waryag: ↑
31.05.2025 11:40
АМД нормально живе, продаючи 5 поколінь процесорів на 3 поколіннях МП АМ4.
Більш того, в минулому сокеті з інтел нічого не сталося від продажів 3 поколінь процесорів.
Я десь казав, що АМД "погано живе"? Я кажу, що АМД на усіх клала великий болт, в тому числі, і на своїх "червоних покемонів".
Цій компанії плювати на усіх -
лише гроші в голові і
коротстроковий прибуток сьогодні. Під час майнінг буму у 2020-2022 роках, що зробила АМД, щоб змінити ситуацію на ринку відеокарт? Невже вона випустила нові ревізії чипів і в драйверах залочила майнінг, щоб продати свої відеокарти геймерам, а не майнерам і захопити ринок? Ні! АМД обрала інший варіант - продати усі свої відеокарти майнерам по вдвічі вищим цінам. В результаті, у 2023-2024 роках, коли майнінг закінчився, частка АМД на ринку відеокарт здулася до 7-10%, а персонал графічного підрозділу у 2024 році прийшлося скорочувати.
Якщо Ви думаєте, що одна Ліза Су така недалека, то з АМД це не перший раз. У 2000-х роках через жадібність і економії на площі чипів АМД розробила нові ядра "Бобкат" і "Бульдозер".
В "Бобкаті" було порізно все, навіть 128-бітні регістри. В результаті, ноутбуки на цьому процесорі звичайну офісну роботу нормально не тягнули. Про важкі файли того ж Екселя або Ворда можна було забути. По 1-2 хвилини документи відкривалися. Інтернет-браузери також гальмували. У мене на роботі було два таких ноути - обидва з часом продали і перехрестилися.
В "Бульдозері" економія була не меншою. Триступінчатий конвеєр "Фенома" порізали до двоступінчатого (розрахунки АМД показали, що більшість програм оптимізовані під дві інструкції одночасно). В результаті, інтеловський "Санді Брідж" мав чотириступінчатий конвеєр, що на думку маркетологів АМД було "занадто", а "Бульдозер" - двоступінчатий. При цьому, по ІРС "Бульдозер" зливав "Санді Брідж" аж 40%!!!
Плодами такої жадібності і економії на площі чипів стало те, що АМД вимушена була: 1. Продати свої заводи арабам; 2. Продати технології виробництва відеокарт Куалкому (він їх використав для розробки чипів СнапДрагон під смарфони); 3. Продати технології виробництва свого ядра Зен1 китайцям.
П.С. Гарно вкурили?