Підключення кулерів на 1 chassis fan.

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
tweak
Junior

Повідомлення

Вітаю! Хочу зібрати Mini-ITX збірку, але у більшості материнських плат присутній тільки 1 chassis fan порт. З'явилось запитання, чи потрібно настільки маленький пк продувати хоча б трьома кулерами? Чи потрібно їх стільки взагалі, і чи можу я взагалі підключити 2-3 кулера (120мм) до одного порта (звісно можу, але чи витримає порт..)?

Корпус: Deepcool CH160.
TDP: GPU ~190w, CPU 65W

Завчасно дякую :beer:

P.S. Якщо можна, то який розгалужувач обрати?
Reverse_rain
Member

Повідомлення

Ну 2 вентилятора витримає, але я б не парився, а взяв хаб для вентиляторів. Бере живлення 12в напряму з бп, а сигнал по обертах з одного 4пін роз'єму. А там вже скільки завгодно вентиляторів ставте хоч 10, головне щоб на хабі було вдосталь підключень. Та і коштуе ця приблуда 300-500грн, хочеш звичайну, а хочеш для вентилів з аргб.
Евгений King
Member

Повідомлення

tweak: 25.05.2025 15:50 Вітаю! Хочу зібрати Mini-ITX збірку, але у більшості материнських плат присутній тільки 1 chassis fan порт. З'явилось запитання, чи потрібно настільки маленький пк продувати хоча б трьома кулерами? Чи потрібно їх стільки взагалі, і чи можу я взагалі підключити 2-3 кулера (120мм) до одного порта (звісно можу, але чи витримає порт..)?

Корпус: Deepcool CH160.
TDP: GPU ~190w, CPU 65W

Завчасно дякую :beer:

P.S. Якщо можна, то який розгалужувач обрати?
3 вентиля без проблем поїдуть, якщо інших роз'ємів на платі немає - беріть перехідник 4pin - 3*4pin або 3pin - 3*3pin
В норм ITX платах по 3-4 роз'єми фанів :dontknow:
Стосовно потреби вентилів в цілому і т.д., тут же залежить все від ваших власних вподобань. Можна обвішати вентилями на ультранизьких обертах, просто аби створити потік. А можна поставити 1-2 вентиля і маслати ними вже на 1000-1400 обертів, для отримання схожого ефекту. Доп вентилі просто забеспечують викид темплого повітря за межі корпусу, це їх функція, ні більше ні менше
VladimirV
Member

Повідомлення

tweak
Яка мамка, які кулери? В специфікаціях мамки на сайті або в книжці написано, скільки Ампер максимум потрібно підключати до того чи іншого порту FAN. будь-то CPU, Chassis, Water Pump - без різниці, скільки макс Ампер можна - важливо.
В специфікацях кожного вентилятора вказаний максимальний струм в Амперах, яких споживає вентилятор на максимальних обертах.
Суммуєш силу струму всіх вентиляторів, які плануєш підключити до одного порту, і ця сума має бути нижчою допуску по струму матиринки на конкретний порт. Все.

Подовжувач/розгалуджувач вентиляторів - гуглиш шукаєш вибираєш. Брати можна 4-пінові, жодних проблем з підключенням 3-пінових наприклад, не буде. Єдине, що 3-пінові вентилятори через BIOS будуть регулюватись в режимі DC(регулювання напругою) а не PWM (ШІМ).
mycolaevich
Member

Повідомлення

tweak
Пару вентиляторів на вихлоп зверху вистачить.
Більшість материнських плат допускають навантаження 1А для fan портів. Більшість 120мм вентиляторів споживає до 0.2А.
Тобто брати самий примітивний розгалужувач для вентиляторів, 2 будь-яких дуйчика можна чіпляти.
Rex
Member

Повідомлення

Малі корпуси треба пробувати не менше, а то і більше великих, в яких вдосталь вільного місця.
Але все залежить від комплектуючих, наскільки там гаряче залізо. Якщо там якийсь і3 без відеокарти, то можна і одним обійтися
tweak
Junior

Повідомлення

VladimirV: 25.05.2025 16:39 tweak
Яка мамка, які кулери? В специфікаціях мамки на сайті або в книжці написано, скільки Ампер максимум потрібно підключати до того чи іншого порту FAN. будь-то CPU, Chassis, Water Pump - без різниці, скільки макс Ампер можна - важливо.
R5 7500F, ASRock Phantom Gaming B850I Lightning wifi (https://pg.asrock.com/mb/AMD/B850I%20Li ... cification)

З сайту:
- 1 x Thermistor Cable Header
- 2 x Addressable LED Headers*
- 1 x CPU Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control)**
- 1 x Chassis Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control)**
- 1 x AIO Pump Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control)**

- 1 x 24 pin ATX Power Connector
- 1 x 8 pin 12V Power Connector (Hi-Density Power Connector)
- 1 x Front Panel Audio Connector
- 1 x USB 2.0 Header (Supports 2 USB 2.0 ports)
- 1 x USB 3.2 Gen1 Header (Supports 2 USB 3.2 Gen1 ports)
- 1 x Front Panel Type C USB 3.2 Gen1 Header

* Support in total up to 5V/3A, 15W LED Strip
** CPU_FAN1, CHA_FAN1 and AIO_PUMP support the fan power up to 3A (36W).
CPU_FAN1, CHA_FAN1 and AIO_PUMP can auto detect if 3-pin or 4-pin fan is in use.
skripan
Junior

Повідомлення

до одного ампера выдерживают фан конекторы,ну делим даже на 2 пускай - 500мА,в общем 2-3 можно смело через разветвитель ставить,главное что бы кулера были без лед подсветки которая питается от 3 или 4 пин конектора,там токи большие за счет лед подсветки
Hells Angels
Member

Повідомлення

tweak: 26.05.2025 23:55R5 7500F, ASRock Phantom Gaming B850I Lightning wifi
навіщо такому процу така мамка?
tweak
Junior

Повідомлення

Hells Angels: 27.05.2025 00:50
tweak: 26.05.2025 23:55R5 7500F, ASRock Phantom Gaming B850I Lightning wifi
навіщо такому процу така мамка?
Для подальшого апгрейда
Nutbar
Member

Повідомлення

tweak: 26.05.2025 23:55 ** CPU_FAN1, CHA_FAN1 and AIO_PUMP support the fan power up to 3A (36W).
Це відповідь на ваше питання. Умовний Arctic P12 PWM жере 0.1А максимум. Ну тобто 30 штук можна поставити в теорії. Існують і більш прожерливі вентилятори, але ідею ви зрозуміли, нема про що хвилюватись, вішайте скільки треба. Можна через простий розгалужувач, в хабі нема необхідності.
tweak
Junior

Повідомлення

Дякую всім за допомогу! :up:
Відповісти