шо ви тут, панове? заварюйте чайок знову, я знову за своє
стало мені цікаво дістати з шафи сайкл7, який вже давнєнько там відпочивав, і спробувати його з модифікованими черрі блеками
(як еталоннним бенчмарк-світчем), яких я достатньо наслухався в кількох преміальних клавіатурах за час, що минув відтоді, коли я користувався не надто преміальним
(по вартості) сайклом7.
втім, сайкл7 є клавіатурою, що на думку деяких учасників ком'юніті, в багатьох аспектах виступає в лізі, якщо не преміуму, то бербоунів середньо-високого класу, не зважаючи на своє бюджетне позиціонування. вельми відома персона в клавіатурному світі — такий собі Блексаймон (Blacksimon) — взагалі
зарядив в огляді (посилання з таймкодом), що сайкл7 міг би бути класною пропозицією за 350 баксів, або убер-пупер-дупер пропозицією за $250, а за $130 це взагалі анігілятор всього і вся і ще не було таких імбових клавіатур в історії (sic!). інші оглядачі давали подібні або дещо скромніші оцінки, але загалом всі як один погоджувались, що клавіатура вийшла значно крутішою ніж за неї просили грошей і взагалі модель для індустрії знакова. на момент, коли я дивився цей огляд сайклу7 я ще не міг в повній мірі самостійно сформувати ставлення до аж такої високої оцінки блексаймона і вирішив, що мені клавіатура просто подобається, а оцінити її в контектсі більш дорогих дошок я поки не можу через брак досвіду. що ж, ніби набрався трохи досвіду, пора спробувати сайкл знову, подумав я
вирішив закинути блеки на ПЦ плейт
(пластик здався мені цікавим), використавши ніжки-гаскети, для отримання більш соковитого звуку + флексу. навішо в комплекті сайкл7 пропонуються ще смужки-гаскети мені рішуче не зрозуміло, адже і звук і флекс з ними відчутно гірше ніж з ніжками. хіба що для тих, хто жити не може без більш жорсткого тайпінгу і готовий на все заради цього

власне гаскет ніжка і гаскет смужка, щоб було зрозуміло про що я взагалі:
- спойлер

після короткого тестового забігу "в стоці" я провів деякі модифікації і по-перше проклеїв за допомогою Б7000 комплектні резинки, що вставляються
в два флекскати на пцб (мені не сподобалась щільність з якою вони там сидять), а по-друге подібним способом, але вже канцелярськими резинками, позаклеював усі флекс-кати на полікарбонатному плейті. приблизно отак:
- спойлер

два шматочки канцелярських резинок
(одного мало), відміряних по висоті я склеював супер клеєм, потім підрізав по ширині так щоб досить туго входили в виріз, але не занадто, адже якщо не вгадати, то або провалюється або неакуратно стирчить, або взагалі не влазить. з обох сторін плейту ці кавалки резинок вставлені в флекс-кати я вже заливав силіконовим клеєм жанліда b7000, який після застигання залишається гнучкий. всього на плейті було 12 флекс-катів, таких по розміру, як на фотці вище, а також ще 2 більших вирізи, які були заклєні аналогічним чином. весь плейт я не сфоткав бо було цікаво скоріше спробувати що ж там вийшло))
кароч. модифікації дали очікуваний ефект — звук став щільніше, глибше і взагалі справді базованим і приємним. але навіть і без них блеки в цій клавіатурі звучать ну дуже непогано.
єдиний
величезний недолік клавіатури це те, що при використанні tsangan лейауту посадочне місце під світч 7ю пробілу перевернуте. і чи то у мене руки криві, чи то я чогось не знаю, але отримати консистентний потужний КЛАК 7ю пробілу при використанні перевернутого блеку у мене не вийшло. при одному положенні пальця на кейкапі звук ок, трохи перемістив -- глухий thud, як то кажуть англійською. спробував також фулл-тревельний гатерон Х замість блеку — аналогічний результат. якщо ж поставити на пробіл лонг-полл світч — жодних проблем з 7ю, нехай світч і перевернутий, звук як треба, де і скільки не натискай. але рейл-ботом аут світчі, видно, більш примхливі до таких штук, його і при нормальному не перевернутому положенні світча на пцб не завжди з першого і другого разу вдається завести як треба. тому я помучався-помучався, спробував 4 комплекти стабів, і забив врешті решт. ну, зато з 6.25 пробілом більше новелтіс можна використати, а звук пробілу консистентний і все ще досить потужний, як і положено черрі блекам
- спойлер

кейкапи GMK Fuji (katakana)
отака фігня. в якості підсумку можу сказати, що з оцінкою блексаймона я скоріше погоджуюсь. інколи мене підбиває продати бюджетні клавіатури, яких у мене кілька штук назбиралось, але навіть якщо я зберусь це зробити, під роздачу попаде навіть нео ерго
(дружині вона набридла), але точно не сайкл7