Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
mult
Member

Повідомлення

walkman3000
Я читав там же на ртінгс їх розшифровку що таке мерехтіня і так і не зрозумів на скільки це погано для очей і самопочуття саме для олед.
Бо мерехтіння на олед і інших моніторах то різні речі.
Бачив відгуки що у людей від qd-oled очі втомлюються більше.
Питань більше чим відповідей :) треба ще погуглити.
walkman3000
Member

Повідомлення

mult: 22.05.2025 14:18Бо мерехтіння на олед і інших моніторах то різні речі
так, але завжди незмінним залишається те, що це індивідуальна проблема. і не тільки в оледах
odessitmws
Member

Повідомлення

mult: 22.05.2025 13:40мерехтіння.
С частотой 240гц яркость падает не до 0, а на 3% кто не понял все там идеально
lefrin
Member

Повідомлення

tablestikus: 22.05.2025 11:40
snapdragon999: 22.05.2025 11:33

нема полос взагалі, чи як ?
Ось прям відос записав - нема полос взагалі. Або я не розумію як той ШИМ шукати. Ну тобто на інших тв та моніторах я зустрічав ці полоси, тут ні.

https://youtube.com/shorts/Udw-8sBQv9Q? ... A0K_v4kaz1
Так у Вас же топовий MSI у 4к - мені здається шо там булоб стидно якби було щось таке..
Vader
Member

Повідомлення

Уже и своим телефоном смотрел,и жены топовым,и дочки айфоном :lol: нема мерегтiння..240 гц :lol:

Отправлено спустя 1 минуту 16 секунд:
Это называется,один придумал,а остальные страдают фигней!

Отправлено спустя 3 минуты 9 секунд:
Вот когда в машине наводишь на лсд дисплей,вот тогда есть еффект полос..
0kie
Member

Повідомлення

Vader
У меня в камере режим "Профи" для "Видео", там есть опция "S" (не знаю, что это) и когда вместо "авто" ставлю 1/4000, то видно мерцание подсветки на старых мониторах без Flicker Free или на ТВ с дурацкой подсветкой. Вижу на старом мониторе DELL 2208WFPf и видел на уже проданном ТВ SHARP LC-50UI7252E. Современные мониторы не мерцают. Как правило.
snapdragon999
Member

Повідомлення

0kie: 22.05.2025 18:48 Vader
У меня в камере режим "Профи" для "Видео", там есть опция "S" (не знаю, что это) и когда вместо "авто" ставлю 1/4000, то видно мерцание подсветки на старых мониторах без Flicker Free или на ТВ с дурацкой подсветкой. Вижу на старом мониторе DELL 2208WFPf и видел на уже проданном ТВ SHARP LC-50UI7252E. Современные мониторы не мерцают. Как правило.
у меня на самсунге 55 кьюлед видны полосы ,там 240гц шим,но глазам комфортно,только телик я не смотрю с полметра ,а монитор близко будет постоянно ,поэтому надо без мерцания.
Свегер
Member

Повідомлення

snapdragon999
Наразі, ШІМ (мерехтіння) не являється настільки глобальною проблемою, як раніше, оскільки більшість сучасних моніторів мають сертифікації Flicker Free. Але Flicker Free, може бути"чесний" і "не чесний". "Не чесний" - це коли мерехтіння відбувається з частотою більше 3000hz, хоча цього для 90-95% людей достатньо, щоб не відчувати дискомфорту. Звісно, є люди з чутливими очима, які і на 20000hz можуть щось відчувати, тоді вже треба без ШІМ варіанти дивитися. (LG, доречі, раніше в бюджетних моніторах, грішила на нечесний ШІМ, наразі, хтозна!?).
FRC - це також мерехтіння. Тому, монітори в яких немає чистих 8, або 10 біт, можуть для декого, спричиняти також дискомфорт. Навіть, через кут кольорового паляризатора в моніторі, дехто відчуває незручності. Кожна людина індивідуальна, тому, всі ці моменти/нюанси, тільки самому можна відчути, лише при особистому користуванні.
На камеру смартфона (в проф-режимі) ШІМ краще видно на білому фоні при низькій яскравості і низькій від 1/100-1/4000 витримці.
Багато людей, купуючи монітори без ШІМ, не враховують внутрішнє освітлення, яке також має ШІМ. І не розуміють чому в них втомлюються очі, якщо монітор має "сертифікацію без мерехтіння". Тому, бажано, також перевірити лампочки на ШІМ (мерехтіння).
Хоча, на сьогодні, головна проблема, яка найбільше навантажує ваші очі при користуванні будь-яким екраном - це яскравість, яку завжди і обов'язково потрібно адаптувати під будь яке освітлення, щоб монітор зливався з внутрішнім середовищем і не виїдав вам очі. Комфортно - це коли людина не жмуриться дивлячись на екран!
Колірну температуру екрану, також краще підбирати під температуру лампочок внутрішнього освітлення.
Востаннє редагувалось 22.05.2025 22:49 користувачем Свегер, всього редагувалось 2 разів.
tablestikus
Member

Повідомлення

lefrin: 22.05.2025 16:27
tablestikus: 22.05.2025 11:40
Ось прям відос записав - нема полос взагалі. Або я не розумію як той ШИМ шукати. Ну тобто на інших тв та моніторах я зустрічав ці полоси, тут ні.

https://youtube.com/shorts/Udw-8sBQv9Q? ... A0K_v4kaz1
Так у Вас же топовий MSI у 4к - мені здається шо там булоб стидно якби було щось таке..
Ну поки я все ж таки не повністю певний що того нема.
Nutbar
Member

Повідомлення

mult: 22.05.2025 14:18 Я читав там же на ртінгс їх розшифровку що таке мерехтіня і так і не зрозумів на скільки це погано для очей і самопочуття саме для олед.
Бо мерехтіння на олед і інших моніторах то різні речі.
Це "мерехтіння" ніяк не відчути, просто вони не могли не написати про нього. Яскравість змінюється на надзвичайно короткий час і на дуже незначну величину. В ШІМ зазвичай яскравість падає до 0 і прогальність значно менша.
Приклад:
ШІМ LED підсвітки
Зображення
"Мерехтіння" OLED
Зображення
АЛЕ
Є ще так званий VRR-flicker
спойлер
Зображення
Особливість роботи VRR (G-Sync, FreeSync). Як бачите на картинці вище, на значеннях яскравості 15/255 мерехтіння помітне навіть неозброєним окном. Проявляється зазвичай на екранах завантаження в іграх. Не чув, щоб в когось від цього боліла голова чи очі, але декого підбішує. Компромісні варіанти вирішення є.
mult: 22.05.2025 14:18 Бачив відгуки що у людей від qd-oled очі втомлюються більше.
Від яскравості і контрасту. Може бути.
Vader
Member

Повідомлення

Глаза будут болеть от любого монитора,если настроить его не правильно.
Почему то многие думают,как правило те,кто не видел оледы в живую,что там ,какая то мега яркость,сочность..Это вы можете увидеть в демо роликах в hdr качестве..разве что...В играх,фильмах,при правильных настройках,цвета реальные,не ядовитые.

Отправлено спустя 2 минуты 36 секунд:
Можно конечно выкрутить так,что в натуре глазки вытекут,ну это дичь!
Конечно,после оледа,вернуться на какие либо другие мониторы,для меня не реально!
Nutbar
Member

Повідомлення

Vader
Вірно підмічено.

Багато людей використовують монітори і ТВ з коробки як є. Хоча зараз це прям категорично протипоказано. Виробники роблять стандартним режим ECO через різноманітні регуляції, тож буде занижена яскравість, але перекручені контраст і насиченість. Плюс ще й якісь "розумні" підлаштування під контент і таке інше. Самсунг цим особливо грішить, звідси і купа міфів про ядерні кольори. Щоб використовувати техніку не те що на максимум її можливостей, а просто нормально, треба добряче так розібратись і переналаштувати пресети. Мало хто це робить.
mult
Member

Повідомлення

Nutbar
В мене в моєму олед налаштування стоїть на srgb профіль.
Якщо порівнювати цей профіль і інші в моніторі то різниця колосальна.
Я ще поставив icc профіль з ртінгс.
По замовчуванню стоїть самий ядовитий профіль, кольори аж горять.
Плюс яскравість накручена на максимум.
Хто звик використовувати монітор не лазячи в налаштування, то звісно можуть боліти очі.
Vrr і гсінк я не користуюсь, тестив для себе в різних іграх, мені без них краще.
tablestikus
Member

Повідомлення

Спробував через Pixel 7 подивитися на монітор - теж полосок не видно.

У мене постійно до речі HDR увімкнений і десь за тиждень звик, очі не болять по 8 годин за ним сидіти.
Melofon
Member

Повідомлення

snapdragon999: 21.05.2025 11:36Мы не они, поэтому тут выбираем.Я за разрешение забыл, а герцовка думал что тут это уже как аксиома не меньше 144гц. Смысл брать парашу какую то урезаную.
За разрешение забыл (хотя это один из важнейших критериев как и бюджет!), а про герцовку он думал :gigi: , с чего вдруг высокая герцовка уже аксиома? :facepalm: Индюк тоже думал... :lol:
snapdragon999
Member

Повідомлення

Melofon: 23.05.2025 11:21 с чего вдруг высокая герцовка уже аксиома? :facepalm: Индюк тоже думал... :lol:
Не понимаю суть претензии .Зачем мне брать с низкой герцовкой если я ищу универсальный мон и тем более с запасом на будущее.Покажи хоть одного кто тут берет 60гц монитор в наше время ?Такое тут даже не обсуждаеться и не предлагаеться.
Shader1
Member

Повідомлення

в общем полтора месяца скитания по двум сервисам и IIYAMA G2470HS-B1 списали из за полос, взял на замену Lenovo Legion R25i-30, пока радует, качество изображения лучше, качество звука с встроенных динамиков лучше, но ножка конечно огромная
Melofon
Member

Повідомлення

snapdragon999: 23.05.2025 13:32
Melofon: 23.05.2025 11:21 с чего вдруг высокая герцовка уже аксиома? :facepalm: Индюк тоже думал... :lol:
Не понимаю суть претензии .Зачем мне брать с низкой герцовкой если я ищу универсальный мон и тем более с запасом на будущее.Покажи хоть одного кто тут берет 60гц монитор в наше время ?Такое тут даже не обсуждаеться и не предлагаеться.
Я не говорю что нужно вам брать, мне вообще пофиг, суть претензии: с каких делов высокая герцовка должна быть априори если тут есть люди которые берут и с 60Гц хоть уже и не так часто как раньше и которые в игры особо не играют, и поэтому тут это обсуждается и спрашивается ибо мы мысли не читаем и бюджет с хотелками не знаем, Л-Логика :learn: А ваш ответ на это вообще удивил, какой-то неадекватный, у него спрашивают а он с наездом отвечает :facepalm:
l-m
Member

Повідомлення

Melofon: 23.05.2025 18:04 с каких делов высокая герцовка должна быть априори если тут есть люди которые берут и с 60Гц хоть уже и не так часто как раньше и которые в игры особо не играют
А кому треба у 2025 році 60 Гц?
Навіть без ігор, на високогерцових моніторах приємніше працювати. Банальний курсор плавніше рухається, а також вікна, прокрутка, краще відгук інтерфейсу тощо.
Rex
Member

Повідомлення

l-m
Ну тут суто індивідуально.
У мене на роботі був модний НР ЕлітеДісплей з герцовкою 120. Вдома старенький Філіпс з 60 Гц. Різниці в роботі, при прокрутці інтерфейса та ін. я не помічаю
Відповісти