На підході материнська плата MSI B850 MPower для процесорів AMD AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
bes
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить На підході материнська плата MSI B850 MPower для процесорів AMD AM5

Они бы поправили лучше ошибки с памятью при перезагрузки на материнках что уже выпустили - перед тем как что то новое предложить
Shader1
Member

Повідомлення

bes: 21.05.2025 17:22 Предлагаю обсудить На підході материнська плата MSI B850 MPower для процесорів AMD AM5

Они бы поправили лучше ошибки с памятью при перезагрузки на материнках что уже выпустили - перед тем как что то новое предложить
зачем?) сначала выпуск потом допил)
Евгений King
Member

Повідомлення

Перший критерій ITX - це fanless.
Нафіга мені в ITX 30-40мм пищащий/жужащий карлсон, котрий нічого не робить, від слова зовсім
alexeygalas
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.05.2025 17:34Нафіга мені в ITX 30-40мм пищащий/жужащий карлсон
Якщо не пушити сильно на цп - просто в біосі йому 0% виставляєте і не бачу проблеми. Або на 30% щоб дув але тихо. І все.
В одному з моїх компів на Asrock Z890i Nova є активне охолодження VRM. До 50% його юне чути зовсім на фоні корпусних та процесорних вентиляторів.
Евгений King
Member

Повідомлення

alexeygalas: 21.05.2025 17:57
Евгений King: 21.05.2025 17:34Нафіга мені в ITX 30-40мм пищащий/жужащий карлсон
Якщо не пушити сильно на цп - просто в біосі йому 0% виставляєте і не бачу проблеми. Або на 30% щоб дув але тихо. І все.
Який в ньому сенс підкажете?
Там у всьому радіаторі сенсу майже нуль, якщо все спроектовано нормально. Тому який сенс в карлсоні, котрий дує на практично безкорисний радіатор?
Я вам нагадаю, що AM5, це не інтел. Там в найгіршій ситуації буде 75-110Вт споживання. 100Вт розділити на 8 фаз, скільки там, по 12Вт, не смішіть мої підкови, там навіть якщо буде перегрів, 12Вт пролізе.
Радіатор для мощавого вигляду, вентилятор - бо закупили багато, треба десь тикати, та й вже в радіаторах дірки насверлили - в таку причину його присутності там я вірю.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.05.2025 17:59Я вам нагадаю, що AM5, це не інтел. Там в найгіршій ситуації буде 75-110Вт споживання.
гг ну-ну. ага ага ))) https://www.overclockers.ua/ua/cpu/amd-ryzen-9-9950x/4/

Відправлено через 2 хвилини 4 секунди:
Евгений King: 21.05.2025 17:59Тому який сенс в карлсоні, котрий дує на практично безкорисний радіатор?
В багато потоковому навантаженні при 160+ Вт вже є прогрів і для того вони там і є. Так, якщо буде Core Ultra 5 з 14 потоками і Ryzen 7 із 16 потоками - може і не треба. Але для Ultra 7+ там Ryzen 9 - ще й як потрібно.
На mini-itx не влізає стільльки мосфетів як на ATX та E-ATX
Earanak
Member

Повідомлення

Евгений King, если что PPT у 7950X и 9950X - 230вт. Оно считается как TDP x1.35, так еще было давненько. 3950X/5950X 105 TDP x1.35 = 140вт PPT, 7950X/9950X 170 TDP x1.35 = 230вт PPT. Да, в SSE задачах не всегда доходит до заводского лимита, но в AVX - вполне себе. Впрочем, тут на форуме в основном игруны в игрушки, в таком случае - да, все так, больше 120вт будет редкостью даже для старших Райзенов в игрушках.
Востаннє редагувалось 21.05.2025 18:39 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

bes: 21.05.2025 17:22Они бы поправили лучше ошибки с памятью при перезагрузки на материнках что уже выпустили - перед тем как что то новое предложить
Что за ошибки с памятью? Я про такое не слышал.
Евгений King
Member

Повідомлення

alexeygalas: 21.05.2025 18:13 На mini-itx не влізає стільльки мосфетів як на ATX та E-ATX
спойлер
https://ek.ua/ua/ASUS-ROG-STRIX-B850-I-GAMING-WIFI.htm
13 (10+2+1)

І радіатору там током нема, ой, а що з сталось? Може в MSI маркетинг переміг?
Earanak
Member

Повідомлення

Вообще на Mini-ITX платы часто ставят годный питальник, толстые мосфеты. Порой избыточный SoC/SA питальник на память. Еще и как правило лепили норм PCB-слоев им, годные радиаторы на все это дело. Как бы подразумевая что эта плата скорее всего будет в компактно-душном корпусе (наверное). Не знаю, в последние лет 10+ я такое наблюдал. Конечно есть исключения с бюджетными Mini-ITX, но я чаще удивлялся тому насколько там жирно чем насколько там все дешево.
Востаннє редагувалось 21.05.2025 18:47 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.05.2025 18:4213 (10+2+1)

Нічого не сталось. Звичайний куций набір із 10 шт

На ATX платах 24+2+1 (до прикладу x870e taichi)

Поставте на ці 10 фаз 9900X і запуште навіть нехай Cinebench 24 на повну - і станеться 90 градусів на мосфетах без вентилятора
Востаннє редагувалось 21.05.2025 18:56 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
Евгений King
Member

Повідомлення

Earanak: 21.05.2025 18:37 Евгений King, если что PPT у 7950X и 9950X - 230вт. Оно считается как TDP x1.35, так еще было давненько. 3950X/5950X 105 TDP x1.35 = 140вт PPT, 7950X/9950X 170 TDP x1.35 = 230вт PPT. Да, в SSE задачах не всегда доходит до заводского лимита, но в AVX - вполне себе. Впрочем, тут на форуме в основном игруны в игрушки, в таком случае - да, все так, больше 120вт будет редкостью даже для старших Райзенов в игрушках.
І що, це не заважає Strix B850-I платі, до прикладу обходитись без об'ємного радіатора і вертушки
Більш того я кочегарив недавно Strix B760-I інтел процами до 260Вт, жодних проблем в продуктивності не було, там виключно 8 фаз
То може не слід захищати MSI в тому, що вони клепають якийсь шлак?
Earanak
Member

Повідомлення

Евгений King, и к чему это. Вы сказали что Райзены не жрут больше 110вт. Мой ответ был по этому поводу.
Потом вы написали про Mini-ITX, по этому поводу у меня был другой ответ. Спорите с заявлениями alexeygalas ? Это мне не интересно.
Евгений King
Member

Повідомлення

alexeygalas: 21.05.2025 18:46
Евгений King: 21.05.2025 18:4213 (10+2+1)

Нічого не сталось. Звичайний куций набір із 10 шт

На ATX платах 24+2+1 (до прикладу x870e taichi)
Вас маркетологи покусали. Одна норм фаза може в 60Вт і при перегріві падає до 30-40Вт
При 24*30, ну візьмемо чисто з запасом, VRM може забезпечити 720Вт, ой, щось багатенько
Виробники ставлять таку кількість не для потужності, не для кращої стабілізації, не для кращого розсіювання тепла, а просто, аби було.
8 фаз для AM5 на нормальній компонентній базі забезпечують і нормальну стабілізацію і гарне розприділення потужності і теплового навантаження, все що далі це або клас екстрімального оверлокінгу, або нішеві речі для поціновувачів.
Для Інтел 10 фаз теж за очі, все що більше, воно звісно не погано, але щоб що?
Виробники плат й так загрались зі своїми турбо супер-дупер бустами, розкриттями потанцевалів і т.д., що ти втикаєш будь який проц і воно тобі його жене +300Мгц не питаючи, бо елементна база з таким запасом, що скоро плати в тому ж вигляді вже NASA закупати буде, бо куди краще...

Відправлено через 3 хвилини 13 секунд:
Earanak: 21.05.2025 18:48 Евгений King, и к чему это. Вы сказали что Райзены не жрут больше 110вт. Мой ответ был по этому поводу.
Потом вы написали про Mini-ITX, по этому поводу у меня был другой ответ. Спорите с заявлениями alexeygalas ? Это мне не интересно.
Пане, я ваше зауваження прийняв :beer:
Та як на мене, AMD в 99% випадків це 8/16, ніхто тих монстрів 16/32 в здоровому глузді не бере, ну під MSI плату так точно :gigi:
Тому я й сказав про 110Вт
alexeygalas
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.05.2025 18:59ніхто тих монстрів 16/32 в здоровому глузді не бере.
Але якщо глузд раптом захворів і потрібно було взяти монстра - то бонусний вентилятор на VRM дасть запас при довгонавантажуваних сценаріях і температури не будуть на рівні граничних.
Earanak
Member

Повідомлення

Реальные проблемы у VRM по моему закончились еще во времена 2066/x299 и 1151/Z390. По моему все что дальше было, это нелепая игра мускулами, кто накинет больше и толще. Все это доходило до асбурда, когда для сохранения КПД большинство топовых плат по дефолту отключали часть линий питания даже в нагрузке, что бы не терять КПД. Конечно в настройках Биоса есть отключение этой функции, которое как правило бесполезно. Например условная X570 AORUS XTREME с 16 прямыми линиями, 16-ти фазным контроллером питания с серверного сегмента (если не ошибаюсь) и 70А мосфетами была вынуждена по дефолту отключать половину этих фаз что бы несчастный 5950Х с PPT в 140вт на ней работал без потерь )) Конечно его можно было вгнать до 250вт сточив крышку и/или на Direct Dire посадить, но ради чего... Да и то что я помню - это не решало проблемы с избытком мощи VRM, и он все равно простаивал. Еще забавно когда на такие VRM ставили радиаторы, которые на самом деле не нужны были для охлаждения таких питальников. Ведь они и без них справлялись.
Евгений King: 21.05.2025 18:59 як на мене, AMD в 99% випадків це 8/16, ніхто тих монстрів 16/32 в здоровому глузді не бере
Ясно... Вот про это я и говорил. На форуме остались 99% игрунов. Ноль осуждения, максимум понимания. Пора мне с этим смириться, времена AMD FX-8350 когда каждый каличь что-то там рендрил и наяривал на Сайнбенчбаллы - ушли :(
Востаннє редагувалось 21.05.2025 19:11 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
Евгений King
Member

Повідомлення

Earanak: 21.05.2025 19:03 Реальные проблемы у VRM по моему закончились еще во времена 2066/x299 и 1151/Z390. По моему все что дальше было, это нелепая игра мускулами, кто накинет больше и толще. Все это доходило до асбурда, когда для сохранения КПД большинство топовых плат по дефолту отключали часть линий питания даже в нагрузке, что бы не терять КПД. Конечно в настройках Биоса есть отключение этой функции, которое как правило бесполезно. Например условная X570 AORUS XTREME с 16 прямыми линиями, 16-ти фазным контроллером питания с серверного сегмента (на то время) и 70А мосфетами была вынуждена по дефолту отключать 2/3 этих фаз что бы несчастный 5950Х с PPT в 140вт на ней работал без потерь )) Конечно его можно было вгнать до 250вт сточив крышку и/или на Direct Dire посадить, но ради чего... Да и то что я помню - это не решало проблемы с избытком мощи VRM, и он все равно простаивал. Еще забавно когда на такие VRM ставили радиаторы, которые на самом деле не нужны были для охлаждения таких питальников. Ведь они и без них справлялись.
Ось це я й мав на увазі)
Вентиль і настільки потужний радіатор в MPG X870I Edge TI WiFi мають якийсь сакральний сенс виключно, якщо MSI умудрилась туди пхнути 4 фази :lol:

Відправлено через 3 хвилини 33 секунди:
Earanak: 21.05.2025 19:03 времена AMD FX-8350 когда каждый каличь что-то там рендрил и наяривал на Сайнбенчбаллы - ушли :(
FX 8300 @4.6
scythe orochi rev.b
1кВт БЖ
R9 290 розігнана в хламіну
9 вертушок, щоб тепле повітря не скупчувалось десь
Пройдені етапи, пішов в ITX середнього класу й ігрові ноути, бо продуктивності й так достатньо :dontknow:
Earanak
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.05.2025 19:14бо продуктивності й так достатньо :dontknow:
Это ведь напрямую зависит от потребностей.
Если бы я только в игрушки играл, ну... Да, 9800X3D+RTX 5080 и больше мне не нужно было бы :dontknow:
alexeygalas
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.05.2025 18:46І що, це не заважає Strix B850-I платі, до прикладу обходитись без об'ємного радіатора і вертушки
Так там жеж якраз є вертушка

не знайшов фото знятого кохуха, але тут явно видно в щілині
спойлер
Зображення
Ось №5
Screenshot 2025-05-21 at 19.29.28.png
Востаннє редагувалось 21.05.2025 19:30 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 3 разів.
Earanak
Member

Повідомлення

alexeygalas
Хех... Внезапно :lol:

Да не там прям на сайте Асуса указано что там Активное охлаждение VRM
https://rog.asus.com/motherboards/rog-s ... ming-wifi/
Вкладка - Cooling -> "VRM Cooling Fan"
Відповісти