.ua/ua/computer-monitory/aoc-q27g3xmnbk/ , я лично тоже пользуюсь сейчас VA и нормально, но для киберспортивных быстрых шутеров таки не лучший вариант, хотя играть можно.
Avenger80
Member

Повідомлення

Melofon: 04.06.2025 11:42меня например устраивает 100% масштабирование на 34" 1440р что практически то же самое что и 27" 2к по плотности пикселей и высоте монитора.
Та наверное не совсем одно и тоже 34 и 27 дюймов разделяет 7 дюймов диагонали. Что странно чуток посидел за 27 дюймов и 2k - кажется слегка мелковатым, меняю масштаб на больше 100% - глаза говорят, верни на 100%, что за крупный текст, причем и чуть меньше чёткость кажется шрифтов, дальше - рядом 23 дюйма FHD - там уже кажется всё очень крупным и не в ногу со временем. :) А вообще, конечно, всё зависит от остроты зрения, от индивидуального периода адаптации зрения к чему-то новому.
walkman3000
Member

Повідомлення

Melofon
сяома и кваліті контрол :gigi: ні, дякую
саме про той аос мова йшла, він один такий
Melofon
Member

Повідомлення

Avenger80

:facepalm:
Ты реально не в курсе что 34" 3440х1440 это просто расширенный в стороны 27" 2560х1440 ? то есть они по высоте идентичны и плотность пикселей у них та же - 109ppi :teacher: , поэтому и значки на рабочем столе будут идентичны при 100% масштабировании! :learn: у них формат жеж разный, всмысле соотношение сторон 21:9 против 16:9, поэтому ничего удивительного что они одинаковые по высоте а по длине разные, так что пофиг что их разделяет 7 дюймов ;) . И мне реально нормально и на сотке и был бы у меня не 34" а 27" 2к то там было бы всё так же само и я бы там тоже бы сидел на 100%.

walkman3000: 04.06.2025 12:41сяома и кваліті контрол ні, дякую
Взял, проверил, если всё норм и брака нет то какие проблемы у монитора с гарантией? :lol:
Я людям покупал всякие 2Е и тому подобные считай ноунэйм брэнды бо надо было как можно дешевле и у них всё норм работает уже по три года то что говорить за такой же китайский монитор который их то сам и не делает а заказывает у ОЕМ-производителя, и матрицы там те же что и у остальных именитых брэндов.
Востаннє редагувалось 04.06.2025 13:09 користувачем Melofon, всього редагувалось 6 разів.
Відповісти